Gisteren was er een rontgen uitbarsting op de zon, niet erg sterk (M2.5) maar er is wel sprake van een flinke hoeveelheid materie (protonen) die de ruimte ingeslingerd is. Het zijn juist deze protonen die voor poollicht kunnen zorgen.
Deze protonen doen er normaal gesproken een dag of twee/drie over om van de zon naar de aarde te komen, in extreme gevallen zijn ze er binnen een dag. NOAA verwacht in dit geval dat de deeltjes tussen morgenavond en vrijdagochtend aankomen. Kijken we naar deze voorspellingen uit het verleden dan blijkt dat je ze niet al te nauw moet nemen, een halve dag eerder tot anderhalve dag later is geen uitzondering.
Voor Nederland zou de voorspelling helemaal niet slecht zijn, aangezien wij de piek van de activiteit nodig zullen hebben om kans te maken en de nachten hier momenteel kort en relatief licht zijn.
Donderdag gaat de zon om 22.00 onder maar tot 01.30 staat er nog een half verlichte maan boven de horizon. Tot 3.15 is het dan vrij donker (het wordt niet astronomisch donker). Het meest ideale geval is dus dat de CME rond 01.00 vrijdagochtend aankomt.
Dan komt de vraag... hoe is het magneetveld van de zonnewind? Als het dan niet direct zuidwaarts gericht is zal het voor Nederland moeilijk worden. En dan is er nog de bewolking... en de vraag of er wel genoeg deeltjes naar de aarde komen.
Komt de materie pas na de nacht naar vrijdag aan, dan is het voor Nederland ook vrijwel zeker bekeken omdat dan de snelheid van de deeltjes te laag is.
Samengevat:
- Vanacht maar vooral morgennacht de metertjes volgen, komt het spul op een gunstig moment aan dan is er misschien een kans op poollicht in NL anders... wachten op de volgende uitbarsting. | Gewijzigd: 8 juni 2011, 15:46 uur, door KnightDoppler
Ik blijf stiekem hopen op zo rond middernacht.
Daniel
In beide gevallen... niks voor Nederland.
Daniel