De grillige besneeuwde krater van Mount St. Helens is momenteel kalm. Echter, vandaag 31 jaar geleden kwam Mount St. Helens tot uitbarsting, daarbij verloren 57 mensen het leven, raakten 200 huizen, 47 bruggen, 24 km spoorweg en 300 km weg werden vernield. De uitbarsting werd voorafgegaan door een beving van 5,1 op de schaal van Richter waarbij de top van Mount Saint Helens instortte en de berg 400 m lager werd. De hoeveelheid energie die vrijkwam bij de grote uitbarsting van 1980, was vergelijkbaar met honderdvijftigmaal de kracht van de atoombom op Hiroshima. Voordat de eigenlijke eruptie plaatsvond, steeg een enorme pliniaanse wolk uit de kratermond.
Een grote pyroclastische wolk (gloedwolk), met een temperatuur van rond de 500 graden Celsius, verwoestte alles op zijn weg naar beneden. Er ontstond een flinke krater (caldera). Tot in de wijde omtrek werden de bomen platgegooid en de omgeving werd "gezandstraald" over een oppervlak van ca. 600 km². Onbeschermde personen die door deze pyroclastische stroom werden overvallen, werden binnen enkele tellen levend gekookt. Als de vulkaan niet in een zeer dunbevolkt gebied had gelegen had het aantal slachtoffers enorm kunnen zijn. De vulkaan was al lang niet meer actief geweest, maar er is sinds de ontdekking in de 18e eeuw wel een aantal kleinere uitbarstingen geweest. Hierdoor was de uitbarsting van 1980 erg onverwacht.
Wetenschappers aan de Cascades Volcano Observatory in Vancouver zeggen dat Mount St. Helens waarschijnlijk zal uitbarsten in een ander gedeelte van de koepel. De wetenschappers verwachten dat het binnen enkele tientallen jaren wederom tot uitbarsting zal gaan komen.
©onweer-online/wikipedia | Gewijzigd: 18 mei 2011, 22:18 uur, door Verwijderde_gebruiker_01