Door de warmte en droogte dit voorjaar zijn er nu veel insecten. Bovendien zijn veel insecten al verder ontwikkeld dan in voorgaande jaren rond deze tijd, en is de spreiding in het verschijnen ook groter dan anders. Sommige soorten, zoals meikevers en verschillende snuitkevers, doen het echt uitzonderlijk goed. Entomologe Silvia Hellingman spreekt nu al over een top insecten jaar. Ze verwacht dat we ons met de huidige klimaatverandering in de toekomst moeten voorbereiden op meer insecten en de komst van meer nieuwe soorten.
Snuitkevers
In verschillende delen van het land zijn nu al flinke aantallen snuitkevers waargenomen. Uitheemse soorten zoals Otiorhynchus crataegi lopen vanaf begin maart al vrolijk rond. Op 21 april werden de eerste volwassen taxuskevers gevonden terwijl deze normaal pas in mei uitkomen.
Snuitkever Otiorhynchus armadillo
Meikevers
Vanaf 20 april vliegen er al meikevers rond. Dit komt op zich wel vaker voor in jaren met een warm voorjaar, maar de massale vluchten komen meestal echt pas in mei. Dit jaar werden er in april al massale vluchten gemeld: op sommige plekken zijn zelfs ruim 1000 exemplaren op één avond gevangen
Meikever
Rozenkevers
De rozenkever is extreem vroeg dit jaar. De eerste exemplaren vlogen op verschillende plekken in het land eind vorige week al uit, en de massale vluchten worden nu verwacht. Sommige kevers zijn zelfs al aan paren toegekomen. Op vijf mei is het gelukt zo'n vroege paring te filmen. Vorig jaar vlogen de rozenkevers pas op 28 mei massaal rond. In 2009 waren ze iets eerder. In dat jaar begonnen de kevers op 14 mei in het zuiden te vliegen, en vlogen ze rond 21 mei massaal.
En verder
Naast bovenstaande kevers doen nog veel meer insecten het goed dit voorjaar. Vanaf half april is er al een overvloed aan bladluizen; normaalgesproken komen grote meldingen van bladluizen pas in mei binnen. Ook de slawortelboorder (Hepialus lupulinus) vliegt normaal pas eind mei en is dit jaar al in april gezien. Tenslotte zijn op verschillende plekken veel dopluizen gezien, groeien eikenprocessierupsen als kool en doen rupsen van kleine wintervlinder en voorjaaruil het ook goed.
Slawortelboorders
Bron Natuurbericht.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s