Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:19

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:18

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:16

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:15

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:15

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 mei 2011, 20:36 uur | Bericht #236151
Bacteriën zorgen mogelijk voor zware hagel

Zware onweersbuien gaan soms gepaard met hagel. Juist in de zomer kunnen deze hagelstenen centimeters groot worden en veel schade veroorzaken. Hoe dat ijs in de betrekkelijk warme wolken vormt is nog slecht begrepen. Amerikaanse microbiologen denken nu dat zwevende bacteriën er een grote rol in kunnen hebben. Buien vormen in de zomer wanneer de zon de bodem opwarmt en vocht verdampt. De warme, vochtige lucht stijgt op en koelt in hogere luchtlagen weer af, waarbij het water condenseert tot zeer fijne druppeltjes en de bekende witte stapelwolken vormen. Wanneer deze wolken verticaal voldoende blijven uitgroeien, raakt de lucht op grote hoogte verzadigd met water. De druppels die dan vormen zijn te zwaar om te blijven zweven en bereiken ons als een zomers buitje.



"Omhoogvallende regen"
Bij hagelbuien is de opwaartse thermiek veel sterker. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in zomerse onweersbuien, die tot 10 kilometer hoogte kunnen reiken. De opstijgende lucht binnenin deze wolken is soms zo krachtig, dat deze regendruppels weer mee naar boven voert. De druppels komen dan in koudere luchtlagen en bevriezen tot hagel. Grotere hagelstenen kunnen meerdere keren kilometers op en neer zijn gegaan in de wolk. Elke keer dat de ijsklompjes opnieuw naar boven worden gebracht, groeit dan een nieuwe ijslaag aan.

Niet vanzelfsprekend
Maar uit eerdere experimenten is gebleken dat deze ijsvorming niet zomaar geschiedt bij temperaturen onder het vriespunt. In schone lucht kunnen regendruppels een onderkoelde toestand bereiken, zonder te veranderen in ijs. Pas wanneer de temperatuur daalt tot waarden onder -40 graden Celsius, verandert al het vocht in ijs, zegt Brent Christner van de Universiteit van Louisiana, tijdens zijn lezing op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Microbiology. Hoewel het op grote hoogte ook in de zomer onder nul is, worden zulke koude temperaturen in onweersbuien vrijwel nooit bereikt.

Bacteriën
IJskristallen kunnen echter sneller vormen, wanneer het water in de lucht kan hechten aan zogeheten aerosolen. Dit zijn microscopische zwevende deeltjes. Maar lang niet alle aerosolen zijn daarin even effectief. Hoe groter het deeltje, hoe sneller een waterdruppel er tegen bevriest. De Amerikanen vroegen zich daarom af of bacteriën, die in zomerse onweerswolken omhoog worden gevoerd, soms de verklaring kunnen zijn voor winterse neerslag, zo ver buiten het "Ëœlogische" seizoen. Deze microorganismen zijn namelijk een stuk groter dan de meeste niet-levende aerosolen en zouden de bevriezingstemperatuur in theorie dus kunnen verhogen.

Smeltwater
Om dit te onderzoeken pelden de onderzoekers 5 centimer grote hagelstenen die ze na een onweersbui in juni 2010 op de campus van de Universiteit van Montana hadden gevonden. Ze scheidden de verschillende laagjes ijs en smolten deze. Het smeltwater uit de kern van de hagelsteen bleek veel meer bacteriën te bevatten dan het smeltwater van de ijslagen er omheen. Volgens Christner kunnen sommige bacteriën er zelfs voor zorgen dat hagelstenen al bij temperaturen van slechts 2 graden onder het vriespunt vormen. En dan kan zelfs op een broeierige augustusdag de bodem wit kleuren.

Bron Nu.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:35 uur, door Joyce.s
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
27 mei 2011, 23:16 uur | Bericht #236185
Interessant stuk, maar ik heb wat vraagtekens.
De zin 'Bij hagelbuien is de opwaartse thermiek veel sterker.' Ik denk niet dat het zo bedoeld wordt, maar hier wordt de indruk gewekt dat de neerslagvorm (hagel in dit geval) een sterke opwaartse luchtstroming veroorzaakt. Oorzaak en gevolg worden hier verwisseld, want niet de hagel veroorzaakt de sterk stijgende lucht, maar de sterk stijgende lucht in de Cb veroorzaakt de hagel.
(Bovendien is het woordje 'opwaartse' in combinatie met thermiek volkomen overbodig. Bij een thermiek is al sprake van een stijgende lucht, dus opwaarts.)

Zijn die stofdeeltjes (aërosol) waardoor ijsvorming sneller (bij minder lagere temperatuur) plaatsvind, nu werkelijk kleiner dan bacteriën? Dat wist ik niet. De omvang van een aërosol is ongeveer 0,2 tot 200 õm, terwijl de bacterie 1  5 Âm is, lees ik op internet. Ik ben geen deskundige op dat gebied, maar als deze gegevens kloppen lijkt de kans dat een aërosol groter is dan een bacterie meer voor de hand te liggen.

Overigens kan de temperatuur van de toppen van Cb's ook boven Nederland in de zomer best kouder dan -40 zijn. Zelfs kouder dan -50. Dus de passage dat zulke koude temperaturen (-40) in onweersbuien vrijwel nooit bereikt worden lijkt mij iets te voorzichtig uitgedrukt. (hoewel, met het woordje 'vrijwel' kan je alle kanten uit.)

Vraag me af of de laatste zin in het artikel nu inhoudt dat bevriezing met aërosolen niet bij -2 graden gebeurt en met bacteriën wel? Ik twijfel daar sterk aan gezien de grootte van de aërosol. Speelt de dichtheid niet ook een rol? Die is denk ik van stofdeeltjes toch groter dan van bacteriën?

Maar het onderzoek biedt best een onbedoeld neven-perspectief. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door bacteriën.... | Gewijzigd: 30 maart 2012, 21:31 uur, door Debbieke
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.575 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 99 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 99, lezen 7 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden