Onweercellen overleven meestal tot einde van een nacht. Exacte reden ervan weet ik niet meer, maar dat het zo is wel
Citaat van Jan van Ooijen, zaterdag 4 juni 2011, 20:12 uur Even een mededeling
Hou de zaken wel gescheiden. Alles wat met vandaag te maken heeft kan je in het volgende topic kwijt! http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=25259
Sorry, ik voel me meteen aangesproken
misschien weer zoiets als op 10 /11 mei
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...4825&st=700 heerlijk
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Lol mij maandag, maar dan is er ook een kans
Eerst maar vannacht en morgen afwachten.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Langlevend buiencluster.
Wanneer de wind op de juiste manier met de hoogte verandert zorgen de dalende luchtstromen juist voor het versterken van de warme stijgstroom aan de voorzijde van de bui. Er kunnen dan nieuwe buiencellen ontstaan. De kans bestaat dat deze buien clusteren tot een buiencluster (multicell storm). Een systeem waar aan de flanken van het systeem elke keer nieuwe onweerscellen ontstaan. In de warme onstabiele lucht is dit voldoende om nieuwe onweersbuien te laten ontstaan. Gemiddeld elke 15 minuten ontstaan nieuwe actieve onweerscellen. De oudere onweerscellen doven uit, maar geven wel regen. Het onweer zit aan de randen van het systeem, terwijl in het midden matig gelijkmatige regen valt. Aan de rand van het systeem komen, als de omstandigheden daar goed voor zijn, windhozen en windstoten voor.
Nachtelijk windmaximum ((Nocturnal) Low-level jet)
Een MCS is in tegenstelling tot de geclusterde onweerscellen in staat de nacht te overleven. Sterker nog, het systeem is 's nachts op zijn hoogtepunt. Dit is mogelijk door het ontstaan van een windstroom tussen de 300 en 3000 meter hoogte. Deze stroom is een nachtelijke straalstroom op lagere nivo's. Deze mag niet worden verward met de straalstroom op grote hoogte die depressies naar Europa aanvoert. De nachtelijke straalstroom ontstaat 's avonds als de verhitte luchtlagen stabiliseren. Op enige hoogte neemt de wind toe en wordt warme en vochtige lucht de bui ingevoerd. Dit nachtelijk windmaximum kan onweersbuien doen ontstaan of in stand houden.
Het verdwijnen van een MCS.
Als 's ochtends het nachtelijk windmaximum afzwakt, verdwijnt de aanvoer van de warmte en daarmee de buiigheid. Een tweede effect is de infraroodafkoeling. De bovenkant van de wolken in de MCS koelen 's nachts sterker af dan de wolken eronder. Ook hierdoor blijft de buiigheid in stand. Als de zon vervolgens opkomt stopt het proces van afkoeling. De buien zakken als een plumpudding in elkaar. Bij een MCS stopt de onweersactiviteit vaak vlak na zonsopkomst. | Gewijzigd: 4 juni 2011, 20:51 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
Mariene meteoverwachting zaterdag 04/06/11 20u00
Weersverwachting tot donderdagavond 09/06/11
De langgerekte hogedrukgordel, die zich uitstrekt van de Oceaan tot de Baltische Zee, brokkelt geleidelijk af. Een regen- en onweerszone, die vannacht van over Frankrijk tot onze regio doordringt, zal ons weer tot maandag blijven bepalen. Vanaf dinsdag wordt het, in de nabijheid van enkele zwakke depressies, licht wisselvallig.
Vanavond is het eerst nog zonnig. Geleidelijk neemt de bewolking toe vanuit het zuidoosten. In het tweede deel van de nacht is er kans op buien, die mogelijk vergezeld zijn van onweer. Minima rond 15°C. Krachtige wind (6) uit NNO, ruimend naar NO. Goed zicht, behalve tijdens de buien.
Morgen wordt het zwaarbewolkt tot betrokken met van tijd tot tijd onweersbuien, die plaatselijk vrij hevig kunnen zijn. Maxima rond 19°C. Vrij krachtige tot krachtige wind (5-6) uit NO, krimpend naar NNO en geleidelijk afnemend tot matig (4) 's avonds. Goed zicht, behalve tijdens de buien.
Maandagvoormiddag is het betrokken met nog wat regen of een bui. In de loop van de namiddag wordt het geleidelijk droger en 's avonds zijn een paar korte opklaringen mogelijk. Maxima rond 16°C. Matige tot vrij krachtige wind (4-5) uit N, ruimend naar NNO en afnemend tot matig (3). Goed zicht, behalve tijdens de buien.
Dinsdag neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen. Maxima rond 17°C. Zwakke tot matige wind (2-3) uit veranderlijke richting, 's avonds draaiend naar W en toenemend tot matig (3-4). Matig tot goed zicht.
Woensdag begint de dag zwaarbewolkt met nog kans op wat regen of een bui. Na de middag wordt het droger en zonniger. Maxima rond 16°C. Matige wind (3-4) uit WZW, toenemend tot matig (4). Meestal goed zicht.
Donderdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. De kans op een bui is klein. Maxima rond 16°C. Matige wind (3-4) uit WZW, krimpend naar ZW en afnemend tot zwak àmatig (2-3). Goed zicht.
Langetermijnverwachting van vrijdag 10/06/11 tot dinsdag 14/06/11
Ook op langere termijn blijft het wisselvallig. Zonnige perioden wisselen af met meer bewolking. Af en toe valt er wat regen of een bui. De maxima schommelen rond 17 à18°C. De minima liggen rond 11 à12°C.
(De in de tekst beschreven wind betreft de wind op volle zee, tenzij anders vermeld)
www.kustweerbericht.be
TaL
Iemand vertelde mij laatst dat ze dat standaard doen (waarschuwingsniveau rood)? Weet niet of het klopt.
Kansenkaartje blijft ook leuk :
| Gewijzigd: 4 juni 2011, 20:55 uur, door akammd
Nee, ik kan je vertellen dat ze dat niet standaard doen (vraag maar aan Johann die werkt daar . Meestal is het oranje. Nu gelijk rood, dit zegt wel wat over morgen
Helemaal korrekt Jan.
De diverse waarschuwingen worden continu adhv de laatste ontwikkelingen door een dienstdoende meteoroloog bij MC uitgegeven resp. aangepast.
Ciao Johann
Vond het ook al vreemd, is dat misverstand ook weer uit de wereld geholpen.
Kansenkaartje blijft ook leuk :
de ene helft van Schier zwaarder dan de rest...weet je hoe godsgruwelijk meteorologisch klein dat eilandje is?! Genoeg om ook Groningen en Utrecht met een kilo zou te nemen! | Gewijzigd: 4 juni 2011, 21:25 uur, door Richardus
Tja, je kunt je er over opwinden, of je kunt er om lachen. Elk kaartje heeft zo zijn eigenaardigheden .
Volgens mij kleuren ze dat kaartje in op regio, dus kan zijn dat de ene helft onder een andere gemeente (?) valt als de andere helft
Nee, ik heb het gezien hoe dat ze dat invullen en ik kan je wel zeggen dat het zeer veel indruk bij mij wekte hoe dat ze het doen. Mss interessant voor de mensen om dit eens een keer door te lezen: http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/faq.html