De autoriteiten van de Argentijnse provincie Neuquén hebben de economische noodtoestand uitgeroepen voor steden en dorpen die te maken hebben met de aswolk afkomstig van een Chileense vulkaan. Vee en landbouwgrond in het gebied worden door de as bedreigd en toeristen blijven weg. Ook in andere gebieden waar de landbouw en veeteelt is getroffen door de aswolk is de economische noodtoestand al uitgeroepen. Het gebied kan door het decreet van gouverneur Jorge Sapag onder meer op belastingkorting rekenen.
De Chileense vulkaan in het vulkaangebied Puyehue-Cordón Caulle barstte op 4 juni uit en de as die daarbij vrijkwam zorgde van Uruguay tot Australië voor veel overlast. De omgeving van de vulkaan is inmiddels met een dikke laag as bedekt. In Villa La Angostura, op zo'n 38 kilometer van de vulkaan, ligt een laag as van dertig centimeter. De laag as zorgt voor veel problemen op de weg en heeft ook de skipistes in het gebied bedekt. Toeristische bestemmingen als San Carlos de Bariloche bereidden zich juist voor op het wintersportseizoen dat binnenkort aanvangt. Bewoners ruimen de as zo goed en zo kwaad als het kan op, maar dat lijkt onbegonnen werk omdat er nog altijd as uit de vulkaan komt.
De Chileense autoriteiten zeiden vrijdag dat de aswolk, na de aarde rond te zijn geweest, weer terug is boven Chileense bodem. Mogelijk verplaatst de wolk zich echter binnenkort noordwaarts, aldus de autoriteiten. Luchthavens in Patagonië zijn al meer dan een week gesloten vanwege de asdeeltjes, die vliegtuigmotoren kunnen beschadigen. Het vliegveld van Buenos ging woensdag weer open.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De uitbarsting van de Chileense vulkaan Puyehue heeft ook goede kanten. Op middellange tot lange termijn kan de landbouwgrond er vruchtbaarder door worden, zeggen experts. Al is niet iedereen daarvan overtuigd. Landbouwgrond in Chili en Argentinië zit nu onder een dikke laag as. Volgens een voorlopige studie van de Nationale Commissie voor Atoomenergie in Argentinië bevat de as geen bestanddelen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Silicium, ijzer en kalium
"Op lange termijn zullen er voordelen zijn voor de bodem, maar nu hebben we te maken met een dramatische situatie, met ernstige problemen voor de menselijke gezondheid - gezicht en luchtwegen worden aangetast -, met verminderde zichtbaarheid op de wegen en met sterfte bij de dieren", zegt Roberto Casas van het Nationale Instituut voor Landbouwonderzoek (INTA) in Argentinië. "De as bevat mineralen die eroderen, ze veranderen dus, en op middellange en lange termijn zullen ze nutriënten toevoegen aan de bodem, zoals ijzer of kalium. Maar dit proces van ontbinding en bodemvorming duurt jaren." In 1991 kwamen bij de uitbarsting van de vulkaan Hudson in Chili 600.000 stuks vee om. In het Argentijnse Los Antiguos, op 100 kilometer van de vulkaan, ontstond na verloop van tijd een vallei waar nu kersen worden gekweekt voor de export. INTA-experts zeggen dat de as de bodem niet zozeer vruchtbaarder heeft gemaakt maar er wel toe heeft geleid dat de bodem makkelijker water en lucht opneemt.
Zwavel verhoogt vruchtbaarheid
In Chili verwacht landbouwingenieur Ricardo Cabeza van de Universiteit van Chili schade op korte en middellange termijn. Doordat de bodem in eerste instantie onbruikbaar is, moeten landbouwers hun veevoeder elders kopen, wat de kosten doet stijgen. Op langere termijn kan de landbouw voordeel hebben bij de uitbarsting. "Vooral de zwavel zou de vruchtbaarheid kunnen verhogen", zegt Cabeza. Maar zeker is dit niet, zegt Alfredo Torres van het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek in Chili. "Bij de uitbarsting van de vulkanen Hudson, Lonquimay, Llaima en Chaitén waren de nutriëntwaarden van de as veel lager dan die in aangrenzende gronden. In tegenstelling tot wat is gesignaleerd, veroorzaakt de as een verdunning van de nutriënten. "Chili telt meer dan tweeduizend vulkanen. Meer dan vijfhonderd zijn geologisch actief, minstens zestig barstten de laatste 450 jaar uit.
Bron:HLN | Gewijzigd: 14 april 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
De luchtvaart in Australië heeft opnieuw last van Chileens vulkaanas, en Chileense geologen waarschuwen dat het einde van de uitbarsting nog niet in zicht is. De aswolken zouden het wereldwijde vliegverkeer nog maanden kunnen beïnvloeden, aldus experts. Vanwege een nieuwe aswolk heeft de Australische maatschappij Qantas alle vluchten van morgen naar Sydney, Melbourne en Canberra geschrapt. In totaal gaat het om meer dan 200 vluchten, zegt een woordvoerster. Ook concurrent Virgin houdt vliegtuigen aan de grond. Vandaag zijn ook al tienduizenden passagiers gestrand in Australië.
Het vliegverkeer was eind vorige week net weer op gang gekomen na de vorige aswolk. De as is afkomstig van de Chileense vulkaan Puyehue, die begin deze maand uitbarstte. De aswolk dreef over Argentinië, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan richting Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 april 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
Het Australische vliegverkeer is woensdagmiddag (lokale tijd) weer langzaam op gang gekomen. Veel luchtvaartmaatschappijen kampen nog wel met lange vertragingen. Dinsdag werd de luchtvaart in Australië stilgelegd vanwege een aswolk. Die was uitgespuwd door de Chileense vulkaan Puyehue en door de wind meegevoerd naar Australië.
Volgens meteorologen is de aswolk inmiddels weg uit het Australische luchtruim. Gevreesd wordt dat de komende weken nog wel vaker problemen zullen ontstaan door de as van de Puyehue. Volgens een woordvoerster van luchtvaartmaatschappij Qantas hebben dinsdag 20.000 passagiers last gehad van de schorsing van het vliegverkeer. Naar verwachting zullen woensdag nog eens 50.000 passagiers overlast ervaren.
Bron Nu.nl
Het vliegverkeer tussen Australië en Nieuw-Zeeland blijft ernstige hinder ondervinden van een Chileense vulkaan. De belangrijkste Australische vliegmaatschappijen hebben ook voor het weekeinde alle vluchten van en naar het buurland geschrapt. Dat hebben Qantas, Jetstar en Virgin Australia vandaag laten weten aan Australische media. Het is niet duidelijk hoeveel passagiers worden getroffen en hoelang de overlast aanhoudt. Vliegtuigen van Air New Zealand vliegen op lagere hoogtes, zodat ze uit de buurt van de vulkaanas blijven.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Vliegtuigen van Air New Zealand vliegen op lagere hoogtes. © afp
De aswolk die roet in het eten gooit, is afkomstig van de Chileense vulkaan Puyehue. Die barstte begin deze maand uit en is nog altijd actief. Vulkanische as dreef over Argentinië, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan richting Australië en Nieuw-Zeeland. Al wekenlang is het vliegverkeer daar ontregeld.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De aswolk afkomstig van de Chileense vulkaan die op 4 juni uitbarstte heeft opnieuw voor problemen voor het vliegverkeer in Argentinië gezorgd. Onder meer vanaf de luchthaven van de hoofdstad Buenos Aires en veel nabijgelegen vliegvelden konden geen toestellen opstijgen of landen. Luchtvaartmaatschappijen hebben het grootste gedeelte van de 53 dagen dat de vulkaan as uitbraakt al last van de aswolk. Asdeeltjes kunnen schadelijk zijn voor vliegtuigmotoren.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Een aswolk afkomstig van de Chileense vulkaan Puyehue heeft het luchtverkeer in Buenos Aires gehinderd. Meer dan 60 vluchten moesten worden geannuleerd, berichten lokale media. Ook in de hoofdstad van het naburige Uruguay, Montevideo, werden vluchten geschrapt. Duizenden reizigers zaten vast. De vulkaanas wordt door de hevige wind vanuit Patagonië naar het noorden geblazen, tot in Buenos Aires. Beide luchthavens van de Argentijnse hoofdstad zijn getroffen. Het betreft vooral binnenlandse vluchten en die naar de buurlanden die werden afgelast. De intercontinentale vluchten zouden volgens de Argentijnse minister van Transport niet getroffen zijn. De vulkaan Puyehue, in het zuiden van Chili, barstte uit op 4 juni. De aswolk maakte al een tour rond de wereld, waarbij er vooral in het zuidelijke halfrond hinder was voor het luchtverkeer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 april 2017, 13:59 uur, door Joyce.s