Het begon wel tamelijk te waaien, en de blauwe hemel trok toe, met in de verte zo'n hoge 'wolkenbases' of hoe is de term. Er kwam vandaag zo'n foto voorbij al op het forum.
Voor het zuiden ziet het er beter uit. Niet spectaculair, maar genoeg voor een paar flitsen gok ik.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Daniel
Ooooowkeeee... ik heb weer even wat huiswerk... bedankt!
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het proces "condensatie" eigenlijk warmte genereert, hoe raar dit ook mag klinken.
Dit noemt dan "Latente warmte" (Eerste wet van Thermodynamica)
Normaal zou een luchtparcel dat stijgt, op de sounding de moist adiabat volgen naar boven, maar aangezien bij het condensatieproces warmte onstaat, volgt deze die lijn (in eerste instantie) niet omdat het parcel minder afkoelt als normaal zou gebeuren.
Pas in een later stadium zal deze de moist adiabat WEL volgen (parallel lopen met...) om zo terug tot aan de omgevingstemperatuur te komen.
Deze intersectie op hoge(re) hoogte van het virtueel parcel & omgevingstemperatuur wordt de EL (Equilibrium Level) genoemd, en duidt dus PERFECT aan hoe hoog de cloudtops van de (eventuele) bui zal zijn.
Greetz,
CONvect
Weatherforecaster
www.stormcell.be
Logisch gezien is dit niet raar. Als iets condenseert, dan is het warm en koelt het na condensatie af. Vergelijk het met condens op je badkamerspiegel tijdens het douchen. Het slaat op de spiegel omdat het warm vocht is en de spiegel is koud. De aangeslagen condens koelt dus af. Als iets warm is bevat het meer energie dan als het koud is. Als het afkoelt staat het die warmte (dus energie) af aan zijn omgeving. Theoretisch genereert condensatie geen warmte, maar energie. Deze energie is deels warmte en deels kinetische (=bewegings) energie omdat warme lucht opstijgt. Door het opstijgen komt het vocht weer in een koelere omgeving, staat meer energie af waardoor er dus "vrije" energie ontstaat. En in de buitenlucht wordt vocht door die energie meestal omgezet in de vorming van wolken. Is er nog steeds een teveel aan energie (warmte, wat eigenlijk stralingsenergie is, en kinetische energie) dan krijg je onstabiliteit. Dit uit zich in wrijving tegen een hoger gelegen luchtlaag, omdat het vocht op een gegeven moment niet verder kan stijgen. Dit is dan ook het punt waarop kilometers hoge wolkentoppen of aambeelden ontstaan. Door die wrijving ontstaat nieuwe energie en dus een grotere kans op onweer.
Nestors der O-O, klopt mijn verhaal een beetje?
Zo niet dan hoor ik het graag.
:) | Gewijzigd: 22 april 2011, 02:27 uur, door Amras
morge vrije dag dus lig ik de hele dag te relaxen op het strand! pas na 6e mag 't komen
Inderdaad graag na 6en, liefst na half 7. Moet heel de dag werken en ben dan om half 7 weer thuis.
Wil graag de reactie van mijn dochter zien als ze haar eerste onweer meemaakt!!
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
Het lijkt hier in arnhem net of er zojuist een hele flinke bui is gepasseerd..:D
De zon staat op het punt van doorbreken...
| Gewijzigd: 12 december 2017, 15:41 uur, door Joyce.s
Ik heb voor vandaag en morgen ook ietsjes meer hoop, of dat het gaat komen weet ik niet. Waardes in Herwijnen zijn wel erg hoog te noemen alleen er ontbreken er een paar voor onweer
Wel jammer dat het maar pulse-stormpjes zijn, zal na zonsondergang ook snel gebeurd zijn..
+1 voor die enkele rommel ! Ben al enkele dagen vrij, kan dus heerlijk genieten van het weer én de mooie Cu'tjes. | Gewijzigd: 22 april 2011, 09:14 uur, door marsel
Ja daar heb ik ook weer zin in, die CU zien doorgroeien tot CB.. Hoop dat het er vandaag van komt!