Geloof het of niet, dit is een relatief rustige dag op de zon. Dit verbazingwekkende beeld toont een grote zonnevlekgroep over het oppervlak van de Zon. Zichtbaar als helder gebied nabij de horizon is AR 9169, een zonnevlekgroep uit de laatste zonnecyclus. Zelfs op de relatief koele, donkere gebieden, kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan enkele duizenden graden Celsius, maar het helder gloeiend gas wat rond de zonnevlekken stroomt heeft een temperatuur van meer dan een miljoen graden Celsius.
De reden voor de hoge temperaturen is onbekend, maar het kan in verband worden gebracht met het snel veranderen van het magnetische veld. AR 9169 verplaatste zich op de Zon in september 2000 en verviel in een paar weken. Het beeld, dat voor de eerste keer ter beschikking werd gesteld, is genomen door Transition Nada's Regio en coronale Explorer (TRACE) satelliet. De kans op een verstoring vanuit de ruimte wordt steeds sterker dit jaar, omdat de Zon in zijn meest actieve periode van zijn 11 tot 12-jarige natuurlijke cyclus is. Het laatste zonnemaximum vond plaats in 2001. De wereld kreeg al een voorproefje in februari, toen de sterkste zonneuitbarsting in vijf jaar tijd voorkwam, welke een stortvloed van geladen plasmadeeltjes op de aarde afstuurde. De plasmadeeltjes bereikte de Aarde met een snelheid van ongeveer 928 kilometer per seconde. De zonnestorm zorgde voor spectaculair poollicht en verstoorde radiocommunicatie.
Zonnestormen zijn niet nieuw. De eerste grote zonnevlam werd waargenomen door de Britse astronoom Richard Carrington in 1859. Een andere grote zonnevlam zorgde ervoor dat in 1972 interlokale telefoongesprekken niet meer mogelijk waren in de staat Illinois. Andere, soortgelijke zonnestormen, deden zich voor in 1989. De geomagnetische straling zorgde ervoor dat de transmissie van elektriciteit verstoord werd in Canada en dat zorgde voor "black-outs" in de Canadese provincie Quebec.
©onweer-online, op dit artikel berust copyright. | Gewijzigd: 12 april 2011, 14:24 uur, door Basch