Enige wat bij mij zo goed als vast staat is de ISO.. De rest van de instellingen bepaal ik ter plekke.. De situatie die zich voordoet bepaalt de F getal en de sluitertijd.
Zeker waar!! Veel plezier morgen, en foto's posten hè
Klopt op zich, en is ook helemaal prima, alleen als je bijv 30 seconden gebruikt, en de flits is er na een seconde, en op de 29e seconde komt een auto langs, dat is zuur BULB (bij sommige camera's een andere naam) is ideaal, flits geweest, sluiter dicht.
Probleem is alleen als die te lang open staat. Dan is de sfeer van een nachtelijke foto weg
Omgevingslicht bepaalt hoe lang je de sluiter open kan zetten..
gr. Piet
zo zijn er een aantal instellingen die je gewoon moet leren begrijpen. Spelenderwijs door bijvoorbeeld in het donker te oefenen leer je goed met je camera omgaan en zie je de verschillen van de verschillende instellingen van je camera.
Zo heb ik het zelf geleerd.
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Let wel, ik gebruik een 50D.
F/stop: 7.1
Bulb stand: tussen de 2 seconden en 2 minuten afhankelijk van het aantal ontladingen en hoe dichtbij of ver weg ze zijn.
ISO 200: omdat de camera dan net genoeg licht binnen laat om de verre flitsen te pakken en niet genoeg licht naar binnen laat om extreem te over belichten.
Natuurlijk heb ik de lens zo wijd mogelijk, het liefst met de fisheye, maar 18mm is een prima uitgangspunt.
Er zijn zeker in de fotografie meerdere wegen die naar Rome leiden. Je zal uiteindelijk een eigen stijl en manier van instellen moeten zien te vinden waar jij jezelf prettig bij voelt, zowel bij het nemen van de foto als bij de postproductie. Dat vergt een paar jaar ervaring.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Ook dat de camera enkel in jpeg formaat foto's opslaat en niet in RAW is iets waar ik me ondertussen behoorlijk aan erger: het maakt belachelijk veel uit voor nabewerking...
Ook een kleine tip voor andere compact camera gebruikers, of in ieder geval wat ik gemerkt heb, bijna alle tips en trucks die je leest op de interwebs zijn voor DSLR's, en met je compacte camera heb je waarschijnlijk net als ik een veel slechtere (kleinere) lens. Dit betekent dat je waarschijnlijk net als ik als het grootste struikelblok hebt die onderbelichte bliksems die je op de gevoelige plaat vastlegt. Ikzelf compenseer het met een lagere F waarde, en wat meer 'contrast' toevoegen bij nabewerking. Eigenlijk het enige waar je met een compact nog wat speelruimte hebt: sluitertijd kan uiteraard ook, maar aangezien je de lens niet 'handmatig' snel kunt sluiten na die ene mooie bliksem zit je bij de meeste onweders vast aan wat langere sluitertijden om überhaupt eens een bliksem te vangen en je thuis niet niet door honderden 'gemiste'foto's wilt bladeren. (Hoe langer de sluitertijd, des te groter de kans dat je 'bliksem' onderbelicht wordt in vergelijking met de 'rest' van je foto: Die ene straatlantaarn zit wel 15 seconden lang fotonen op je sensor af te vuren terwijl een bliksem maar een fractie van een seconde duurt, dus het liefste heb je dat die straatlantaarn wat korter je sensor torpedeert...maar ja, dan mis je weer die ene bliksem ) , ISO hoger dan 200 is op een (of iig mijn) compact eigenlijk sowieso al een hopeloze zaak, het geeft teveel ruis. Dus rest niet zoveel anders dan een laag(er) F nummer te gebruiken (groter diafragma, er valt meer licht op de sensor) om je kleine compact camera lens mee te compenseren .
En nog een tip: ik zelf mag graag de 'self timer' gebruiken aangezien er een draadontspanner meestal niet voor een compact voorhanden is, die self-timer is er natuurlijk vooral voor bedoelt zodat je zelf ook op de foto kan staan bij je vrienden, maar als je die ook manueel kan instellen zoals bij de meeste compacts, dan kun je het bijvoorbeeld instellen op 10 foto's met 0 seconden tussentijd als je al op je onderwerp hebt gericht en je instellingen goed zijn. Dit geeft 2 voordelen, ten eerste compenseert het de verschrikkelijke traagheid van je compact camera een beetje omdat je niet meer handmatig 10x op de sluiterknop hoeft te drukken in een poging die ene bliksem te vangen, en ten tweede dat je de camera niet beweegd op het moment dat je de sluiterknop indrukt: elk (kleine) beweging van je camera bij hoge sluitertijden is zichtbaar op de uiteindelijke foto waardoor hij wat onscherper wordt.
Dus eigenlijk samenvattend wat ik in ieder geval geleerd heb: als je serieus bliksems wilt fotograveren is een spiegelreflex eigenlijk wel een 'must have', een compact maakt het gewoon allemaal wat moeilijker. Echter voor de lol die het geeft en het 'leren' fotograferen is een compact camera in combinatie met het proberen te vangen van bliksems geen betere leermeester mogelijk: het is ongelofelijk leuk..
Kan wel maar de kwaliteit zal niet super zijn. Ook is een statief eigenlijk onmisbaar bij bliksemfotografie i.v.m. met lange sluitertijd. | Gewijzigd: 20 september 2014, 05:11 uur, door Stefanv