Dit jaar is in Nederland een recordaantal teken gevangen. Op de twaalf vanglocaties van de Wageningen Universiteit werden tot nu toe 13.593 teken gevangen. Dat is nu al meer dan de afgelopen vier jaar, meldt natuurbericht.nl zondag.
De universiteit had juist verwacht dat er dit jaar minder teken zouden worden gevangen dan voorgaande jaren vanwege de vorst in december vorig jaar en het droge voorjaar. Onderzoekers hebben nog geen verklaring voor de recordvangst. Mogelijk komt het doordat er minder gastheren zoals vogels en muizen zijn. Daardoor zitten meer teken te wachten op zo'n gastheer en hebben ze meer kans om gevangen te worden door de medewerkers van universiteit. Het percentage teken dat de ziekte van Lyme kan overdragen, is nog niet bekend. De afgelopen jaren was dat ruim 15 procent.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 28 augustus 2011, 18:26 uur, door Bronk
Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat de vlootschouw, als afsluiting van Vlissingen Maritiem, niet door. Gezien de weersomstandigheden is het volgens de organisatie niet verantwoord een dergelijke vlootschouw te houden. Om 17.00 uur vertrekken de deelnemende schepen op eigen gelegenheid naar de verschillende thuishavens.
Bron: PZC
Modder op Mysteryland
Regen, regen en nog eens regen. Veel evenementen vielen dit weekend letterlijk in het water. Zoals zondagmorgen in het Amsterdamse Bos, waar een sponsorloop voor borstkanker werd gehouden. Ondanks het weer kwamen toch veel deelnemers opdagen. Ook op de Uitmarkt was het dramatisch door het weer. Plassen op het hele terrein en bui na bui. Zaterdag was ook het terrein van Mysteryland in de Haarlemmermeer veranderd in een grote modderpoel. Volgens RTV N-H weerman Jan Visser is het eind van het slechte weer nog niet in zicht. Hij spreekt zelfs van de natste zomer sinds jaren.
Bron: RTV-NH
De autorodeo in Denekamp moest zondag voortijdig worden stopgezet vanwege de weersomstandigheden. In de loop van de middag viel er zoveel regen dat de auto's niet meer normaal over het terrein konden. De resterende programma-onderdelen zijn naar zaterdag verplaatst, de toegang is dan gratis.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Tijdens de natte zomer zocht de Vlaming andere bestemmingen op. Recreatieparken en dierentuinen zagen de opkomst fors dalen, ten voordele van overdekte activiteiten. Dat melden de Coreliokranten, die zich baseren op de juli-cijfers van Toerisme Vlaanderen dat de bezoekersaantallen van ruim 120 organisaties verzamelt.
Daaruit blijkt dat het aantal bezoekers van recreatieparken halveerde tegenover vorig jaar. Met bijna 270.000 bezoekers blijven ze wel de populairste bestemming, net voor de drie dierentuinen uit de database. Die ontvingen bijna 250.000 bezoekers, een vijfde minder dan vorig jaar.
Wetenschappelijke activiteiten en kunstmusea zagen hun bezoekersaantallen min of meer verdubbelen. Ook bestemmingen als monumenten en natuurbezoekscentra zagen hun bezoekersaantallen behoorlijk toenemen, maar in absolute cijfers liggen ze nog steeds een eind onder de toppers.
Een gedroomd toevluchtsoord op natte dagen lijkt de filmzaal. Kinepolis communiceert nog niet over de voorbije zomer, maar Utopolis scoorde in juli 30 procent beter dan een jaar geleden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:46 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Nederland boekt massaal een reisje naar de zon voor de komende herfstvakantie. Mensen blijken het slechte weer meer dan zat te zijn. Dit schrijft Sp!ts vandaag. De verkoop van vliegtickets naar warmere oorden steeg deze maand ruim 30 procent ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd. Nu ook de nazomer letterlijk in het water is gevallen, blijken Nederlanders een grote behoefte te hebben aan zon.
Weerman Piet Paulusma is voor ons land echter optimistisch. 'We zien een trend dat na een natte zomer het in de herfst plots in eigen land nog opvallend lekker weer is', aldus Paulusma.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Sinds het begin van de zomer heeft het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) al zestig regendagen geregistreerd op het Belgische grondgebied. Het recordaantal dagen over de hele zomerperiode dateert uit 1860, toen er 68 regendagen waren. Vermits de zomer nog niet ten einde is, kan dat record nog verbroken worden.
© belga
Toch is de zomer van 2011 voor het KMI niet extreem druilerig. "De temperatuur in augustus ligt slechts 0,3 graden lager dan de normale temperatuur. De onweders van de afgelopen weken geven een vertekend beeld", aldus een klimatoloog van het KMI. "Neem nu het onweer dat Pukkelpop getroffen heeft. Als dat vijf kilometer van de wei losgebarsten zou zijn, zou er niet over gesproken geweest zijn."
"Tijdens de zomervakantie was er wel minder zonneschijn dan gemiddeld. Het aantal buien ligt ook hoger, met soms erg felle regenbuien, zoals bijvoorbeeld in Ukkel vorige week." Volgens het KMI zijn de zomerse onweersbuien geen uitzonderlijk fenomeen en mogen ze niet toegeschreven worden aan de opwarming van de Aarde.
Bron: HLN
Ondanks het slechte zomerweer zijn de pretparken niet ontevreden met de zomerbalans voor juli en augustus, blijkt uit een rondvraag. Plopsa Group noteerde zelfs een nieuw maandrecord voor diens pretpark in De Panne met 300.000 bezoekers in augustus, vooral dankzij de indoorattractie Mayaland. Plopsa Group heeft een "heel goede zomer" achter de rug. Enkel in Plopsa Coo gingen de bezoekersaantallen met 20 procent achteruit, met het kwakkelende weer als spelbreker. Naar Plopsaland De Panne en Plopsa Indoor Coevorden kwamen 5 procent meer bezoekers dan vorig jaar. Voor Plopsa Indoor Hasselt is dat 25 procent meer, wat ook een nieuw record is.
Het Brugse Boudewijn Seapark tekent een algemene stijging van 10 procent in het aantal bezoekers ten opzichte van juli en augustus 2010 op. In juli was dat zelfs een stijging van 14 procent, maar in augustus liep het bezoekersaantal terug met 5 procent, zo blijkt. Vooral de attractie Bobo's Indoor en de overdekte dolfijnenshow waren publiekstrekkers. Voor het Waverse Walibi kon geen concreet cijfer verkregen worden, maar het park kreeg in juli en augustus meer bezoekers dan in 2010, vooral dankzij indooractiviteiten zoals het vernieuwde tropische zwembad Aqualibi.
Ook Bobbejaanland, dat dit jaar 50 jaar bestaat, geeft geen concreet cijfer vrij, maar zegt wel "niet ontevreden" te zijn. In Bellewaerde Park bleven de bezoekersaantallen stabiel in vergelijking met vorig jaar. Sea Life Blankenberge en Earth Explorer in Oostende waren tevreden met het kwakkelweer. Beide kregen meer bezoekers over de vloer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
De herfst moet officieel nog beginnen, maar wie zich nu in bos of park waagt, ziet tal van tekenen die erop wijzen dat de natuur lak heeft aan de indeling van de seizoenen. Verkleurende bomen, rijpe eikels en beukennootjes en her en der uit de grond schietende paddenstoelen bepalen het beeld.
Bij het KNMI volstaan ze met de constatering dat de meteorologische herfst op 1 september begint. "Wij kijken vooral naar het klimaat, niet naar allerlei andere verschijnselen. Het is nog te vroeg om te stellen dat de herfst steeds eerder begint. Over zo'n trend kun je pas zinvol spreken na een periode van tien, twintig of zelfs dertig jaar. Eén koude zomer maakt nog geen vroege herfst", zegt een woordvoerster van dat instituut.
Kweker Ronnie Nijboer van de Bonte Hoek in Glimmen ziet volop tekenen van de naderende herfst. "De herfstverkleuring is vroeg dit jaar. Door de vele regen en de koude nachten reageren bomen en struiken. Ze verkleuren of laten hun blad vallen. Je ziet het bij lindes en kastanjes. De eikels en de beukennoten zijn ook vroeg dit jaar."
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Het gebeurt niet vaak dat een zomer zó nat is als die van 2011. Morgen is de meteorologische zomer voorbij en kunnen we terugkijken. Het was in ieder geval een zomer waarin records werden gebroken. De zomer van 2011 was de op één na natste sinds men in 1901 begon met het registreren van het weer. De gemiddelde temperatuur was met 16,3 graden Celcius 0,7 graad kouder dan normaal, de koudste zomer in 13 jaar.
Nat en weinig mooi weer
Ook was het met 390 mm. neerslag behoorlijk nat. Alleen in 1966 was het natter. Het aantal mooiweerdagen was in 24 jaar niet zo laag. Een mooiweerdag moet nagenoeg droog zijn en de zon moet minstens de helft van de dag schijnen.
Niet overal
Het gaat om gemiddelden van verschillende Nederlandse weerstations. Het is deze zomer vooral erg wisselvallig geweest met veel lokale verschillen. Op sommige plaatsen is de zomer dus wat minder nat geweest of juist een stuk natter nog.
Vroeg voorjaar, natte zomer
De oorzaak van het slechte zomerweer ligt simpel gezegd in het vroege voorjaar. Dat was dit jaar erg warm. Het vocht van de zee zorgt dan voor een natte zomer. Het lijkt een trend te worden, aldus Meteo Consult. Ook in de toekomst zal het voorjaar warmer zijn en de zomer natter.
Verschuiving
Heel langzaam lijken de seizoenen te verschuiven. De afgelopen dertig jaar is het begin van de seizoenen met ongeveer een week verschoven. Maar dit jaar is wel heel uitzonderlijk, omdat de natuur zich nu ook al gedraagt alsof het al herfst is. De edelherten zijn al aan het burlen en de beukenootjes vallen al van de bomen.
Bron: RTL
Het was een natte en sombere zomer. De cijfers van 2011 spreken voor zich. Vandaag eindigt de meteorologische zomer, die slechts 7 zomerse dagen telde tegenover 21 dagen normaal. Zeeland heeft nog wel iets te vieren. Het was de droogste plek van Nederland, melden de meteorologen van Weeronline.
Het mooie zomerweer en de hoogste temperaturen zaten dit jaar helemaal aan het begin van de zomer. In juni was de gemiddelde etmaaltemperatuur dan ook een halve graad hoger dan normaal. 27 juni werd in De Bilt de eerste van slechts twee tropische dagen genoteerd met 30,2 graden. In normale zomers zijn er gemiddeld 3,8 tropische dagen en 21 zomerse dagen. In Zeeland was geen enkele tropische dag. Normaal zijn dat er 1,4 en in 2006, een extreem warme zomer, zelfs 7. De zomer van 2011 telde slechts 7 dagen waarop de temperatuur opliep tot boven de 25 graden, een zogeheten zomerse dag. Zeeland bleef steken bij 5 zomerse dagen. Normaal zijn dat er 13,5 en in 2006 kwam Zeeland zelfs uit op 28 dagen.
De omgeving van Vlissingen en het westen van Zeeuws-Vlaanderen waren afgelopen zomer de droogste plekken van Nederland. De regenmeter in Vlissingen ving 252 millimeter water op, het landelijk gemiddelde was 310 millimeter. De meeste neerslag daalde neer op de Veluwe: 360 millimeter. Daarmee behoort 2011 tot de top drie van natste zomers ooit.
De meteorologen trokken deze zomer ook vaak aan de bel voor extreem weer. De eerste keer was op 28 juni. De laatste vier werden in één week afgegeven, tussen 18 en 23 augustus.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
Met het aflopen van de meteorologische zomer kunnen de statistieken worden opgemaakt. Volgens een belangrijk weerbureau kan deze zomer in de top 3 van natste zomers ooit worden bijgeschreven. De julimaand spande de kroon: sinds 1966 is deze maand niet zo nat geweest.
De gemiddelde temperatuur van de afgelopen maanden lag met 16,5 graden Celsius een halve graad onder het gemiddelde. De gemiddelde temperatuur in augustus (17,5 graden Celsius) is gemiddeld voor de tijd van het jaar. De zon liet zich deze zomer wel veel minder zien dan in andere zomers. Het aantal tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden Celsius bleef steken op twee. Het aantal zomerse dagen (temperatuur boven de 25 graden Celsius) was zelfs een derde van het normale aantal: 7 tegen 21 gemiddeld.
Morgen begint de meteorologische herfst. Deze lijkt goed te beginnen: de weerkenners voorspellen enkele droge dagen met een stijging van de temperatuur.
Bron Boeren business
In juli en augustus heeft de Zoo van Antwerpen ondanks het mistroostige weer 254.000 bezoekers ontvangen. In totaal vonden al 729.000 mensen dit jaar de weg naar de dierentuin. Dat is een stijging van 2,1 procent ten opzichte van 2010.
De verklaring voor de ietwat verrassend gunstige cijfers is volgens de directie het grote aantal dieren die binnen in een gebouw te bekijken vallen. In Dierenpark Planckendael in Mechelen, waar de meeste dieren in de buitenlucht vertoeven, viel dan ook een lichte daling te merken. Met de 186.000 bezoekers van de zomervakantie klokt het park af op 584.000 sinds het begin van het jaar. Dat is 3,1 procent minder dan vorig jaar.
Het aantal abonnementen, geldig in beide parken, steeg ook nog met enkele honderden ten opzichte van 2010. Dat was nochtans al een recordjaar met 53.231 abonnementen. Aangezien het vaak om gezinsformules gaat, tellen de Zoo en Planckendael in totaal naar eigen zeggen meer dan 200.000 abonnees.
Tot slot kon de wedstrijd 'Wie wordt de slimste aap ter wereld? ' meer dan 100.000 personen naar de website van de dierenparken lokken. Die wedstrijd ging tussen de bonobo's van Planckendael en de chimpansees van de Zoo en eindigde na tal van behendigheidsproeven en puzzels met de bonobo Djanoa als winnares.
Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Drankenproducent Spadel, bekend van Spa en Bru, heeft in het eerste semester een winst gemaakt van 6,125 miljoen euro, een daling met 11,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Spa waarschuwt dat de stijgende grondstoffenprijs en de barslechte zomer gevolgen zullen hebben voor de jaarresultaten.
De resultaten van het eerste semester zijn op niveau door het goede weer in de lente en de inspanningen om het gamma te vernieuwen, laat Spadel weten. De geconsolideerde netto-omzet bedraagt 103,1 miljoen euro, een stijging met 4,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Spadel merkt een stijgende interesse in gebotteld mineraalwater. De Belgische en Nederlandse markten voor dat product zijn met 7,2 procent en 10,3 procent in waarde toegenomen. Vooral de bruiswaters doen het goed. Anderzijds zijn de kosten voor verpakking en sommige ingrediënten voor limonades aanzienlijk gestegen. Deze extra kosten werden slechts gedeeltelijk doorgerekend in de verkoopprijzen.
In combinatie met de ongunstige weersomstandigheden deze zomer waarschuwt Spadel voor een sterke impact op het operationeel resultaat voor het gehele jaar 2011.
Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Augustus is een "zeer natte en sombere" zomermaand geworden. Allicht had u dat de voorbije weken zelf al gemerkt, maar het wordt nu ook officieel bevestigd door de maandcijfers van het KMI.
Het klimatologisch overzicht van augustus 2011 dat het KMI op zijn website heeft gepubliceerd, toont aan dat augustus zeer nat en somber was.
De zon scheen vorige maand alles bij elkaar geteld 144 uur en 41 minuten, wat "zeer abnormaal" is. Met "zeer abnormaal" wordt een verschijnsel bedoeld dat 1 keer in 10 jaar wordt bereikt of overtroffen. Het normale aantal uren zonneschijn dat we in augustus mogen verwachten, is 190 uur. Toch kan het nog slechter. De somberste augustusmaand sinds de start van de metingen is augustus 2006, toen scheen de zon 96 uur en 54 minuten.
Eveneens "zeer abnormaal" in augustus 2011 waren het aantal neerslagdagen en de hoeveelheid neerslag die er gevallen is. Vorige maand werden 22 neerslagdagen geteld waarop in totaal 189,3 mm neerslag gevallen is. Normaal voor augustus zijn 14,5 neerslagdagen met 79,3 mm neerslag. De natste augustusmaand tot nu is die van 1996, toen viel er 231,2 mm neerslag. Met 23 stuks spant augustus 2010 de kroon inzake het aantal neerslagdagen.
De andere parameters voor augustus 2011 blijken statistisch normaal te zijn. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur 17,3 graden (normaal voor een augustusmaand is 18 graden), de gemiddelde maximumtemperatuur 21,9 graden (normaal 22,6 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 13,2 graden (normaal 13,6 graden).
Er waren vorige maand 15 onweersdagen, maar ook dat blijkt volgens de statistieken niet abnormaal te zijn. In een normale augustusmaand worden 14,3 onweersdagen geteld.
Bron: deredactie | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Automobilisten hebben in augustus een stuk minder in de file gestaan. De filezwaarte, de lengte keer de duur van de files, daalde vergeleken met het langjarig gemiddelde met ruim 25 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de ANWB. De forse daling is vooral te danken aan het slechte weer. Door de regenachtige augustusmaand stonden er nauwelijks files richting de stranden. Een daling van het aantal autovakanties en de vakantiespreiding zorgde bovendien voor minder recreatieverkeer.
De grootste files ontstonden afgelopen weekeinde toen de A2 van Utrecht naar Den Bosch dicht was wegens werkzaamheden. Op omleidingsroutes op de A15 en A27 stond het verkeer over twintig kilometer stil.
Eerder meldde de ANWB al dat de filezwaarte in de afgelopen vijf jaar nog nooit zo laag was. In het eerste halfjaar daalde het aantal files met negentien procent ten opzichte van een jaar eerder.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De kooloogst van dit jaar is voor veel Tuinders in Noord-Holland ronduit rampzalig te noemen. Ook aardappeltelers maken zich grote zorgen. Door de regen zijn veel kolen verstikt, verrot en kunnen dus als verloren worden beschouwd. Ook de aardappelenoogst gaat lastig dit jaar door alle nattigheid.
Door het mooie weer maakten de aardappeltelers zaterdag overuren. Na maanden van regen, is het eindelijk droog. En dat betekent zoveel mogelijk rooien, voordat een volgende regenperiode de oogst, net als bij veel andere groenten, verpest.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
De politie en een dierenarts hebben afgelopen weekeinde ruim 30 honden bevrijd uit snikhete auto's die geparkeerd stonden bij de Eurodogshow in het WTC Expo in Leeuwarden, met 12.000 dieren de grootste hondenshow die ooit in Nederland is gehouden. Vier honden zijn bezweken door de hitte. Dat meldde de politie maandag.
Zowel zaterdag als zondag belden meerdere bezoekers van de show met de politie omdat op het parkeerterrein in de volle zon auto's en aanhangers stonden met daarin honden. Agenten moesten sloten en deuren van voornamelijk buitenlandse auto's forceren om de dieren te bevrijden. Een Italiaanse bezoeker had 14 honden in zijn afgesloten auto. De man kreeg een boete van 500 euro.
Een dierenarts meldde later bij de politie dat hij 14 honden uit een Oostenrijkse auto had bevrijd. Vier waren er door de hitte en gebrek aan water zo slecht aan toe, dat ze zijn overleden.
Bron: DVHN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De reddingsbrigades zijn dit jaar een stuk minder in actie gekomen. Door het slechte zomerweer verleenden zij dit jaar ruim de helft minder hulp dan vorig jaar rond deze tijd het geval was. Dat meldt Reddingsbrigade Nederland maandag.
In 2010 stond de teller na acht maanden al op 10691 reddingsacties, dit jaar zijn dat er nog maar 5435. Door het mooie nazomerweer van afgelopen weekeinde liep de teller wel een stuk harder op. In totaal verleenden de reddingsbrigades 427 keer hulp. Daarvan was twee keer sprake van een levensbedreigende situatie.
Bron: Nieuws.nl
Door de natste zomer sinds decennia is de grond zompig en zwaar. Daarom is het nu lastig oogsten voor de boeren in onder meer Brabant. Vorig jaar hadden we een nat najaar, gevolgd door een droog voorjaar. Dat heeft zijn weerslag gehad op de opbrengst van bijvoorbeeld stro.
Gevolgen voor tarwe
"Wat zich nu wreekt is dat er een erg nat najaar is geweest in 2010. Dat had gevolgen voor het zaaien van wintertarwe", vertelt Maarten Leseman van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). "De aardappelen zijn er toen slecht uitgekomen en dat heeft weer effect gehad voor dit jaar. We konden moeilijk zaaien, de zomertarwe werd later gezaaid en dan krijg je een andere opbrengst van stro."
Nog geen paniek
Tot dusver ziet hij nog geen problemen voor ondernemers. Ook de consument zal hier nog niets van merken "maar als het nu blijft regenen en de aardappelen komen nog niet uit de grond, dan wordt het weer een probleem", aldus Leseman. Tot die tijd is het te hopen dat we nog een mooie nazomer krijgen.
Hoop
De ZLTO'er hoopt op een droge maand september. "Het is voor de boeren prettig dat we nog een nazomer krijgen", zegt hij. "Hoe droger de grond nu, hoe makkelijker het oogsten wordt en hoe minder de grond kapot gereden wordt met tractoren. Daar heb je dan volgend voorjaar weer voordeel van."
Bron: Omroep Brabant
Onweersdagen: 0