De komende jaren zullen aan de kust stranden worden opgehoogd en verbreed als bescherming tegen overstromingen. Dat staat in het Kustveiligheidsplan dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd.
Om de kustlijn te beschermen tegen de verwachte stijging van het zeeniveau door de klimaatopwarming en tegen zogenaamde superstormen of duizendjarige stormen heeft de Vlaamse regering in overleg met de kustgemeenten een kustveiligheidsplan uitgewerkt.
Volgens het plan zijn ingrepen nodig op een derde van de 67 kilometerlange kustlijn. Het plan voorziet onder meer om een aantal stranden te verbreden en te verhogen. 'Zo zullen een aantal stranden in de toekomst uit twee niveaus bestaan', legt minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) uit. De totale kostprijs van het plan wordt geraamd op zo'n 300 miljoen euro. Dit jaar gaat daarvan al 23,5 miljoen euro naar onder meer de strandverhoging- en verbreding in de zone De Haan-Wenduine en naar de verhoging van de duinen in De Panne en Koksijde.
Volgens minister Crevits is het de bedoeling om tegen 2015 het grootste deel van de geplande werken te realiseren. Het Vlaamse Baaien-project, dat voorziet in ingrepen op zee (bijvoorbeeld via baggeren drempels aanleggen in zee), kan volgens Crevits nadien voortbouwen op het bestaande kustveiligheidsplan.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:19 uur, door Joyce.s