De brandweer Twente heeft in de communicatie rond de heidebrand in natuurgebied Aamsveen bij Enschede voor grote verwarring gezorgd over de omvang van het getroffen gebied.
Aanvankelijk meldde een woordvoerster vrijdag dat het rampgebied 200 hectare omvatte en stelde dat vervolgens bij naar 3 hectare. Halverwege de vrijdagmiddag concludeerde de brandweer dat 60 hectare op Nederlands grondgebied is afgebrand. De brandweer houdt er rekening mee dat uiteindelijk 100 hectare verloren gaat in het hele grensgebied. Het natuurgebied ligt in de grensstreek met Duitsland.
Bron: dvhn
De brandweer gaat zaterdag vanaf 05.00 uur weer verder met het nablussen van de grote brand in natuurgebied Aamsveen bij Enschede. Ook defensie helpt dan weer mee. Hoe lang het nablussen nog in beslag zal nemen, is nog onbekend. Dat meldt de brandweer vrijdagavond.
Vrijdag wordt vanwege de veiligheid van de brandweermannen en beperkt zicht tot 22.00 uur nageblust. De blushelikopter van defensie die wordt ingezet, kan tot 20.00 uur helpen met blussen. Nadat het nablussen is gestaakt, houdt de brandweer het terrein in de gaten.
De Nederlandse brandweer heeft vrijdag behalve van defensie ook hulp van de Duitse collega's. Het vuur woedt sinds vrijdagochtend in het heide- en veengebied op de grens van Nederland en Duitsland. Ongeveer honderd hectare zal afbranden, het grootste deel op Nederlands grondgebied.
Ondergronds
Een veenbrand breidt zich vooral ondergronds uit. Hoe diep onder de grond de brand zich bevindt, moet duidelijk worden als de blushelikopter het blussen staakt.
Niemand is gewond geraakt. Uit voorzorg werd een camping met tweehonderd gasten ontruimd. Zij kunnen sinds 18.00 uur terugkeren naar de camping. Vanwege de brand zijn de Aamsveenweg en aansluitende wegen afgesloten. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Bron: nu.nl
De afgelopen weken gingen diverse natuurgebieden (deels) in vlammen op. Enkele branden op een rij:
24 en 25 april: Tijdens de paasdagen woedden diverse natuurbranden. De grootste was bij het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland. Circa 100 hectare natuur ging in vlammen op. Kleinere vuurhaarden teisterden de duinen bij Bergen aan Zee en nationaal park de Meinweg bij Roermond.
1 mei: De duingebieden van Noord-Holland waren het toneel van een vlammenzee. De grootste brand woedde in de Schoorlse duinen waar enkele tientallen hectare natuur verloren gingen. Ook in Zijpe en Egmond aan Zee was er brand.
25 mei: Op de Kalmthoutse Heide net over de Belgische grens ging ongeveer 500 hectare natuur in vlammen op. De schroeilucht was te ruiken tot in Tilburg, Den Bosch, Oss en Schaijk.
3 juni: In natuurgebied Aamsveen bij Enschede woedde een vuurzee die een natuurgebied van nog onbekende omvang in de as legde.
Bron De Pers
De brand in natuurgebied Aamsveen in Twente smeult nog na. Dat meldt de brandweer zaterdagochtend. De brand, die vrijdagochtend uitbrak, was al onder controle, maar woekert nog wel ondergronds verder. De brandweer is 's ochtends verdergegaan met nablussen. Later overlegt de brandweer over een verdere strategie. Afgelopen nacht is er door de brandweer niet geblust. Vanwege slecht zicht en de veiligheid van de brandweerlieden trok de brandweer zich rond 22.00 uur terug. De blushelikopter van defensie, die hielp bij de bestrijding van de brand, stopte twee uur eerder. De brandweer hield het gebied daarna nog wel in de gaten.
Bij de brand werd ongeveer honderd hectare van het natuurgebied op de Duitse grens verwoest. Het grootste deel van het heide- en veengebied dat in vlammen opging, ligt aan de Nederlandse kant van de grens. Duitse brandweerlieden hielpen bij de bestrijding van de brand.
Bron Noeuws.nl
Aan Duitse kant van natuurgebied Aamsveen heeft de brandweer meer problemen om de brand te blussen dan aan de Nederlandse kant. Maar volgens de brandweer wordt de blushelikopter zaterdag niet ingezet. De brandweer is sinds zaterdagochtend vijf uur weer volop aan de slag om de natuurbrand bij Enschede te bestrijden. In het natuurgebied Aamsveen ging een oppervlakte van 100 hectare in vlammen op. Omdat het een heide- en veengebied is, is het voor de brandweer langdurig blussen om de brand de baas te worden.
Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De brand in het natuurgebied Aamsveen is aan Duitse zijde nog niet onder controle. Zaterdagchtend is de brand op de grens met Nederland weer opgelaaid. Er zijn, ook vanuit Nederland, extra brandweerlieden ingezet. De blushelikopter blijft aan de grond. Eigenaar Landschap Overijssel heeft eerder hulp van Defensie ingeroepen maar dit wordt niet nodig geacht. Aan Nederlandse kant is de situatie stabiel. Een oppervlakte van ongeveer 100 hectare natuurgebied is in vlammen opgegaan. Omdat het een heide- en veengebied is, is het voor de brandweer lastig blussen. De heide wordt deels omgeplagd. De gasten van de naturistencamping die vrijdag tijdelijk werd ontruimd, hebben de nacht van vrijdag op zaterdag op de camping geslapen.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
De brandweer krijgt versterking bij het blussen van de brand in het Aamsveen. Er komt een extra peloton van ongeveer 25 brandweermensen naar het natuurgebied. De brand is zaterdagochtend op de grens met Nederland en Duitsland weer opgelaaid. Er zijn sinds zaterdagochtend vijf uur op Nederlands gebied acht blusvoertuigen en vijftig brandweermensen actief. De blushelikopter zal niet worden ingezet. Het veengebied wordt deels omgespit om het ondergrondse vuur te kunnen blussen. De brandweer gaat tot zaterdagavond half tien door. 's Nachts wordt het terrein opnieuw bewaakt. Het is nog niet te zeggen hoe lang de bluswerkzaamheden gaan duren.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Een helikopter van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) met warmtesensoren wordt zondag ingezet in de strijd tegen het vuur in Aamsveen. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer zaterdag gezegd. De brandweer was zaterdag de hele dag bezig met het nablussen va de brand die niet meer brandt maar nog nasmeult. De sensoren meten waar nog warmtehaarden aanwezig zijn. De veenbrand in het natuurgebied bij Enschede is nog niet uit, aldus de zegsvrouw. De brandweer is zaterdag met 80 brandweermensen de hele dag in de weer geweest met het vuur. Om 22.00 uur zaterdagavond is de brandweer gestopt met bluswerkzaamheden; in de nacht wordt het gebied bewaakt om vervolgens zondag om 05.00 uur opnieuw te starten met blussen.
Vanaf 08.30 uur wordt de helikopter van het KLPD ingezet. Deze helikopter vliegt met een warmtebeeldcamera en kan beter zicht krijgen op waar de warmte nog precies in de grond zit. Hiermee kan de brandbestrijding bespoedigd worden.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
De brandweer heeft haar bluswerkzaamheden in het Twentse natuurgebied Aamsveen op zondagochtend weer hervat. In de nacht van zaterdag op zondag laaide het vuur niet op, zo liet de brandweer weten. Wel blijft de veenbrand voorlopig smeulen onder de grond. De brandweer heeft tachtig man en twaalf bluswagens van verschillende korpsen beschikbaar om de brand te bestrijden. Ook zal een politiehelikopter met hittesensoren worden ingezet bij het opsporen van ondergrondse brandhaarden. Hoe lang het duurt voordat het vuur helemaal geblust is, kon de brandweer nog niet zeggen. Het natuurgebied is moeilijk begaanbaar. Wel verwacht de brandweer dat het blussen bespoedigd zal worden door enkele regenbuien. De brand heeft ongeveer 100 hectare aan natuurgebied verwoest, waarvan iets meer dan 30 hectare over de Duitse grens ligt.
Bron: PZC.nl | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Een helikopter van het KLPD blijft vanochtend speuren naar mogelijke ondergrondse brandhaarden in het Twentse natuurgebied Aamsveen. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er geen zichtbaar vuur. De KLPD-helikopter is uitgerust met hittesensoren. De brandweer onderzoekt momenteel plekken waar sprake is van rookontwikkeling. Het is de vraag of de rook wordt veroorzaakt door gedoofd vuur of door ondergrondse brandhaarden. De politiehelikopter maakt in de loop van vanochtend een tweede vlucht.
Volgens de woordvoerder zijn er 90 brandweerlieden in touw. De brand, die vrijdag ontstond, heeft circa 100 hectare aan natuurgebied verwoest, waarvan iets meer dan 30 hectare over de Duitse grens ligt. Het blussen werd bemoeilijkt door de stevige wind en de lastige begaanbaarheid van het gebied.
Bron AD
Zaterdagmiddag heeft er een klein brandje gewoed in de bosjes bij de Krabbeplas in Vlaardingen. De brandweer werd daarvoor om 16:00 ter plaatse gestuurd om het brandje te gaan blussen. Onder belangstelling van een aantal zonaanbidders die op het strandje waren werd het vuur gedoofd. Een paar minuten later kon de brandweer alweer vertrekken. De vuurhaard is zeer beperkt gebleven.
Bron: district8
Een helikopter van het KLPD blijft vanochtend speuren naar mogelijke ondergrondse brandhaarden in het Twentse natuurgebied Aamsveen. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er geen zichtbaar vuur. De KLPD-helikopter is uitgerust met hittesensoren. De brandweer onderzoekt momenteel plekken waar sprake is van rookontwikkeling. Het is de vraag of de rook wordt veroorzaakt door gedoofd vuur of door ondergrondse brandhaarden. De politiehelikopter maakt in de loop van vanochtend een tweede vlucht.
Volgens de woordvoerder zijn er 90 brandweerlieden in touw. De brand, die vrijdag ontstond, heeft circa 100 hectare aan natuurgebied verwoest, waarvan iets meer dan 30 hectare over de Duitse grens ligt. Het blussen werd bemoeilijkt door de stevige wind en de lastige begaanbaarheid van het gebied.
Bron AD
In principe kan het brandweer personeel op de grond ook de zogenaamde Hotspots vinden, door middel van de warmtebeeldcamera`s die de meeste voertuigen bij zich hebben.
De brandweer heeft de veenbrand in het natuurgebied Aamsveen grotendeels onder controle. De brand is nog niet voorbij, want het smeult nog ondergronds, aldus een woordvoerder van de brandweer zondagmiddag. Voor de bestrijding van deze ondergrondse brand moet de bodem omgespit en afgeblust worden.
Volgens de woordvoerder is dit een zeer arbeidsintensief en tijdrovend karwei. Regenval zou hierbij goed van dienst kunnen zijn. De brand begon vrijdagochtend.
Bron: de pers
Landschap Overijssel wil volgend jaar een inventarisatie houden van de fauna in natuurgebied Aamsveen bij Enschede. Een paar jaar geleden is ook zo'n inventarisatie gedaan. Door de cijfers te vergelijken hoopt Landschap Overijssel een beter beeld te krijgen van wat de schade van de brand is geweest. Vrijdagochtend brak brand uit in het gebied. Daarbij is zo'n 70 hectare natuur op Nederlands grondgebied in vlammen op gegaan. Zondagmiddag was de brand grotendeels onder controle. Maandag verwacht de brandweer het gebied te verlaten. Landschap Overijssel neemt dan het toezicht over.
Bron RTV-Oost
“De meeste zuidelijke en noordelijke delen van de Kalmthoutse Heide worden vanaf vandaag weer opgesteldâ€Â, aldus Lucas Jacobs (CD&V) de burgemeester van Kalmthout. Het grote gevoelige binnengebied van ruim 600 hectare blijft voorlopig wel afgesloten. “Dat is besloten na overleg met de brandweer en het Agentschap Natuur en Bos (ANB)â€Â, gaat Jacobs verder. “In die gebieden heeft de brandweer geen rook of hotspots meer gezien.†Er lopen ook twee wandelwegen door de verbande zone, “daar kan opnieuw gewandeld worden.†De brand die twee weken geleden op de Kalmthoutse Heide heeft gewoed, heeft zo’n 600 hectare waardevol natuurgebied verwoest. Het ANB noemt de heidebrand de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit gekend heeft.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Politie Twente heeft samen met het Team Brand Onderzoek (TBO) van de brandweer de bodem onderzocht in het Aamsveen. Het onderzoek moet duidelijk maken waar en hoe de veenbrand is ontstaan. Nog niet hele getroffen gebied is doorgelicht.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat naast de veendijken ook alle andere dijken tussen het Noordzeekanaal en Den Helder controleren. Door de aanhoudende droogte willen ze geen risico nemen. Nog nooit was het zo vroeg in het jaar zo droog. Veertienhonderd kilometer aan dijken krijgt extra aandacht. Veertig medewerkers van het hoogheemraadschap gaan het gebied in voor de inspecties.
Steekproeven
Daarnaast neemt het hoogheemraadschap steekproeven op de dijken aan het Markermeer, IJsselmeer en Waddenzee, alsmede de dijken aan de Noordzeekust en Texel. Drie weken geleden vonden de eerste inspecties plaats. Van 40 kilometer voornamelijk veendijk, waarvan een groot deel in het veenweidegebied in het veenweidegebied in het zuiden ligt, zoals in de Zaanstreek en Waterland. Vier plekken zijn nader onderzocht en worden in de gaten gehouden. Daarop zijn de inspecties uitgebreid naar 180 kilometer regionale keringen. Veelal kades rond polders en droogmakerijen. Er hebben zich geen afwijkingen voorgedaan.
Nu álle dijken
Sinds het weekeinde is de inspectie uitgebreid naar alle dijken en keringen. Momenteel gaan ruim veertig medewerkers van het hoogheemraadschap het gebied in. De inspecties hebben voorrang. HHNK heeft inmiddels de calamiteitenorganisatie bij elkaar geroepen. Dit betekent dat er de lijnen kort zijn en er snel gehandeld kan worden.
Bron RTV N-H
Veel landbouwers klagen over de aanhoudende droogte van de afgelopen weken. De uitblijvende regen was niet goed voor de gewassen. Toch zijn er ook boeren die de droogte niet erg vinden: wijnboeren. Hun druiven staan veel vroeger dan normaal in bloei. "Ze zijn zelfs al door de bloesem heenâ€Â, zegt Joyce van Rennes van Het Wijnkasteel in Genoels-Elderen. “Dat is vier weken vroeger dan normaal.†In tegenstelling tot veel andere gewassen hebben druiven geen last van het droge weer. “Dat komt omdat de wortels heel erg diep in de grond zittenâ€Â, verklaart Van Rennes. “Onze ranken staan ook nog eens op mergelgrond. Die grond is vergelijkbaar met een spons en neemt heel veel vocht op. Daaraan hebben de druiven dus geen gebrek.â€Â
De droogte heeft veel voordelen voor de wijnboeren. “Als we deze voorsprong kunnen behouden en als het weer in de zomer goed blijft, zullen we veel vroeger kunnen oogstenâ€Â, zegt Van Rennes. “Normaal oogsten we van eind september tot begin november. Deze keer zou dat wel eens van begin september tot begin oktober kunnen zijn.†“We hebben bovendien meer tijd om de druiven rijp te krijgen, door de droogte hebben we weinig last van schimmels op onze druiven en er staat heel weinig onkruid: wat wil je nog meer. Alleen voor de tuin is het niet goed, die kan wel wat emmertjes water gebruiken.â€Â
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Buien hebben de afgelopen dagen plaatselijk geleid tot wateroverlast en schade. Lokaal kwamen in korte tijd enkele tientallen millimeters water omlaag. Winschoten kreeg zondag 58 mm, in Eerbeek viel maandag zelfs 62 mm. Een aantal andere plaatsen meldden zo'n 30 tot 40 mm regen. Ondanks de lokaal grote hoeveelheden is er weinig veranderd aan het landelijke neerslagtekort en is de droogtesituatie niet wezenlijk verbeterd. Ook de komende dagen regent het soms maar de hoeveelheden zijn te klein om een einde te maken aan de droogte. Het neerslagtekort lijkt de komende dagen te stabiliseren.
Meer droogte door meer verdamping
Het neerslagtekort in Nederland in het voorjaar wordt de laatste jaren steeds groter. Het neerslagtekort is een maat voor de droogte, en volgt uit het verschil tussen verdamping en neerslag. De toenemende trend hangt samen met een toename van de verdamping, die weer het gevolg is van meer zon en hogere temperaturen.De toenemende trend hangt niet samen met een afnemende trend in de neerslag, de neerslag neemt de laatste jaren eerder toe dan af. Dit voorjaar jaar is de hoeveelheid neerslag echter zeer klein. Daarnaast is er veel zon en is de temperatuur hoog, waardoor er veel verdamping is. Hierdoor is het neerslagtekort dit voorjaar groter dan ooit.
Hoe groot is het neerslagtekort?
Op veel plaatsen is het dit voorjaar aanzienlijk droger dan ooit. Het landelijke neerslagtekort is groter dan om deze tijd in recordjaar 1976. Het neerslagtekort berekent het KNMI uit het verschil tussen de potientiële verdamping en de hoeveelheid neerslag. Dit verschil wordt dagelijks gesommeerd vanaf 1 april en neemt dus toe naarmate het weinig of niet regent en er vocht verdampt (zie grafiek-Neerslagtekort in Nederland in 2011).
Wat is potentiële verdamping?
De potentiële verdamping is de hoeveelheid water die verdampt boven een kortgeknipt grasland waarbij voldoende water beschikbaar is in de wortelzone. De potentiële verdamping is een bovengrens voor de werkelijke verdamping en wordt berekend op basis van zonnestraling (ook wel de globale straling genoemd) en temperatuur.
Wat is de werkelijke verdamping onder droge omstandigheden?
Als de bodem sterk uitdroogt zoals nu het geval is zal de werkelijke verdamping lager uitvallen dan de potentiële verdamping. Dit zal eerder optreden op de zandgronden van de Veluwe dan op de laag gelegen klei- en veengronden van West Nederland waar het dichte slootsysteem zorgt voor aanvoer van water. Om toch een algemene maat voor de droogte te hebben hanteert het KNMI het begrip neerslagtekort gebaseerd op potentiële verdamping. Het neerslagtekort is een goede maat om droogte van jaar tot jaar met elkaar te vergelijken. Eenzelfde neerslagtekort zal echter van plaats tot plaats verschillende effecten hebben op bodem en vegetatie en zal aanleiding geven tot een verschillende waterbehoefte.
Is er een trend in het neerslagtekort?
Het neerslagtekort in Nederland in het voorjaar is de laatste dertig jaar toegenomen. Dit hangt vooral samen met de toegenomen potentiële verdamping. De toename is op alle Nederlandse weerstations gemeten. De potentiële verdamping in het voorjaar is vooral toegenomen in april. De waarde van de potentiële verdamping in De Bilt voor april 2011 staat met bijna 80 mm op de tweede plaats in de meetreeks.
Waardoor is de potentiële verdamping toegenomen?
De trend in de potentiële verdamping hangt samen met een toename in de globale straling en een toename in de temperatuur in het voorjaar. De toename in de globale straling is waarschijnlijk vooral het gevolg van een afname in de bewolking, en bovendien van een toename in de helderheid van de lucht door een afname van de luchtvervuiling. Met een eenvoudige berekening kunnen we een schatting maken van de bijdrage van beide trends aan de toename in de potentiële verdamping. De trend in de globale straling draagt ongeveer 75 procent bij en de trend in de temperatuur levert een bijdrage van circa 25 procent. De globale straling in het voorjaar is sinds begin jaren 1970 gestegen met ongeveer 17 W/m2. De temperatuur in het voorjaar is sinds begin jaren 1950 gestegen met ongeveer 2,4 graden. De waarden van de globale straling en van de temperatuur in het voorjaar 2011 staan beide op de een na hoogste plaats in de meetreeks.
Frequentie van blokkades in april (het aantal dagen per maand met een blokkade, gedeeld door het totaal aantal van 30 dagen) tussen 50° en 60° noorderbreedte, in de periode 1983-2011, voor verschillende geografische lengtes. Nederland ligt op ongeveer 5° oosterlengte, bij de verticale zwarte lijn. Hoe roder de kleur, des te vaker is er sprake van een blokkade.
Hoeveel neerslag is er gevallen?
Dit voorjaar is niet alleen de verdamping bijzonder groot, maar is ook de hoeveelheid neerslag zeer gering. Gemiddeld over Nederland viel dit voorjaar tot en met 30 mei circa 50 mm regen tegen 172 mm als langjarig gemiddelde over de laatste 30 jaar. Tenminste sinds het begin van de metingen in 1906 is er in de drie voorjaarsmaanden, maart, april en mei, nog nooit zo weinig neerslag gevallen. Zo’n geringe hoeveelheid komt ongeveer eens in de 150 jaar voor. De weinige neerslag en de grote verdamping in dit voorjaar hangen samen. Omdat er zo weinig wolken zijn, valt er weinig neerslag, schijnt de zon vaak en in het relatief warm. Daardoor verdampt er ook veel vocht. De geringe hoeveelheid neerslag dit voorjaar past niet in een trend, de tijdreeks (Figuur 6 onder artikel) suggereert dat de neerslag de laatste jaren eerder iets is toegenomen.
Waarom viel er zo weinig neerslag?
Het gebrek aan regen dit voorjaar hing samen met de ligging van een hogedrukgebied boven een deel van West-Europa (Figuur 7 onder artikel). Dit zorgde ervoor dat depressies met neerslag vanaf de oceaan naar het noorden en zuiden werden afgebogen en ons land niet konden bereiken. Zo’n drukverdeling op de weerkaart wordt ook wel een blokkade genoemd. De frequentie van blokkades in Nederland in april 2011 was hoog vergeleken met die in andere jaren, maar het aantal dagen met een blokkade was niet extreem groot (Figuur 8 onder artikel). De gemiddelde sterkte van het hogedrukgebied, de luchtdruk, was wel uitzonderlijk hoog.
Is het grote neerslagtekort een gevolg van klimaatverandering?
Klimaatmodellen zijn goed in staat om luchtdrukvariaties te reproduceren die samenhangen met een gebrek aan neerslag in Nederland. Ze laten grote natuurlijke schommelingen zien in het optreden van dit luchtdrukpatroon, met soms periodes van jaren achtereen overwegend natte of juist droge voorjaren. Stijgende concentraties broeikasgassen hebben in de modelsimulaties nauwelijks invloed op het meer of minder voorkomen van schommelingen. De hogere temperatuur, en daarmee ook de toename van de verdamping en van het neerslagtekort, hangt voor een deel wel samen met het versterkte broeikaseffect. Ook uit een toetsing van de klimaatscenario’s die het KNMI in 2006 heeft uitgebracht blijkt dat de huidige voorjaarsdroogte slechts ten dele verklaard kan worden door de stijgende temperatuur in de wereld. In de scenario's wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het potentieel neerslagtekort (het verschil tussen de neerslag en de potentiële verdamping in het groeiseizoen van april t/m september). De scenario's zijn in 2009 aangevuld met onder meer gegevens voor de overgangsseizoenen lente en herfst.
Bron KNMI