Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 april 2011, 14:39 uur | Bericht #225244
Lokale onweersbuien, hoezo…?

Tijdens de zeer warme dagen voorafgaand aan Pasen is het telkens warmer en droger geworden in Nederland. Het verdampte vocht is in de warme lucht opgestegen en heeft zich in hogere luchtlagen verzameld. Dit was vooral in de nacht en vroege ochtend zichtbaar. Op sommige plaatsen begon de dag niet geheel zonnig. Door opwarming gingen de wolkendruppels ook op dit niveau over in waterdamp. Deze waterdamp is dan niet zichtbaar meer maar zit er nog wel. Bij het maken van de weersverwachtingen worden met deze waterdamphoeveelheden in de onderste 10 kilometer van de atmosfeer gerekend. In deze laag, die we de troposfeer noemen, kunnen wolken oplossen en ontstaan.

Dwarsdoorsnede van de atmosfeer
Voor het berekenen van het ontstaan van stapelwolken en buien gebruiken we een doorsnede van de atmosfeer in de omgeving. De gegevens die we nodig hebben voor de berekeningen worden door waarnemingen verkregen.

Dagelijks worden er weerballonnen opgelaten met daaronder meetapparatuur die het temperatuursverloop, de luchtvochtingheid en de windrichting en sterkte berekenen onderweg omhoog. Met behulp van deze gegevens, die overal in de wereld verkregen worden, kunnen we berekeningen maken van de toestand van de troposfeer nu en in de nabije toekomst. Deze dwarsdoorsnede van de atmosfeer brengen we in kaart middels een zogenaamd temp-diagram. Door de verwachte temperatuursontwikkeling aan de grond te extrapoleren in het diagram kan een meteoroloog het moment van het ontstaan van stapelwolken en buien bepalen. Door het stijgen van de temperatuur aan de grond wordt de lucht erboven opgewarmd. De lucht stijgt op een bepaald moment op en koelt in hogere luchtlagen ook weer af. Hierdoor neemt de capaciteit om waterdamp vast te houden af.

1.JPG
Zo ziet de verwachte toestand van de atmosfeer eruit voor vandaag, zaterdag 23 april. Door de verwachte temperatuursontwikkeling aan de grond te extrapoleren in het diagram kan een meteoroloog het moment van het ontstaan van stapelwolken en buien bepalen. In dit geval laat het diagram een diepe verticale ontwikkeling zien, dus kans op onweersbuien.

Koelere lucht kan minder waterdamp bevatten dan warmere lucht. Denk maar aan de drukkend warme zomerdagen waarbij er veel vocht in de lucht aanwezig is. Door het afkoelen van de opstijgende lucht zal uiteindelijk de overtallige waterdamp bij verzadiging als kleine waterdruppeltjes in de lucht achterblijven. Dit zijn de microscopisch kleine druppels waaruit wolken bestaan. Is er voldoende vocht in de lucht aanwezig, en blijft de opstijgende lucht kouder dan zijn omgeving, kunnen onschuldige stapelwolken uitgroeien tot enorme buien. Ook kan het soort buien worden berekent op grond van het temperatuursverschil met de hoogte. Uiteraard speelt de luchtvochtigheid hierbij een zeer grote rol. Als er niet genoeg vocht voor handen is ontstaan er ook geen buien.

Lokaal kans op een onweersbui
De hele week voorafgaand aan het paasweekeinde luidde het weerbericht; zonnig, droog en warm lenteweer. Later in de week kwam daar echter nog een zin bij; lokaal kans op een enkele regen- of onweersbui. Donderdag ontwikkelden zich geheel volgens verwachting ook de eerste buien in het zuiden van het land. Door toename van de luchtvochtigheid op grotere hoogte werd de kans op het ontstaan van een paar pittige onweersbuien steeds groter.


Uit verificatie van de cumulatieve radarbeelden van afgelopen vrijdag blijkt dat er inderdaad stevige donderbuien zijn gevallen.


Op grond van de WRF verwachting werd zichtbaar dat er vrijdag 22 april in de zuidelijke heflt van het land enkele stevige buien zouden vallen met kans op onweer.

Een verontruste volger van de weersinformatie nam vrijdagochtend contact op met Meteo Consult en vroeg zich af waarom wij het hadden over een onweersbui terwijl de concurrerende weerbedrijven en het KNMI het slechts had over een klein buitje. Na een uitgebreide uitleg over de toestand van de atmosfeer leek de toehoorder enigszins overtuigd. Vrijdagmiddag werd opnieuw de weersverwachting bevestigd door het ontstaan van enkele stevige regen- en onweersbuien. Ook vandaag, zaterdag 23 april, worden weer een paar lokale donderbuien verwacht.

Unieke verwachtingstechniek
De kracht van onze weersverwachtingen zit in het gebruik van zeer fijnmazige computermodellen. Grootschalige modellen hebben het lastig met het berekenen van de convectie, dus de stijging van warme lucht en het ontstaan van buien. Meteo Consult maakt gebruik van het WRF (Weather Research and Forecasting) model. Dit is een nieuwe generatie mesoschaal numeriek weermodel dat in Amerika ontwikkeld is en binnen Meteo Consult verder uitgewerkt en geoperationaliseerd is. Het unieke aan dit weersverwachtingsmodel is dat het op zeer fijnmazige schaal berekeningen uitvoert. Het werkt met een roosterpuntenafstand van 3 bij 3 kilometer. Dit houdt in dat de atmosfeer in onze omgeving is opgedeeld in blokjes van 3 bij 3 km. Hierdoor kunnen lokale omstandigheden nog beter worden verwerkt en worden de verwachtingen beter.


Het fijnmazige WRF model berekent ook voor vandaag, zaterdag 23 april, enkele stevige onweersbuien.

6.jpg
Als we het minder nauwkeurige roosterpuntenmodel van 9 bij 9 km bekijken voor vandaag dan wordt er slechts een licht regenbuitje verwacht. Zo wordt de kracht van een fijnmazig mesochaal model maar weer eens bevestigd.

In gevallen van research en om specifieke gebeurtenissen te analyseren kan het model ook nog op een fijnmaziger gridpatroon worden berekent. Maar er kleeft wel een probleempje aan. Hoe fijnmaziger de roosters zijn, hoe meer berekeningen er moeten worden uitgevoerd. Dit kost dus veel rekentijd. Door het steeds verder ontwikkelen van computers neemt de rekencapaciteit toe en worden weersverwachtingen nauwkeuriger.

Bron Meteo-Consult | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:36 uur, door Joyce.s
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
23 april 2011, 20:48 uur | Bericht #225396
leuke info om te lezen.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 343 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 343, lezen 5 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden