Het zuurstofgehalte op aarde daalt jaarlijks met 25 miljard ton, hoofdzakelijk door het gebruik van fossiele brandstoffen. Wetenschappers van de Universiteit van East Anglia komen tot die vaststelling na twintig jaar onderzoek op 26 meetpunten ter wereld, schrijft The Sunday Times. Jaarlijks daalt het zuurstofgehalte in de atmosfeer eigenlijk met 30 miljard ton, maar door fotosynthese wordt vijf miljard ton gerecupereerd, waardoor het jaarlijks verlies op 25 miljard ton geraamd wordt.
Koolstofdioxide vreet zuurstof
Sinds de industriële revolutie is het aandeel CO2 in de atmosfeer met ongeveer de helft gestegen. "Voor elke CO2-molecule die in de atmosfeer terechtkomt door fossiele verbranding, wordt 1,4 molecule zuurstof gebruikt", aldus wetenschapper Andrew Manning.
Reserves uitgeput
Toch benadrukt hij de relativiteit van de cijfers. "In theorie zou het 45.000 jaar duren vooraleer alle zuurstof op aarde is opgebruikt, geologisch gezien een heel korte termijn. Toch zullen de fossiele brandstofreserves uitgeput zijn vooraleer de gevolgen van de zuurstofdaling voor het leven op aarde belangrijk worden."
Erger in buurt energiecentrales
Omdat zuurstof maar 21 procent van de gassen in de atmosfeer vertegenwoordigt, verloopt het onderzoek naar de daling van de concentratie moeilijk. "Bovendien zijn er verschillende lokale, regionale en seizoensgebonden verschillen. Zo is er een uitgesproken zuurstofdaling in de buurt van fossiele energiecentrales, bijvoorbeeld." De wetenschappers merken op dat de impact van de mens op het zuurstofgehalte op aarde nooit eerder gezien is. "Er is genoeg reserve, maar het doet ons wel beseffen dat ook de atmosfeer beperkt is."
Bron: hln.be