Laat maar komen die regen, kunnen de paasvuren ook doorgaan. Hier in Drenthe zijn er al geluiden om evt. de vergunningen in te trekken door de aanhoudende droogte.
Ja idd, dat is ook één van de nadelen van het droge weer, best jammer want zo'n paasvuur hoort er gewoon bij!
De Boyden Index is dacht ik ook vooral van toepassing bij fronten en troggen, niet zo zeer bij warmte onweer.
Daniel
Daniel
Je hebt gelijk inderdaad . Stemde met Jan z'n post in zonder hier even aan te denken, stom van me. Ik heb het net meteen maar even in een van de vroegere studieboeken opgezocht. Indexen zoals de Modified Jefferson en Rackliff zijn zeker voor losse systemen stukken beter bruikbaar. | Gewijzigd: 20 april 2011, 10:21 uur, door marsel
Zou goed kunnen hoor Jan! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze zelf eigenlijk nauwelijks gebruik en ben er ook niet heel erg goed in thuis. Vraag me tevens af wat de meerwaarde is in deze situatie. Ik bekijk ze vaak maar even vluchtig maar maak de verwachtingen op een andere manier. Wellicht dat jij ze vaker gebruikt?
Aandachtspunt is donderdag omdat er dan een kleine kans is dat er onder invloed van het hoogtelaag een enkele CB kan ontstaan, wel vanaf middelbaar niveau. De Hirlamprogtemps laten een onstabiele maar zeer droge opbouw met de hoogte zien. Vooral de zuidelijke dwarsdoorsnedes laten de vorming van redelijk verticaal ontwikkeldewolken zien donderdag in de namiddag. Hirlam komt donderdag avond met een gering signaal in het zuidwesten, GFS is wat meer uitgesproken. Houdt rekening met een (onweers)bui, met een vrij hoge wolkenbasis (6000 vt).
Groetjes Kees
Hier kan je meer info vinden over deze soundings:
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...amp;#entry95542
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...amp;#entry95542
En nog een kleine aanvulling:
http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...ost&p=42692
of deze:
http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...st&p=138536 | Gewijzigd: 20 april 2011, 15:11 uur, door arjanbruggink
Groetjes Kees
't was meer een reactie op een Cape plaatje met alleen smiley er bij...
Maar ook weer niet alleen. Uit zo'n sounding kun je juist bijna alle onweersparameters afleiden. De Lifted Index is er bijvoorbeeld vrij nauwkeurig uit af te lezen (met wat hulplijntjes), Cape is ruw weg in te schatten, Cap/Cinh ook.
Deze sounding is voor het gebied met de meeste Cape uit het kaartje er boven.
De sloeg op de dauwpunten onderin de atmosfeer... onder de 10 graden (de grond laag ontbreekt trouwens zie ik nu, daar is het dauwpunt 11.7 graden). Een vuistregel is: onweer vanaf de grond is alleen mogelijk als het dauwpunt > 12.5 graden is (55 fahrenheit) en daar wordt niet aan voldaan.
Warmte onweer is vaak erg frustrerend... de atmosfeer kan potentieel zeer onstabiel worden, maar de vraag is of het wel warm genoeg wordt om de buien op gang te brengen en of er genoeg vocht is om buien van te maken
Daniel
We gaan het rustig afwachten, waarschijnlijk morgen naar het zuiden toe wel mooie onstabiele luchten. | Gewijzigd: 20 april 2011, 15:42 uur, door marsel