De as van de uitgebarste vulkaan Grimsvötn in IJsland kan dinsdag het noorden van Schotland bereiken en delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje op donderdag of vrijdag. Daarvoor zijn vliegtuigmaatschappijen zondag gewaarschuwd door weerkundigen. De waarschuwing is gebaseerd op de weersvoorspellingen van de komende vijf dagen. Maar de weerkundigen houden een slag om de arm. De uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn zou het komende etmaal geen impact hebben op de Europese vluchten. Dat stelde Eurocontrol, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in het luchtvaartverkeer.
Deze foto is niet meer beschikbaar
As en rook belemmeren het verkeer. © reuters
Schiphol
Een woordvoerder van luchthaven Schiphol liet eerder al weten dat vluchten van en naar Schiphol voorlopig geen hinder van de vulkaanuitbarsting ondervinden. Ook geologen meldden niet te verwachten dat de vulkaan voor een aswolk zal zorgen die het Europese vliegverkeer kan hinderen. IJsland heeft het vliegveld van Keflavik, de grootste luchthaven van het land, gesloten. Ook het luchtruim boven het land is dicht. Vluchten van en naar IJsland werden stopgezet.
Miljardenverliezen door aswolk
Toen de vulkaan Eyjafjallajökull vorig jaar grote hoeveelheden as uitstootte werden duizenden vluchten werden geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'. Grimsvötn barstte in 2004 voor het laatst uit. In november waren er al signalen van een mogelijke uitbarsting, omdat de gletsjer aan het smelten was, maar dat bleek uiteindelijk vals alarm. De wetenschappers hebben sindsdien de vulkaan nauwgezet in de gaten gehouden.
Grimsvötn ligt in het zuidoosten van IJsland, onder de Vatnajökull-gletsjer, en braakt sinds zaterdag rook en as uit. Boven de plek hangt een grote rook- en aswolk. De uitbarsting ging gepaard met zo'n vijftig kleine aardbevingen, waarvan de heftigste een kracht van 3,7 op de schaal van Richter had.
Bron: AD | Gewijzigd: 22 mei 2011, 22:21 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Niet eerder hebben wetenschappers zoveel bliksemschichten geteld in een aswolk boven een IJslandse vulkaan als zondag. In een uur tijd werden boven de krater van de Grimsvötn maar liefst 2198 flitsen geteld. Dat meldt de IJslandse krant Morgunbladid.
De bliksems worden vermoedelijk veroorzaakt doordat as, rook en stoom extreem snel opstijgen, en water bevriest. Het aantal flitsen lijkt te bevestigen dat de vulkaanuitbarsting zeer intens is, hoewel er een relatief kleine krater is ontstaan. De krant schrijft verder dat de as die de vulkaan uitspuwt, weinig giftige chemicaliën bevat. Daarnaast verloopt het uitdelen van veiligheidsbrillen en stofmaskers aan omwonenden volgens de autoriteiten voorspoedig. De Grimsvötn barstte zaterdag uit. Boven de krater hangt een twintig kilometer hoge rook- en aspluim.
Bron: AD
ik wil er wel heen, vooral om in de nacht alles op de foto te zetten.
ik wil er wel heen, vooral om in de nacht alles op de foto te zetten.
ik ga ook wel mee
maja, nu vliegen er geen vliegtuigen heen, dus hoe wil je er komen
Marcel
Ze hebben ook een webcam online gezet
http://live.mila.is/grimsvotn2/
edit: net was er wat op te zien, nu niet meer
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
IJsland is opnieuw in de greep van één van z'n vele vulkanen. Ongeveer een jaar nadat de Eyjafjallajökull het luchtverkeer in Europa verstoorde, is de Grimsvötn zich dit weekend beginnen roeren. Deze vulkaan ligt onder de grootste gletsjer van IJsland en wordt daardoor nauwlettend geobserveerd. Het is stikdonker in een klein stadje met een omvangrijke naam: Kirkjubaejarklaustur. Normaal gaat de zon in deze tijd van het jaar amper onder, maar vulkaan Grimsvötn zorgt sinds dit weekend voor duisternis. "Toen ik vanmorgen buiten kwam, had ik as in mijn ogen, mijn mond en mijn neus. Ik had slechts vijf meter naar mijn auto en terug gelopen, en toch hing ik vol as", zegt fotograaf Vilhelm Tunnarsson, die in een hotel in het stadje verblijft. Kirkjubaejarklaustur ligt nochtans op 70 kilometer van de uitgebarsten vulkaan. De vulkaan was nog maar net uitgebarsten toen Tunnarsson zaterdag zijn hotel bereikte. Samen met andere gasten moest hij matrassen en handdoeken tegen deuren en ramen plaatsen om de as tegen te houden. "Overal ligt een laag van bijna twee centimeter", zegt Tunnarsson, die soms niet verder dan 30 centimeter voor zich uit kan kijken.
Normaal gaat de zon hier nauwelijks onder in mei, maar nu lijkt het de hele tijd nacht.
Nacht
Reddingsteams banen zich al twee dagen een weg door de aswolk om bewoners van maskers te voorzien. Zelfs zaklampen worden hier en daar onzichtbaar in de dichte mist. "Het was erg zwaar", zegt Einar Gudmundsson. "We hebben geprobeerd om maskers naar de afgelegen boerderijen te brengen, maar door omstandigheden was dat lange tijd onmogelijk." "Het leek wel nacht. Zo donker dat je niets kon zien tussen twee lantaarnpalen. We moesten dan ook heel traag rijden", zegt Gudmundsson. Alle winkels, restaurants en bars zijn gesloten en inwoners kregen de raad binnen te blijven. Enkel journalisten en ramptoeristen wagen zich aan een tocht door de aswolk. Kirkjubaejarklaustur is het laatste bewoonde stukje voor de vulkaan. Niemand mag het stadje voorbijrijden. "We weten niet wat er nog gaat gebeuren", zegt Gudmundsson.
Overal ligt een aslaag van bijna twee centimeter
Aswolk
Zo weet niemand zeker of de aswolk dit keer het Europese luchtruim zal sparen. Normaal zal de wolk morgen Schotland bereiken en via Groot-Brittannië richting Frankrijk en Spanje trekken, als de uitbarsting de komende dagen even intens zou blijven. Grimsvötn barstte in 2004 ook al eens uit. Toen spuwde hij een dertien kilometer hoge aswolk de lucht in. Omdat de vulkaan erg afgelegen ligt, vielen er geen gewonden. Sinds vorig jaar vertoonde de vulkaan opnieuw activiteit. De uitbarsting van zaterdag vormde een aswolk die tot twintig kilometer hoog klom.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 april 2017, 15:13 uur, door Joyce.s
Een twintigtal Belgische toeristen verblijft momenteel in IJsland. Zij maken een individuele reis waarvan het programma is samengesteld door IJSLANDreizen en waarbij die organisatie ook instaat voor de logistiek.
"Zij ondervinden geen hinder van de situatie rond de uitgebarste vulkaan Grimsvötn. De meeste bevinden zich al in een andere regio, en vier mensen die het gebied gingen binnenrijden, zullen hun reistraject nu in omgekeerde richting afleggen", zegt Willy Wouters van IJSLANDreizen, die de marktleider is voor reizen naar IJsland in de Benelux.
Wouters wijst erop dat er in IJsland heel wat vulkanen zijn en dat de IJslanders op dat vlak wel wat gewoon zijn. "Vandaar dat onze partners daar ook heel flexibel zijn en wij onze klanten alternatieven kunnen aanreiken als zich een dergelijk probleem voordoet." Volgens hem ondervindt maar een klein deel van het eiland, de onmiddellijke omgeving van de Grimsvötn zeg maar, concreet hinder van asval door de vulkaan. Zo is er hier en daar een beperkte zichtbaarheid.
De twintig Belgen zitten nog niet aan het einde van hun reis en moeten dus niet dadelijk terugkeren. Op jaarbasis gaan zo'n 1.300 tot 1.400 mensen met IJSLANDreizen op reis.
Vanop Brussels Airport zijn er voorlopig geen rechtstreekse vluchten op Reykjavik. Dat is pas het geval vanaf begin juni, wanneer Iceland Air vier keer per week op de IJslandse hoofdstad vliegt, aldus Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport.
Bron: HLN
http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/weer-grimsvoetn.html
Ook detailopnames van de aswolk.
http://www.visir.is/album/20110523/FRETTIR/523009992
In totaal vier luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar het noorden van Groot-Brittannië tijdelijk geschrapt vanwege de IJslandse aswolk, die daar dinsdag het luchtruim binnen trekt. Ook vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd. De KLM maakte maandag als eerste luchtvaartmaatschappij bekend dat zij tot dinsdagochtend elf uur acht retourvluchten van en naar de Britse luchthavens Aberdeen, Glasgow, Edinburgh en Newcastle niet zal uitvoeren. EasyJet schrapt een vlucht die eerst vanaf Edinburgh naar Amsterdam zou vliegen en later weer zou vertrekken, terug naar de Schotse hoofdstad.
Easyjet vliegt dinsdag vanaf zeven tot elf uur niet op vier Schotse luchthavens. British Airways vliegt tot drie uur dinsdagmiddag niet vanaf Schotse luchthavens en ook vluchten die voor drieën zouden landen op de betreffende luchthavens zullen worden geschrapt. Ook het Ierse Aer Lingus schrapt vluchten naar Schotland.
Obama
Door de situatie met de aswolk heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn vertrek vanuit Ierland vervroegd naar maandagavond. Eigenlijk zou hij dinsdag zijn bezoek in Ierland pas beëindigen, maar Obama vertrok uit voorzorg maandag al naar Engeland. Daar zal hij het verdere programma van zijn bezoek aan Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen gewoon voortzetten. Voetbalclub FC Barcelona zal dinsdag beslissen of het eerder naar Londen vertrekt. Zaterdag speelt de club daar de finale van de Champions League tegen Manchester United.
Luchtruim
De IJslandse vulkaan GrÃÂmsvötn barstte zaterdagavond uit. IJsland besloot dit weekeinde om het luchtruim te sluiten, maar maandagavond zijn de vier internationale vliegvelden op het eiland weer opengesteld. Wel blijft het luchtruim rond de vulkaan gesloten. Vorig jaar zorgde een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull, ook op IJsland, voor grote problemen. De aspluim van de vulkaan zorgde ervoor dat een groot deel van het Europese luchtruim dagenlang gesloten werd. 63.000 vluchten werden geannuleerd, omdat asdeeltjes in de motor voor schade kunnen zorgen. De deeltjes kunnen verglazen en dat is gevaarlijk.
Afspraken
Sindsdien zijn er afspraken gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen bepalen in voorkomende gevallen zelf of ze vliegen of net. Ook kunnen gebieden waar de asconcentraties te hoog zijn, worden 'afgesloten'. Zo'n aflsluiting is dinsdag nog niet aan de orde, al heeft het zogenoemde Volcanic Ash Advisory Centre wel aangegeven dat er een aswolk met 'hoge dichtheid' dinsdagmorgen over Schotland zal trekken. De Britse Civiele Luchtvaartautoriteit heeft daarom een tijdelijk 'gevaargebied' boven Schotland afgekondigd.
Bron Nu.nl | Gewijzigd: 14 april 2017, 15:13 uur, door Joyce.s
De aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn hangt mogelijk dinsdag al boven Nederland. "We verwachten echter niet dat het luchtvaartverkeer in Nederland daar last van zal hebben", zei een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland op Radio 1. In de ochtend wordt in ieder geval nog geen as verwacht. Tientallen vluchten naar het noorden van Engeland en Schotland zijn vanwege de aswolk geschrapt. Vluchten richting de Verenigde Staten hebben geen last van de aswolk omdat ze er op grotere hoogte overheen vliegen.
Vorig jaar lag het hele Europese luchtvaartverkeer plat door een aswolk. Daarna is bekeken of het wel nodig was zulke verstrekkende maatregelen te nemen. Nu mogen luchtvaartmaatschappijen in eerste instantie zelf bepalen of ze vliegen of niet.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De luchtvaartmaatschappijen British Airways, KLM en EasyJet hebben alle vluchten richting het noorden van Groot-Brittannië geannuleerd. Volgens voorspellingen zal vulkanische as straks Schotland bereiken. Brussels Airlines blijft voorlopig wel naar het noorden van Groot-Brittannië vliegen. Brussels Airlines heeft vandaag onder meer een vlucht gepland om 9.35 uur naar Newcastle en om 10 uur naar Edinburgh. "Die gaan door zoals gepland", zegtwoordvoerder Geert Sciot. "Voor de vluchten later op de dag wordt de situatie van uur tot uur bekeken." Afgelopen nacht maakten onder meer KLM, British Airways en easyJet wel bekend vluchten te schrappen richting het noorden van Groot-Brittannië.
Geen risico nemen
"Toch nemen wij geen enkel risico", verzekert Sciot. "De maatschappijen beslissen zelf of ze al dan niet vliegen. Mogelijk hebben onze concurrenten andere types toestellen of zijn ze bang dat hun vliegtuig in Groot-Brittannië aan de grond zal moeten blijven als de aswolk groter wordt." De beslissing om al dan niet te vliegen hangt af van het weer, de wind en de asconcentraties. Afhankelijk daarvan geven de luchtverkeersleiders aanbevelingen aan de maatschappijen. KLM heeft tot 18 uur alle vluchten naar het noorden van Engeland en Schotland geschrapt.
Duizenden passagiers vast
In Schotland zitten al enkele duizenden passagiers vast, voornamelijk van de maatschappijen British Airways, KLM, Aer Lingus en EasyJet. De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair is intussen boos dat de vluchten van en naar Edinburgh, Glasgow en Aberdeen verboden werden. De maatschappijen beslissen weliswaar zelf of ze al dan niet vliegen, maar hun veiligheidsplan moet wel goedgekeurd worden. Ryanair gaat deze voormiddag overleggen met de Ierse luchtvaartautoriteit.
Voorspellingen
Als de intensiteit waarmee de vulkaan as blijft uitstoten niet afneemt, en zo ziet het er volgens de voorspellingen de komende vijf dagen naar uit, kan de wolk donderdag al het westen van Frankrijk en Noord-Spanje bereiken, meldt de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. Europese luchtvaartmaatschappijen zijn alvast gewaarschuwd dat hun vliegschema's eind deze week kunnen verstoord worden door de aswolk.
Impact
Een doemscenario zoals met de Eyjafjallajökull vorig jaar lijkt nog niet aan de orde, maar een tijdelijke sluiting van Noord-Europese luchthavens lijkt niet onwaarschijnlijk. Een woordvoerster van de Britse luchthavenautoriteiten verklaarde dat men nu wel een beter zicht heeft op de hoeveelheid vulkaanas die een vliegtuigmotor kan verdragen, maar tegelijkertijd gaf ze toe dat producenten van vliegtuigmotoren dit nog onvoldoende getest hebben.
Uitbarsting
De eruptie is voorlopig stabiel, stellen experts in de IJslandse krant Morgunbladid. Op het hoogtepunt van de uitbarsting stootte de vulkaan 10.000 ton as per seconde uit, maar zondagmiddag was die hoeveelheid al gedaald naar 2.000 tot 5.000 ton per seconde.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 april 2017, 15:13 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0