Argentinië en de Verenigde Staten hebben satelliet gelanceerd die real-time informatie zal doorsturen over twee belangrijke factoren die het klimaat bepalen: de watercyclus en oceaanstromingen. De Satélite de Aplicaciones CientÃficas (SAC)-D/Aquarius, waaraan naast Argentinië en de VS ook Canada, Brazilië en Frankrijk meewerkten, werd vorige week vrijdag (10 juni) gelanceerd van op de Vandenberg-luchtmachtbasis in Californië. "Het belangrijkste doel is gegevens te verzamelen over de oceanen, het klimaat en het milieu", zegt Sandra Torrusio, hoofdonderzoeker aan het Argentijnse ruimteagentschap Conae. "Er is een enorme evolutie tussen de eerste satelliet die Argentinië lanceerde in 1996, en die amper 100 kilogram woog, en deze nieuwe satelliet", zegt Fernando Hisas, programmacoördinator bij Conae. De nieuwe satelliet weegt 1400 kilogram en is zeven meter lang. Het toestel zal een snelheid van 28.000 kilometer per uur halen en veertien keer per dag rond de aarde cirkelen.
Zoutgehalte
De SAC-D/Aquarius zal onder andere het zoutgehalte van de oceanen meten en zo meer inzicht verschaffen in de manier waarop de oceaanstromingen, het weer en het klimaat worden beïnvloed door de uitwisseling van zout en zoet water. "Elke verandering in zoutgehalte veroorzaakt een verandering in de dichtheid en het patroon van oceaanstromingen", zegt Torrusio. "Die informatie is erg belangrijk voor een beter begrip van de waterkringloop en het klimaat." Aquarius zal wekelijks kaarten afleveren met voorspellingen van het zoutgehalte van alle oceanen. Tot nog toe kon dat enkel gebeuren met schepen en boeien, waardoor alleen op speficieke plaatsen kon worden gemeten. De gegevens zullen kosteloos op het internet worden gepubliceerd.
Meetinstrumenten
De satelliet kan ook de vochtigheid en de temperatuur van de bodem over grote oppervlaktes in kaart brengen. Dat kan helpen bij het monitoren van vulkanen of grote branden. Een microgolfmeter geeft dan weer informatie over windsnelheden en neerslag, terwijl een infraroodcamera elektromagnetische stormen detecteert. Argentinië staat in voor de ontvangst van alle informatie en de besturing van de satelliet. Het toestel wordt gecontroleerd vanuit het Teófilo Tabanera Ruimtecentrum in Falda del Carmen, in de provincie Córdoba.
Bron: Energieportal | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:18 uur, door Joyce.s