De oogst in Europa wordt bedreigd door een hardnekkige periode van droogte. Van het hop in het Zuid-Duitse Beieren tot de ontbijtgranen in het oosten van Engeland, de weinige regenval en overvloedige zonneschijn zorgen op een groot deel van het continent voor problemen bij boeren.
De voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zei dat haar eerdere hoop dat er vier tot vijf procent meer tarwe en gerst wordt verbouwd moet worden bijgesteld. De voedselprijzen in de wereld zijn dit jaar tot een recordhoogte gestegen, met de vrees voor voedselnood in veel landen tot gevolg.
Een positieve ontwikkeling is wellicht de beslissing van de Russische regering om de export van graan in juli te hervatten. Het exportverbod werd vorig jaar na een periode van droogte ingevoerd, wat resulteerde in stijgende graanprijzen.
Bron: de pers
maar anderzijds ook mooi om te zien hoe nederig we dienen te handelen tegenover Moeder Natuur, zij is immers baas, niet wij !!!
maar een druppeltje regen zou wel welkom zijn, zo af en toe.
De Boerenbond vraagt dat federaal minister van KMO Sabine Laruelle (MR) de droogte van de voorbije maanden als landbouwramp erkent. De boeren hopen ook op steun vanuit Vlaanderen. De Boerenbond doet een oproep aan federaal minister van KMO en Zelfstandigen Sabine Laruelle (links). Als zij de droogte als een ramp erkent, kunnen de landbouwers rekenen op compensaties. Intussen zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) dat hij de gevolgen voor de landbouwers wil verzachten. Zo overweegt hij om de steun die Vlaanderen volgens de EU-regels eind it jaar aan de boeren zou betalen, al in oktober uit te keren. Dat gaat om geld dat de boeren hoe dan ook zouden krijgen. De Boerenbond doet nu echter een omroep aan de federale overheid, want dat geld zou een bijkomende vergoeding zijn.
Bron: de redactie | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:11 uur, door Joyce.s