1. Bomen kappen in Afrika. De mensen die dat doen, denk je dat die onder de droogte te leiden hebben? Absoluut niet. Dit zijn vaak west Europese of Amerikaanse bedrijven, of misschien de weinige rijke mensen die je daar nog hebt. De bevolking die te lijden heeft onder deze droogte hakt geen bossen om, geloof me maar.
2. Er zijn niet veel te veel mensen. Alles is slecht verdeeld. Er is genoeg voedsel om de hele wereldbevolking mee te voeden, het wordt alleen niet goed verdeeld. Wij gooien hier maar achteloos al ons eten weg, en omdat wij meer betalen kunnen we ook makkelijk weer nieuw eten kopen. Ik heb een tijdje in een restaurant gewerkt, als je eens ziet hoeveel eten daar weggegooid wordt...
3. Ja, ze hebben veel kinderen. Dat was 100 jaar geleden hier in Nederland ook zo. Beter dan te zeggen "ze fokken maar wat aan", ga je kijken naar de oorzaken daarvan. Ze hebben inderdaad geen voorbehoedsmiddelen. Allicht niet, ze zouden wel gek zijn om van hun laatste geld een condoompje te gaan kopen terwijl ze niet eens voldoende hebben om van te eten. En waarom willen ze dan zoveel kinderen? Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst is het gebruikelijk dat kinderen hun bejaarde ouders verzorgen. Dus hoe meer kinderen, hoe meer kans dat ze goede verzorging krijgen op hun oude dag. Ten tweede is daar de kindersterfte. Omdat simpelweg een vrij groot deel van de kinderen sterft, is het veiliger om meer kinderen te krijgen, dan hou je tenminste nog iets over. En je had het over de natuur? Dit is puur natuurlijk, alle dieren doen dit namelijk ook. Van de meeste dierenjongen haalt nog niet 50% de volwassen leeftijd (in het wild dan).
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Nouja, ik weet dat ik nogal rigulreus ben in dit soort dingen. Maar waarom zou ik me er druk om maken? Kijk ik beleef geen plezier aan die filmpjes en ik vind het ook echt niet leuk voor ze. Maar mensen die hier alleen maar geld geven zijn gewoonweg niet realistisch, het geld wordt verspild. Als je absoluut wilt helpen en het echt vreselijk vindt, dan moet je alles opzeggen hier en daar heen gaan en helpen totdat het voorbij is. Mensen van het Rode Kruis heb ik wel bewondering voor. Die geven het hier op en gaan werkelijk helpen daar en niet met geld. En ook zijn een hoop mensen erg hypocriet, ze vinden het verschrikkelijk als mensen geen eten hebben maar elke avond flikkeren ze een halve pan eten de vuilnisbak in en als de houdbaarheidsdatum is verstreken gooien ze het zonder pardon weg terwijl die datum puur ter indicatie dient en het nog lang niet weg hoeft. Echt voedsel verspilling dus! En je bent toch met me eens dat als je ze maar alles geeft dat ze nooit voor zichzelf gaan zorgen? Leer ze is wat en niet alleen maar geven. Daar komt nog bij, hoe hard het ook klinkt, dat het slechts 1% van de totale bevolking betreft. En tuurlijk als wij een ramp hebben is het ook bijzonder onprettig, maar denk maar niet dat zij gaan helpen. Ook wordt de schijn van partijdigheid gewekt omdat ze voor bijvoorbeeld slachtoffers van de bosbranden en tornado's in de VS de 555 lijn niet openen, belachelijk! ondanks dat de VS een 'rijk' land is. Dat stoort me ook heel erg.
Natuurlijk niet, omdat dat daar helemaal niet nodig is. Daarnaast, denk je werkelijk dat 2 miljoen mensen lijden onder bosbranden en tornado's in de VS? De mensen die er onder lijden hebben allemaal spaargeld, zijn hopelijk verzekerd en kunnen dus zichzelf veel makkelijker redden. Veel mensen in de hoorn van Afrika hadden al bijna niks, en nu hebben ze nog minder.
Het klopt opzich dat alleen geld geven niet alles doet, maar in het geval van zo'n grootschalige ramp helpt het wel degelijk. Als je naar de "normale" situatie kijkt werkt iets als microkredieten veel beter.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
In Somalië profiteren gewapende groepen van de vreselijke hongersnood die er momenteel plaatsvindt. Ze houden Somalische vluchtelingen vast in kampen om de aanvoer van voedsel door hulporganisaties te verhinderen. Het voedsel dat ze stelen, wordt op markten verkocht.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters
Mohamed Elmi (69) en zijn gezin kregen tot nu toe nauwelijks eten in het vluchtelingenkamp in Mogadishu waar ze verblijven. Gewapende mannen besturen het kamp, stelen voedsel en houden vluchtelingen die willen vertrekken tegen, zegt hij. Volgens Elmi wordt het voedsel gestolen omdat hulporganisaties het afleveren bij de mensen die het kamp beheren en niet bij de hongerslachtoffers zelf. En de vluchtelingen mogen niet vertrekken, omdat anders de voedselleveranties ophouden.
"Ik weet niet wie hier de baas is, maar we hebben keer op keer gezegd dat we niets krijgen van de leiding van het kamp. En we kunnen hier niet weg om een betere plaats te zoeken", zegt Elmi, die niet wil dat de naam van het kamp genoemd wordt, omdat hij bang is zijn veiligheid daarmee in gevaar te brengen.
Onofficiële kampen
Tienduizenden wanhopige, hongerige Somaliërs uit het door droogte getroffen zuiden van het land krijgen de voedselhulp niet die voor hen bestemd is. Gewapende mannen hebben op eigen houtje vluchtelingenkampen opgezet in Mogadishu, met als doel het stelen van voedselhulp. Dat voedsel zou verkocht worden op plaatselijke markten.
Er zijn tientallen kampen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De onofficiële "kampen" worden gerund door plaatselijke milities. Zij sturen vluchtelingen die de stad binnenkomen door naar bijvoorbeeld lege gebouwen.
Profiteren
Dat gebeurde ook met Mahad Iyo (54), die in augustus in Mogadishu aankwam, op zoek naar hulp. Iyo zegt dat hij samen met anderen dagen heeft gelopen om Mogadishu te bereiken. Bij aankomst in de stad werd hij begroet door gewapende mannen en naar een leegstaand overheidsgebouw gedirigeerd. "Ze willen van ons profiteren", zegt Iyo nu over de mannen die hem aanvankelijk zo vriendelijk hulp aanboden. "We staan niet geregistreerd voor hulp en we krijgen ook niet regelmatig hulp. Hulporganisaties brengen voedsel en andere benodigdheden, maar die spullen worden in beslag genomen door de kampleiding", zegt Iyo.
Bureaucratie
Mohamed Nur, een voormalige militieleider, leidt een van de vele kampen in Mogadishu. Hij is bereid tot een gesprek "om zaken duidelijk te krijgen." Nur erkent geen ervaring te hebben met hulpverlening en zegt dat hij niet aangesteld is door de regering of hulporganisaties. Hij heeft zelf verantwoordelijkheid genomen, zegt hij, nadat hij zag "hoeveel wanhopige Somaliërs er naar de stad kwamen."
"Wie doet dit werk als wij het niet doen? De regering is corrupt en hulporganisaties kennen de mensen niet beter dan wij. Dus hebben we een kamp voor 20.000 mensen opgezet. Maar de hulporganisaties brengen onvoldoende voedsel voor de mensen", zegt Nur, geflankeerd door mannen met kalasjnikovs, buiten het kamp waar minder dan 2.000 mensen verblijven.
"Zinloos werk"
Nur zegt dat hij geen register bijhoudt over de mensen in het kamp of de voedselleveranties. Hij en zijn medevrijwilligers hebben geen tijd voor zinloos papierwerk, zegt hij. Nur voegt eraan toe dat de overheid en hulporganisaties ook niet van hem vragen om papieren in te vullen. Hij ontkent dat er hulpgoederen gestolen worden. Veel mensen in het kamp klagen echter over gebrek aan hulp en voedsel.
Het hoofd Rampenbeheer van de overheid, Abdullahi Mohamed Shirwa, zegt dat zijn bureau de klachten serieus neemt en er alles aan doet om de problemen aan te pakken. "Bij rampen van deze omvang ontstaan vaak problemen en het kost tijd die op te lossen." Hij voegt eraan toe dat het bij voedseldiefstallen om "geïsoleerde incidenten" gaat.
Geen bescherming
Momenteel vertrekken er veel vluchtelingen uit het overheidskamp Badbaado in Mogadishu. Tien mensen kwamen daar op 5 augustus om, toen gewapende mannen, vermoedelijk van overheidstroepen, probeerden hulpgoederen buit te maken die waren uitgedeeld aan kampbewoners. Een hulpverlener zegt dat het kamp nu nog maar ongeveer de helft de oorspronkelijke 4.000 gezinnen telt.
"Mensen gaan weg omdat ze merken dat ze niet geholpen en beschermd worden", zegt de hulpverlener. De regering heeft de moorden in Badbaado veroordeeld en beloofd de verantwoordelijken te vervolgen, maar er is nog niemand gearresteerd.
3,6 miljoen hulpbehoevenden
De Verenigde Naties schatten dat er dit jaar bijna 100.000 mensen zijn aangekomen in Mogadishu, op de vlucht voor de honger in het zuiden van het land. Ongeveer 3,6 miljoen mensen in het door oorlog verscheurde land hebben hulp nodig. De Verenigde Naties hebben maandag gezegd dat de honger zich heeft uitgebreid heeft naar de regio Bay in het zuiden van Somalië. Daar dreigen ongeveer 750.000 mensen om te komen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 september 2011, 23:49 uur, door Bronk
Wat is de reden dat heel veel kinderen sterven? oh ja.. dat is omdat ze niet genoeg eten hebben?! en hoe komt dat? idd, omdat ze 18 kindermondjes moeten voeden ipv 2..
het is een vicieuze cirkel waarbij hun denken dat als ze maar genoeg kinderen krijgen er uiteindelijk wel 1 of 2 wat ouder worden, terwijl ze als ze maar 1 of 2 kinderen krijgen een grotere kans hebben dat deze kinderen ook gewoon blijven leven aangezien deze beter gevoed zijn en dus een beter afweer hebben voor ziektes.
Ik ben die beelden van zielige kindertjes wel een beetje beu (dit gebeurde 20 jaar geleden ook al, Socutera heette dat 'programma' op nederland 3 als ik me niet vergis). Het is echt enorm erg wat daar gebeurd, maar waarom altijd die kinderen laten zien, moeten we dan meer affectie krijgen, het lijken *edit* bij giro 555 (en andere hulporganisaties), die sturen ook kinderen naar de deuren in de hoop dat we dan sneller over worden gehaald.. | Gewijzigd: 1 november 2011, 13:16 uur, door Marga
het is een vicieuze cirkel waarbij hun denken dat als ze maar genoeg kinderen krijgen er uiteindelijk wel 1 of 2 wat ouder worden, terwijl ze als ze maar 1 of 2 kinderen krijgen een grotere kans hebben dat deze kinderen ook gewoon blijven leven aangezien deze beter gevoed zijn en dus een beter afweer hebben voor ziektes.
Ik ben die beelden van zielige kindertjes wel een beetje beu (dit gebeurde 20 jaar geleden ook al, Socutera heette dat 'programma' op nederland 3 als ik me niet vergis). Het is echt enorm erg wat daar gebeurd, maar waarom altijd die kinderen laten zien, moeten we dan meer affectie krijgen, het lijken *edit* bij giro 555 (en andere hulporganisaties), die sturen ook kinderen naar de deuren in de hoop dat we dan sneller over worden gehaald..
Dat is niet helemaal waar. Bij 1 of 2 kinderen hebben die inderdaad een iets grotere kans om te overleven. Het is dan echter nog steeds maar de vraag of ze wel genoeg eten hebben om 2 kinderen te voeden. Daarnaast spelen ook allerlei ziektes een rol waardoor de kindersterfte daar zo hoog is.
EDIT: Ik heb het even opgezocht, ik citeer: "Slechts vijf ziekten zijn samen verantwoordelijk voor de helft van alle sterfgevallen van kinderen onder de vijf: longontsteking, diarree, malaria, mazelen en aids. Longontsteking veroorzaakt jaarlijks ongeveer 2 miljoen doden onder kinderen. Dat is ruim 20 procent van alle gevallen van kindersterfte. Diarree is goed voor 17 procent van de kindersterfte. Malaria, mazelen en aids zijn samen verantwoordelijk voor 15 procent van de kindersterfte." | Gewijzigd: 1 november 2011, 13:17 uur, door Marga
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
EDIT: Ik heb het even opgezocht, ik citeer: "Slechts vijf ziekten zijn samen verantwoordelijk voor de helft van alle sterfgevallen van kinderen onder de vijf: longontsteking, diarree, malaria, mazelen en aids. Longontsteking veroorzaakt jaarlijks ongeveer 2 miljoen doden onder kinderen. Dat is ruim 20 procent van alle gevallen van kindersterfte. Diarree is goed voor 17 procent van de kindersterfte. Malaria, mazelen en aids zijn samen verantwoordelijk voor 15 procent van de kindersterfte."
Als je een beetje verstand hebt van het immuunsysteem snap je toch ook dat als je ondervoed bent je immuunsysteem veel zwakker is, dus van die longontsteking (wat 20% is) is meer dan de helft te wijden aan ondervoeding en dus een zwak immuunsysteem, dit geldt dan dus ook voor diarree (17%). Malaria, mazelen en aids is qua immuunsysteem bijna niet te verdedigen.
Dus als we het rekensommetje even maken, is ongeveer 20% (meer dan de helft longontsteking plus meer dan de helft diarree) van de sterfgevallen een direct gevolg van ondervoeding.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
klopt.. Maar mensen die nooit hun handen wassen, 's winters in korte broek lopen etc, zullen uiteindelijk minder vaak ziek zijn dat mensen die de hele dag hun handen wassen en mensen die de hele dag binnenzitten, deze mensen krijgen een intolerantie tegen bacterien die hier altijd zijn, je lichaam leert er mee leven, maar je hebt natuurlijk groot gelijk in dat hygiene een rol speelt. Hygiene en sanitaire voorzieningen kun je dus eigenlijk wel als hetzelfde zien.
Maar goed om niet de hele dag onze mening te laten horen in dit topic (en dus het vervuilen er van) zet ik een punt achter deze discussie.
In Somalië profiteren gewapende groepen van de vreselijke hongersnood die er momenteel plaatsvindt. Ze houden Somalische vluchtelingen vast in kampen om de aanvoer van voedsel door hulporganisaties te verhinderen. Het voedsel dat ze stelen, wordt op markten verkocht.
Ik vond dit bericht het wel waard om nog eens onder de aandacht te brengen.
Is echt diep- en dieptriest. En het is ook triest dat sommigen hier gewoon over futiliteiten blijven doorkibbelen.
Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel maakt drie miljoen euro extra vrij voor gezondheidszorg en de opleiding van kinderen in de Hoorn van Afrika. Het geld komt bovenop de 9,05 miljoen euro die ons land deze zomer al heeft uitgetrokken voor de noodlijdende regio. Chastel bracht maandag samen met vertegenwoordigers van het Consortium 12-12, Oxfam en Unicef een bezoek aan Dabaab in Kenia, dat met bijna 440.000 mensen het grootste vluchtelingenkamp ter wereld is. Bovendien dreigt het kamp tegen eind dit jaar nog aan te groeien tot 550.000 mensen.
'Tijdens zijn ontmoeting met de leerlingen van één van de lagere scholen in het kamp begreep de minister hoe belangrijk de lessen en opleidingen zijn die UNICEF er organiseert', verduidelijkt zijn kabinet in een persbericht. '30 tot 40% van de kinderen gaan naar school in de kampen, maar dat is nog niet genoeg. We moeten onze inspanningen op dit vlak opvoeren.'
Chastel maakt dus zelf extra geld vrij. Tegelijk onderstreept hij het belang van blijvende internationale aandacht voor de Hoorn van Afrika.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Vluchtelingen uit Somalië zijn naar een kamp in Dadaab in het noordoosten van Kenia getrokken.
De voedselhulp aan de Hoorn van Afrika heeft honderdduizenden mensen het leven gered. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse hulporganisatie USAID, Raj Shah, vandaag gezegd. Vooral op het platteland in Ethiopië en Kenia heeft de voedselhulp zijn uitwerking niet gemist, aldus Shah. De hulp heeft er vooral voor gezorgd dat de hongersnood niet verder over de regio werd verspreid.
Bijna twaalf miljoen mensen in de Hoorn van Afrika werden deze zomer getroffen door hongersnood, veroorzaakt door langdurige droogte. In het grensgebied tussen Ethiopië, Kenia en Somalië was de nood het grootst.
Bron: AD | Gewijzigd: 27 februari 2017, 09:56 uur, door Joyce.s
Het aantal mensen in Niger dat wegens de droogte voedselhulp nodig heeft, kan begin 2012 oplopen tot ongeveer een miljoen. De VN-organisatie World Food Program waarschuwde daar vrijdag voor. De organisatie bereidt een uitbreiding van de hulp voor, voornamelijk voor kinderen en zwangere vrouwen. Nu al lijden 750.000 mensen honger, aldus de overheid.
De oogsten in het Afrikaanse land zijn tegengevallen door onregelmatige regen en insectenplagen. Vooral in het midden en westen van het land is bijna geen graan geoogst.
Bron: nu.nl
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag 113 miljoen dollar (86 miljoen euro) toegezegd voor noodhulp aan landen in de Hoorn van Afrika. Miljoenen inwoners van Ethiopië, Somalië en Kenia gaan gebukt onder honger en droogte. Tienduizenden zijn al om het leven gekomen.
Het geld is bedoeld voor voedsel, onderdak, water en andere benodigdheden en komt bovenop de al eerder beschikbaar gestelde 870 miljoen dollar (666 miljoen euro).
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Ongeveer 1 miljoen kinderen in de Sahel zullen dit jaar te maken hebben met ondervoeding. De regio wordt zwaarder getroffen dan andere jaren, onder meer als gevolg van de toegenomen migratie. Dat zegt Artsen zonder Grenzen dinsdag. De Sahel, een Afrikaanse regio die ongeveer even groot is als Europa, krijgt elk jaar wel met voedseltekorten af te rekenen. Maar volgens Artsen zonder Grenzen worden de omstandigheden in 2012 nog erger dan normaal voor de kinderen in Mali, Mauritanië, Niger, Burkina Faso en Tsjaad.
"De situatie is extra complex omdat er naast de droogte en de stijging van de voedselprijzen ook sprake is van migratie, als gevolg van het geweld in het noorden van Mali", zegt Meinie Nicolai, voorzitster van Artsen zonder Grenzen. De ngo, die het aantal acties in de regio daarom opdrijft, heeft ondertussen al 56.000 kinderen met ondervoeding moeten behandelen. Maar volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dreigen dit jaar een miljoen kinderen in de regio met ondervoeding te maken te krijgen.
"Het ergste moet immers nog komen", legt Nicolai uit. "Door de regen van juli tot september zal het voor ons moeilijker worden om met hulpgoederen ter plaatse te raken. Bovendien stijgt daardoor ook de kans op malaria en infectieziekten." Volgens Artsen zonder Grenzen is 35 procent van de sterfgevallen bij kinderen in de regio toe te schrijven aan ondervoeding.
Bron: hbvl
Precies een jaar geleden werd 13 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. De algemene voedseltoestand is er nu volgens het Vlaamse Rode Kruis lichtjes verbeterd, 'maar de problemen blijven er groot'. Toch is een 'nieuwe inzamelactie voor noodhulp niet meteen nodig', klinkt het dinsdag.
Vorig jaar zamelde het Rode Kruis-Vlaanderen 220.000 euro in voor de Hoorn van Afrika. Dat is een bescheiden bedrag, maar tegelijk liep ook een actie van het consortium 12-12. Die bracht meer dan 11 miljoen euro op.
Het Rode Kruis-Vlaanderen droeg 120.000 euro bij aan voedselhulp in Somalië. Het Somalische Rode Kruis hielp 900.000 mensen de periode tot de volgende oogst overbruggen. Dat zegt de organisatie in een persbericht. Daarnaast ging 100.000 euro naar de werking van het Keniaanse Rode Kruis. Er werd proteïne- en calorierijke voeding aangekocht die verdeeld werd onder 353.513 schoolkinderen.
'Problemen blijven groot'
Het Rode Kruis ondersteunt de getroffen bevolking nog steeds. De problemen blijven groot, want het afgelopen regenseizoen was niet goed en de voedselprijzen zijn hoog. In sommige landen blijft de toestand bovendien onzeker door aanslepende conflicten. In Somalië blijft het daardoor moeilijk werken voor het Rode Kruis, dat nog niet overal toegang krijgt.
Hoewel de problemen blijven, is het volgens Axel Vande Veegaete, manager Internationale Acties van Rode Kruis-Vlaanderen, niet nodig om de Vlaming weer op te roepen geld te storten. 'Er moet nu structureel gewerkt worden', zegt hij. 'De bevolking moet voorbereid worden op volgende droogtes, maar er moeten ook duurzame oplossingen ingevoerd worden om de impact van een slecht regenseizoen te verkleinen.'
Bron: destandaard
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
De uitgebreide en zeer complexe voedselcrisis die de Hoorn van Afrika in het voorjaar van 2011 heeft getroffen, is dankzij de buitengewone internationale steun afgenomen. "Toch is de crisis verre van voorbij", melden de leden van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties. Dat consortium startte in juli vorig jaar de actie "Stop Honger in Oost-Afrika" op, die al iets meer dan 11 miljoen euro opbracht.
Door aanhoudende droogte, stijgende voedselprijzen en gewapende conflicten hadden in de zomer van 2011 minstens 13,3 miljoen mensen dringende humanitaire hulp nodig. Een jaar later heeft de internationale steun talloze levens helpen redden, maar er zijn nog altijd "acht miljoen mensen in Somalië, Ethiopië en Kenia die nood hebben aan humanitaire hulp", aldus het Consortium, waar Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en Unicef België deel van uitmaken.
Somalië blijft het zwaarst getroffen land: een derde van de bevolking heeft behoefte aan noodhulp. "Conflicten, instabiliteit, weinig regen en een beperkte toegang voor hulporganisaties vormen bovendien nog steeds een grote bedreiging", aldus het Consortium. "In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, in Dadaab, ligt het aantal vluchtelingen nauwelijks lager dan vorig jaar." Een blijvende ondersteuning van de bevolking is essentieel om deze crisis te boven te komen, menen de hulporganisaties.
Bron: HLN