In Nederland is het al maanden droog en we hebben daar de laatste weken ook veel over geschreven. Nu is er de afgelopen dagen wel wat regen gevallen, maar omdat dit minimale hoeveelheden waren, is het neerslagtekort in ons land de afgelopen dagen alleen maar verder opgelopen. Het tekort staat nu inmiddels op zo’n 100 mm in het noordoosten en oosten van het land en ruim 120 mm in het westen en zuiden. Het is niet zo dat de droogte bij onze landsgrenzen ophoudt, ook de landen om ons heen hebben te maken met een uitzonderlijk neerslagtekort. Eigenlijk is er sprake van behoorlijke droogte vanaf de Britse Eilanden, via de Benelux, Frankrijk, het Alpengebied en vervolgens diep Europa in. Ook in Scandinavië is na een record warme aprilmaand een behoorlijk neerslagtekort ontstaan.
Een niet al te actieve regenband lag gisteren dwars over het land en leverde een beetje regen op.
Warmte net ten oosten van ons
Aan het begin van de week leek het er nog op dag we ons in Nederland konden opmaken voor een prachtig zomerweekend, maar inmiddels lijkt dat niet meer haalbaar. Het is vooral de temperatuur die een stuk lager uitkomt, en zeker in de westelijke helft van het land de 20 graden niet eens gaat halen. Gelukkig oogt het weerbeeld wel mooi met over het algemeen toch aardig wat ruimte voor de zon. De zomerse warmte lijkt zich te gaan richten op Centraal-Europa. In de zuidelijke helft van Duitsland wordt het morgen (zaterdag) al ruim 25 graden en zondag wordt het vooral in het oosten van Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Tsjechië en Polen meer dan 25 graden. In het westelijke delen van Duitsland gaat dat dan al niet meer lukken omdat koelere zeelucht uit Nederland komt opdringen. Het verdrijven van de zomerse warmte gaat hier een aantal regen- en onweersbuien opleveren.
Enkele buien
De buiigheid blijft niet beperkt tot aanstaande zondag. Vandaag komt al een paar “warmtebuien†tot ontwikkeling, bijvoorbeeld in de Belgische Ardennen, Duitsland en de Alpen. Morgen blijft het in de Benelux gewoon droog, maar zondag leeft de buiigheid dus weer op. De buien die de komende dagen gaan vallen, kunnen met name in het midden van Europa best pittig zijn. In korte tijd kan er veel regen vallen, maar ook een stevige onweersbui met hagel is lokaal mogelijk. Een eind aan de droogte zullen deze buien niet maken, daarvoor moet het dagen achter elkaar flink regenen.
Neerslagsom voor de komende dagen (vandaag tot en met dinsdagmiddag). Op diverse plaatsen in Europa valt de komende dagen wel wat neerslag, maar het maakt nog geen einde aan de droogte. (Verwachting op basis van ECMWF).
Opkomende depressies
Na het weekend lijkt de luchtdrukverdeling in grote lijnen, sterk op die van afgelopen week. Ook toen zagen we een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan met een uitloper over het Iberisch Schiereiland, het zuiden van Frankrijk en de Alpenlanden. Lagedrukgebieden die op Europa afkoersen schuiven daardoor over het meest noordelijke deel van het continent. Vooral de Scandinavische landen krijgen daardoor wisselvallig weer met zoals gebruikelijk de meeste regen langs de Noorse kust. In het zuidoosten van Zweden, maar ook in Finland valt dan ook nauwelijks regen.
Weerkaart voor aanstaande maandag. Een snel uitdiepende depressie zorgt voor regen en veel wind in Schotland. Onder invloed van een hogedrukgebied blijft het in ons land droog met hooguit een paar wolkenvelden.
Met de wisselvalligheid in onze omgeving valt het wel mee. Er kan soms een verzwakte storing over het land schuiven met een klein spetterbuitje, maar zoals de kaarten er nu voorstaan, lijkt de invloed van hogedrukgebieden groot genoeg te zijn om ons een heel rustig weerbeeld op te leveren.
Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0