Sinds een aantal dagen berekend het Amerikaans weermodel een flinke hoge CAPE. Nu wordt er zo links en rechts updates geplaatst met alleen CAPE kaartjes. Ze gaan er dan vanuit dat de hel los gaat barsten, ze spammen alles onder, maar een onweer-online gebruiker weet inmiddels wel beter. CAPE zegt totaal niets over het onweer dat komen gaat, het is alleen maar een indicatie en meer niet. Natuurlijk kijken wij het eerste naar de CAPE kaarten, dat is ook logisch. Daarna kijken wij verder naar andere kaarten zoals: 0-6/0-1 km windschering, srh, cin (het welbekende dekseltje), jet en noem maar op. Daarop schrijven wij een verwachting om onze leden een duidelijk, maar vooral een helder beeld te geven wat zich allemaal afspeelt en waar er allemaal kans op is.
Maar goed, genoeg daarover. Voorlopig schat ik de kans op onweer groter in op maandag dan op zondag. Op zondag kan in België (voornamelijk het oosten) en in het zuiden van Nederland wel al wat onweer voor gaan komen. Dit zal voornamelijk in de vorm van warmte onweer zijn, mogelijk ook elders in Nederland kans op warmte onweer. Op de windkaart zien we duidelijk dat de windrichting uit diverse richtingen zal gaan komen, dit kan maar op een ding duiden, namelijk een convergentielijn. Verders zien we op dynamisch gebied niets schokkends. Even voor de mensen die niet helemaal snappen wat een convergentielijn doet of is. Een convergentielijn is dé risicoplaats bij uitstek voor het ontstaan van onweer. De lucht wordt omhoog gedwongen en koelt af. Als er veel vocht in de lucht aanwezig is, raakt die verzadigd en ontstaat er cumulusbewolking, die kan uitgroeien tot een onweer. Op een convergentielijn vindt een stijgende luchtbeweging plaats. Dat is normaal. De wind waait er aan de grond uit twee tegenovergestelde richtingen naar eenzelfde plaats toe. De luchtstromingen botsen tegen elkaar. Er ontstaat op die plaats een "overschot" aan lucht. Dat teveel aan lucht kan maar één kant op: naar omhoog (zie afbeelding hieronder).
Kaart van zondag 22 mei omstreeks 17.00 uur
Als we nu naar de CAPE en lifted waardes voor aanstaande zondag gaan kijken dan zien we een erg hoge waardes. Tot nu toe de hoogste waardes van dit onweersseizoen. De maximale CAPE bedraagt 1300-1400 J/KG in het oosten van Nederland, tot zo'n 500 tot 100 J/KG elders in het land. De lifted komt uit om zo'n -2 in het noorden en westen van het land, elders ligt het tussen de -3 en de -5. Voor België ligt de CAPE in het zuidoosten ongeveer rond de 1750 J/KG, bij een lifted van -4. Elders in België kunnen we vergelijken als dat met Nederland. Zoals hierboven al reeds vermeldt, is de dynamische kant van het onweer marginaal, dus ook geen kansen op supercellen of iets dergelijks. Hieronder ziet u de CAPE en lifted kaart van zondag 22 mei omstreeks 20.00 uur.
Maandag
Maandag 23 mei lijken de kansen vele malen groter. Vooralsnog lijkt het erop dat we te maken gaan krijgen met een termische depressie. Even voor de mensen die niet helemaal snappen wat een termische depressie doet of is. Als er een lang hogedrukgebied stagneert wordt de lucht aan de grond opgewarmd. Hierdoor ontstaat er verdamping. Doordat de lucht zo warm en vochtig is, ontstaat er een klein lagedrukgebied, een thermische depressie. Omdat de temperatuur zo hoog is, verandert een hogedrukgebied vaak in een lagedrukgebied omdat de atmosfeer zo vochtig is. Daardoor kan damp niet ontsnappen doordat een hogedrukgebied damp tegenhoudt. Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen, aldus het KNMI.
Als we de CAPE en lifted kaarten erbij gaan pakken dan zien we op de kaarten van 18Z (20.00 uur, zie hierboven) nog een maximale CAPE van 1200-1300 J/KG in groten delen van Nederland, in het zuidoosten en in Flevoland ligt die wat hoger, namelijk 1400-1500 J/KG bij een lifted van -4. In het noorden en in de kustgebieden wat lager, CAPE 700-800 J/KG en een lifted van -2 a -3. In België en dan met name in het zuidoosten van het land ligt de CAPE rond de 1750 J/KG bij een lifted van -4. In het Centrum bedraagt het 700-1000 J/KG en een lifted van -3. In het westen komt het niet hoger dan 500-700 J/KG bij een lifted van -2. Wat betreft het dynamische gedeelte is het ook beter dan zondag. Windschering 0-1km bedraagt 3 tot 4m/s in het oosten en in het westen ligt het ongeveer rond de 5 a 6m/s, bij een STP van 0.1. Windschering 0-6km ligt ongeveer rond de 10 tot 12m/s in het oosten, in het westen ligt die een stukje hoger, namelijk 15-17m/s. Bowecho's zijn dus niet geheel uitgesloten.
Tot zover mijn voorlopige verwachting. Houdt er rekening mee dat dit voorlopig is en dat er nog van alles kan gaan gebeuren. Het kan ook ineens weg zijn!!!! Helaas zijn er andere parameters nog niet beschikbaar, maar die zullen wel meegenomen worden in de volgende update, indien nodig. | Gewijzigd: 22 mei 2011, 22:23 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Duidelijk stuk Jan, ook begrijpelijk voor de weerleken zoals ik.
Dank je wel, ik probeer het zo simpel neer te zetten zodat een weerleek het ook kan begrijpen en niet dat we een plaatje posten en dat je het maar uit moet zoeken.
Maar toch vind ik het wel erg vroeg, ook al is het een "voorlopige" verwachting.
Maar goed ik hou het ( ver ) in me achterhoofd.
En mocht de kans blijven bestaan de komende dagen, dan komt het steeds een stukje verder naar voren
Een kans is een kans en de laatste kansen die er zijn geweest hebben
toch ook wel onweer opgeleverd. Veel of weinig maakt niet uit.
Laten we hopen dat we mooie Chase foto's/verslagen krijgen.
Gegroet en ik kijk er naar uit of het nu gaat tegenvallen of niet
Overigens, Jan, wat een vage manier om de onstaanswijze van een thermisch laag beschrijven joh .. .ik neem aan dat dit niet van jou hand komt?
Het idee berust immers op het verwarmen van een oppervlak waardoor de bovenliggende luchtkolom uitzet en tijdelijk 'groter en hoger' wordt dan zijn omgeving (verwarmde lucht stijgt natuurlijk op). Hierdoor zal lucht op enige hoogte uit kunnen stromen waardoor een gesloten circulatie ontstaat. Deze stijgbewegingen vinden op een dergelijk grote schaal plaats dat ze zelfs in het isobarenpatroon terug te vinden zijn en zo dus een cyclonaler stromingspatroon veroorzaken. Een thermisch laag is overigens een relatief klein systeem ten opzichte van oceaandepressies. Bovendien vaak niet dieper van 2-4km. Ze zijn trouwens wel, zoals Jan al aangeeft, voorkeursplaatsen voor diepe convectie met fors onweer. | Gewijzigd: 16 mei 2011, 17:03 uur, door marsel
Klopt is van het KNMI, zal t er even bij vermelden | Gewijzigd: 16 mei 2011, 16:13 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Offtopic: laat het niet tussen half 2 en half 4 op maandag zijn want dan zit ik in de examens
Offtopic: laat het niet tussen half 2 en half 4 op maandag zijn want dan zit ik in de examens
Oe dat is naar als het dan komt, concentratie totaal kwijt. Gelukkig tijdens mijn examens, vorig jaar, alles behalfe onweer gehad gelukkig. Suc6 ermee !
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Offtopic: laat het niet tussen half 2 en half 4 op maandag zijn want dan zit ik in de examens
Floppen van afgelopen week? Verklaar je nader.... Dat jij niet gehad heb waar je op gehoopt had, wil niet zeggen dat het een flop was he