Dus samengevat vind je dat er te laat een onnodig topic geopend werd?
Daniel
Helemaal waar, sluit ik me helemaal bij aan!
Zo is er altijd wat, ik zou zeggen: ga lekker meteorologie studeren zodat je zelf alles kan analyseren dan bij voorbaat voorspellingen af te kraken. Elke kans, en topic, vind ik leuk om te lezen en door mijn beperkte weerkennis leer ik ook nog eens wat.
Ondanks dat GFS voor vanmiddag momenteel voor ZO NL het eea aan CAPE en -LI berekend is het ook deze keer weer het sleutelwoord 'vocht' wat convectie onmogelijk maakt. Kijken we naar de temps van afgelopen dag en nacht zien we dat de boel zelfs te droog is voor het kleinste cumultje. Progtemps laten dan ook niets van buiigheid toe. Dat er in het ZO vanmiddag een enkele (onweers)bui zou kunnen ontstaan is bij deze dan ook de wereld uit.
Dan het koufront. Lijkt niet bijzonder actief, op wat regen na wellicht een enkele verscholen bui, maar dat is het dan ook wel.
Dan de verscherpende hoogtetrog die hierop volgt. Sterke KA op 500 hPa (temp gaat in het midden en noorden omlaag naar <-30C) en de linker uitgang van de jet nabij maakt dat de kans op buien mogelijk met onweer wel degelijk bestaat. Buien lijken zich achter het koufront op te houden en trekken vannacht en morgenochtend van NW naar ZO over het land. Enkele kunnen gepaard gaan met onweer en intense neerslag. Dynamiek lijkt ondanks de nabijheid van de jet niet significant genoeg voor randverschijnselen. Het beeld met wat buien, enkele met een gerede onweerskans, lijkt mij voor vannacht en morgen ochtend achter het KF dan ook absoluut realistisch.
Overigens kunnen morgenmiddag door dagelijkse gang met name in het binnenland (oost en noordoost NL) nog enkele buien ontstaan welke door de koude bovenlucht ook met onweer gepaard kunnen gaan. Ook dan zijn randverschijnselen uitgesloten. De rest van het land (met uitzondering van de kustgebieden) ziet ontwikkelende stapelbewolking afgewisseld met felle opklaringen.
Dus samenvattend: vanavond eerst de doorgang van het KF met regen en wellicht een enkele embedded bui. Hierachter door sterke KA in de bovenlucht en nadering van een verscherpende hoogtetrog toenemende onstabiliteit. Dit resulteert vannacht in enkele buien, sommige met een gerede onweerskans. Morgenochtend trekken deze buien door naar OZO en kunnen met name in het binnenland door dagelijkse gang weer enkele (onweers)buien ontstaan. Hoe dichter bij de kust, hoe zonniger het weerbeeld morgenmiddag wordt.
**Plaatjes**
Jan, logisch dat dit soort indices enigszins uitslaan. Je zie op alle niveaus namelijk de windsprong en -toename vlak bij het KF op die locatie liggen (dat is juist waar SRH ed op gebaseerd zijn). Laten de buien in deze situatie nu juist in de áchterkamer van het systeem vallen, in een gebied waar dynamisch niet zo veel eer te behalen valt. Was jij van mening dat onstabiliteit en dynamiek elkaar in deze overlappen? Ben namelijk anders van mening, temeer omdat het KF zelf niet zo zeer buien zal triggeren (wellicht een embedded geval, maar dan ondiep en op middelbaar niveau). Als je progtemps voor achter het KF bekijkt zie je ook daadwerkelijk dat winden met de hoogte achter het front niet significant toenemen en/of ruimend met de hoogte zijn (uiteraard wel iets, maar dat is de gewoonste zaak van de wereld). | Gewijzigd: 11 april 2011, 14:00 uur, door marsel
Passage koufront gaat vanavond en deels komende nacht gepaard met buien die van onweer en zware windstoten vergezeld kunnen gaan.
Een hogedrukgebied boven Zuid-Duitsland met een rug tot over de Duitse Bocht neemt vandaag in betekenis af. Van het westen uit komt ondertussen een koufront dichterbij, zijnde de voorste begrenzing van polaire lucht. De dikkere frontale bewolking bereikt ons land vanavond, later gaat er ook regen vallen. Vanmiddag is het nog zonnig maar er trekken later wel wolkensluiers over. Doordat de wind uit het westen gaat waaien (aan zee toenemend tot matig) koelt het in de kustgebieden af: rond het middaguur zijn daar al de maxima bereikt. Valkenburg bij Katwijk mat 18,8º, om 12:50 uur was het 14,7º. Verder landinwaarts wederom twintigers. Rond 13 uur was het in Eindhoven 21,5, in De Bilt 20,3º geweest.
Vanavond is het bewolkt en met het ‘inschuiven’ van een zich sterk profilerende hoogtetrog, neemt de onstabiliteit van de atmosfeer toe. Er kunnen aan het eind van de avond/begin van de nacht buien ontstaan. Onweer en zware windstoten zjn daarbij niet uitgesloten. De wind waait uit het westen tot noordwesten en wordt matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard (windkracht 6-7).
Dinsdag overdag scheelt het een jas met vandaag! Het wordt namelijk niet warmer dan rond 11 graden. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust nog enige tijd krachtig. Het weerbeeld kenmerkt zich door perioden met zon en een enkele bui.
Na dinsdag blijven hogedrukgebieden toch een stempel op het weerbeeld drukken. De neerslagkansen blijven klein en na enkele dagen met middagtemperaturen rond normaal gaat het kwik in het weekeinde weer iets omhoog.
Ik snap er niets van als ik eerlijk moet zijn.... Is het juist niet dat de windsprong ervoor zorgt dat de onweersbuien geactiveerd worden? En hoe verklaar jij dat het dynamische gedeelte juist op 21Z al op de kaarten te zien is? Terwijl het KF juist zijn passage heeft ongeveer rond 00Z
Jan, het antwoord over de manier zoals ik het hier nu even zie moet ik je (hoe vervelend ik het ook vind) schuldig blijven. Ik sta namelijk op het punt om richting Italië te vertrekken voor korte vakantie.
Komt er in mijn optiek even kort op neer dat de meest dynamische omstandigheden op het (grond)KF voordoen, alwaar de jet vlak achter door/overhen loopt (goed voor oplopende DLS waarden) en daar waar de grondstroming tov de stroming op hoogte een wat andere (in de geval geruimde!?) richting heeft (goed voor wat hogere SRH waarden). Buien achter en vlak bij het grondfront (opgewekt door binnenlopende bovenlucht trog) bevinden zich in een (volgens lightingwizzard GFS06Z) minder dynamisch milieu.
Ik heb namelijk de indruk dat buien mogelijk met onweer juist vlak achter het (grond) KF in de nacht vanuit NW binnen zullen trekken en niet óp het KF. In de ochtend trekt het spulletje via de oostgrens naar DU weg.
Maargoed, hier bakkeleien we over een week oid nog wel even verder over. Zo, nu de koffers pakken.
Tot snel! | Gewijzigd: 11 april 2011, 16:15 uur, door marsel
Komt er in mijn optiek even kort op neer dat de meest dynamische omstandigheden op het KF voordoen, alwaar de jet vlak achter door loopt (goed voor oplopende DLS waarden) en daar waar de grondstroming tov de stroming op hoogte een wat andere (in de geval gekrompen!?) richting heeft (goed voor wat hogere SRH waarden). Buien achter en vlak bij het grondfront (opgewekt door binnenlopende bovenlucht trog) bevinden zich in een (volgens lightingwizzard GFS06Z) minder dynamisch milieu.
Ik heb namelijk de indruk dat buien mogelijk met onweer juist vlak achter het (grond) KF in de nacht vanuit NW binnen zullen trekken en niet óp het KF. In de ochtend trekt het spulletje via de oostgrens naar DU weg.
Maargoed, hier bakkeleien we over een week oid nog wel even verder over. Zo, nu de koffers pakken.
Tot snel!
Oke veel plezier in Italie, enneuh wel onweersfoto's maken als je naar het noorden gaat
http://www.sat24.nl/default.aspx?region=&i=1
Een mals regenbuitje zou de plantjes wel goed doen, en een onweersklap zou ook mij goed doen. We zullen zien, niks is vaak zo onvoorspelbaar als 't weer. | Gewijzigd: 11 april 2011, 16:15 uur, door Rutte31
http://www.sat24.nl/default.aspx?region=&i=1
Een mals regenbuitje zou de plantjes wel goed doen, en een onweersklap zou ook mij goed doen. We zullen zien, niks is vaak zo onvoorspelbaar als 't weer.
indd de planten smeken om water
*Kans op enkele onweersbuien
*Kans op zware windstoten tot circa 75 km/uur
bron: knmi
Al geen onweer meer bij het knmi
| Gewijzigd: 11 april 2011, 16:31 uur, door Musselkanaalder
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait