Wetenschappers doen al jarenlang onderzoek naar de supervulkaan. Ze probeerden met behulp van seismische trillingen vast te stellen hoe groot de ondergrondse pluim gesteente is. Wetenschappers hebben dat onderzoek nu nog eens dunnetjes overgedaan, maar alleen werd er nu gelet op de elektrische geleiding van de pluim. Het levert een heel ander plaatje op zegt wetenschapper Robert B. Smith. "Het is een hele nieuwe en andere manier om de vulkanische wortels van Yellowstone in kaart te brengen." Dit betekent als en wanneer de vulkaan uitbarst we in grote problemen verkeren.
Een eerder onderzoek wees erop dat de pluim onder Yellowstone in een hoek van zestig graden lag en 240 kilometer lang en 660 kilometer diep was. Uit het nieuwe onderzoek wat reeds gepubliceerd is door de Universiteit van Utah toont aan dat het om een hoek van veertig graden gaat en dat de pluim maar liefst 640 kilometer lang is. De diepte is vooralsnog onduidelijk want met deze methode konden de onderzoekers maar 320 kilometer diep kijken.
Het onderzoek wijst erop dat zich onder het aardoppervlak van supervulkaan Yellowstone nog meer vloeistoffen bevinden en dat de pluim zich wel bevindt op dezelfde plaats als de voorgaande onderzoeken aantoonden. Het onderzoek zegt helemaal niets over de kans dat de supervulkaan gaat uitbarsten, zo benadrukken de wetenschappers.
©onweer-online
dan snel weg wezen
wel gigantischie afmetingen in iedergeval.