Het is u misschien opgevallen dat er overal rupsen aan kleine draadjes door tuinen en natuurgebieden waaien. Het betreft hier veelal de rupsen van de kleine wintervlinder. Boswachter Jeffrey Huizenga constateerde afgelopen weekend al de eerste heuse rupsenplagen in de bossen bij Munein en Burgum. "Het is zelfs zo erg dat het op sommige plekken wel weer herfst lijkt. De rupsen zijn onverzadigbaar en vreten bomen compleet kaal."
De rupsen zijn niets ontziend en weinig kieskeurig. Ze hebben nu een voorkeur voor de bloemen van lijsterbes en het blad van de hazelaar en de esdoorn. De eiken die nu pas in blad komen worden tot nu toe ontzien. Huizenga verwacht dat dit niet lang kan duren voor ook de eiken aan de beurt zijn. Als de struiken kaal zijn kunnen de lichte rupsen zich door “ ballooning†gemakkelijk verplaatsen op de wind met hun gesponnen draadje. We verwachten dat de schade aan de bomen erg mee valt, want de bomen zijn goed in staat opnieuw blad te zetten zo vroeg in het jaar.
De droge winter en het warme voorjaar heeft sterke invloed op de aantallen van de kleine wintervlinder. De vlinder vliegt vanaf november tot januari op droge, koele winteravonden. Die omstandigheden waren afgelopen winter perfect. Er zijn enorme aantallen eitjes afgezet op de bomen die nu uitkomen. Vrijwel alle eitjes zijn uitgekomen, maar ook de rupsen hebben geen tegenslag van het weer ondervonden. De eerste rupsen zijn nu zo’n twee weken oud, dus ik verwacht dat we nog maar aan het begin staan van grotere rupsenplagen.
De grote wintervlinder vliegt later en die eitjes moeten nog grotendeels uitkomen. Alleen regen en kou kan de rupsen nog tegenhouden. Gelukkig zit er ook een postieve kant aan de ruspenplagen. De verwachting is dat veel zangvogels van de plagen profiteren, zoals de tjiftjaf, zwartkop en de koolmees.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Ze waaide zo naar je toe, aan die onzichtbare draadjes en je bemerkte het pas als het te laat is je kwam er helemaal onder te zitten.
Ben niet vies van beestjes maar dat was gewoon wel vies, goor en smerig.
Wat doe ik met rupsen?
PREVENTIEVE MAATREGELEN
Moestuin
• natuurlijke vijanden aantrekken (mezen, spreeuwen, roofwantsen, loopkevers, …)
• kiezen voor een open, winderige standplaats
• een fysische barriere optrekken voor eileggende vlinders (insectengaas)
• gebruik van sterk geurende kruidenaftreksels oa. look, salie
Siertuin
• natuurlijke vijanden aantrekken (mezen, spreeuwen, roofwantsen, loopkevers, …)
• kiezen voor een open, winderige standplaats
BESTRIJDINGSMETHODEN
• rupsen vangen en vernietigen
• pluimvee (kippen, ganzen, …) over de percelen laten lopen
• natuurlijke vijanden uitzetten (roofwants, gaasvlieg, sluipwesp)
• biologische bestrijding met bacteriepreparaat
Onweersdagen: 0
De eikenprocessierups kan vanaf deze week voor overlast zorgen. De rupsen hebben nu al de beruchte brandharen die flinke irritaties kunnen veroorzaken, meldt natuurbericht.nl maandag. Door het warme voorjaar is dat een stuk eerder dan normaal.
Dat de rups er dit jaar vroeg bij is, was al langer duidelijk. Begin april kwamen de eerste eipakketjes uit. De eitjes hebben volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum een 'extra impuls' gekregen door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd.
De ontwikkeling van de rups verloopt volgens het kenniscentrum 'bijzonder snel' door 'aanhoudende warmte en het voedselaanbod van eiken die in de tweede helft van april al volledig in blad stonden'.
De brandharen die irritaties kunnen veroorzaken verschijnen pas nadat de rupsen zich voor de derde keer verveld hebben. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren. Vorig jaar zorgden de rupsen pas eind mei voor overlast.
Doordat de rups zich dit voorjaar zo vroeg heeft ontwikkeld, hebben groenbeheerders waarschijnlijk nog niet alle bespuitingen ter bestrijding van het dier uitgevoerd.
Bron: Nieuws.nl
http://www.youtube.com/watch?v=P7ce2DuNzNw
Dit zijn de rupsen van de spinselmot. Van het weekend heb ik ze al gezien. Ze kunnen, als ze nog heel klein zijn, zich verplaatsen door zich aan een zijden draad door de wind te laten meevoeren.
De eikenprocessierups is in grote aantallen gesignaleerd op de Grevelingendam.
Mensen die in aanraking komen met de Eikenprocessierups kunnen van de brandharen van de rups vervelende bijwerkingen ondervinden aan de luchtwegen of op de huid. Het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de toegangen tot de Grevelingendam en gaat in het gebied zelf pamfletten ophangen met nadere informatie. Verder schakelt het schap een deskundig bedrijf in; enerzijds om bestrijdingsmaatregelen uit te voeren, anderzijds om een plan de campagne te maken voor preventieve bestrijding zodat de overlast vanaf volgend jaar minder wordt.
Eikenprocessierups komt al enige jaren voor op de Grevelingendam. Tot nu toe was het een redelijk beheersbaar probleem, maar dit jaar treedt de overlast vroeg in het jaar op door het warme en droge voorjaar. Ook is de hoeveelheid eikenprocessierups fors hoger dan voorgaande jaren.
In deze periode verspreidt de rups, vooral door verwaaiing, brandhaartjes die bij de mens vervelende bijverschijnselen kunnen veroorzaken. De stoffen die van de haren afkomen, veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. Ook dieren kunnen gevoelig zijn voor de brandharen.
Bron: PZC