Het smelten van gletsjers en ijskappen op eilanden in de (Canadese) Noordelijke IJszee speelt een belangrijker rol dan gedacht in de stijging van de zeespiegel, zo hebben wetenschappers in het vakblad Nature bericht.nTussen 2004 en 2009 heeft het afsmelten van ijs op deze 30.000 eilanden 363 km3 water opgeleverd of drie vierde van het volume van het Eriemeer op de grens tussen de VS en Canada, aldus een studie van de Universiteit van Michigan.
In de eerste helft van die periode bedroeg het waterverlies op die eilanden 29 km3 per jaar, om in de tweede helft op te veren naar jaarlijks 92 km3. In de bestudeerde periode is de zeespiegel door dat afsmelten een millimeter gestegen, zo berekenden de wetenschappers. "Het is een gebied waarvan vroeger niet werd gedacht dat het de zeespiegel deed stijgen", zegt Alex Gardner die de studie leidde. "Nu realiseren wij ons dat buiten Antarctica en Groenland het de belangrijkste bijdrage leverde in 2007 en 2008. Het is een zeer gevoelig gebied. Indien de temperaturen blijven stijgen, zal er nog grotere afsmelting zijn."
Bijna 99 procent van het ijs op land bevindt zich op Antarctica en Groenland. Desondanks tellen die gebieden voor slechts de helft mee van het water dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt. De ijslagen zijn immers dik en smelten slechts aan hun uiteinden af. De andere helft komt van kleinere gletsjers zoals in de Canadese Noordelijke IJszee, Alaska en Patagonië.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:28 uur, door Joyce.s
Op dit moment ligt er nog sneeuw op die eilanden en de zee ertussen is nog vrijwel 100% ijs.
En, hoewel de Hudson Bay zeer laat bevroor, is thans de hoeveelheid oppervlakte aan ijs nog vrijwel 100% en aanzienlijk meer dan vorig jaar zelfde tijd.
Bron: The Cryosphere today