Astronomen uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië steken hun collega's uit Leiden naar de kroon. De sterrenkundigen hebben een 13,1 miljard jaar oude lichtflits gezien. Daarmee zijn ze een van de oudste hemellichamen ooit op het spoor, een record dat nu nog in deels Nederlandse handen is. De ontdekte stralen, die werden uitgezonden door een ontploffende ster, verschenen in april 2009 aan de sterrenhemel. Toen het oerlicht aan zijn reis begon, was het heelal ongeveer 500 miljoen jaar oud, piepjong naar astronomische maatstaven.
De ontdekking is woensdag bekendgemaakt op een bijeenkomst van het Amerikaans Astronomisch Genootschap (AAS) in Boston en verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal. De astronomen hebben de lichtbron GRB 090429B genoemd. De stralen ervan zijn vrijwel even oud als een licht dat de Leidse sterrenkundigen en buitenlandse collega's onlangs hadden ontdekt. Die wetenschappers vingen stralen op van een sterrenstelsel van meer dan 13 miljard jaar geleden.
In de beginjaren van het heelal ontstonden in razend tempo sterren, planeten en andere hemellichamen. Door die embryonale fase te bestuderen, hopen wetenschappers een beter inzicht te krijgen in het huidige heelal, waaronder de aarde. Het onderzoek krijgt een duw in de rug als rond 2014 een nieuwe ruimtetelescoop wordt gelanceerd, de James Webb. Die kan verder terugkijken in de geschiedenis dan zijn voorgangers.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0