Kan iemand me daar de metereologische verklaring voor geven, waarom een voormalige orkaan bij ons juist voor hoge temperaturen en droog weer zorgt?
Hier wordt meestal uit gegaan van de meteorologische seizoenen, dus dan zou, als dat consequent wordt toegepast, een herfsttopic op 1 september wel op zijn plaats zijn. En de astronomische herfst, die begint dit jaar op 23 september, en wel om 4 minuten over elf.
Hier staat info over orkanen en cylonen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tropische_cycloon
O ja, domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel! | Gewijzigd: 30 augustus 2011, 15:21 uur, door henk55
L1 heeft het op zondag over onweersbuien
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
Beter ook even knmi pakken voor deze vraag.
Orkaan of windkracht 12 met een gemiddelde windsnelheid van meer dan 117 km/u, is de zwaarste storm die in ons land mogelijk is. Een orkaan is levensgevaarlijk en levert enorme risico’s op. Rondvliegende dakpannen, schoorstenen, puin, schuttingen die omwaaien, takken die afbreken of ontwortelde bomen leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Wegen raken geblokkeerd en spoorlijnen versperd. Openbaar vervoer en luchtvaart komen bij zulke zware stormen vrijwel stil te liggen als de wind orkaankracht bereikt. De schade en het gevaar worden vooral veroorzaakt door zeer zware windstoten, die auto's van de weg blazen en fietsen omver drukken.
Winden van orkaankracht komen meestal alleen aan zee voor maar landinwaarts kan dan ook een gemiddelde van windkracht 10 of 11 worden bereikt en enorme schade aanrichten. Bij windkracht 10 (zware storm) bedraagt de windsnelheid gemiddeld over minstens 10 minuten 88-102 km/u, bij windkracht 11 (zeer zware storm) is dat 103-117 km/u en bij windkracht 12 (orkaan) 118 km/u of meer. Tijdens windstoten kan de windsnelheid boven land 100 tot 150 km/u bereiken. Op zee levert een orkaan meters hoge golven op en zit de lucht vol schuim en verwaaid zeewater. Schepen raken dan in moeilijkheden. De zeer hoge golven leiden meestal ook tot schade aan duinen, stranden dijken en boulevards.
Orkaankracht 12 wordt in ons land zelden bereikt en als het gebeurt dan heeft de wind meestal maar korte tijd die enorme kracht. De laatste keer dat op een enkele plaats aan onze kust eventjes windkracht 12 is gemeten was 16 december 1979. Ook in de nacht van 2 op 3 januari 1976 werd in IJmuiden windkracht 12 gemeten, maar toen is op verscheidene andere plaatsen enkele uren achtereen een gemiddelde windsnelheid van 115 km/u gemeten, net iets onder orkaankracht. Op 7 september 1944 registreerde Vlissingen gemiddeld over een uur een windsnelheid van 122 km/u. Voor zover bekend is dat de enige storm geweest ooit, waarin de windmeter geruime tijd op windkracht 12 stond.
Word dus weer eens tijd voor een mooie windkracht 12 in ons kikkerlandje | Gewijzigd: 30 augustus 2011, 18:14 uur, door Shadow112
* klaagmodus uit *
* goed nieuws modus aan*
Van het weekend even een aantal warmere en drogere dagen!
Klopt, meteorologische seizoenen vallen altijd precies samen met het begin van een maand. Maar trekt het weer zich daar iets van aan? Nee. Waar het weer zich wel iets van aantrekt is de stand van de zon, en daar zijn de astronomische seizoenen op gebaseerd. Daarmee vormen die dus een veel beter gefundeerde basis voor het openen van een dergelijk topic. En ok, 23 september dan, om 4 minuten over elf 's ochtends of 's avonds?
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Oh het maakt mij niet uit of het weer zich daar iets van aantrekt. Het ging er om dat het normaliter hier volgens de meteorologische seizoenen wordt gedaan. Consequent doorvoeren is dan handig. Maar ach, regels op de schop en een nieuwe weg inslaan; ook leuk.
Het maakt mij persoonlijk helemaal niets uit. Sterker nog, wat de zomer betreft pleit ik er voor om de zomer te laten starten volgende de meteorologische zomer (1 juni) en te laten eindigen volgens de astronomische zomer (22 september). Consequent? Nee! ... Handig? Nee! ... Trekt het weer zich er iets van aan? Nee! ... Maar ik heb dan tenminste wat langer een zomer gevoel! ... Oh ja? Ja!
P.s. 11 uur in de ochtend, let maar eens goed op.
| Gewijzigd: 30 augustus 2011, 22:04 uur, door Tyshane
Zondag ziet er best goed uit qua kansen in 't oosten, ik vind zaterdag vooralsnog wat tegenvallen hoor. Hier kaartje weerdirect!
| Gewijzigd: 30 augustus 2011, 22:05 uur, door Tyshane