Alhoewel het jaar nog maar net voor de helft voorbij is, is het nu al het duurste jaar ooit voor schades als gevolg van natuurrampen. In de eerste helft van het jaar is naar schatting voor zo'n 265 miljard dollar (ongeveer 190 miljard euro) aan economische schade veroorzaakt door natuurgeweld. Dat overtreft het recordbedrag aan schade door natuurrampen van 220 miljard dollar in 2005. Vooral de aardbeving in Japan had een groot aandeel in het totale schadebedrag.
Bron: DFT
Sony Ericsson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 50 miljoen euro, te wijten aan verstoorde leveringen na de aardbeving en tsunami in Japan in maart. Dat heeft Sony Ericsson vandaag bekendgemaakt. Tijdens dezelfde periode vorig jaar maakte de fabrikant van gsm's nog een nettowinst van 12 miljoen euro.
De omzet viel tijdens het tweede kwartaal met 32 procent terug, tot 1,19 miljard euro. Analisten gepolst door Bloomberg hadden gerekend op een omzet van 1,34 miljard euro. De Sony Ericsson joint venture werd in 2001 gevormd door het Zweedse Ericsson en het Japanse Sony.
Bron: HLN
Weer gerelateerde rampen van 1980 tot heden
Van natuurbranden tot tornado's, 2011 heeft het record geëvenaard van negen natuurrampen, die ieder minstens één biljoen dollar schade hebben veroorzaakt. De duurste weergerelateerde rampen in de USA sinds 1980 zijn geanalyseerd door het Nationaal Klimatologisch Data Centrum (NCDC). Volgens het rapport zijn er in de periode 1980 tot heden 108 $1 biljoen kostende weer gerelateerde rampen voorgekomen. Alles bij elkaar opgeteld hebben ze $750 biljoen schade veroorzaakt.
Tot nu toe is het record aantal van 2008 van negen geëvenaard en het orkaanseizoen 2011 is nog in volle gang. Zou 2011 het record kunnen gaan verbreken? "Dit is onmogelijk om te voorspellen," zegt NCDC's Scott Stephens. "Een actief Atlantisch orkaanseizoen hoeft niet direct equivalent te zijn aan het aantal orkanen, die aan land komen of de kustlijn dichtbij naderen". Vorig seizoen waren er 19 stormen (tropische stormen en orkanen) met een naam, maar geen één heeft het vasteland van de USA geraakt. Daarentegen waren er in 1992 maar zeven stormen met een naam, maar één van deze stormen was orkaan Andrew. Andrew was een categorie 5 orkaan, die het zuiden van Florida hard heeft geraakt en één van de kostbaarste rampen veroorzaakte in de geschiedenis van de USA. Er is maar één storm nodig, die op de "verkeerde" plaats huishoudt en een gigantische ravage is het gevolg, actief seizoen of niet.
De negen biljoen-dollar rampen van 2011 (met een totaal van $35 biljoen schade
Overstromingen in de Upper Midwest, zomer
Het smelten van een bovengemiddeld sneeuwdek in de noordelijke Rocky Mountains, gecombineerd met een bovengemiddelde neerslag hebben ervoor gezorgd, dat de Missouri en de Souris rivier in het Midwesten flink buiten hun oevers zijn getreden. Ongeveer 11.000 mensen moesten geëvacueerd worden in Minot, N.D., als gevolg van een record hoge waterstand van de Souris. Ontelbare dammen van de Missouri rivier zijn doorgebroken waardoor en duizenden acres landbouwgrond onder water liepen. De nog steeds aanwezige overstromingen hebben tot nu toe al meer dan $2 biljoen schade veroorzaakt.
Overstromingen van de Mississippi rivier, lente - zomer
Aanhoudende regenval (bijna het drievoudige van het gemiddelde in de Ohio vallei), gecombineerd met het smeltende sneeuwdek hebben historische overstromingen veroorzaakt langs de Mississippi rivier en de toevoer rivieren. De regio heeft te maken met $2 biljoen tot $4 biljoen schade. Helaas hebben twee mensen de dood gevonden in de overstromingen.
Zuidelijke plain en het zuidwesten: droogte, hittegolf en natuurbranden, lente - zomer
Droogte, hittegolven en natuurbranden bepaalden een groot deel van de lente en de zomer in Texas, Oklahoma, New Mexico, Arizona, het zuiden van Kansas, het westen van Arkansas en Louisiana. In Texas en Oklahoma worden respectievelijk 75% en 63% van de omstandigheden van de grond als zeer slecht bestempeld. Hiermee wordt gedoeld op de droogte. De natuurbranden hebben de regio dagelijks $1 miljoen per dag gekost. Tot nu toe is er aan $5 biljoen schade veroorzaakt, waaronder het verlies van 2.000 huizen en gebouwen.
Tornado's in het midwesten en het zuidoosten, 22-27 mei
Centrale en zuidelijke staten hebben ongeveer 180 tornado's en 177 dodelijke slachtoffers in één week te verwerken gekregen. Een EF-5 tornado verwoestte Joplin, Mo., waarbij minstens 141 doden zijn gevallen. De Joplin tornado is de dodelijkste tornado in de USA sinds de moderne (vanaf 1950) gegevensverzameling betreffende tornado's. De schade bedraagt meer dan $7 biljoen.
Tornado's in het zuidoosten / Ohio Vallei / Midwesten: 25-30 april
Deze uitbraak van tornado's in het midden en het zuiden van de VS heeft aan 327 mensen het leven gekost. Hiervan zijn er 240 mensen in Alabama omgekomen. De dodelijkste van de ongeveer 305 tornado's in deze uitbraak was een EF-5 in het noorden van Alabama, waarbij 78 mensen het leven lieten. Verschillende grote drukbevolkte stedelijk gebieden werden direct geraakt door zware tornado's, incl. Tuscaloosa, Birmingham en Huntsville in Alabama en Chattanooga, Tenn. Totale schade bedraagt $9 biljioen.
Tornado's in het midwesten en het zuidoosten, 14-16 april
Deze uitbraak in het midden en de zuiden produceerde ongeveer 160 tornado's. Ondanks het grote aantal, waren er maar weinig zware tornado's: 14 EF-3 en geen enkele EF-4 of EF-5. Het schadebedrag komt op meer dan $2 biljoen. Er kwamen 38 mensen om het leven, waarvan 22 in Noord Carolina.
Tornado's in het zuidoosten en het midwesten, 8-11 april
Deze uitbraak bracht ongeveer 59 tornado's voort. Schade: meer dan $2.2 biljoen.
Tornado's in het midwesten en het zuidoosten, 4-5 april
Een uitbraak met 46 tornado's, negen doden en een schade van $2.3 biljoen.
Sneeuwstorm op Groundhog Day, 29 januari - 3 februari
Een grote winterstorm trof vele staten in het midden, oosten en noordoosten van de Verenigde Staten. Chicago stond spreekwoordelijk stil met een sneeuwval van 0.3 tot 0.6 meters in de gehele stad. Totale schade wordt geschat op meer dan $2 biljoen. De sneeuwstorm doodde 36 mensen.
©onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 19 augustus 2011, 11:43 uur, door Marga
De Verenigde Staten hebben, de orkaan Irene meegerekend, al een recordjaar opgetekend wat betreft natuurrampen. Volgens een studie van de Amerikaanse regering is voor minstens een miljard dollar (0,7 miljard euro) schade aangericht.
Van januari tot de komst van Irene kregen de Verenigde Staten af te rekenen met negen fenomenen van soortgelijke grootte: overstromingen, droogtes, tornado's en sneeuwstormen, wat hetzelfde aantal is als in 2008.
Toch een positieve noot in de studie van de National Weather Service (NWS): de schade die door die negen natuurrampen veroorzaakt werd, bedraagt ongeveer 35 miljard dollar (24 miljard euro), wat heel wat minder is dan de 160 miljard dollar (111 miljard euro) die in 2005 opgetekend werd. Toen verwoestte de orkaan Katrina de stad New Orleans en de kust aan de Golf van Mexico. De schade bedroeg in totaal 133 miljard dollar (92 miljard euro). De schade die Irene veroorzaakt (heeft), is nog onbekend maar de eerste schattingen gewagen van meerdere miljarden dollar.
Vanaf 1980 hebben de Verenigde Staten 750 miljard dollar (520 miljard euro) moeten betalen om de verwoestingen van natuurfenomemen te herstellen. Daarvan moest 367 miljard dollar (254 miljard euro) uitgetrokken worden om alleen al de schade van orkanen en tropische stormen weg te werken.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 april 2017, 14:14 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0