Pinksteren staat voor de deur. Zondag en maandag wordt de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht, maar het zijn ook dagen waarop bijvoorbeeld in het diepe zuiden van Limburg het jaarlijkse muziekfestival Pinkpop wordt gehouden en diverse markten en buitenactiviteiten worden georganiseerd. Een leuke bijkomstigheid is dan natuurlijk mooi weer met wat zon en geen regen of buien, maar juist daar zijn de verschillende weermodellen het nog niet helemaal met elkaar over eens. Als we alle voorgaande Pinksterdagen in Nederland naast elkaar leggen, blijkt dat deze twee dagen wat het weer betreft vaak als beste van alle feestdagen uit de bus komen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de tijd van het jaar, want gemiddeld is deze periode van het jaar het zonnigst met dagelijks wel zo’n 7 of 8 uur zon. Als de zon de hele dag schijnt soms wel 15 uur.
De afgelopen drie jaar, dus 2008, 2009 en 2010, verliep in ieder geval Eerste Pinksterdag droog met middagtemperaturen gemiddeld 25 graden en zo’n 13 uur zon per dag. Maar het kan ook anders, want in het jaar ervoor, in 2007, verliep Eerste Pinksterdag vrij nat met 18,4 millimeter neerslag in De Bilt. Deze dag belandde dan ook op nummer 2 in de top 3 van natste Eerste Pinksterdagen.
In de nacht naar zaterdag trekt een tweetal storingen over ons land. Vanuit het zuidwesten gaan dan verspreid buien vallen.
In de bovenlucht ofwel het 500 hPa vlak ligt een trog vanuit het westen tot noordwesten boven ons land. De buien kunnen her en der dan ook behoorlijk actief uitpakken.
Komende Pinksterdagen
Of het voor vele mensen extra lange weekeinde dit jaar zonnig en droog of juist nat gaat verlopen is nog vrij onzeker. Die onzekerheid heeft alles te maken met de ontwikkeling van een klein lagedrukgebiedje of niet. Vrij zeker is in ieder geval dat er in de nacht naar zaterdag een storing over ons land gaat trekken en daaruit valt hier en daar een flinke plens regen. In de bovenlucht, op ongeveer 5 kilometer hoogte ofwel het 500 hPa vlak, ligt op dat moment een trog vanuit het noordwesten boven ons land en dichterbij het aardoppervlak schuift vanuit het zuidwesten dus die eerdergenoemde storing voorbij. De buien trekken zaterdag overdag via het noordoosten alweer grotendeels het land uit en dan wordt het op veel plaatsen alweer droog. Althans, als er zich aan de achterzijde van het front geen lagedrukgebiedje gaat ontwikkelen, zoals diverse weermodellen, waaronder het Europese weermodel ECMWF, in de laatste berekeningen nu steeds laten zien.
Verschillende opties
Gebeurt dit laatste, dan zullen de buien geleidelijk gaan terugkrullen en komen dan weer boven ons land uit. Ook zal de wind op dat moment vooral langs de noord- en westkust flink aantrekken en is dan bovendien behoorlijk vlagerig. Niet alleen verloopt zaterdag dan vrij nat, maar dus ook nogal winderig. Blijft de ontwikkeling van het lagedrukgebiedje uit, dan zal de zaterdag voor Pinksteren heel aardig gaan verlopen met geregeld zon en slechts heel lokaal een buitje.
Zaterdag overdag lijkt zich volgens de laatste berekeningen nu een lagedrukgebiedje aan de achterzijde van de storing te ontwikkelen. De zaterdag zou dan vrij nat en winderig gaan verlopen. Wel zie je ten zuidwesten van ons land al een hogedrukgebied opkomen zetten.
Eerste Pinksterdag ligt het hogedrukgebied boven ons hoofd en dat zou resulteren in een vrij rustige dag met geregeld zon en lokaal een enkele bui.
Op Pinksterzondag zijn we dat lagedrukgebiedje waarschijnlijk alweer kwijt en nestelt zich een hogedrukgebied boven ons land. Eerste Pinksterdag zal er vooralsnog dan ook geregeld ruimte voor de zon zijn, maar helemaal droog blijft het niet. Heel lokaal kan namelijk nog net een buitje tot ontwikkeling komen. Het hogedrukgebied schuift in de loop van maandag verder naar het noordoosten en wolkenvelden vanuit het westen winnen dan weer terrein boven ons land. Wel lijkt het dan meest droog te blijven en de temperatuur gaat ten opzichte van zondag weer een graadje omhoog met uiteindelijk zo’n 22 graden in het oosten van Brabant en in Limburg.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten