Een expert waterverbruik aan de Leicester University zegt dat dit jaar 7,5 procent van de drinkwatervoorraden gebruikt worden om (moes)tuinen te beregenen. Dat aandeel zou tegen 2021 stijgen tot negen procent. Als de klimaatverandering zich doorzet, zou tot dertig procent van de drinkwatervoorraden aan tuinieren besteed worden, zo bericht The Sunday Times.
Expert Paul Herrington berekende dat midden jaren zeventig, toen er gemiddeld 121 liter water per persoon per dag werd verbruikt, één procent in tuinen terecht kwam. Dit jaar wordt 166 liter per dag per persoon verbruikt, waaronder 12,5 liter voor tuinen. Dat is maar liefst 7,5 procent. Tegen 2021 stijgt het waterverbuik per persoon tot 178 liter per dag, waarvan 16 liter voor tuinen.
Zuidelijke planten
Een van de oorzaken van het stijgend waterverbruik is de import van zuidelijke planten die veel water nodig hebben. "Anderzijds beseffen veel mensen niet hoeveel water ze verbruiken", zo lichtte Tijana Blanusa van de Reading University toe. Beregeningsapparaten sproeien tot 500 liter per uur. "Veel mensen beregenen tuinen wanneer waterschaarste optreedt en voorspeld wordt dat dit zal stijgen als de gevolgen van klimaatverandering voelbaar worden", aldus Blanusa. Berekeningen geven aan dat het verbruik tot dertig procent kan stijgen.
Verbruik beperken
Toch kan het waterverbruik beperkt worden met enkele groene ingrepen, zoals het aanplanten van bomen en struiken die voor schaduw zorgen. Mulch en schors verhinderen uitdroging van de bodem en houden die ook koel. Gieters zorgen dan weer voor de meest efficiënte besproeiing.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
Dat regenwater werd voor diverse doeleinden gebruikt, nu spoel het door het schoonwater riool zo naar de zuivering.
Het is nog steeds te doen om een regenton te maken op je regenpijp en zo een ton gaat al gauw 200 liter in scheelt algauw heel wat gieters en het staat nog leuk ook nog vooral die echte wijnvaten .
leuke tip om water te besparen .
Maar goed wij sproeien ook leidingwater niet veel maar toch genoeg om de planten een beetje vocht te geven verder hebben wij cocosschors en cacaodoppen op de aarde liggen.We gebruiken met zijn 2 nog geen 100 kub per jaar alles in begrepen. Waar anderen elke dag in bad gaan staan wij max 5 minuten onder de douche.
Dat is idd zo. En als je de prijzen van ons kraantjeswater ziet, steek je zo een regenput. Al is het maar om het toilet door te spoelen. Ik geloof dat ons kraantjeswater al meer dan 3 euro/m³ kost.
Maar ja, dan moet het wel regenen. Ik hoor steeds meer mensen klagen waarvan dat de regenput leeg staat.
Maar ja, dan moet het wel regenen. Ik hoor steeds meer mensen klagen waarvan dat de regenput leeg staat.
dan is het opgeslagen regenwater in ieder geval goed gebuikt, omdat ze leeg staan.
het is alleen wel lastig onder een huis te plaatsen als het huis al staat.
Maar ja, dan moet het wel regenen. Ik hoor steeds meer mensen klagen waarvan dat de regenput leeg staat.
Gewoon een put laten slaan.. vooral als men veel water verbruikt als bedrijf.. desnoods een basin buffer aanleggen ook i.v.m met dat grondwater te koud is voor direkt te gebruiken op gewassen.. wc direkt er op aansluiten reken maar uit per persoon wc gebruik Xkeer per dag 6 tot 10 ltrs. dan per jaar. heb al 10 jaar eigen bron. invenstering aan pomp/filters e.d schrikt men van maar op den duur bespaard het veel. en in de toekomst zal het drinkwater fors duurder gaan worden. vooral droge jaren spelen de waterbedrijven op in..
Dat zag ik 10 jaar geleden al. daarom investering gedaan in eigen bron. en houtgestookte cv. dus die nutsbedrijven verdienen niet veel aan mij. en regelmatig controle gehad aan gas en watermeter na plaatsing van zelfs nieuwe meters.
Toch niet slecht gedaan
Een regenton heeft weinig zin met de droogte van afgelopen maanden, die van mijn ouders staat al droog vanaf half maart.
Toch niet slecht gedaan
Een regenton heeft weinig zin met de droogte van afgelopen maanden, die van mijn ouders staat al droog vanaf half maart.
67 duizend liter in een jaar met 3 personen is anders best veel
Ja, maar het gemiddelde verbruik van een 3 persoons huishouden per jaar is ongeveer 137.
Dus dan valt het wel mee... | Gewijzigd: 22 mei 2011, 21:32 uur, door Romani
nu met de droogte een paar keer met leidingwater gesproeid, maar ja 1 goeie regenbui en de regenton verdient z'n geld weer terug !!
en een knipoog naar het millieu hé