Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 mei 2011, 13:31 uur | Bericht #229646
Duinbrand nog niet geblust, noodverordening nog van kracht

De duinbrand in Schoorl die zondagmiddag uitbrak is nog steeds niet helemaal geblust. Dat heeft de gemeente Bergen bekend gemaakt. Ook de noodverordening, om te voorkomen dat mensen het rampgebied in gaan, is nog steeds van kracht. Woensdag zijn 140 hulpverleners aan het werk, bestaande uit 100 militairen en 40 brandweerlieden. Militairen zijn aarde aan het omscheppen om warmte uit de grond te halen en de brandweerlieden blussen na. Ook is er nog één blushelikopter actief.



Noodverordening
De noodverordening blijft nog zeker tot 18.00 uur van kracht. Dat houdt in dat niemand zich in het rampgebied mag begeven. Woensdagmiddag wordt opnieuw bekeken of de noodverordening deels of geheel opgeheven wordt. Het gebied waar de noodverordening geldt is op bovenstaande kaart te zien.

Bron RTV NH
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 mei 2011, 13:33 uur | Bericht #229647
Gewassen moeten het nog even zonder regen stellen

Het blijft woensdagmiddag en woensdagavond droog met flinke zonnige perioden. Er staat een zwakke tot matige wind uit noord tot noordoost. De maxima gaan van 13 tot 17 graden. Woensdagnacht is het helder tot licht bewolkt en koelt het opnieuw flink af. De minima variëren dan van min 1 tot plus 5 graden.

Donderdag is het droog en zonnig al komen er ook hoge sluierwolken voor. Er staat een zwakke, aan zee een matige zuidoostenwind. De maxima bedragen tussen 16 en 21 graden. Van vrijdag tot en met dinsdag wordt het fraai lenteweer met flinke zonnige perioden. In de loop van het weekend neemt de kans wel toe op enkele regen- of onweersbuien.

Zaterdag zullen de maxima stijgen naar 21 tot 27 graden. Daarna worden het geleidelijk minder hoge temperaturen. Begin volgende week schommelt het kwik meestal tussen 17 en 23 graden.

Bron Hln
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 mei 2011, 14:48 uur | Bericht #229651
Waterstand Rijn laag maar niet zorgwekkend

De waterstand in de Rijn bij Lobith is door de droogte laag, maar dat is niet zorgwekkend. Dat meldde Rijkswaterstaat woensdag. Het peil bij Lobith is 7,46 meter boven NAP en de afvoer is 1050 kubieke meter water per seconde. Voor deze tijd van het jaar is een afvoer van 2300 kubieke meter per seconde normaal, aldus Rijkswaterstaat. Alleen in 1921 stond het water nog lager.

Het peil leidt vooralsnog niet tot grote problemen. Rijkswaterstaat houdt de diepte van de vaargeulen in de Waal en Rijn goed in de gaten en geeft alle informatie door aan schippers. Die kunnen de belading van hun binnenvaartschepen aanpassen aan de waterstanden. Een aantal veerdiensten voor voetgangers en fietsers kan door de droogte niet in gebruik worden genomen. De veren kunnen niet bij de aanlegsteigers komen. Het gaat onder meer om de veren bij Druten en Varik.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 mei 2011, 14:51 uur | Bericht #229652
KNMI: nog zeker tien dagen droog

Afgezien van een enkele lokale bui blijft het nog zeker tien dagen droog. Dat verwacht het KNMI. Volgens het instituut is er sprake van een 'uitzonderlijk neerslagtekort'. Normaal is het pas in juli of augustus net zo droog als nu. Over het weer op langere termijn zijn nog geen zinnige uitspraken te doen, zegt het KNMI. Een uitzonderlijk natte zomer is niet uitgesloten. In 2007 was het voorjaar ongeveer even droog als nu, maar viel in de zomer alsnog veel regen.

Het aanhoudend warme, zonnige en droge weer wordt veroorzaakt door 'standvastige hogedrukgebieden' in de omgeving van Nederland. Hierdoor ontbreekt de westelijke stroming die normaal buien en regengebieden aanvoert. De 'geblokkeerde weersituatie' zorgt ook elders voor ongebruikelijk weer. Zo is het in Groenland de afgelopen weken aanzienlijk kouder dan normaal. In het gebied rond de Middellandse Zee is het kouder en wisselvalliger dan gewoonlijk. Vooral in Spanje en Portugal is veel regen gevallen.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 mei 2011, 15:00 uur | Bericht #229653
Einde van de droogte nog niet in zicht

Regen van betekenis wordt voorlopig niet verwacht. En het gevaar voor natuurbranden is in de provincies Utrecht en Gelderland samen met de regio's Noordoost-Brabant en Het Gooi inmiddels zeer groot, want voor deze gebieden is code rood van kracht. De gebieden met nu nog code oranje zullen weldra volgen....

Tijdelijke buien
In het noorden, oosten en midden vielen vanochtend en aan het begin van de middag enkele verspreide buien. In het Overijsselse Westerhaar werd zelfs hagel waargenomen. Maar van flinke regensommen was absoluut geen sprake en die zullen de eerstkomende dagen uitblijven. Je kunt dan ook zeggen dat het de spreekwoordelijke druppels op een gloeiende plaat waren, want het neerslagtekort is in het grootste gedeelte van Nederland inmiddels opgelopen tot 90 millimeter. Nog even en de grens van 100 komt in zicht.


De regenmeter had weer eens iets te doen. Foto: Jannes Wiersema.

Dat betekent er nu nog minstens 90 millimeter regen zou moeten vallen (het liefst niet in één keer, anders kan de natuur het niet verwerken…), om het tekort op te heffen en daarmee de droogte te verhelpen. Het neerslagtekort wordt bijgehouden in de periode 1 april tot en met 30 september. Het wordt verkregen door het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende verdamping. Dit verschil wordt dagelijks gesommeerd. Een negatief getal geeft een vochttekort aan, een positief getal een vochtoverschot.

Op de weerkaart...
De verspreid voorkomende buien van vandaag hangen samen met een lagedrukgebied op grote hoogte in de atmosfeer. De kern ligt vanmiddag boven de Oostzee, maar aan de flank van het systeem trekt een buienstoring (trog) over ons land, met een noordelijke stroming. De noordelijke wind die van de Noordpool afkomstige koude, onstabiele lucht aanvoert. Vandaar ook de ontstane stapelwolken. Het ziet er naar uit dat de depressie in de hoge luchtlagen min of meer op dezelfde plek blijft liggen, maar dat vanuit het westen een hogedrukgebied het Nederlandse weer gaat beïnvloeden. Morgen, Bevrijdingsdag, ligt het hogedrukgebied aan het aardoppervlak alweer met de kern ten oosten van Nederland, omgeving Tsjechië. Dat levert droog en zonnig weer op. Tegelijkertijd wordt er warmere lucht aangevoerd; de 20 graden wordt plaatselijk alweer gehaald.

ws1.png
De weerkaart van Bevrijdingsdag, 14 uur

Nog één koude nacht
Komende nacht kan het met weinig wind en helder weer echter opnieuw flink afkoelen, maar dat zal voorlopig de laatste koude nacht zijn. Afgelopen nacht kwam het op meer plekken dan in de nacht van maandag op dinsdag tot lichte vorst op de normale waarnemingshoogte (1,5 meter). De laagste temperatuur was -2,2 graden in Twenthe, Hupsel in de Achterhoek mat -2,0 graden, Deelen op de Veluwe -1,3 graden en het Gelderse Herwijnen eveneens -1,3 graden. We hebben het hier over allemaal officiële weerstations overigens. Op 10 centimeter vroor het in veel regio’s en op sommige plekken zelfs matig met minimumtemperaturen van -5 graden of lager. In Twenthe werd het maarliefst -7 graden en Heino -6 graden. Komende nacht wordt het mogelijk nog iets kouder.

Zomerweer
Na Bevrijdingsdag lopen de temperaturen hoger op met in het weekend zomerse waarden op de thermometers. Sterker nog, in het zuiden kan het maximaal zo'n 28 graden worden! Daarbij schijnt de zon volop. Dit komt door het hogedrukgebied dat met de kern naar de Baltische staten schuift, zodat de wind bij ons naar het zuidoosten draait. Ondertussen probeert een diepe oceaandepressie het zomerweer in de lente te ondermijnen. Beide weersystemen gaan de strijd met elkaar aan. De computerberekeningen gaan daar zo ieder op hun eigen manier mee om. In ieder geval zou er later een regen- of onweersbui kunnen vallen. En misschien dat die buien wél een wisselvallige periode inluiden.


Laag water in de Drentse Aa. Foto: Karin Broekhuijsen.

Plantengroei en droogte
Tot het moment dat die onweersbui er komt, blijft het kurkdroog. Het beschikbare hoeveelheid vocht voor de planten hangt af van de verhouding tussen de neerslag en de verdamping. Het is niet eenvoudig om de verdamping aan te geven, omdat ook de planten zelf een rol spelen in het proces. Sterk groeiende planten zorgen voor veel verdamping, maar hebben ook veel vocht nodig. Zowel regen als zon zijn van invloed op de groei. Maar op zonnige, droge dagen moet het benodigde vocht uit de bodem komen. Bij droogte wordt het steeds moeilijker voor de plant om vocht uit de bodem te zuigen, waardoor deze minder groeit. Voor landbouwgewassen is dat van belang, want minder groei betekent minder opbrengst. En met de groei neemt ook de verdamping af: de verdamping is dus ook een maat voor de opbrengst.

Kleiverstuivingen
Eén van onze vaste weerwaarnemers en weerfotografen Jannes Wiersema zag maandag zelfs grote kleiverstuivingen. Iets wat heel bijzonder is. Want klei verstuift niet gauw. Er stond bij hem aan de noordkust van Groningen een krachtige tot harde noordoostenwind, kracht 6 tot 7.


Kleiverstuivingen in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema.

Geen problemen watervoorziening
De wateraanvoer in ons land is niet in gevaar. De peilen op meren en kanalen zijn ondanks de droogte niet zorgelijk en het IJsselmeer is momenteel goed gevuld, melden Rijkswaterstaat en de waterschappen. De waterbuffervoorraad is bovendien groter dan normaal en werd in de afgelopen periode nog niet aangesproken. Toch zijn Rijkswaterstaat en de waterschappen voorbereid op een laagwatersituatie. In Nederland en ook in de stroomgebieden van Rijn en Maas viel de laatste weken weinig neerslag van betekenis. De afvoer van de Maas bij Luik daalt en bedraagt momenteel 90 kuub per seconde. Dat is ongeveer 100 kuub lager dan normaal voor de tijd van het jaar. De wateraanvoer van de Rijn is met 1050 kuub zeer laag voor de tijd van het jaar.

Afvoer
Naar verwachting blijft de afvoer bij Lobith in de komende dagen op dit niveau. Het langjarige gemiddelde voor begin mei bedraagt ongeveer 2300 kuub per seconde. De Rijnafvoer is inmiddels lager dan in 1976 in dezelfde tijd van het jaar. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere Rijnafvoer in deze periode van het jaar. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie nauwlettend in de gaten en treffen waar nodig extra maatregelen.


Geen regen, laag water (blauw gekleurd door de blauwe hemel). De strandjes komen daardoor bloot te liggen. Veel mensen liggen hier vaak te zonnen in de vakantie. Maasbommel 10.30 uur. Foto: Elly Peeters-Volkers, IJzendoorn, Gelderland.

Bassins vullen met oppervlaktewater
Hoogheemraadschap van Rijnland raadt kwekers aan hun bassins te vullen met oppervlaktewater. Dit omdat de droogte aanhoudt en er 'voortekenen van een dreigende verzilting' zijn. Rijnland laat dagelijks gedurende 2 getijden bij Gouda 1,5 miljoen kuub water vanuit de Hollandse IJssel in. De lage waterstand van de Rijn zorgt voor meer instroom van zout water vanuit de Noordzee. Mocht de aanvoer van zoet water vanuit de Rijn afnemen, dan verzilt het inlaatpunt en staakt het waterschap de invoer.

Alternatief
Als alternatief kan Rijnland in overleg met Rijkswaterstaat de Kleinschalige Aanvoorzieningen inzetten. Dat levert bij Bodegraven ongeveer 0,6 miljoen kuub water per dag. Daarvan is 0,35 miljoen kuub voor Rijnland en 0,25 miljoen kuub voor de schappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard.

Bron: Natuurbrandgevaar.nl, Rijkswaterstaat, nieuweoogst.nu, KNMI | Gewijzigd: 12 april 2017, 11:59 uur, door Joyce.s
henkie89
Lid
Woonplaats: Nunspeet
Berichten: 42
Lid sinds: 22 nov. 2010
4 mei 2011, 17:40 uur | Bericht #229683
Citaat van marco-groningen, dinsdag 3 mei 2011, 22:10 uur Komt de politie niet op het idee om eens te kijken via de mobiele telefoon providers wie er allemaal in dat gebied zijn geweest op het moment dat de branden uitbreken? Ze kunnen zo zien wie er in een bepaalde straal is geweest van de zendmasten. Kijk bij iedere brand weer en kijk naar overeenkomsten. ( of ben ik nou gewoon net iets slimmer als hun? )

Ik denk dat er meer gedaan word om die gek(ken) op te sporen, dan wat wij denken.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 mei 2011, 18:25 uur | Bericht #229695
Droge weer zorgt deze zomer wellicht voor minder muggen

Als het droge weer verder aanhoudt, dan krijgen we deze zomer minder muggen. "Er is momenteel veel minder stilstaand water dan andere jaren om eitjes af te zetten, wat essentieel is in de voortplantingscyclus van muggen", aldus professor Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).



"Het is momenteel geen goed weer voor de voortplanting bij muggen, maar als het nu drie weken regent en de hoge temperaturen blijven aanhouden, dan krijgen we wel grote last", waarschuwt de vliegen- en muggenspecialist meteen. Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes af te zetten. Die ontwikkelen zich in dat water tot larven en ontpoppen nadien tot een volwassen mug, vooraleer ze een bloedmaaltijd nuttigen bij hun gastheer. "Aangezien dakgoten, plassen, regentonnen enzovoort uitgedroogd zijn, wordt het zeer moeilijk om eitjes af te zetten. Er zijn natuurlijk altijd muggen die ergens wel water vinden, maar als het warme droge weer nog een tijdje aanhoudt, dan zullen dat er veel minder zijn dan andere jaren."

Toch is het warme droge weer niet nadelig voor alle insecten. "Integendeel, er is bijvoorbeeld een activiteit van vlinders die ik in jaren niet meer zag. Het gaat wel om gewone soorten, bijvoorbeeld koolwitjes of oranjetipjes, die momenteel veelvuldig te zien zijn."

Bron: HLN | Gewijzigd: 12 april 2017, 11:59 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 mei 2011, 21:12 uur | Bericht #229737
Deel Schoorlse duinen weer open voor publiek

In het duingebied van Schoorl waar zondag een grote brand uitbrak, blijft de noodverordening voorlopig nog deels van kracht. Dat liet de gemeente Bergen woensdag weten. De brand is nog altijd niet helemaal geblust. Een deel van het duingebied dat eerder nog verboden terrein was is inmiddels weer toegankelijk. De aangepaste noodverordening ging woensdag om 18.00 uur in en geldt tot donderdag 18.00 uur. Woensdag zijn nog acht bluswagens van de brandweer bezig met nablussen. Ook militairen zijn nog bezig met het omploegen van de grond om de ergste warmte eruit te halen. In de avond blijven nog ongeveer honderd militairen en vijftig brandweermannen nablussen.

De duinbrand ontstond zondag aan het einde van de middag, waarna de burgemeester 's nachts de noodverordening instelde. Het gebied dat door de brand is getroffen is ongeveer tweehonderd hectare groot. Korpsen uit onder meer Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Twente hielpen bij het bestrijden van de brand. Ook werden de afgelopen dagen drie Cougar- en twee Chinook-helikopters van defensie ingezet bij het bestrijden van de brand.

Bron: nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 mei 2011, 21:13 uur | Bericht #229738
Bluswerk Defensiehelikopters blijft overeind

Als Defensie maandag veertien van de zeventien Cougarhelikopters buiten dienst stelt, kan de luchtmacht toch blijven helpen bij het blussen van branden. Drie Cougars blijven operationeel voor zoek- en reddingsactiviteiten, waar ook bluswerk onder valt. Ook kunnen Chinookhelikopters, waarvan er zes bij komen, voor die taak worden ingezet. Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht woensdag gezegd. De afgelopen dagen was Defensie druk bezig met de bestrijding van het vuur in de duinen bij Schoorl. Daarbij werden onder meer drie Cougars en twee Chinooks ingezet. Die taken blijven overeind, maar er is natuurlijk wel minder keuze in de toestellen, aldus de woordvoerder. Zoals gepland worden op 9 mei de eerste eenheden buiten dienst gesteld. Het gaat om de zestig Leopardtanks, vier mijnenjagers en veertien Cougars.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 mei 2011, 07:29 uur | Bericht #229782
Nederlandse natuur trekt de droogte niet

Klimaatveranderingen zijn slecht voor natuur en mens. Maar tegen de gevolgen van extreme droogte kan wat gedaan worden, stellen deskundigen.

Nederland is slecht voorbereid op wisselende extreme weersomstandigheden zoals aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Dat zegt Arnold van Vliet, bioloog aan de Universiteit van Wageningen. Hij bevestigt daarmee de bevindingen van Paulette Dicker van advies- en ingenieursbureau DHV: klimaatveranderingen worden nog steeds niet als voldoende urgent ervaren en dat is slecht voor natuur en mens. Zeker als met een lente als deze record na record verbroken wordt en steeds meer sectoren hier hinder van ondervinden.

Zo stijgt het ziekteverzuim volgens het Fenologisch Netwerk van Nederland. Bijvoorbeeld doordat medewerkers bij distributiecentra, bouw en horeca met fysieke klachten kampen. Fenologie is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Maar ook planten en dieren kunnen de extreme weersomstandigheden niet uit de weg gaan. Bomen die verzwakken trekken bijvoorbeeld weer veel insecten aan. Dat kan tot nare plagen leiden waar de consument zeker last van ondervindt, stelt ingenieursbureau DHV. Bioloog Van Vliet: ''Deze weersomstandigheden hebben wij niet eerder zo extreem meegemaakt, waardoor er nog niet echt actie is ondernomen. Dat moet nu wel gebeuren. Zeker als je bedenkt dat extreme droogte en warmte door de klimaatveranderingen in ons land vaker voor zullen komen.”

Zowel particulieren als gemeenten kunnen uitdroging van de grond tegengaan. Van Vliet: ''Ik zie in mijn eigen wijk in alle tuinen bestrating. Dat versterkt de grote hitte waar grotere steden al mee kampen. Daar is het tot acht graden warmer dan op het platteland. Vervang de stenen door gras en je hebt een waterbuffer voor planten en bomen. Ook een regenton biedt uitkomst. Gemeenten kunnen er op hun beurt voor zorgen dat hemelwater niet direct verdwijnt in het riool, maar in een lokale opslag terecht komt.”

Bron: Sp!ts

Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 mei 2011, 13:37 uur | Bericht #229924
Droogte kan nog maanden duren

De anticyclonale situatie, die al sinds januari Centraal- en West-Europa weerkundig beïnvloedt en droogte veroorzaakt, kan nog 'enkele weken' en zelfs 'enkele maanden' duren. Dat zegt de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO). 'De reden van deze lange aanhoudende periode van droogte is een zeer persistent hogedrukfront boven West- en Centraal-Europa', zegt de WMO. 'Deze situatie is zeer stabiel en kan nog enkele weken of zelfs meerdere maanden aanhouden'.



Van februari tot april kende een groot deel van Europa een 'aanzienlijk tekort aan neerslag'. In die 3 maanden bedroeg de neerslag 40 tot 80 procent van het gemiddelde tussen 1951 en 2000. In sommige delen van Centraal-Europa was dat minder dan 40 procent.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 mei 2011, 13:43 uur | Bericht #229927
Grote vraag naar waterpompen door droogte

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de natuur snakt naar water. Er moet flink gesproeid worden en dat betekent drukke tijden voor bedrijven die waterpompen aanleggen. De vraag naar de pompen is de afgelopen weken met ruim 50% toegenomen.

Bron RTV Oost
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 13:44 uur | Bericht #229928
'Droogte kan nog maanden duren'

De anticyclonale situatie, die al sinds januari Centraal- en West-Europa weerkundig beïnvloedt en droogte veroorzaakt, kan nog 'enkele weken' en zelfs 'enkele maanden' duren. Dat heeft de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) meegedeeld. 'De reden van deze lange aanhoudende periode van droogte is een zeer persistent hogedrukfront boven West- en Centraal-Europa', zegt de WMO. 'Deze situatie is zeer stabiel en kan nog enkele weken of zelfs meerdere maanden aanhouden.'

Van februari tot april kende een groot deel van Europa een 'aanzienlijk tekort aan neerslag'. In die drie maanden bedroeg de neerslag 40 tot 80 procent van het gemiddelde in dezelfde periode tussen 1951 en 2000. In sommige delen van Centraal-Europa was dat zelfs minder dan 40 procent. De aanhoudende droogte veroorzaakte her en der al bos- en heidebranden. Ook heel wat landbouwers dreigen stilaan in de problemen te raken.


Brand in de Hoge Venen vorige week

'Nog geen drama's'
Volgens Anne-Marie Vangeenberghe, de woordvoerster van de Boerenbond, valt de situatie voor de Belgische landbouwers momenteel nog mee. 'De boeren kijken uit naar regen, maar maken ze zich nog geen al te grote zorgen. De situatie is zeker niet ideaal, maar er dreigen nog geen drama's', klinkt het.

Na een warm weekend wordt voor maandag alvast regen voorspeld. 'Heel veel gewassen zijn momenteel erg stressgevoelig. Ze zijn zwak, maar zeker niet dood. Maandag kunnen ze hopelijk voldoende vocht opnemen', zegt Vangeenberghe. Ze voegt er wel aan toe dat het belangrijk is dat het voldoende lang regent. 'Een korte, harde stortbui zal niet voldoende zijn want de grond is erg droog. Er moet dus voldoende water vallen zodat het kan indringen'. Een lange warme zomer is op zich ook geen probleem voor de landbouwers. 'Het mag droog en warm zijn, zolang we elke week maar een goede regenbui krijgen', aldus Vangeenberghe.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 13:45 uur | Bericht #229929
Staatsbosbeheer opent infopunt in verbrand gebied

Na de verwoestende brand van afgelopen zondag in de duinen van Schoorl en Bergen, kunnen sinds gisteravond mensen het gebied weer bezoeken. Staatsbosbeheer heeft in het afgebrande natuurgebied bij de Zwarte Blink een speciaal informatiepunt geopend. Bezoekers kunnen daar terecht voor vragen over de gevolgen van de brand. Vanmorgen was het al aardig druk bij het informatiepunt.

Bron: RTV N-H
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
6 mei 2011, 13:46 uur | Bericht #229930
Droogte sluipmoordenaar voor dijken

Als de extreme droogte nog een maand of langer aanhoudt, dan is de kans op een dijkdoorbraak zeer groot. Vooral de vele veendijken in het lage westen lopen het gevaar door uitdroging te scheuren. Dat stelt onafhankelijk waterdeskundige Peter van Rooij, directeur van wateradviesbureau Accanto. Hij noemt verdroging een door het publiek onderschat gevaar in het Nederlandse denken over waterbeheer. Hoogwater is natuurlijk veel aanschouwelijker en ziet er al snel dreigend uit. Droogte is meer een sluipmoordenaar die onzichtbaar de dijken kan aantasten.


Dijkdoorbraak Wilnes 2003

Dijkbewaking verbetert
De waterschappen hebben dit gevaar wel goed in de smiezen, aldus Van Rooy. Sinds de vorige grote droogte van 2003 hebben zij hun zaken veel beter op orde. ‘De tijd dat ze met een boterham in de hand op het oog een dijk inspecteerden ligt achter ons’. Van Rooy refereert aan de vorige periode van grote droogte. Deze leidde tot de dijkbreuk bij het dorpje Wilnes in het groene hart, waarbij een hele woonwijken onder water liep. De uiteindelijke schade bedroeg miljoenen. Hij spreekt van een wake up call, die door de waterschappen goed is opgepikt.

Verloven ingetrokken
‘Verloven zijn ingetrokken, dijkwachters zijn allemaal paraat. Na Wilnis werd veel elektronische bewakingsapparatuur geplaatst. ‘We weten nu veel beter waar de zwakke plekken zitten, vooral bij de kleinere keringen zijn veel blinde vlekken weggewerkt’. Maar dat neemt niet weg dat de dijken zouden kunnen bezwijken als de droogte te lang aanhoudt. Het gaat dan vooral om de zogenoemde secundaire keringen. De dijken langs de grote rivieren en de kust zijn meestal minder gevoelig voor dit soort weersomstandigheden.

40.000 kilometer
“Nederland telt 40.000 kilometer van dit soort (veen)dijken en dijkjes langs kleinere rivieren, beekjes meertjes en dergelijke. Die kun je nooit allemaal met zekerheid tegen dit soort extreme droogte bestendig maken. Dat kun je de waterschappen niet eens kwalijk nemen, het zou domweg teveel geld kosten’.

Bron: binnenlandsbestuur | Gewijzigd: 12 april 2017, 11:59 uur, door Joyce.s
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 13:48 uur | Bericht #229931
Grote vraag naar waterpompen door droogte

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de natuur snakt naar water. Er moet flink gesproeid worden en dat betekent drukke tijden voor bedrijven die waterpompen aanleggen. De vraag naar de pompen is de afgelopen weken met ruim 50% toegenomen.

Bron: RTV Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 mei 2011, 14:40 uur | Bericht #229934
Sterke verdamping

Na al bijna 10 weken vrij zonnig en overwegend droog weer is het momenteel het gesprek van de dag. In de media wordt er volmondig over gesproken, op Twitter wordt er geregeld aandacht aan besteed en het is buiten ook erg goed te merken: de huidige droogte. Op de akkers stuift het de laatste tijd enorm als het waait, bovendien ‘breekt’ de grond op veel plaatsen door de droogte en de tuin moet vrijwel dagelijks gesproeid worden. Ook zijn de boeren de laatste tijd druk in de weer om de pas geplante gewassen nat te houden, maar met de sterke verdamping van dit moment is dat bijna niet te doen.

Verdamping is een natuurkundig proces, waarbij een stof overgaat van de vloeibare naar de gasvormige fase, ofwel de overgang van water naar waterdamp. In de atmosfeer is vocht een zeer belangrijke schakel in de zogeheten hydrologische kringloop. Vocht is bijvoorbeeld onmisbaar voor de vorming van neerslag.


Verdamping speelt een grote rol in de hydrologische kringloop.

Gewassen
De verdamping verschilt echter van plek tot plek. Een kaal stuk grond verdampt veel minder dan een sterk begroeid terrein. Wortels van planten en bomen zuigen namelijk veel vocht uit de bodem en dit wordt onttrokken aan het grondwater. Vooral in het voorjaar, als de planten en bomen flink in groei zijn, onttrekken zij veel vocht aan de bodem. Bij droogte wordt het natuurlijk steeds lastiger voor de gewassen om vocht uit de bodem te zuigen en hierdoor zullen zij minder snel groeien en met de groei neemt ook de verdamping weer af.

De hoeveelheid vocht die dagelijks verdampt, wordt grotendeels bepaald door de zon, wind en de temperatuur. Omdat het in de zomermaanden minder waait, speelt de wind dan ook een minder grote rol in dit proces. Daardoor is het in deze periode mogelijk om de verdamping nauwkeurig te berekenen aan de hand van de etmaalgemiddelde temperatuur en de dagelijks hoeveelheid zonnestraling.

De referentie-gewas-verdamping
Ieder jaar tussen april en september wordt het zogeheten potentieel neerslagtekort door het KNMI in kaart gebracht. Het wordt berekend uit de verschillen tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping. April is dit jaar erg droog verlopen en het tekort liep dan ook al snel op, maar ook de voorgeschiedenis is hierbij van belang. En laat nou ook bijna heel maart erg droog zijn geweest. Het neerslagtekort is nu landelijk al bijna opgelopen naar gemiddeld -90. Dat houdt in dat er een vochttekort is van ongeveer 90 millimeter op veel plaatsen en als je nagaat dat er dagelijks ongeveer 5 tot 6 millimeter maximaal verdampt, is dat een vrij grote hoeveelheid en helemaal omdat we pas in het voorjaar zitten. Deze hoeveelheden zijn ‘normaal’ voor bijvoorbeeld juli en augustus.


Het neerslagtekort is in Nederland momenteel erg groot. Op veel plaatsen ligt deze tussen -80 en -100 millimeter. Dat zijn 'normale' waarden voor juli en augustus.

Bij dit alles wordt uitsluitend naar verdamping gekeken met behulp van planten- en gewasfactoren. Hierbij wordt volgens een rekenmethode rekening gehouden met het stadium van ontwikkeling waarin verschillende gewassen en planten zich op een bepaald moment bevinden. Als er zich een duidelijk tekort aan vocht in de bodem voordoet, is de werkelijke verdamping kleiner dan de gewasverdamping en vooral voor boeren is deze informatie zeer nuttig. Zij kunnen hiermee bepalen hoeveel water hun gewas nodig heeft om optimaal te kunnen groeien en of zij de sproeiers aan moeten zetten of niet.

Een voorbeeld
Het bovenstaande klinkt allemaal nog erg abstract, maar als we het omzetten naar getallen wordt eigenlijk pas duidelijk hoe serieus de droogte eigenlijk is. Een voorbeeld om dit iets meer inzichtelijk te maken:

We gaan uit van een verdamping van zo’n 6 millimeter per dag en dat is omgerekend 6 liter water per vierkante meter. Op een hectare (100 x 100 meter) is dat al 60.000 liter en dus 6000 emmers. Gaan we nog iets groter kijken, naar bijvoorbeeld het Kroondomein op de Veluwe, een gebied van ongeveer 10.000 hectare, dan loopt het tekort op naar 10.000 x 60.000 = 600.000.000 liter per dag! Alleen al voor dat gebied zijn er dus ruim 60 miljoen emmers water per dag nodig om het vochttekort weer aan te vullen. Er wonen ongeveer 16 miljoen mensen in Nederland, dus dagelijks zou iedere inwoner van ons land bijna 4 emmers water moeten afleveren in alleen al dit gebied om de hoeveelheid vocht voor de aanwezige vegetatie op een aanvaardbaar peil te houden.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Romani
Lid
Woonplaats: Den Haag (Wateringseveld)
Berichten: 1328
Lid sinds: 26 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 mei 2011, 15:02 uur | Bericht #229937
Aan de Kommiezendijk in Lattrop (Overijssel) woedt op moment een zeer grote brand in een natuurgebied.
Like a drifter twister i was born to walk alone2e plaats fotowedstrijd week 31
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 mei 2011, 15:07 uur | Bericht #229938
Opnieuw brand in naaldbos Lattrop

Op dit moment woedt er een zeer grote brand in een naaldbos bij Lattrop Breklenkamp. De brandweer is met korpsen uit de hele omgeving uitgerukt. Donderdag woedde er ook al een brand in hetzelfde bos. Toen brandde een gebied van zo'n 50 bij 10 meter af. In de buurt van de brand ligt camping De Bergvennen. Deze camping loopt op dit moment geen gevaar.

Bron RTV Oost
Woonplaats: Betuwe
Berichten: 107
Lid sinds: 14 jul. 2009
6 mei 2011, 15:18 uur | Bericht #229940
* Jan zoals gewoonlijk weer een zeer interessant stuk waaruit we veel geleerd hebben van wat we nog niet wisten misschien.


Terug naar boven
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 218 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 218, lezen 4 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden