STORMKERING
De Vlaamse regering investeert dit jaar 23,5miljoen euro in de verdediging van de kustzone tegen de zogenaamde duizendjarige storm. De minister van Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V), kon bij de begrotingscontrole 2,6 miljoen euro extra vrijmaken. Met dat geld wordt het strand in de zone De Haan-Wenduine verbreed en verhoogd.
Oostende: Het Westerstaketsel, de havengeul en het Zeeheldenplein.
Dit jaar zullen onder meer het Zeeheldenplein in Oostende en de duinen in De Panne en Koksijde worden aangepakt. De meeste ingrepen gebeuren buiten het toeristische seizoen. De Vlaamse overheid gaat uit van een zeespiegelstijging van 30 centimeter tegen 2050 en 80 centimeter tegen 2100 door de klimaatverandering. Om overstromingen te voorkomen, werd een kustveiligheidsplan opgemaakt. Dat plan beschrijft de kustzones die eerst moeten worden aangepast.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 5 mei 2011, 07:15 uur, door Marga
Men zou eens in overweging moeten nemen om de bebouwing in de duinen stop te zetten en de bestaande flats af te breken. Nu wil men de de duinenwal zo laag houden om 'het uitzicht vanuit de flats te behouden'......
Nu wil men o.a. zandbanken gaan verhogen met slib (verontreinigd?) voor de storm die eens per 1000 jaar kan gaan voorkomen. Wanneer was het de laatste keer dat die over kwam?
Ik denk dat een bedrijf hier kans ziet enorme winsten te slaan uit bangmakerij over de zeespiegelstijging in 2100, waarover nog niemand, maar dan ook niemand iets met zekerheid kan zeggen. In één keer en contract binnenhalen voor het verhogen van de stranden met het oog op een vermeende stijging van 1m in 2100 http://vlaamsebaaien.com/00-kustbeschermingsplan is niet mis. Wordt dit Europees aanbesteed? Zo lust ik er nog wel een paar.
Toen een paar jaar geleden de ernstig afgekalfde Noordzeestrand en ondermijning van duinen van het eiland Voorne-Putten in Zuid-Holland met spoed verhoogd moest worden, werd het door de verplichte aanbesteding met 2 jaar vertraagd. De regeltjes gaan duidelijk voor de veiligheid van de bewoners.
Als de stranden in België wegens achterstallig onderhoud (afkalving, landdaling) moeten worden verhoogd en men verdoezelt dat onder het mom dat dit moet gebeuren omdat de zeespiegel in 2100 wel eens met 1 meter zou kunnen stijgen, is er heel wat uit te leggen.