De tropen en een groot deel van het noordelijk halfrond zullen naar alle waarschijnlijkheid een onomkeerbare stijging van de temperaturen gaan meemaken in de komende 20 tot 60 jaar, wanneer de luchtverontreiniging en de concentratie van broeikasgassen blijven toenemen, dat zeggen wetenschappers van de Stanford University. De resultaten zullen later deze maand worden gepubliceerd worden in het tijdschrift Climatic Change.
Wetenschappers concludeerde dat vele tropische gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika in de komende twee decennia te maken kunnen gaan krijgen met permanente opkomst van ongekende zomerhitte. Europa, China en Noord-Amerika met inbegrip van de Verenigde Staten zullen de opwarming gaan merken binnen een periode van 60 jaar. "Volgens onze onderzoeksresultaten warmen grote delen van de aarde waarschijnlijk zo snel op dat zelfs de koelste zomers tegen het midden van deze eeuw warmer zijn dan de heetste zomers van de afgelopen vijftig jaar". Dat zegt wetenschapper Noah Diffenbaugh.
"Wanneer wetenschappers vertellen dat de opwarming van de aarde meer hittegolven veroorzaakt vragen vele mensen me vaak of dat betekent dat de hogere temperaturen normaal worden. Dat heeft ons aan het denken gezet. Wanneer mogen we verwachten, dat de koelste temperaturen altijd hoger zijn dan de hoogste temperaturen van vroeger?" Vertelde wetenschapper Noah Diffenbaugh.
Het bepalen van de seizoensgebonden effect van de opwarming van de Aarde in de komende decennia hebben Diffenbaugh en Scherer meer dan 50 klimaatmodellen inclusief computersimulaties van de 21e eeuw geanalyseerd. Ze hebben ook historische gegevens van weerstations over de gehele wereld geanalyseerd om te zien of de verwachte opkomst van ongekende hitte al was begonnen. Het blijkt dat wanneer ze terugkijken in de tijd, met behulp van temperatuurrecords dat deze extreme hitte nu al aan de gang is en dat klimaatmodellen de historische patronen opmerkelijk goed aangeven.
De tropen warmen het hardst op zegt Diffenbaugh. In de periode tussen 2010 en 2039 zijn 70% van alle seizoenen warmer dan de warmste seizoenen in de twintigste eeuw. China, Noord-Amerika en het Zuid-Europa warmen ook op, maar extreme hitte lijkt daar pas in 2070 voor te gaan komen. De resultaten zijn verontrustend, zo benadrukken de wetenschappers. De hitte kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, de landbouwproductie en de productiviteit van ecosystemen. Hittegolven kosten nu al regelmatig aan duizenden mensen het leven, met als voorbeeld het hittegolven record in Europa, daarbij kwamen in 2003 ongeveer 40.000 mensen om het leven. Het is vooral verontrustend dat de opwarming zo snel gaat, zo concluderen de wetenschappers.
©onweer-online
De resultaten zijn verontrustend. De kou kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, de landbouwproductie en de productiviteit van ecosystemen. Er zullen vele doden vallen door de koudegolven.