Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 22:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:00

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 april 2011, 14:34 uur | Bericht #223308
Koufront passage

Het was afgelopen weekeinde, maar ook gisteren (maandag) volop lente in het land. De zon scheen uitbundig en de temperatuur liep daarbij dagelijks verder op met uiteindelijk gisteren op veel plaatsen ruim 20 graden. In het uiterste noordoosten van Groningen werd het 22,0 graden en in het zuidoosten van het land warmde het op naar 23 a 24 graden met in het Noord-Limburgse Arcen de hoogste maximumtemperatuur: 24,2 graden. Langs de kust was het met gemiddeld een graad of 17 iets frisser, maar ook daar was het met niet al te veel wind goed toeven. Vandaag (dinsdag) is dat ineens volledig anders, want de temperatuur komt vanmiddag niet hoger uit dan 12 graden. De reden; het overtrekken van een vrij actief koufront.


Met een hogedrukgebied boven ons hoofd warmde het gisteren (maandag) op veel plaatsen op tot ruim 20 graden

Eind vorige week werd vanuit het zuidwesten van Europa relatief warme lucht in ons land aangevoerd en daarmee gingen de temperaturen vrij snel omhoog. Dit was echter niet de enige reden dat het zo sterk opwarmde in ons land. Er lag namelijk een hogedrukgebied boven ons hoofd en deze gaan over het algemeen gepaard met dalende luchtbewegingen. De dalende lucht warmt naarmate hij dichterbij het aardoppervlak komt op en ook de zon speelt bij het opwarmen van de lucht een grote rol. Het kwik ging dan ook in een vrij snel tempo omhoog met uiteindelijk die ruime 24 graden in het zuiden van het land.

Warme lucht wil opstijgen
Een kenmerk van warme lucht is dat hij de neiging heeft om op te stijgen, want warme lucht is lichter dan koude lucht. Als de lucht in zo’n geval vochtig genoeg is, ontstaan vaak stapelwolken en uiteindelijk mogelijk zelfs buien. Gisteren (maandag) was de lucht echter erg droog en kwam het niet tot stapelwolken. De stijgende luchtbellen kwamen bovendien ook niet hoog genoeg, want ze botsten op enige hoogte in de atmosfeer simpelweg weer tegen de dalende lucht die bij het hogedrukgebied hoorde. In de meteorologie noemen we dit een inversie.


De koude lucht drukte de warme lucht als het ware naar het oosten toe.

Dunne luchtlaag
Als we dit in de vorm van luchtlagen bekijken, wordt in zo’n situatie als gisteren de lucht dus maar in een vrij dunne laag boven het aardoppervlak opgewarmd en dan kan het ook snel gaan met de temperatuurstijging.

Koudere lucht achter koufront
Afgelopen nacht schoof vanuit het westen een zogeheten koufront over ons land met daar achter een stuk koudere lucht. De warme lucht werd hierdoor naar het oosten gedreven en wie vanochtend toch met korte mouwen naar buiten wandelde, kwam ietwat bedrogen uit. Door de regenval in de nacht was de lucht ten eerste een flink stuk vochtiger, het waaide ook stevig en met 8 graden was het bovendien een stuk kouder. Een frisse start van de dag dus en heel veel warmer werd het vandaag ook niet.


Een lagedrukgebied gaat gepaard met stijgende luchtbewegingen en de warmte moet daardoor over een dikkere laag verdeeld worden. Vandaag (dinsdag) werd het niet warmer dan een graad of 11.

Hoewel de zon in de loop van de ochtend aan de achterzijde van het koufront weer her en der begon te schijnen, tussen diverse buien door, ging de temperatuur slechts mondjesmaat omhoog. De reden hiervan is dat een lagedrukgebied over het algemeen gepaard gaat met stijgende luchtbewegingen. De lucht krijgt nu dus ineens alle mogelijkheid om te stijgen en wordt bovendien niet tegengehouden door die dalende ‘warmere’ lucht zoals in een hogedrukgebied. Vandaag zagen we dat ten eerste mooi terug in de vorm van stapelwolken en rond het middaguur ook ineens flink wat buien omdat de luchtbellen tot zo’n grote hoogte konden stijgen.

Dikke luchtlaag
Als we nu ook dit in de vorm van luchtlagen bekijken, moet nu dus een veel dikkere laag lucht verwarmd worden en dat gaat een stuk minder snel. De warmte verspreidt zich in deze situatie namelijk meer over de hoogte en de warmte moet dus verdeeld worden over een veel groter oppervlak. Dit is dan ook één van de redenen dat het vandaag een stuk minder warm werd dan bijvoorbeeld gisteren.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.540 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 92 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 92, lezen 5 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 11".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden