Tropische depressie
Een tropische depressie is een gebied van zich verplaatsende onweersbuien, die minstens 24 uur aanhouden. Een tropische depressie kan uitgroeien tot een orkaan. Er wordt gesproken van een tropische depressie als de windsnelheden binnen een systeem maximaal 17 m/s bedragen. Tropische depressies hebben een gesloten circulatie.
Tropische storm
De windsnelheden van een tropische storm bedragen van 17 m/s tot maximaal 32,5 m/s. De convectie in tropische storm is meestal geconcentreerd rond het centrum van de onweersbui. De regenval en het wolkenpatroon aan de buitenzijde van het systeem vertoont een specifiek bandenpatroon richting het centrum van de storm.
Tropische orkaan
Een orkaan is een intens weersysteem van onweersbuien met windsnelheden van 32,5 m/s of hoger. Het systeem draait om het centrum van de storm, het zogenaamde oog.
Condities voor de geboorte van een orkaan
Orkanen verkrijgen hun energie uit de warme wateren van de tropische oceanen. De oppervlaktetemperatuur moet 27C of hoger zijn. Vochtigheid is de andere voorwaarde voor het ontstaan van een orkaan, die door de oceanen aangeleved wordt. Vochtige lucht bevat meer energie in de vorm van latente warmte. De tropische winden spelen ook een rol. De lage wind shear zorgt ervoor, dat de stormen verticaal kunnen opbouwen. Hierdoor wordt de energie in een smaller gebied geconcentreerd en intensiveert de storm en de waarschijnlijkheid van het ontstaan van een orkaan. Orkanen in de tropen ontstaan aan beide zijden van de evenaar, maar niet direct op de evenaar. De oorzaak hiervoor is, dat de orkanen de coriolis kracht van de aarde nodig hebben voor hun rotatie.
Orkaan Katerina op 28 augustus 2005. NOAA
Classificatie van orkanen
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gebruikt de Saffir-Simpson Hurricane schaal om de mogelijke schadelijke kracht van de orkaan te voorspellen. De schaalverdeling werd in 1969 opgesteld door Herbert Saffir en Bob Simpson.
Categorie 1
Continue windsnelheid: 33–42 m/s of 119–153 km/h
Storm vloed van 1.2–1.5 m
Kern druk 980–989 mbar / 28.94 in Hg
Stormen van categorie 1 veroorzaken normalerwijs geen schade aan bebouwing; ze zijn wel in staat om caravans en mobiele woningen omver te blazen, bomen te ontwortelen of te knikken. Slecht bevestigde dakbedekking waait af. Ook zijn ze in staat om kustoverstromingen en kleinere schade aan pieren te veroorzaken.
Categorie 2
Continue windsnelheid: 43–49 m/s 154–177 km/h
Storm vloed: 1.8–2.4 m
Kern druk: 965–979 mbar 28.50–28.91 inHg
Stormen met deze kracht beschadigen enkele daken en veroorzaken ook schade aan slecht gebouwde deuren en ramen. Aanmerkelijke schade wordt toegebracht aan de vegetatie, slecht opgehangen verkeerslichten en slecht geconstrueerde pieren. Caravans en mobiele woningen worden normalerwijze ernstig beschadigd en houtbouw ondergaat structurele beschadigingen. Kleine boten, al dan niet geankerd, worden van hun ankers weggeslagen.
Categorie 3
Continue windsnelheid: 50–58 m/s 178–209 km/h
Storm vloed: 2.7–3.7 m
Kern druk: 945–964 mbar 27.91–28.47 in Hg
Tropische cyclonen met deze intensiteit en hoger krijgen een eigen naam als ze ontstaan in de Atlantische of Oostelijke Stille Oceaan. Deze stormen kunnen ernstige schade toebrengen aan kleine woningen en utiliteitsvoorzieningen, met name als ze zijn geconstrueerd uit hout of plaatmateriaal met kleinere oppervlaktebeschadigingen.
Gebouwen zonder solide fundering, zoals caravans, worden normalerwijze vernietigd en platte daken worden gestript. Woningen van plaatmateriaal worden doorgaans zeer ernstig en onherstelbaar beschadigd. Overstromingen aan de kust vernietigen kleinere objecten, terwijl grotere objecten worden geraakt door rondvliegend puin. Tevens kunnen tot ver in het binnenland landerijen overstroomd raken.
Categorie 4
Continue windsnelheid: 59–69 m/s 210–249 km/h
Storm vloed: 4.0–5.5 m
Kern druk: 920–944 mbar 27.17–27.88 inHg
Categorie 4-orkanen veroorzaken veel buitenmuurschades en complete beschadiging van daken op huizen. Zware, onherstelbare schade en volledige vernietiging van benzinestationsoverkappingen en andere grote overhangende constructies. Caravans en woningen van plaatmateriaal worden met de grond gelijk gemaakt. Deze orkanen veroorzaken grote erosie van stranden en tot ver in het binnenland overstromingen. Orkanen van deze sterkte zijn extreem gevaarlijk voor bewoonde gebieden.
Categorie 5
Continue windsnelheid: ≥70 m/s ≥250 km/h
Storm vloed: ≥5.5 m
Kern druk: <920 mbar <27.17 inHg
Categorie 5 is de hoogste categorie die een tropische cycloon kan krijgen op de Saffir-Simpson-schaal. Deze stormen veroorzaken totale dakbeschadiging op heel veel huizen en industriële gebouwen. Soms worden complete gebouwen al dan niet met utiliteitsvoorzieningen weg- of omvergeblazen. Instorting van grote daken en muren, vooral als ze weinig of geen interne ondersteuning hebben is gebruikelijk. Zeer zware en onherstelbare schade aan houtconstructies en totale vernietiging van mobiele en van plaatmateriaal gemaakte huizen is alom aanwezig. Slecht enkele gebouwtypen zijn in staat om intact te overleven, en dan alleen maar als ze minstens 4 tot 8 km in het binnenland staan. Daartoe behoren kantoren, rijtjeshuizen, appartementencomplexen, en hotels die gebouwd zijn van beton of staal. Tevens kunnen publieke hoge betonnen parkeergarages met meerdere verdiepingen en huizen gemaakt van versterkte stenen of cementblokken met daken met een hoek minder dan 35 graden en geen enkel overhangend stuk de storm doorstaan (mits de ramen zijn gemaakt van orkaanbestendig veiligheidsglas of afgesloten zijn met rolluiken).
De stormvloedgolf veroorzaakt belangrijke schade aan de onderste verdiepingen van alle objecten langs de kust, en veel kustobjecten kunnen compleet met de grond gelijk gemaakt worden of gewoonweg weggespoeld worden door de vloed. Stormvloedschade kan ontstaan tot 2 à3 kilometer in het binnenland met vloedgolven, afhankelijk van het terrein, tot 3 à4 kilometer landinwaarts. Volledige evacuatie van bewoonde gebieden kan nodig zijn als de orkaan dichtbevolkte gebieden bedreigt. Orkanen met deze intensiteit kunnen alom verwoestend zijn.
Naamgeving van orkanen
Orkanen in het Caraïbische gebied werden een aantal eeuwen lang aangeduid met de naam van de heilige van de dag waarop de orkaan optrad. Zo werd Puerto Rico op 26 juli 1825 aan het begin van een vroeg seizoen getroffen door de verwoestende orkaan Santa Ana (Sint Anna), op 13 september 1876 door de San Felipe-orkaan (Sint Phillip) en op 8 augustus 1899 door de Sint Cyriacus-orkaan. Toen er in 1928 op dezelfde dag opnieuw een orkaan toesloeg, werd dat San Felipe 2. Overigens paste men in een ver verleden in Nederland een zelfde principe toe. Zo herinnert de Biesbosch thans nog steeds aan de Sint Elisabethsvloed van 18 november 1421 en de vloed op 'St Felix Quade Saterdach', 5 november 1530, gaf de aanzet tot de ondergang van Reimerswaal op Zuid-Beveland. Op hun beurt hebben tropische cyclonen eveneens namen. Het bekendst zijn de jongens- en meisjesnamen, maar in landen als Korea, Thailand, Vietnam, China, Japan worden historische namen van goden gebruikt, zoals Prapiroon (Regengod), Wukong (Apenkoning) of Dianmu (Moeder van de Bliksem).
Na de heiligennamen kwamen de geografische coördinaten in gebruik, maar deze praktijk vertraagde de communicatie en gaf aanleiding tot veel fouten in de berichtgeving.
De Australische meteoroloog Clement Wragge gebruikte aan het eind van de 19e eeuw als eerste meisjesnamen voor tropische stormen. In de Tweede Wereldoorlog werd dat gebruik van meisjesnamen in alfabetische volgorde de normale praktijk in het Caraïbische gebied. Elke tropische depressie met ten minste windkracht 8 krijgt een eigen naam. In 1978 deden, na protest uit het feministische kamp, voor het eerst jongensnamen hun intrede, aanvankelijk alleen in het gebied van de Stille Oceaan voor de Amerikaanse westkust, een jaar later ook op de Atlantische Oceaan en in de Golf van Mexico.
Voor de Atlantische stormen heeft de Wereld Meteorologische Organisatie zes namenlijsten van telkens 21 namen opgesteld; om de zes jaar komen dezelfde namen dus weer terug. Het is een alfabetische lijst met alternerend een vrouwelijke en een mannelijke naam. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt omdat er te weinig namen zijn.
Hoe wordt een orkaan krachtiger?
Orkanen zijn zichzelf versterkende systemen. Ze worden gevoed door warme, vochtige lucht, die in de richting van het centrum van het lage druk gebied beweegt. De binnenkomende lucht wordt bij het centrum van de storm verticaal omhoog gestuwd. De lucht koelt af en kan niet langer de vochtigheid vasthouden. De vochtigheid in de lucht condenseert in de vorm van neerslag. Tijdens deze condensatie komt de warmte van de waterdamp vrij in de omliggende lucht. De lucht wordt verwarmt en zet uit, waardoor de lucht in de bovenste lagen van het centrum wordt "weggeduwd". Dit vermindert de hoeveelheid lucht boven het centrum van de storm (gemeten in massa of gewicht van de lucht), welke weer de druk in de lagere delen van het centrum van de orkaan verlaagt. De verlaagde druk trekt weer lucht aan en het hele proces begint opnieuw, waardoor de orkaan krachtiger en krachtiger kan worden.
Trekrichting van orkanen
Orkanen, die gevormd worden ten westen of ten oosten van het noorden van de USA, worden voornamelijk in noordoostelijke richting geduwd door de heersende richting van de tropische passaatwinden op die locaties. Als de orkanen richting de oostkust van de USA trekken, volgen zijn de golfstroom, waardoor ze weer terug de Noord Atlantische oceaan op worden geduwd.
Het afzwakken van orkanen bij het aan land komen
Orkanen hebben een continue instroom van warme, erg vochtige lucht nodig om zichzelf in stand te houden. Als ze in koudere wateren terecht komen of als het oog over land trekt, is er simpelweg te weinig vochtigheid of latente warmte aanwezig om de kracht vast te houden. Het systeem komt zonder energie te zitten en zwakt af of dooft uit.
Orkanen en tornado's
De sterke roterende winden rond het oog van een orkaan kunnen sterke tornado's veroorzaken in de "eyewall" of net even erbuiten. De tornado's, die vanuit orkanen ontstaan, komen uit het niets, dus er is vooraf weinig waarschuwing mogelijk.
Stormvloed
Een stormvloed ontstaat wanneer de orkaanwinden tegen de kustlijn beuken. Ze duwen letterlijk het oppervlaktewater richting het land.
©onweer-online
Bron: wikipedia, NOAA, diverse media | Gewijzigd: 30 mei 2011, 09:19 uur, door Marga
De hoeveelheid neerslag is niet gebonden aan de categorie van een Orkaan. Een Tropische storm kan in principe voor dezelfde hoeveelheid (of meer) neerslag zorgen dan een categorie 5. Goed voorbeeld zijn de overstromingen in Australie van begin dit jaar, die werden veroorzaakt door een Tropisch storm.
De koelere wateren net onder het wateroppervlak in de Golf van Mexico zorgen ervoor, dat de zwaarste orkanen bijna altijd in intensiteit afnemen voordat ze aan land gaan. Dit zijn de resultaten van de nieuw onderzoek. De resultaten van het onderzoek kunnen meteorologen helpen om de orkanen beter te voorspellen tijdens dit orkaan seizoen, welke woensdag officieel van start gaat. De meeste van de sterkste orkanen zijn in intensiteit afgenomen net voordat de Golf kust geraakt werd. Dit gedeelte van het States heeft in de afgelopen 30 jaar met tweederde van alle orkanen, die aan land komen te maken gehad volgens een studie gepubliceerd in het "Journal of Weather and Forecasting". (Het andere 1/3 deel trof de Atlantische kust.)
"Hoe desastreus het ook was: zelfs orkaan Katrina was niet zo erg als het geweest had kunnen zijn" zegt co-auteur Mark DeMaria van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Katrina was een categorie 5 orkaan met windsnelheden van 280 km/h in the Golf, maar kwam in 2005 aan land als een categorie 3 met een windsnelheid van 201 km/h. In de periode van 1979 tot 2008 zijn van de 12 meest krachtige orkanen (Categorie 3-5) in the Golf van Mexico er 10 orkanen in de 12 uur voordat ze aan land kwamen in kracht afgenomen, rapporteert DeMaria. "Het is iets speciaals van de Golf van Mexico," legt DeMaria uit. "In het midden van de Golf komt er tot ver onder het wateroppervlak warm water uit de tropen. Meer naar de noordelijke Golfkust toe reikt het warme water niet meer zo diep onder de oppervlakte." "Orkanen hebben warm water nodig, om hun kracht te behouden" zegt hoofdauteur Ed Rappaport, onderdirecteur van het Nationaal Orkaan centrum in Miami. "Als orkanen zich bewegen over dat specifieke gedeelte van de Golf, wordt door de orkaanwinden aan het wateroppervlak het koelere water gemengd richting de zeespiegel en door het gebrek aan warmte kan de orkaan in intensiteit verminderen." voegt DeMaria toe.
Zwakkere orkanen
Onderzoekers hebben nog een factor gevonden, welke de orkanen in intensiteit doet verminderen: sterke winden in de hogere luchtlagen, die de orkanen tegenkomen als ze de Golfkust naderen. "We hebben alle stormen bekeken, die in de periode van 1979-2008 aan land zijn gekomen aan de USA Golf kust," zegt Rappaport. "Dit houdt niet alleen de orkanen in, maar ook alle zwakkere tropische stormen en tropische depressies". De studie wijst uit, dat ondanks het feit, dat de zwaarste orkanen in kracht afnemen, de zwakkere orkanen in de Golf juist is kracht toenemen voordat ze aan land komen. Van de 17 zwakkere (Categorie 1-2) orkanen in Golf, die bestudeerd zijn door de onderzoekers, zijn er 11 in kracht toegenomen, voordat het vasteland bereikt werd. DeMaria schrijft dit patroon toe aan de combinatie van atmosferische en oceanische condities in het noordelijke gedeelte van de Golf van Mexico. De temperaturen van het zeewateroppervlak en de windsnelheden in de bovenste luchtlagen zorgen ervoor, dat de meeste orkanen aan land komen als een sterke categorie 2 of een zwakke categorie 3 orkaan. "Deze studie bevestigt de vermoedens, die meteorologen al jaren hebben," zegt Rappaport. De auteurs van de studie willen benadrukken, dat ondanks het feit dat deze patronen het meest voorkomen, niet iedere storm het patroon zal volgen.
©onweer-online
Bron: USA today | Gewijzigd: 31 mei 2011, 09:53 uur, door Marga
De doden die vallen door orkanen zijn schokkend te noemen. De meeste orkanen (daar tyfonen genoemd) komen voor in de West Pacific. De meeste doden vallen in de Indische Oceaan. En dan in de zee die ze de Bay Of Bengal noemen. Aan deze zee liggen landen als Sri Lanka, India, Bangladesch en Myanmar.
In 2008 vielen er door cycloon Nargis ruim 140.000 doden in Myanmar. Waarmee het de dodelijkste cycloon van deze eeuw is tot nu toe.
Bangladesch is het land wat het meest te verduren heeft gehad, als het gaat om slachtoffers. In 1970 vielen hier 500.000 doden als gevolg van de cycloon Bhola. Dit werd de dodelijkste cycloon uit de historie.
In de top 30 van dodelijkste cyclonen komt Bangladesch liefst 14 keer voor. Het dodental van al deze stormen in Bangladesch bij elkaar komt ruim boven de miljoen uit.
De lijsten (waaronder ook die van de Atlantische Oceaan) zijn te vinden op de site van Wunderground
In deze lijsten staan ook cyclonen van voor het jaar 1900, waar bij moet worden gezegd dat de getallen van het aantal slachtoffers niet helemaal betrouwbaar zijn.
Als je de lijst van cylonen van de Indische Oceaan/West Pacific vergelijkt met die van de Atlantische Oceaan, dan valt het op dat het aantal slachtoffers in de Atlantische Oceaan veel minder is. De dodelijkste orkaan in de Atlantische Oceaan zou in de lijst van Indische Oceaan pas op een 24e plaats komen.
De meest bekende orkaan is Katrina. Met 1833 doden komt deze op een 27e plaats (Atlantische Oceaan). Wel staat Katrina op een 1e plaats wat betreft duurste orkaan aller tijden. Deze orkaan die New Orleans onder water heeft gezet, zorgde voor een schade die oploopt tot $81,000,000,000. | Gewijzigd: 31 mei 2011, 20:09 uur, door Tycoon2
Duidelijk is te zien dat de West Pacific het gebied is waar de meeste orkanen ontstaan. Ook in het oostelijke gedeelte van de Pacific komen veel orkanen voor. In de Arabische zee onstaan de minste orkanen.
Bij Brazilie is tropische cycloon Catarina te zien. De eerste cycloon in dit gebied. (2004)
Klik hier voor een grotere foto.
Atlantische Oceaan
Gehele wereld