In de komende 12 maanden is 1,1 miljard euro nodig om een einde te maken aan de hongersnood in het oosten van Afrika. Dat heeft directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, maandag gezegd aan het begin van crisisoverleg over de situatie in het gebied. Diouf pleitte ervoor dat de internationale gemeenschap massaal en op uiterst korte termijn te hulp schiet. Door droogte hebben meer dan tien miljoen inwoners van Somalië, Kenia en Ethiopië met ernstig voedselgebrek te kampen.
Bron De Pers
Ben ik het wel mee eens. Ze zeggen wel eens dat je beter een hengel kunt geven dan een vis, zodat men in staat is om zelf vissen te vangen. Nou is het een metafoor en dus begrijp ik dat vissen vangen niet voor iedereen daar is weggelegd, maar het gaat om het idee.
Denk aan een waterput in plaats van een fles water, etc. Zorg dat de mensen zichzelf kunnen bedruipen en dat ze door knowhow weten hoe ze zelf aan voedsel en water kunnen komen. Kennisoverdracht en wellicht materialen & gereedschap geeft denk ik veel meer kans op herstel op langere termijn...
"Morgen start de luchtbrug met hulp voor het Somalische Mogadishu." Dat zegt de directrice van het Wereldvoedselprogramma (WFP), Josette Sheeran, op een spoedbijeenkomst van ministers in Rome. Ze komen samen om iets te doen aan de droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Josette Sheeran bezoekt een Somalisch vluchtelingenkamp. © reuters
Wanhopige bevolking
"De bevolking van Somalië is wanhopig", zei de Somalische vicepremier Mohammed Ibrahim kort daarvoor bij het begin van de bijeenkomst. "Ik doe een oproep om Somalië te helpen bij de opening van humanitaire corridors voor het transport van voedselhulp."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De Wereldbank heeft maandag een plan gepresenteerd om meer dan 500 miljoen dollar (347 miljoen euro) in de Hoorn van Afrika te steken. De Hoorn van Afrika is getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. Meer dan 10 miljoen inwoners van Somalië, Kenia en Ethiopië kampen met ernstig voedselgebrek door droogte, mislukte oogsten, stervend vee en hoge voedselprijzen. Het leeuwendeel van de hulp gaat naar ondersteuning van boeren en het herstel van de economie. De Wereldbank stelt voor de korte termijn 12 miljoen dollar beschikbaar voor de mensen die het zwaarst getroffen zijn door de droogte.
FAO
In de komende 12 maanden is 1,1 miljard euro nodig om een einde te maken aan de hongersnood. Dat heeft directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, maandag gezegd aan het begin van crisisoverleg over de situatie in het gebied. Diouf pleitte ervoor dat de internationale gemeenschap massaal en op uiterst korte termijn te hulp schiet.
Schandaal
De Franse minister van Landbouw Bruno Le Maire zei dat de internationale gemeenschap gefaald heeft om de voedselvoorziening in de wereld veilig te stellen. ''Als we niet de noodzakelijke maatregelen nemen, dan wordt hongersnood het schandaal van deze eeuw", aldus Le Maire.
Nederland is bij het overleg vertegenwoordigd door de nieuwe permanente vertegenwoordiger bij de FAO, oud-minister Gerda Verburg, en haar plaatsvervanger Ronald Elkhuizen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN liet tijdens het overleg weten dinsdag te beginnen met het invliegen van voedsel naar de Somalische hoofdstad Mogadishu, de Ethiopische stad Dolo en de Noord-Keniaanse stad Wajir.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 27 februari 2017, 09:54 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Vlaams minister-president Kris Peeters - ook bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking - trekt 250.000 euro uit voor het bestrijden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika. De steun zal via enkele hulporganisaties vooreerst gebruikt worden voor de aankoop en verdeling van voedselpakketten. Aanhoudende extreme droogte fnuikt de groei van nieuwe voedingsgewassen in de Hoorn van Afrika. Dat leidt de jongste weken tot afnemende voedselbeschikbaarheid, toenemende ondervoeding en voedselonzekerheid, watertekort en dorre graaslanden, waardoor de voedselprijzen op de lokale markten pieken.
"Plicht om snel te handelen"
"De schrijnende situatie in de Hoorn van Afrika laat niemand onverschillig. Het is onze plicht om snel te handelen en bij te dragen tot het verlichten van de grootste noden", verduidelijkt Peeters in een persbericht. De minister-president merkt nog op dat Vlaanderen ook bijdraagt via het centrale noodfonds CERF van de VN, waaraan het eerder dit jaar al 300.000 euro schonk. Het CERF heeft naar aanleiding van de crisis recent nog middelen vrijgemaakt voor Ethiopië, Somalië en Kenia.
Bron: HLN
Wanhopige Somalische moeders laten hun stervende kinderen achter op weg naar voedseldistributiepunten in het door droogte geteisterde oosten van Afrika. Dat hebben hulpfunctionarissen van de VN maandag laten weten. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) wil op die 'paden des doods' voedsel verstrekken, aldus een WFP-functionaris. Meer dan 12 miljoen mensen zijn getroffen door een combinatie van een natuurramp en een regionaal conflict. Kinderen en vrouwen lopen het meeste risico in de crisis, die ook wel de 'kinderhongersnood' genoemd gezien het aantal kinderen dat het risico loopt om te sterven of op permanente schade aan hun hersenen en lijven. Zo worden er zwakkere kinderen achtergelaten om te proberen de sterkere kinderen te redden. WFP zal 2,5 miljoen ondervoede kinderen te eten geven en hoopt meer geld in te zamelen om meer kinderen te helpen. Er is zeker 250 miljoen euro extra nodig voor noodhulp en 1 miljard om de situatie aan te kunnen.
Bron: De Pers
En inderdaad helpt geld geven geen ruk. ( meeste verdwijnt naar plekken waar het niet hoort ) Als er 1 aan de deur komt voor geld geef ik ze een paar blikken groente, maar dan zeggen ze dat ze die niet willen
Zo'n 40.000 mensen zijn sinds begin juli naar de Somalische hoofdstad Mogadishu getrokken op zoek naar water en voedsel in het door droogte geteisterde land. Dat meldt een woordvoerster van het Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen (HCR). "Zo'n 30.000 anderen zijn aangekomen in kampen op 50 kilometer van de hoofdstad", aldus Vivian Tan tijdens een persconferentie. Volgens Tan zijn de afgelopen twee maanden zo'n 100.000 mensen toegstroomd in de hoofdstad waar de voedselvoorraden ontoereikend zijn.
"Het tekort veroorzaakt heel wat drukte en plunderingen", zo luidt het bij de organisatie. "Het resultaat is dat talloze mensen, onder wie de meest kwestbaren, met lege handen vertrekken ondanks inspanningen van de humanitaire organisaties." De droogte in de Hoorn van Afrika heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost en vormt een bedreiging voor 12 miljoen mensen in Somalië, Kenia, Ethiopië, Soedan, Oeganda en Djibouti.
Bron Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 09:55 uur, door Joyce.s
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is woensdagmiddag begonnen met het brengen van noodhulp naar Somalië. De VN-organisatie vliegt 10 ton noodhulp naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Het begin van de luchtbrug liep enkele dagen vertraging op door bureaucratische problemen op het vliegveld van Nairobi in Kenia. Extreme droogte bedreigt zeker 10 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika, maar het door burgeroorlog verscheurde Somalië is het zwaarst getroffen.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben 13 miljoen euro binnen op giro 555 voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika. Dat meldde een woordvoerster van de SHO dinsdag. Volgende week beginnen de samenwerkende hulporganisaties met een grote actie voor de miljoenen slachtoffers in streken van Somalië, Ethiopië en Kenia. Verschillende acties in die week moeten nog meer geld opbrengen voor de slachtoffers van de extreme droogte.
Bron: De Pers
De hongersnood in de Hoorn van Afrika heeft het gezicht van een weerloos kind. Fahia (3) krijgt melk toegediend, omdat ze niet meer zelfstandig kan slikken. Haar overlevingskans: vijftig procent.
Zes dagen geleden is Fahia opgenomen in het ziekenhuis van Ifo, een van de drie grote vluchtelingenkampen rond de stad Dadaab, aan de Keniaanse kant van de grens met Somalië. Ze is drie jaar, maar amper iets groter dan haar zusje Fardoso, een zuigeling van vier maanden die bungelt in een kleurrijke draagzak, op de rug van haar moeder.
'Fahia is opgenomen met ernstige ondervoeding, gecombineerd met een waterachtige diarree', vertelt dokter Moses Lagat. 'Zelfs een poging om te slikken doet haar verschrikkelijk veel pijn. Daarom wordt Fahiavia een sonde gevoed, met calorierijke melk.' Al na zes dagen werpt die melk vol voedingssupplementen vruchten af: 'Toen ze hier aankwam, was het meisje amper bij bewustzijn', zegt de arts. 'Maar intussen is Fahia zich bewust van haar omgeving. Elke dag testen we of ze al zelfstandig kan slikken. Zodra dat kan, mag het buisje uit haar neus.'
De honger in Oost-Afrika - het gevolg van twee mislukte oogsten op rij, door extreme droogte - treft twaalf miljoen mensen. Vooral Somaliërs slaan op de vlucht, omdat in hun land de gevolgen van de droogte nog eens worden versterkt door het gewapende conflict. Wie Dadaab bereikt, is bij de 'gelukkigen', want krijgt er hulp. Al de rest is 'in Gods handen', zoals hier wordt gezegd.
De vluchtelingenkampen zijn oorspronkelijk voor 90.000 mensen gebouwd, maar slikken nu liefst viermaal meer vluchtelingen. Ook de hulpverleners zijn aan het eind van hun Latijn. De hoofdarts doet een dutje op de binnenkoer, omdat hij heel de nacht heeft doorgewerkt.
De pers is niet overal even welkom. Fotografen en cameralui gingen de voorbije dagen niet altijd even subtiel te werk. Ze schoten beelden van stervende kinderen, ook al wilden hun moeders dat niet. Zoiets zet kwaad bloed. De afdeling met zwaar ondervoede kinderen wordt sindsdien extra afgeschermd.
Uiteindelijk mogen we toch binnen. Geen tv-beeld dat hierop kan voorbereiden. De priemende ogen van Guled Said Adon komen als een schok. Guled is amper twee, en hapt naar leven. Dat is het gezicht van deze hongersnood - in de kampen rond Dadaab zijn tachtig procent van de vluchtelingen vrouwen en deze kleine kinderen.
De uitstekende zorg in het ziekenhuis is geen garantie op succes: 'Eén op twee van deze kinderen gaat dood', zegt dokter Lagat.
Toch zijn de kampen rond Dadaab niet troosteloos. De hulp komt wel degelijk op gang. Maar de hulpverleners vrezen dat die hulp straks ook weer net zo snel opdroogt, wanneer kinderen als Guled en Fahia niet langer de internationale voorpagina's 'sieren'. 'Zelfs als ze dit overleven, hebben deze kindjes nog geruime tijd opvang, eten en water nodig, net als hun families. Zij komen uit Somalië - en daar stuur je niemand terug naartoe.'
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De Verenigde Naties hebben vandaag de luchtvaartbranche om hulp gevraagd bij het transport van noodhulp naar de Hoorn van Afrika. Dat gebied kent ernstige voedseltekorten als gevolg van aanhoudende droogte. 'Wij roepen de luchtvaartbranche op gratis of goedkoop vrachtruimte beschikbaar te stellen om ons te helpen noodvoorraden naar de Hoorn van Afrika te verschepen', zei een woordvoerster van de VN-kinderorganisatie Unicef.
Luchtvaartbedrijven als British Airways, Virgin Atlantic en UPS hebben al hulp aangeboden, maar Unicef heeft meer capaciteit nodig. Het transport van hulpgoederen kost volgens de zegsvrouw bijna net zo veel als de spullen zelf. Zij zei dat een half miljoen ondervoede kinderen zullen sterven, als zij niet snel voedselhulp krijgen.
De VN heeft de voedselcrisis in twee Somalische regio's tot hongersnood verklaard. Naar schatting meer dan 12 miljoen mensen in de hele regio hebben dringend hulp nodig.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 27 februari 2017, 09:55 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De teller op Giro 555 stond dinsdagavond op 16 miljoen euro voor hulp aan ‘De Hoorn van Afrika’. De directeuren van de hulporganisaties gaven maandag het startsein voor een actieweek onder de naam 'Week voor de Hoorn'. Zowel particulieren als organisaties en bedrijven halen geld op voor Afrika. Ieder op zijn eigen manier. In Amsterdam was een groot diner georganiseerd door Mediamatic. Voormalig twee-sterrenkok Pascal Jahay kookte met meegebrachte etenswaren. Alle ingrediënten hadden één ding gemeen: ze waren ´over de datum´. De organisatie hoopt dat er meer mensen zijn die 'over de datum' etentjes gaan organiseren. Wat er bespaard wordt op restaurantbezoek moet dan ten goede komen aan giro 555 voor Afrika.
Hulp bij de organisatie is te vinden op www.overdatum.org.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
Dikke onzin.
Je vergeet 1 ding:
Afrika is een werelddeel, geen apart land.
In Afrika zijn er zeker 55 landen, zo niet meer. Die kan je niet onder 1 noemer plaatsen.
Je kan landen als Somalië en Ethiopië niet vergelijken met bijvoorbeeld Egypte, Equatoriaal-Guinea, Kameroen, Marokko, en de landen waar ik zo gauw niet op kan komen.
In relatieve zin is het gebied waar hongersnood heerst maar een klein stuk van het continent Afrika. Hoe lullig het ook klinkt.
En wat noem jij een concurrent? Waarom zou een land een concurrent zijn van een ander land?
Zijn wij in oorlog met een ander land? Dacht t niet.
Las ergens dat er op 555 16 miljoen binnen is. 16 miljoen Euro voor 2000 kinderen. Die 2000 kinderen zijn nu dus allemaal miljonair. Waar blijft al dat geld?
Bovendien blijf ik er bij dat het totaal fout is. Door geld te geven los je de problemen niet op maar maak je ze groter.
Wat gaat er met dat geld gebeuren? eerst de zakken vullen en wat er dan over blijft word rijst of meel van gekocht. Dus men gaat voedsel geven. Eerste gedachte correct tweede gedachte volledig fout. Door voedsel los je de korte termijn op maar op de lange termijn gebeurt er niks. Ja veel mensen die wachten op voedsel.
Wat er moet gebeuren is de massa aan het werk krijgen, ga voedsel verbouwen. Alleen daar mee kun je de problemen op lossen.
Steeds meer inwoners van Somalië kampen met hongersnood. Vandaag maakte het waarschuwingssysteem tegen hongersnood Fewsnet volgens de Britse omroep BBC bekend dat het voedselgebrek in vijf Somalische regio's inmiddels zo ernstig is, dat kan worden gesproken van hongersnood. Tot nog toe was alleen in twee zuidelijke regio's in Somalië sprake van hongersnood. In de komende weken zullen meer regio's worden getroffen. De noodsituatie gaat mogelijk tot eind dit jaar duren.
Bron: AD
@stef-c: niks dikke onzin. (vanaf hoger niveau gezien): er is een bepaalde hoeveelheid geld op de wereld. Als er daar meer is, is er ergens anders minder.
@Imrich: Het gaat niet om 2000 kinderen maar om 12 miljoen mensen.
Voedsel geven is geen oplossing, voedsel laten verbouwen is ook geen oplossing. En dan bedoel ik dat het voor de mensheid geen oplossing is, voor die arme drommels daar natuurlijk even wel.
Zoals edje al zei: er leven teveel mensen op deze planeet. Ongeveer 35 jaar terug leerden ze mij op de basisschool dat er 3,6 miljard mensen waren, nu is dat bijna 2x zoveel, en het gaat maar door.
Je hoeft nog niet eens slim te zijn om in te zien dat dat een keer misloopt. Het feit dat de meerderheid van bestuurlijke organen op de wereld hier niet mee bezig zijn, en al helemaal niet met elkaar, leidt tot de conclusie dat er maar één ding belangrijk is: geld. En af en toe stoppen we de ongelukkigen er een beetje van toe, zodat het lijkt alsof we toch humaan zijn, blegh. | Gewijzigd: 3 augustus 2011, 20:34 uur, door Arends