De klimaatverandering vormt een grotere bedreiging voor het toerisme dan het terrorisme. Tot dat besluit komen onderzoekers van de Britse Universiteit van Salford (Manchester).
Thailand werd zwaar getroffen door de tsunami.
Door terreuraanslagen, vooral die van 9/11 in de Verenigde Staten, heeft de toeristische industrie het laatste decennium stevige klappen gekregen. Toeristen laten bepaalde bestemmingen hardnekkig links liggen. Iets gelijkaardigs had zich voorgedaan in Noord-Ierland in de jaren zeventig, in Zuid-Afrika in de jaren tachtig, en in het voormalige Joegoslavië in de jaren negentig.
Berichten in de media, vooral in de sensatiepers, hebben de terreurdreiging telkens flink aangedikt, zeggen Tahir Rashid en Neil Robinson van de Salford Business School van de Universiteit van Salford: in werkelijkheid lopen toeristen niet zoveel gevaar als die media laten uitschijnen. Het is volgens hen vooral een toegenomen perceptie van gevaar.
Angst van het volk bespelen
"Het terrorisme vormt een bedreiging voor de wereld en de toeristische industrie, maar naar onze mening zijn de negatieve gevolgen aanzienlijk aangedikt door de media en door politici die de angst van de mensen bespelen", zeggen ze.
De opgeklopte mediaverhalen over terreurgevaar leiden de aandacht af van een veel grotere dreiging voor het toerisme: de klimaatwijziging en andere zware milieuproblemen, aldus Rashid en Robinson. Men heeft bijvoorbeeld bijna 13.000 keer meer kans om door kanker te sterven dan door een terreuraanval. Bovendien doden aardbevingen, tsunami's, orkanen en allerlei aan het milieu gerelateerde ziektes veel meer mensen dan welke terreurdaad ook.
De studie werd zopas gepubliceerd in het International Journal of Tourism Policy.
Bron: hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:19 uur, door Joyce.s