De 44-jarige Alkmaarse verdachte van de duinbranden in Schoorl en Bergen zit opnieuw vast. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag gemeld. De Alkmaarder werd in mei aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie duinbranden. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde echter dat er te weinig bewijs was om hem in voorarrest te houden, waardoor de man in juni op vrije voeten werd gesteld.
De verdachte is opnieuw aangehouden omdat het OM hem nu ook verdenkt van het stichten van een vierde duinbrand. Volgens een woordvoerster van het OM wordt gekeken of de Alkmaarder met meer branden in verband kan worden gebracht. De aanhouding maakt deel uit van het onderzoek, aldus de zegsvrouw.
Confrontatie met getuigen
Het OM heeft getuigen die iemand hebben gezien bij een duinbrand die op 24 augustus 2010 bij Bergen aan Zee. Volgende week worden deze getuigen geconfronteerd met de verdachte om te kijken of ze hem herkennen. Tot die tijd blijft de Alkmaarder vast zitten.
In het duingebied hebben sinds 2009 ruim 90 branden gewoed.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
De twee verdachten uit Schagen die dinsdag terecht stonden voor het stichten van twee duinbranden in Bergen aan Zee, geven elkaar de schuld van de brandstichting. Daarbij zeiden de 20-jarige Nando F. en de 18-jarige Ziad A. niets te hebben geweten van de reeks duinbranden die het duingebied bij Schoorl lange tijd heeft geteisterd. Zij werden 7 mei van dit jaar aangehouden, kort na twee duinbranden in het gebied.
"We waren bang omdat die voorbijganger de politie ging bellen. Daarom gingen we weg. We durfden niet terug te gaan om het vuur uit te maken", zei de 20-jarige Nando F. dinsdagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar. De twee zitten inmiddels zes maanden achter slot en grendel, wat hun advocaat exorbitant lang vindt, voor het stichten van vermoedelijk een brand. Doordat een voorbijganger het tweetal bij de tweede brand betrapte, kon de brandweer het vuur snel blussen en bleef de schade beperkt. De mannen worden niet verdacht van de grote duinbrand die de brandweer op 1 mei bedwong. Dat was de grootste in de reeks branden die het duingebied van Schoorl en Bergen over een periode van bijna twee jaar trof.
Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:05 uur, door Joyce.s
Tijdens de brand op de Kalmthoutse Heide van 25 en 26 mei 2011 brandde 450 hectare volledig weg, wat een record is. Onmiddellijk na de brand zetten mensen uit heel Vlaanderen en Nederland acties op touw om de Heide te redden. Die opbrengst werd samengebracht op de projectrekening 'Red de Hei' en telt nu al meer dan 50.000 euro. "We zijn geschrokken van de spontane acties en de solidariteit. Het grootste deel van het bedrag komt van kleine en grote acties, zoals een pannenkoekenslag of een dodentocht. Het andere deel komt van individuele mensen en bedrijven", vertelt burgemeester Lukas Jacobs.
Hoewel het project stilaan op zijn einde loopt, verwacht de gemeente nog meer centen. "De verkoop van het boek 'De brand op de Kalmthoutse Heide' van Eva Hensbergen, loopt nog tot april maar komt nu al aan een bedrag van 3000 euro. Ook de verkoop van de wandelkaarten van de Kempense Heide, waarvan Toerisme Provincie Antwerpen één euro per exemplaar afstaat aan het project, is nog volop bezig. Daar verwachten we nog een slordige 5000 euro van", verklaart Liesbeth Uitdenhouwen, van de communicatiedienst Kalmthout.
Met het ingezamelde bedrag zullen Natuurpunt en het Agentschap van Natuur en Bos (ANB), die het Grenspark beheren, de Heide proberen te herstellen.
"Het is een grote opdracht waar we nog zeker tien jaar mee bezig zijn. De samenwerking tussen de gemeente Kalmthout, de NGO Natuurpunt en het ANB van de Vlaamse Overheid, is zeer succesvol. Het is iets wat ik zelden heb gezien in mijn carriëre en waar ik zeker nog een verdere samenwerking in zie", vertelt Stefan Versweyveld, diensthoofd Natuurbeheer van Natuurpunt.
Naast het remmen van de groei van het pijpenstrootje staan er nog heel wat andere maatregelen op de agenda. De meeste centen zullen besteed worden aan manueel maaien en de aankoop van verplaatsbare rasters. Daarmee regelen de beheerders de begrazing door schapen. Verder zijn er ook middelen nodig om stukjes heide af te plaggen. Tot slot vraagt ook de natte heide in het Stappersven veel aandacht. "Het is het belangrijkste leefgebied van de zeldzame gladde slang. Omdat er geen zware machines kunnen komen, gebeurt alles manueel. Afgelopen najaar ontdekten we toch terug 15 jongen, wat wijst op het succes van de aanpak", weet Versweyveld.
Bron: GVA | Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:42 uur, door MarkNL
Onweersdagen: 0
Een 45-jarige man uit Alkmaar die vorig jaar twee keer werd opgepakt voor het stichten van duinbranden in de gemeente Bergen wordt niet vervolgd. Onderzoek heeft onvoldoende bewijs tegen de man opgeleverd voor een veroordeling, laat het Openbaar Ministerie maandag weten.
Het duingebied in de Noord-Hollandse gemeente werd in 2009, 2010 en 2011 tientallen keren getroffen door brand. De politie, justitie en de gemeente gaan uit van brandstichting. Dat is volgens het OM echter lastig te bewijzen omdat door het vuur en het bluswerk sporen verloren kunnen gaan. Ook is er nooit iemand geweest die heeft gezien wie de branden heeft aangestoken.
De Alkmaarder werd vorig jaar twee keer aangehouden voor betrokkenheid bij in totaal vijf brandstichtingen. Ook werd onderzocht of hij iets te maken had met bijna zestig andere branden in de duinen.
Bron: Nieuws.nl