Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 juni 2011, 10:51 uur | Bericht #240529
Nieuwe Nederlandse telescoop gaat de zonnecyclus volgen

Op 1 juni is de nieuwe Nederlandse zonnetelescoop S5T op zijn plek gehesen op Kitt Peak National Observatory in Arizona (VS). Het instrument, dat onder leiding van astronoom Frans Snik is ontwikkeld aan het Sterrekundig Instituut van de Universiteit Utrecht, wordt voor een periode van tien jaar ingezet om de nieuwe zonnecyclus te bestuderen. De explosieve activiteit van de zon wordt volledig bepaald door het complexe magnetisch veld dat in het binnenste van de zon wordt gegenereerd. De meest opvallende uitingen van zonneactiviteit zijn de zonnevlekken, waarboven zonnevlammen plaatsvinden. De hoeveelheid zonnevlekken ondergaat een cyclus van zo'n elf jaar. Ook gebieden buiten de zonnevlekken zijn magnetisch, maar het veld is daar vaak te zwak en te verknoopt om te meten met de beschikbare instrumenten. De nieuwste computermodellen laten echter zien dat dit zwakke magneetveld een andere oorsprong kan hebben dan het magneetveld van de zonnevlekken, zodat het wellicht geen elfjarige cyclus ondergaat.



De S5T (Small Synoptic Second Solar Spectrum Telescope) gaat juist dit tot nog toe verborgen magneetveld meten gedurende de aankomende zonnecyclus. De metingen zullen bestaan uit het zeer nauwkeurig vaststellen van de polarisatie van het licht bij de rand van de zonneschijf. Uit deze informatie kan worden afgeleid hoe sterk en hoe variabel het magneetveld buiten de zonnevlekken is. De S5T bevat een telescoop, een polarimeter en een spectrograaf in een omhulsel van zo'n twee meter lang en één meter hoog en breed. Het instrument is zo compact dankzij een nieuwe optische component die bestaat uit vloeibare kristallen. Hiermee kan uiteindelijk de apertuur van de telescoop van zo'n 50 cm tot 5 cm worden teruggebracht. Dit meetconcept is verzonnen in 2007 door Frans Snik, die toen nog promovendus was. Snik: "We hebben er toen meteen een prototype van gebouwd. We moesten vervolgens lang wachten op een onbewolkte dag in Utrecht, maar de eerste resultaten lieten toen meteen zien dat het idee erg goed werkte."

Vanaf 2008 is er gebouwd aan het uiteindelijke S5T-instrument door een nieuwe promovenda, Helena Becher, in samenwerking met verschillende studenten aan de Universiteit Utrecht en de universitaire werkplaats. Eind 2010 is de S5T verscheept naar Arizona en na enkele succesvolle tests is het instrument nu officieel in gebruik genomen. Becher is enthousiast over het project: "Het is redelijk uniek dat ik binnen het tijdsbestek van een promotie een instrument vanaf het begin kan opbouwen en er vervolgens ook wetenschap mee kan doen. Na een uitzonderlijk lange rustige periode is de nieuwe zonnecyclus dit jaar gelukkig weer op gang gekomen, dus we zijn precies op tijd!" De data zullen grotendeels automatisch worden verkregen en via internet naar Utrecht worden gestuurd om daar te worden geanalyseerd.

Webcam zonnetelescopen Kitt Peak

Bron Astronieuws
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 845 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 845, lezen 5 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden