Juli wordt een verzopen vakantiemaand. Veel regen en te lage temperaturen, de zomer lijkt wel de pedalen kwijt. En de voorspellingen voor de komende tien dagen geven weinig hoop op beterschap. In april en mei lagen we te puffen onder een loden zon. De lente kon niet mooier zijn. Wie hoopte op een schitterende zomer, komt bedrogen uit. Het kwakkelweer van begin juli is omgeslagen naar meer regen en veel te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Het lijkt wel een vroege herfst. Iedereen duikt de kast in op zoek naar een regenjas en een warme pull.
‘Tweeëntwintig graden is een normale temperatuur in juli maar het kwik haalt die waarde niet', zegt onze weervrouw Jill Peeters. ‘Vrijdag wordt nog een aangename dag maar in het weekend krijgen we opnieuw erg wisselvallig weer met regenbuien en wind.'
Bakken regen
Krijgen we in de tweede helft van juli nog wat zomer? ‘Ik vrees dat het geen warme juli meer wordt. De komende tien dagen is er geen beterschap in het vooruitzicht. Er hangen depressies boven Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en die brengen regen naar ons land.' De voorbije dagen werden we op bakken regen getrakteerd. 40 tot 50liter regen per vierkante meter is bijzonder veel. Opmerkelijk: dit is geen typisch zomerweer. Meestal krijgen we een felle regenbui na een zomers onweer, maar nu zijn er nauwelijks onweren.
Bereiken we na de recordtemperaturen van de vroege lente nu ook een laagterecord? ‘Tussendoor zijn er wel al warme dagen geweest. Zo abnormaal is de zomer ook weer niet. Het kan altijd erger: in de Alpen viel in één dag meer dan 100 liter regen per vierkante meter.' Moeten we onze hoop dan vestigen op augustus? ‘Dat is nog te ver weg', zegt Jill Peeters. ‘Daar doe ik geen uitspraken over.'
Bron Standaard online
Wie hoopt op een weersverbetering is er aan voor de moeite. Het kwakkelweer dat ons land al een tijd in zijn greep heeft, schotelt ons ook de komende week elke dag een onappetijtelijk menu voor met grijze luchten en buien. Bovendien blijft de temperatuur flink achter en is het nog steeds te fris voor de tijd van het jaar. Vanmiddag is er wel af en toe zon, maar er komen ook buien voor, mogelijk met onweer. Er staat een matige tot vrij krachtige, en aan zee een krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 16 tot 21 graden. Vanavond is het wisselend bewolkt met soms buien en kans op onweer.
Zondagnacht blijft de buienactiviteit doorgaan aan zee met kans op onweer. In het binnenland wordt het droger met enkele opklaringen. De minima bedragen 11 tot 14 graden.
Morgen is het wisselend bewolkt met nu en dan buien. Er waait een matige tot vrij krachtige, en aan zee een krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 14 tot 18 graden. Van dinsdag tot en met zaterdag blijft het wisselvallig en koel met vrijwel iedere dag een aantal buien. De middagtemperatuur schommelt tussen 15 en 19 graden.
Bron Hln | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:40 uur, door Joyce.s
Deze maand maakt goede kans de natste juli ooit te worden. Tot nu toe is 135 millimeter regen gevallen. De natste juli tot nu toe stamt uit 1930, toen 192 millimeter viel. Dat meldt weeronline.nl zondag. De komende week wordt 25 tot 50 millimeter regen verwacht en ook daarna is er veel kans op regen. Daarmee is het vrijwel zeker dat deze juli in de top 3 komt te staan. Op 3 staat nu nog de juli van 1993, toen 171 millimeter regen viel. Op de tweede plaats staat 1966 met 191 millimeter.
De meeste regen viel deze maand in Elspeet. In het Gelderse dorp is al honderdvijftig millimeter gevallen. Het westen van Noord-Brabant en Utrecht hebben soortgelijke hoeveelheden regen gehad.
Bron Nieuws.nl
De regen van de voorbije weken heeft niet alleen nadelen. Het debiet van de Lesse is dankzij het slechte weer op een aanvaardbaar niveau gekomen. Zo kan er opnieuw gekajakt worden op de rivier. De verhuurders kregen op 7 juli een verbod en moesten sindsdien alle bootjes op stal laten. Op sommige plaatsen stond het water zo laag - te wijten aan het droge voorjaar - dat de bootjes de bodem raakten. Bovendien is een laag debiet nefast voor de fauna en flora van de waterloop.
Bron: HBvL
De zomersolden lijden sterk onder het regenweer. Zo erg zelfs dat handelaars veel vroeger dan normaal grotere afprijzingen aankondigen. ‘We zijn goed gestart, maar hadden daarna een terugval door het slechte weer', zegt Luc Ardies van Unizo-Mode Unie. ‘Vooral de typische zomerspullen die je vlak voor een vakantie koopt, blijven wat liggen. Daardoor geven nogal wat duurdere modeboetieks nu al kortingen tot min vijftig procent. Gewoonlijk wachten ze daarmee tot het einde van de solden.' De grote winkelketens kondigen al een tijdje solden tot min zeventig procent aan, maar doorgaans gaat het dan slechts om een klein deel van de collectie.
Bron: Het Nieuwsblad
Begin vorige week waren de boeren nog blij met de aangekondigde regenval, maar nu blijkt die al te veel van het goede. De graanoogst wordt er namelijk door bedreigd, zegt onafhankelijk expert Luc Busschaert. ‘De wintertarwe bevat te veel vocht om ze te kunnen oogsten. Ook andere granen kunnen daardoor niet van het veld: als de boeren nu oogsten, dreigen de gewassen te rotten, tenzij er een extra droging gebeurt.' Voor allerlei wortelgewassen zoals bieten, blijft de regen wél nog een zegen.
Bron: Het Nieuwsblad
Door het droge voorjaar zijn er veel minder hooikoortsklachten. Een direct gevolg van droog weer is dat er meer graspollen in de lucht hangen, maar het zorgt er ook voor dat gras veel slechter groeit en er dus minder graspollen worden aangemaakt. Dat meldt natuurbericht.nl maandag. Het Leids Universitair Medisch Centrum telde veel minder graspollen dan gebruikelijk. Het ziekenhuis heeft een zogenoemde pollenval op het dak. Dat is een soort stofzuiger die de lucht langs een rol plakband leidt. Aan het eind van de week wordt met een microscoop bekeken hoeveel pollen er op het plakband terecht zijn gekomen.
Graspollen
Sinds 1976 worden tussen 15 mei en 15 juli gemiddeld 3900 graspollen geteld. Deze keer bleef de teller steken op 1689 pollen. Alleen vorig jaar werden minder pollen geteld. Toen kwam dat niet door droog weer, maar juist door een zeer koude mei. Ook dat kan de groei van grassen sterk vertragen. Het lagere aantal graspollen is ook terug te zien in de hoeveelheid klachten van hooikoortspatiënten. Bij de site allergieradar.nl kunnen zij hun klachten een cijfer geven, waarbij 1 staat voor geen klachten en 10 voor maximale klachten. De gemiddelde score bleef hangen op 3,6. Normaal is dat 6,0.
Regen
Het graspollenseizoen duurt volgens allergieradar.nl nog een maand. De regenbuien zouden er niet voor zorgen dat het gras plotseling zo sterk gaat groeien dat er alsnog veel pollen in de lucht komen.
Bron: NU.nl
Vooral loodgieters in het westen van het land hebben het extra druk door de overvloedige regenval. Ze moeten veel lekkages aan daken en goten repareren. Ook loopt de hemelwaterafvoer vaak over.
Ook rioolservicebedrijf RRS heeft het extra druk met het verhelpen van verstoppingen. Bij het bedrijf is een aantal medewerkers teruggekomen van vakantie. ,,Het is een gekkenhuis en we hebben ook nog een aantal mensen op vakantie", zegt een medewerkster van loodgietersbedrijf Frauenfelder uit Den Haag.
Bron: PZC
Met je badlaken, strandbal en koeltas heerlijk ontspannen bij een recreatieplas. Dat kan bijvoorbeeld bij Het Hulsbeek in Oldenzaal of de Milligerplas in Zwolle. Maar echt druk zal het er nog niet zijn. Het zijn de bioscopen en zwembaden die deze maand extra druk bezocht worden. Nu de tropische temperaturen het laten afweten zoeken mensen massaal de overdekte locaties op, om hun vakantie door te brengen. En dat betekent ook goede tijden voor deze ondernemers.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Ondanks het druilerige weer verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) deze zomer meer buitenlandse toeristen. Het aantal Nederlanders dat kiest voor een vakantie in eigen land, blijft na twee jaar van groei naar verwachting gelijk. Dat meldde het NBTC dinsdag. Mensen die al een vakantie geboekt hebben, stellen zich op de regen in, leert de ervaring. ,,Wij hebben helaas geen invloed op het weer maar de sector is inventief en speelt daar goed op in'', zei een woordvoerster. Bungalowparken en campings hakken al langer met dat bijltje. De groei van het aantal buitenlandse toeristen komt voornamelijk uit de buurlanden, waar het ook bepaald geen goed weer is. ,,Het heeft vooral te maken met de nasleep van de economische crisis, waardoor mensen dichter bij huis blijven, daar profiteren wij in het geval van België en Duitsland van.'' Er komen meer dan 1 miljoen Belgen en Duitsers op bezoek.
Archief kaasmarkt Alkmaar
Nederlanders
Nederlanders gaan niet vaker in Nederland op vakantie, maar ook niet erbuiten. De prognose is dat Nederlanders deze zomer 8,4 miljoen keer weggaan, waarvan 4,3 miljoen keer naar het buitenland, gelijk aan vorig jaar. Alle toeristen samen brengen circa 1,7 miljard euro in het laatje, waarvan buitenlanders goed zijn voor bijna 1 miljard.
Bron: DTF | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:41 uur, door Joyce.s
Reddingsbrigades hebben het niet alleen druk bij mooi weer. Het onstuimige weer van de afgelopen week heeft ook behoorlijk wat werk opgeleverd. In onze regio werd 83 keer uitgerukt. In negen gevallen was sprake van een levensbedreigende situatie. De Reddingsbrigade Nederland vindt negen reddingen uit levensbedreigende situaties opmerkelijk hoog. Ze adviseert zwemmers en watersporters om zich van tevoren goed te laten informeren, bijvoorbeeld op de reddingspost of via de borden bij de strandopgang. In totaal werd er acht keer uitgerukt om zwemmers te helpen. Twaalf keer moesten surfers of opvarenden van boten worden gered. De eerstehulpkoffer werd zestig keer uit de kast getrokken. En drie keer was er een melding van een vermist kind.
Bron: westonline
Vanmiddag is het bewolkt met over het zuiden, midden en oosten van het land perioden met regen of buien. Er waait een zwakke veranderlijke wind. De maxima schommelen tussen de 16 en 21 graden.
Droge nacht
Vanavond regent het nog af en toe over het midden en oosten. Elders komen opklaringen voor. In de komende nacht blijft het regenachtig in de Ardennen. In de rest van het land is het vrijwel droog met enkele opklaringen. Plaatselijk kan mist ontstaan. De minima gaan van 10 tot 13 graden.
Morgen tot 21 graden
Morgen schijnt de zon af en toe maar er komen ook enkele buien voor. De wind waait zwak tot matig uit west tot zuidwest. De maxima liggen tussen de 16 en 21 graden. De rest van de week houdt het koele en wisselvallige zomerweer aan. Elke dag is er kans op buien.
Bron: HLN
Er is plotseling een einde gekomen aan het extreem natte weer in Nederland. Meteorologen van Weerplaza voorspellen op de lange termijn zelfs een flinke verbetering van het weer. Er zou vandaag een regengebied uit Frankrijk naar Oost-Nederland en West-Duitsland trekken. Door noodweer in Zuid-Frankrijk is de koers echter gewijzigd, stelt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.nl.
In Nederland schijnt vandaag de zon geregeld en valt er verspreid over het land een enkele bui. Het droge weer overheerst en het wordt vandaag 20 of 21 graden. Morgen kan het 23 graden worden.
Tot begin volgende week blijft het licht wisselvallig weer en kunnen er elke dag buien vallen. Maar op de langere termijn kan het beter worden. Halverwege volgende week neemt de kans op regen af, krijgt de zon meer ruimte en kan de temperatuur stijgen naar 20 tot 25 graden.
Noodweer
Het zuiden van Frankrijk heeft vandaag last van noodweer. Zeer zware regen-, hagel- en onweersbuien trekken in de loop van de dag via de Provence en Rivièra naar Zwitserland en Noord-Italië. In twaalf uur tijd kan er tot dicht bij de 100 millimeter regen vallen. En in de bergen zal vanavond en vannacht boven 2000 meter zelfs sneeuw vallen, voorspelt Weerplaza.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:41 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Als we de metereologen van Weerplaza mogen geloven, is het extreem natte weer voorbij. Die voorspellen op de lange termijn zelfs een flinke verbetering van het weer. 23 graden zou morgen tot de mogelijkheden behoren. Noodweer in Frankrijk stuurt nieuwe buien, die op weg waren naar Nederland, een andere kant op. Ook het KNMI ziet verbetering, maar schat de temperatuur een graadje lager in. Noodweer in Zuid-Frankrijk heeft de koers van een regengebied, dat vanuit Zuid-Frankrijk naar Oost-Nederland en West-Duitsland zou trekken, gewijzigd. Zo meldt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.nl. Dat zorgt vandaag voor droger weer en hogere temperaturen. Morgen kan het zelfs 23 graden worden.
Volgens Weerplaza blijft het tot volgende week licht wisselvallig en kunnen er buien vallen. Maar op de lange termijn, kan het beter worden. Zij melden dat halverwege volgende week de kans op regen verder afneemt. Ook krijgt de zon meer ruimte en kan de temperatuur stijgen naar 20 tot 25 graden.
Het KNMI meldt dat wolkenvelden en zonnige perioden elkaar afwisselen in het noordwestelijk kustgebied en in Limburg komt een enkele bui voor. Vanmiddag kunnen vooral in het zuidoosten op meerdere plaatsen enkele buien ontstaan en daarbij is onweer niet uitgesloten.
De middagtemperatuur ligt tussen de 18 graden aan zee en rond 21 graden verder landinwaarts. Morgen verandert er volgens het weerinstituut weinig. Wel ziet het KNMI de overgang naar een minder wisselend weertype. Richting volgende week is er grote kans op minder regen en hogere temperaturen.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:41 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Vanmorgen viel in de Kop van Noord-Holland en het westen van Friesland een aantal fikse buien, maar in de rest van Nederland scheen een vrolijk zonnetje. Er stond nauwelijks wind en de temperatuur was aangenaam. In april of mei zou iedereen in jubelstemming zijn, maar nu, tijdens een wisselvallige periode midden in de zomer(vakantie), ervaren veel mensen dit weertype heel anders dan een paar maanden eerder in het jaar. Eigenlijk is dat niet terecht, want zeker vandaag is het weer zoals dat eigenlijk hoort te zijn in een Nederlandse zomer. Oké, het kan in Nederland soms best weleens een langere periode achter elkaar zonnig, droog en warm zijn, maar dat is in het Nederlandse klimaat absoluut geen zekerheid.
Afgelopen dagen veel regen
Midden vorige week trok een lagedrukgebied vanuit Frankrijk richting Duitsland en het noorden van Polen. Normaal gesproken zit er wel een beetje vaart achter zo’n depressie, maar dit keer trok het systeem heel langzaam ten oosten van ons land en uiteindelijk kwam er zelfs een tweede filiaal boven het noorden van Nederland te liggen. Het gevolg was dat vooral in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en de westelijke helft van Gelderland in een paar dagen tijd soms wel twee keer de normale maandhoeveelheid regenwater naar beneden kwam. Daarbij was het ook twee dagen (vrijwel) geheel zonloos. Sinds gisteren is er ook in de Kop van Noord-Holland veel regen gevallen waardoor de maandhoeveelheid in Julianadorp inmiddels is opgelopen naar 192 mm. In Zoetermeer is deze maand al 179mm opgevangen, Vianen staat op dit moment op 178 mm en bij het meetpunt Vierhouten op de Veluwe staat de teller tot nu toe al op 177 mm. De minste regen is tot nu toe gevallen in Zuid-Limburg. In Beek en Bunde is tot nu toe nog maar 19 mm regen gevallen.
Vorige week donderdag viel er in het westen van Nederland veel regen. In Hellevoetsluis liepen sloten en vijvers zelfs over. Foto: Stefan v/d Grijze.
Nog geen records
De enorme plens regenwater van de voorbije dagen was veel, maar regenrecords zijn nog niet gebroken. Het natte juliweer past zelfs heel goed in het beeld van de afgelopen jaren. Want niet alleen vorig jaar, maar ook de jaren daarvoor viel in een groot deel van het land over de hele hooimaand genomen vaak meer dan 100 mm. Er zijn zelfs regio’s waar soms meer dan 200 mm viel en dat terwijl een regenhoeveelheid tussen 75 en 85 mm normaal is. Voor regenrecords moeten er dus nog wel een paar stevige buien vallen al kan het zo zijn dat op een willekeurig meetpunt aan het eind van de maand wel een record in de boeken geschreven kan worden. Veel zegt dat niet, want de neerslagverdeling in de zomermaanden is door het lokale karakter van de buien juist erg grillig. Zo kan een lokale wolkbreuk ervoor zorgen dat op een bepaald meetpunt de maandsom tientallen millimeters hoger uitkomt dan bij een weerstation op een paar kilometer afstand. Belangrijk is dus om naar het landelijk beeld te kijken en daaruit blijkt dus dat het te vroeg is om over een recordnatte juli te praten.
Neerslaghoeveelheden in de maand juli tot nu toe. Julianadorp is tot nu toe de natste plek van Nederland. Bron: Hetweeractueel.
Vijf jaar geleden uitzonderlijk warm
Een maximumtemperatuur van 22 of 23 graden in Midden-Nederland is in deze tijd van het jaar heel normaal. Vandaag en de komende dagen halen we dat niet en vorige week woensdag was het met 14 graden in De Bilt zelfs uitzonderlijk koel. Dat het veel warmer kan, blijkt wel als we vijf jaar terug gaan in de tijd. Vandaag, precies vijf jaar geleden, werd het in De Bilt 35,7 graden en in het Zeeuwse Westdorpe werd een maximumtemperatuur van 37,1 graden gemeten. Dit was gelijk een nieuw record voor juli en ondanks dat de 19e de warmste dag van de hele zomer was, bleef het nog even warm. Over juni en juli werden in De Bilt 37 zomerse dagen (25 graden en meer) en 13 tropische dagen gemeten. Ondanks het Zuid-Europese karakter van de eerste twee zomermaanden viel augustus zwaar tegen (koel, somber en nat) waardoor de vakantieganger in eigen land de fantastische eerste zomerhelft al snel vergeten was.
Sinds 2006 geen hittegolf in Nederland
De zomer van 2006 kende twee hittegolven. Een hittegolf is een periode van minimaal vijf dagen waarbij het achter elkaar elke dag meer dan 25 graden is en het op 3 willekeurige dagen zelfs tropisch warm wordt (meer dan 30 graden). Als meetpunt wordt hiervoor De Bilt genomen. Vijf jaar geleden trad zelfs twee keer een hittegolf op. De eerste begon op 30 juni en duurde precies een week. Daarna koelde het eventjes iets af, maar midden juli volgde een tweede hittegolf die zelfs meer dan twee weken duurde. Alleen in 1975 en 1976 duurde een hittegolf nog langer (respectievelijk 18 en 17 dagen). Dat er in één zomer twee hittegolven voorkomen is zeer ongebruikelijk al maakte de zomer van 1947 het nog bonter toen er in totaal 4 hittegolven optraden.
Tijdens de tweede hittegolf van 2006 was het niet alleen zonnig en droog. Soms ontstond er een forse onweersbui en kwamen straten blank te staan. Foto: Wim de Just.
Een hittegolf hebben we de laatste jaren dus niet meer gehad en dat terwijl het sinds de midden jaren negentig toch om het jaar wel raak was. Het uitblijven van een hittegolf in vijf jaar tijd niet uitzonderlijk. Zo werd er tussen 1950 en 1975 (25 jaar) geen enkele hittegolf toegevoegd in de klimaatboeken. Hitte zit er de komende tijd niet in, maar misschien hebben we vorige week wel het dieptepunt van deze zomer wel gehad (veel slechter kan het in Nederland ook eigenlijk niet).
Een archieffoto van 19 juli 2006. Precies 5 jaar geleden was het snikheet met in Zeeuws-Vlaanderen zelfs 37,1 graden. Foto: Jan Putters.
Weersverbetering?
Vandaag was er dus een tijdje aardig wat ruimte voor de zon en bleef het in een overgroot deel van Nederland tot aan het begin van de middag droog. Ook morgen zien we de zon geregeld doorbreken, zeker aan de kust waar een prachtige woensdag volgt. Landinwaarts gaat de zon wat vaker schuil achter de wolken en in de middag valt er ook een enkele bui. Ook na morgen blijft het wisselvallig en dat is op twee manieren te interpreteren. De negatieveling zal het accent leggen op de buien, magere temperaturen en de frisse wind, maar iemand met een positieve instelling zal vooral genieten van de droge momenten met zonneschijn. Wie vervolgens ook nog eens een plekje uit de wind opzoekt, zal gewoon zijn zomerse tenue kunnen aantrekken. De realist houdt dan natuurlijk wel een dikke trui bij de hand voor de wat koelere momenten of een paraplu voor die paar buien.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Zo langzamerhand stapelen de weken met wisselvallig zomerweer zich op. Enkele dagen blonken uit met geregeld zonneschijn en droog weer, maar de afgelopen tijd zijn diverse dagen ook kletsnat verlopen. Op verschillende plaatsen viel binnen een paar dagen meer dan er normaal in een hele zomermaand valt. Balen voor de vakantiegangers in eigen land en voor allerlei evenementen die in deze periode plaatsvinden of -vonden natuurlijk, want droog weer geniet dan de voorkeur en dan hebben we het nog niet over de temperatuur gehad. Voor de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is het koelere weer juist gunstig, maar ook zij zitten over het algemeen niet op buien te wachten.
De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse begonnen vanochtend droog. Het was heerlijk wandelweer. Foto: Hans Wildeboer.
Afgelopen dinsdagochtend gingen ruim 41.000 lopers van start vanaf de Nijmeegse Wedren voor hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Deze eerste dag verliep droog met zelfs wat ruimte voor de zon en middagtemperaturen rond 20 graden. Prima wandelweer dus en ook dag 2 verliep grotendeels droog. Na een droge start vielen in de middag een paar losse buitjes, maar veel stelden die gelukkig niet voor. Wel was het vrij benauwd door een hoge luchtvochtigheid en veelal 22 graden.
Vandaag, donderdag ofwel wandeldag 3, ligt het aantal starters al onder de 40.000, maar degenen die nog wel lopen hebben er weer zin in. De tamelijk bosrijke en heuvelachtige route gaat vandaag langs Malden, Heumen en Molenhoek, verder richting Mook, waar de 30 kilometerwandeling over de Wolfsberg naar Groesbeek gaat. Het eerste deel van de wandeling verliep droog, maar in de middag kwamen ook rondom Nijmegen een paar buien tot ontwikkeling.
Tegen het einde van de ochtend gingen her en der de eerste stapelwolken ontstaan. Foto: Corina Magielse.
Dag 4, en dus ook de intocht op vrijdagmiddag, lijkt echter geheel droog te gaan verlopen. De kans is zelfs redelijk groot dat veel van de wandelaars met een paar zonnestralen op hun gezicht over de eindstreep komen. Wel staat er morgen iets meer wind dan vandaag en is het met middagtemperaturen van 18 graden wederom aan de frisse kant.
Komend weekeinde
Een zeer goede timing wat de Nijmeegse wandelfeesten betreft, want vanaf zaterdag wordt het alweer natter en vooral zondag gaat er verspreid over het land weer een flinke plens hemelwater vallen, lokaal met een klap onweer. Ook de temperatuur bereikt dan een dieptepunt met zondagmiddag slechts 14 a 15 graden en ter vergelijking zijn dat ‘normale’ temperaturen voor gemiddelde julinachten. Geen leuk vooruitzicht dus voor de mensen in het noorden van het land die morgen veelal zomervakantie krijgen, maar er lijkt volgens de laatste weermodellen wel verbetering aan te komen.
Verbetering
Vanaf halverwege volgende week bouwt zich volgens een groot deel van de berekeningen een hogedrukzone bij ons in de buurt op en dat resulteert ten eerste in droger weer. Ten tweede laat de zon zich weer iets vaker zien en dat heeft deels ook weer zijn effect op de temperatuur; die lijkt namelijk weer heel voorzichtig tot iets boven 20 graden uit te komen. Dus geen op en top zomerweer met veel zon en zomerse of tropische temperaturen, maar gematigde temperaturen, overwegend droog en af en toe ruimte voor de zon.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Een gure westenwind, zwaarbewolkt, hevige buien en maximumtemperaturen rond 13graden: wie morgen buitenkomt, waant zich in de herfst. De hotels aan de kust hebben een dramatische nationale feestdag achter de rug en hopen op een goede augustus. 'Op de nationale feestdag zijn de hotels aan de kust altijd volgeboekt, maar nu zaten we amper aan 65, soms 75 procent. In de laatste vijftien jaar is het nooit zo slecht geweest als nu. Er zijn door de regen ook weinig dagjestoeristen, waardoor ook de restaurants en de cafés de gevolgen voelen. Voor de hotels zijn de zaterdagavonden tot dusver wel goed geweest. Maar met de weekends en die eerste julidagen alleen redden we er niet. Als we nog mooi weer krijgen, dan komt het nog in orde. Maar als augustus even slecht weer brengt, komen veel zaken in zware problemen.'
Voor Bart Boelens, voorzitter van HoReCa Middenkust, biedt dit weekend alvast geen oplossing. De weersvoorspellingen doen nog het meest aan die van de herfst denken, met het absolute dieptepunt op zondag. Een maximumtemperatuur van 13 graden, een onaangename westenwind en hevige buien. 'Als het niet zo slecht wordt als voorspeld, zullen we ons aan de kust wel bekocht voelen, want mensen baseren zich op dat weerbericht', zegt Boelens. Volgende week klimt het weer geleidelijk uit het diepe dal, al zullen er buien blijven komen. Pas tegen het einde van de week halen we nog eens de 20 graden. Maar hou u vast: juli is totnogtoe droger dan normaal. Droger, jawel. Er viel tot dusver 46 liter neerslag per vierkante meter. Tijdens een gemiddelde julimaand valt er 74 liter per vierkante meter. 'Juli is natuurlijk nog niet voorbij en er zal wel nog wat bij vallen, maar wellicht niet genoeg om boven dat gemiddelde te raken', zegt VRT-weerman Frank Deboosere. Zelfs qua temperaturen valt het mee: totnogtoe was het gemiddeld 16,1 graden. Dat is weliswaar minder dan het gemiddelde van de laatste dertig jaar, maar we komen zelfs niet in de buurt van een kouderecord. Alleen de zon heeft het wat laten afweten: we zagen ze nog maar 120 uren, terwijl we al aan 200 hadden moeten zitten om het gemiddelde te halen. 'Maar ook dat is zeker geen record: in juli 2000 scheen de zon over de hele maand maar 92 uren en kregen we 134 liter regen per vierkante meter.'
En augustus?
Maar perceptie is alles, weet ook Frank Deboosere. 'We hebben een exceptioneel zonnig en warm voorjaar achter de rug, met een recordaantal uren zon in maart en ook nadien zeer warme en droge maanden. En omdat we het nu met minder dan gemiddeld stellen, lijkt het koud en nat, zeker in vergelijking met de vorige zomers.' En augustus? Krijgt de horeca aan de kust waar ze zo naar verlangt? 'Het is nog te vroeg voor de weercomputers, maar de kans is heel groot dat augustus een aantal warme dagen zal tellen. Op 20 juli heb je nog altijd 50 procent kans dat de warmste dag van het jaar nog moet komen. En zelfs in september kunnen er nog warme dagen zijn. Wie zin heeft in een hete zomer: geen paniek.'
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:41 uur, door Joyce.s
Ruim een week geleden leek het alsof we het dieptepunt van de zomer bereikt hadden. In ongeveer twee dagen tijd viel in een groot deel van het land 50 tot 150 mm regenwater en daarbij was het ook nog eens twee dagen winderig, koel en zonloos.
Vandaag scheen de zon nog wel een aantal uren, maar er dreven ook wolkenvelden over. Foto: G. Ensing uit Winterswijk.
Een dag zonder zonneschijn is zeldzaam
Omdat het weerbeeld in ons land over het algemeen erg wisselend is en omdat in deze tijd van het jaar de daglichtperiode erg lang is (de zon kan in de laatste decade van juli elke dag nog zo’n 15 uur schijnen), is een dag zonder enig straaltje zon in de maand juli uitzonderlijk. Twee zonloze dagen achter elkaar zoals een ruime week geleden komt al helemaal niet vaak voor. De laatste keer dat in De Bilt in de maand juli twee zonloze dagen werden opgetekend was in 2000. Overigens ging het toen om twee dagen die volledig los van elkaar stonden. Zo was het zonloos op de 9e en 26ste. Vandaag scheen de zon nog een aantal uren, maar morgen lijkt de zon in Midden Nederland geen kans te krijgen en misschien verlopen zelfs maandag en/of dinsdag ook wel zonloos. Daarmee is dit voor De Bilt nog geen maandrecord want in juli 1972 kwam het tot 7 dagen zonder een doorbrekende zomerzon.
Uit de aanwezige stapelwolken viel vandaag al regelmatig een bui, maar lang regenen dat deed het niet bij deze buien. Foto: Martha Kivits uit Waalwijk.
Depressie Otto
Oorzaak van het herfstachtige weer is de komst van opnieuw een actieve depressie. Dit keer komt de depressie, die door Duitse weerkundige de naam Otto heeft gekregen, vanuit het zuiden van Scandinavië afzakken. De kern van de depressie komt overigens niet boven ons land te liggen, maar net ten noorden van de Waddeneilanden en pas midden volgende week is de depressie niet meer zichtbaar op de weerkaarten. Vooral vanavond, vannacht en morgen zorgt Otto voor onstuimig weer. Zo gaat het in de loop van de dag in het uiterste noorden van het land regenen en vanavond zakt dit regengebied af richting de zuidelijke provincies. De meeste regen valt later vanavond, vannacht en morgenochtend waarbij in het noorden en westen uiteindelijk weer 20 tot 30 mm regen kan vallen en misschien lokaal nog wel iets meer. Later op zondag gaat de vut er bij het regengebied een beetje uit. Vanaf morgenavond is het dan ook vaker droog en als er regen valt is het meestal wat lichte regen of motregen.
De wind was vandaag al duidelijk aanwezig. Boven land stond een volle windkracht 4 en in het Waddengebied was de wind krachtig. Met het aantrekken van de wind zal de handwindmeter van Jannes Wiersema in Roodeschool vanavond nog sneller gaan ronddraaien.
Veel wind
Om de depressiekern is dus een regengebied gekruld, maar aan de zuidzijde van Otto is ook nog eens een windveld te vinden met vanmorgen al op het midden van de Noordzee een windkracht 8 en op sommige stukken van de Noordzee werd zelfs storm, kracht 9 doorgegeven. Omdat de kern van Otto nog wat richting ons land trekt, zal ook het windveld iets zuidelijker komen te liggen. De vlagerige westenwind zal dan ook vanavond aantrekken tot hard of stormachtig langs de kust waarbij de meeste wind wordt verwacht in het Waddengebied, boven de noordelijke delen van het IJsselmeer en ook langs de Noord-Hollandse kust. Boven land zal de wind minder sterk zijn, maar ook hier is de wind goed aanwezig en zelfs behoorlijk vlagerig.
Sfeerbeeld uit Zandvoort waar door het onstuimige weer maar weinig toeristen waren te zien. Overigens is te zien dat de zee al behoorlijk onstuimig is. Foto: John Dalhuijsen.
Aanhoudend koel
Juli 2011 zal niet de koudste ooit worden, maar wel de koudste hooimaand sinds 2000 toen het in De Bilt op geen enkele dag 25 graden of meer werd. Sinds 1974 was dat niet meer voorgekomen. Ook dit jaar hebben we in De Bilt nog geen zomerse dage kunnen optekenen en een snelle blik op de weersverwachting voor Midden-Nederland laat zien dat dat de komende dagen ook niet haalbaar is. In het verhaal van aanstaande maandag gaan we hier nog dieper op in.
Mager herstel
Nadat Otto begin volgende week langzaam opvult en naar het noordoosten wegtrekt, is er slechts sprake van een mager herstel. In de hogere luchtlagen zien we namelijk ook in de tweede helft van volgende week dat er nog altijd een bel met koude lucht aanwezig is waardoor er nog gemakkelijk een bui tot ontwikkeling kan komen. Een Azorenhoog kan zich daardoor nauwelijks uitbreiden richting onze omgeving waardoor de wind voorlopig uit het koele noordwesten blijft waaien. Omdat de zon in de loop van de week weer af en toe zal doorbreken, zal het kwik wel heel langzaam oplopen naar 18 tot 20 graden. Toch is dat nog altijd 2 tot 3 graden onder de norm voor eind juli.
Bron: Meteoconsult
Het Hoogheemraadschap Delfland verlaagt zaterdagmiddag het waterpeil in alle polders vanwege de verwachte neerslag van dit weekeinde. Vanaf zaterdagavond tot en met zondagavond 23.00 uur wordt er 65 millimeter neerslag verwacht in het gebied. Delfland verlaagt het waterpeil in de grotere sloten en vaarten met 10 centimeter naar 53 centimeter onder NAP. Gemalen pompen water weg, mobiele pompen staan paraat. Het risico dat sloten en vaarten overstromen wordt zo beperkt.
Bron: Westonline
Het concert Midzomernachtsdroom dat leden van het Nederlands Blazers Ensemble en het BosTheater zondagavond zouden geven in het Amsterdamse Bos valt in het water. Het wordt wegens het regenachtige en koude weer verplaatst naar een andere datum, aldus de organisatie Grachtenfestival.
,,Het is veel te koud en het zomergevoel is ver te zoeken'', aldus Harm Witteveen van het Grachtenfestival. De kaartjes voor het concert blijven geldig. Een nieuwe datum is nog niet bekend.
Bron: dvhn.nl