Het duingebied tussen Petten en Callantsoog in Noord-Holland is zondagmiddag ter hoogte van Sint Maartenszee getroffen door brand. Dit heeft de politie gemeld.
De brand woedt volgens de politie ten zuiden van natuurreservaat het Zwanenwater. In de directe nabijheid is een camping gelegen. De precieze omvang is nog onduidelijk. Wel gaat de brand volgens de politie met veel rookontwikkeling gepaard. De brandweer heeft bij de bestrijding inmiddels versterking gevraagd van korpsen uit omliggende gemeenten.
Bron: depers
In het natuurgebied Het Zwanenwater, vlakbij camping De Lepelaar, aan de Westerduinweg in Sint Maartenszee is rond 16.30 een duinbrand uitgebroken. Ook in Schoorl woedt een natuurbrand, nabij het recreatieterrein Bosbuffet de Berenkuil. Alle wandelaars daar hebben het gebied verlaten. Enige tijd later werden ook de duinen ten noorden van Egmond getroffen door een brand. Er is veel rookontwikkeling bij de branden. De stevige wind uit het noordoosten bemoeilijkt het blussen. De brandweer heeft bij de bestrijding inmiddels versterking gevraagd van korpsen uit omliggende gemeenten.
De brand bij Schoorl is de grootste van de tot nu toe in dat gebied. De rook gaat richting het strand. Iedereen die daar vandaan komt, wordt gecontroleerd op ademhalingsproblemen. De brand in Petten woedt ten noorden van de nucleaire reactor van NRG. Overigens is de reactor op dit moment niet in bedrijf vanwege regulier onderhoud. Het energie onderzoekscentrum zegt zich nog geen zorgen te maken. De N502 tussen Burgerbrug en Den Helder is in beide richtingen afgesloten tussen de N9 naar Sint Maartensvlotbrug/Alkmaar en de N503 naar Schagerbrug.De politie maakt zich vooralsnog niet op voor ontruimingen.
Bron: RTV NH | Gewijzigd: 1 mei 2011, 18:52 uur, door MarkNL
Het Noord-Hollandse duingebied is zondag aan het einde van de middag kort achter elkaar op drie plaatsen getroffen door brand: tussen Petten en Callantsoog ter hoogte van Sint Maartenszee, in Schoorl en in Egmond aan Zee. Twee mensen zijn in de duingebieden aangehouden. Een van hen had een brandbare vloeistof bij zich, zo meldt de NOS.
Volgens de Verkeers Informatiedienst VID is de N502 tussen Callantsoog en Petten afgesloten vanwege de brand en de rookontwikkeling. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving bestrijden het vuur. De volgens de politie grote brand bij Sint Maartenszee, die gepaard gaat met veel rookontwikkeling, woedt ten zuiden van natuurreservaat het Zwanenwater. In de directe nabijheid is een camping gelegen. De harde wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden ernstig. Als gevolg van de windrichting wordt de camping niet direct bedreigd. Uit voorzorg is wel besloten het strand te ontruimen.
Schoorlse Zeeweg
De brand in Schoorl woedt langs de Schoorlse Zeeweg, die van Schoorl naar Schoorl aan Zee loopt. Ook hier zou het volgens de politie inmiddels gaan om een grote brand. In Egmond aan Zee gaat het volgens de eerste berichten om een minder grote brand, aldus de politie. Deze is inmiddels onder controle.
Bron: nu.nl
Wederom woeden er branden in de duinen van Bergen en Schoorl. Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen:
17.32 uur: Het duingebied tussen Petten en Callantsoog is ter hoogte van Sint Maartenszee getroffen door brand. De brand woedt volgens de politie ten zuiden van natuurreservaat het Zwanenwater. In de directe nabijheid is een camping gelegen. De precieze omvang is nog onduidelijk. Wel gaat de brand volgens de politie met veel rookontwikkeling gepaard. De brandweer heeft bij de bestrijding inmiddels versterking gevraagd van korpsen uit omliggende gemeenten.
Brand bij de Berenkuil gezien vanaf de Houtjeslaan te Schoorl 4. Foto: Brigitte Kooijman
18.23 uur: Het Noord-Hollandse duingebied is aan het einde van de middag kort achter elkaar op drie plaatsen getroffen door brand: tussen Petten en Callantsoog ter hoogte van Sint Maartenszee, in Schoorl en in Egmond aan Zee.
18.39 uur: Volgens de Verkeers Informatiedienst VID is de N502 tussen Callantsoog en Petten afgesloten vanwege de brand en de rookontwikkeling. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving bestrijden het vuur.
18.53 uur: De volgens de politie grote brand bij Sint Maartenszee, die gepaard gaat met veel rookontwikkeling, woedt ten zuiden van natuurreservaat het Zwanenwater. In de directe nabijheid is een camping gelegen. De harde wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden ernstig. Als gevolg van de windrichting wordt de camping niet direct bedreigd. Uit voorzorg is wel besloten het strand te ontruimen.
De brand in Schoorl woedt langs de Schoorlse Zeeweg, die van Schoorl naar Schoorl aan Zee loopt. Ook hier zou het volgens de politie inmiddels gaan om een grote brand. In Egmond aan Zee gaat het volgens de eerste berichten om een minder grote brand.
19.49 uur: Bergen aan Zee loopt geen gevaar meer, de brand gaat meer richting kust en niet naar het dorp zelf.
20.33 uur: De brand bij Egmond aan Zee is snel geblust. De brand in de Schoorlse duinen woedt tussen het Vogelmeer en de Zwarteweg in Bergen, vlakbij De Berenkuil. Door de wind verplaatst het vuur zich richting zee. De brand in Sint Maartenszee levert geen gevaar op voor de nucleaire onderzoeksreactor van NRG in de Pettemer duinen. De brandhaard is hiervan ver verwijderd.
De autoriteiten hebben het publiek inmiddels opgeroepen niet richting de branden te komen. Voor informatie is een speciaal telefoonnummer geopend: 072-8880000.
De veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft zondagavond een crisisteam ingesteld, aangevoerd door burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar. Hij ontzenuwde het bericht dat twee verdachten zouden zijn aangehouden. Ook stelde hij dat er tot dusverre geen noodzaak is voor evacuaties. Wel zijn in Sint Maartenszee zo’n honderd strandbezoekers uit voorzorg onder begeleiding weggevoerd. Verder zei Bruinooge dat momenteel vanuit het hele land versterking voor de brandweer onderweg is.
20.55 uur: De brand in Zijpe is onder controle, maar nog niet 'brand meester'. Camping De Lepelaar loopt geen enkel risico meer. De brand in Schoorl ontwikkelt zich richting de kust. Op dit moment loopt niemand gevaar meer.
Bergen / Schoorl Foto: Maria Philips
21.15 uur: In verband met de natuurbranden zijn twee mensen aangehouden. Dat liet burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar, die het crisisteam rond de branden leidt, op een persconferentie weten. Verder details wilde hij niet geven.
21.29 uur: De gemeente Bergen meldt rond 21.20 uur op haar website dat de brand in Zijpe meester is.
21.43 uur: Het strandpaviljoen Paal 29 op het strand van Schoorl loopt gevaar. De aanwezige gasten in de horecagelegenheid zijn gewaarschuwd, aldus de gemeente. De brandweerkorpsen van Zaanstreek/Waterland, Noord-Holland Noord en Kennemerland helpen bij het bestrijden van de duinbranden bij Schoorl en Zijpe. Die laatste brand is inmiddels meester, maar het nablussen gaat nog even door.
21.50 uur: De twee mensen die zijn aangehouden, zouden een brandbare vloeistof bij zich hebben gedragen. Piet Bruinooge sprak van 'een verschrikkelijke situatie'. De regionale brandweer heeft volgens hem alle beschikbare manschappen en materieel ingezet. Daarnaast is versterking gekomen van korpsen uit onder meer de IJmond, de Zaanstreek en Utrecht. Het is niet bekend hoeveel brandweerlieden in zijn totaliteit zijn betrokken bij de bestrijding van het vuur.
In het gebied is sinds zondagavond uit voorzorg ME aanwezig. Volgens Bruinooge is dit aan de ene kant om eventueel ramptoerisme te voorkomen. Aan de andere kant zou de ME nodig zijn om eventuele evacuaties orderlijk te laten verlopen.
De brand in Schoorl is nu zeer groot. De rookwolken die uit de Schoorlse duinen kwamen waren tot het invallen van de duisternis tot op vele tientallen kilometers afstand te zien. Volgens burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen is de brand vele malen groter dan die van zaterdagavond. Die verwoestte een heidegebied met een oppervlakte gelijk aan zo'n twaalf voetbalvelden.
Doordat de wind is gedraaid, vormt de brand in de Schoorlse duinen geen bedreiging meer voor de bewoners van Bergen aan Zee. Aanvankelijk bewoog het vuur zich die richting op. Maar in de loop van de avond veranderde de koers richting zee. Volgens Hafkamp is de schade aan de natuur echter opnieuw enorm. "Er is sprake van intense beschadigingen. Het is bijna niet te bevatten."
Brand gezien vanuit Oudkarspel. Foto: Henk Kouwenhoven
22.21 uur: De brandweerkorpsen die de brand in het duingebied van Schoorl bestrijden, gaan de hele nacht door met hun werk. Dat meldde de gemeente Bergen via Twitter. Ook liet de gemeente weten dat indien nodig in de ochtend blushelikopters worden ingezet om het vuur te lijf te gaan. De gemeente heeft een tweede persconferentie aangekondigd die rond 22.30 uur moet beginnen.
22.42 uur: Volgens Staatsbosbeheer is bij Schoorl tot nu toe zeker 30 hectare duingebied in vlammen opgegaan.
22.50 uur: Er zijn geen blushelikopters uitgevlogen omdat de branden aan het eind van de middag zijn begonnen. Het duurt even voor de blusheli's klaar zijn om uit te vliegen en dan zouden ze pas tegen het donker aankomen.
23.10 uur: Burgemeester Hetty Hafkamp sluit niet uit dat ze een noodverordening instelt voor het gebied bij Schoorl waar de natuurbrand woedt. Dat zei de burgemeester tijdens een persconferentie. Met een noodverordening kan iedereen verplicht worden zijn of haar huis te verlaten.
In het duingebied van Schoorl zijn twee woningen die eigendom zijn van Staatsbosbeheer ontruimd. Ze liepen gevaar. Hoeveel mensen er wonen, is niet bekend. Verdere evacuaties zijn niet nodig gebleken. Het vuur in het natuurgebied is nog steeds niet onder controle. Er staat een harde wind die het blussen bemoeilijkt. Voordeel is wel dat de wind richting zee staat waardoor de plaats Bergen geen last heeft van de rook. De brand die woedde binnen de gemeentegrenzen van Zijpe, is nu helemaal gedoofd.
1.01 uur: Burgemeester Hafkamp heeft een noodverordening uitgeroepen in het gebied van de duinbrand in Schoorl. De gemeente verzoekt iedereen om uit het gebied weg te blijven.
Bron: RTV-NH | Gewijzigd: 2 mei 2011, 07:46 uur, door Marga
In het gebied bij Schoorl waar sinds zondag een grote natuurbrand woedt, is een noodverordening ingesteld. Daartoe heeft burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen in de nacht zondag op maandag besloten.
De noodverordening dient volgens een gemeentewoordvoerster om mensen met name maandagochtend uit het getroffen gebied weg te houden. ,,Mensen willen dan toch weer via hun vaste routes naar school of naar hun werk'', stelde de zegsvrouw. ,,In sommige gevallen hebben we uiteraard liever dat ze een wat langere route nemen.''
De maatregel is vooralsnog niet bedoeld om mensen te verplichten hun huis te verlaten. ,,De brand woedt in een onbewoond gebied, dus het ontruimen van woningen is niet aan de orde'', aldus de zegsvrouw.
Bron: PZC
De brand in het duingebied van Schoorl is onder controle. Dat liet de gemeente Bergen maandag rond 08.00 uur weten. Wel is nog een blushelikopter aan het blussen. Een tweede blustoestel is onderweg. Volgens burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp is bij de brand driehonderd hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. "Het is de grootste brand in geschiedenis van Bergen", zei Hafkamp op Radio 1. Het gebied van de duinbrand is nog afgesloten voor het publiek. In Schoorl werd zondagnacht een noodverordening van kracht. Niemand is gewond geraakt
De brand kan zich niet verder uitbreiden, maar er wordt nog volop geblust en groot materieel ingezet, zei Hafkamp. Ze gaat uit van brandstichting. "Sinds januari zijn er al twintig branden geweest, dat ontstaat niet spontaan." De brand ontstond aan het eind van zondagmiddag en trok in de loop van de avond en nacht langs de Schoorlse Zeeweg richting zee. De brandweer heeft de hele nacht geblust. De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van brandstichting. Het gaat om een 19-jarige Alkmaarder en een 20-jarige man uit Oudorp. De mannen worden maandag gehoord. Het Noord-Hollandse duingebied wordt al enige jaren geteisterd door branden. Ook afgelopen week was het gerelgd raak. Bij veel branden wordt brandstichting vermoed.
Bron: Nieuws.nl
De hulpdiensten hebben maandag last van dagjesmensen die de schade van de duinbrand bij Schoorl willen bekijken. Ramptoeristen die het volgens de noodverordening afgezette gebied betreden, krijgen een bekeuring. Het hele Bergense en Schoorlse duingebied is verboden terrein. De gemeente Bergen doet een dringend verzoek om uit het getroffen gebied te blijven. De brand die sinds zondagavond zo'n driehonderd hectare natuurgebied in de as legde, is sinds maandagochtend onder controle.
Wel zijn brandweervoertuigen, twee blushelikopters van defensie en een politiehelikopter bezig met nablussen. Dat gaat waarschijnlijk nog de hele dag duren, omdat het vuur hier en daar weer oplaait. De helikopters landen bij Hargen, verderop in het duingebied. Daar staan veel mensen te kijken en dat is erg hinderlijk, laten gemeente en politie weten. Ze roepen iedereen dringend op daar onmiddellijk weg te gaan. Woordvoerders van de gemeente en de politie konden niet zeggen of er al mensen zijn beboet. De hoogte van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie. Door de werkzaamheden is geen openbaar vervoer van en naar Schoorl mogelijk.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Door een bermbrand is het treinverkeer tussen Herentals en Lier sterk verstoord. Honderden reizigers werden geëvacueerd van de trein. Een honderdtal andere reizigers werden 'vergeten' door de NMBS en zaten nog een tijd langer vast in de trein. De bermbrand ontstond maandagochtend ter hoogte van de Boshoek. De brand was het gevolg van schade aan een bovenleiding, waardoor de trein een onderdeel verloor. De gensters die daardoor werden veroorzaakt deden dan weer een bermbrand ontstaan. Een 700-tal passagiers zaten lange tijd vast in de trein, maar konden na een uurtje worden geëvacueerd.
Vergeten reizigers
Enig tijd later kwamen er bij de NMBS echter telefoons binnen van reizigers die zeiden dat ze nog steeds vast zaten in de stilstaande trein. Aanvankelijk kregen zij het antwoord dat dat onmogelijk was omdat iedereen al van de trein was gehaald. Toen de klachten bleven aanhouden, begon het de NMBS toch te dagen en werd een honderdtal 'vergeten' pendelaars alsnog van de trein gehaald.
Verstoord treinverkeer
Het treinverkeer richting Herentals verloopt stapvoets. In de richting van Lier is er voorlopig geen treinverkeer mogelijk.
Enkele spoorovergangen op de verbinding Herentals-Lier zijn intussen gesloten.
Bron: GvA | Gewijzigd: 2 mei 2011, 13:05 uur, door Marga
De brand in de duinen bij Schoorl kan grote gevolgen hebben voor de nachtzwaluw en andere vogelsoorten in het gebied. Dat laat een woordvoerder van Staatsbosbeheer maandag weten. "Een hoop vogels zitten momenteel op hun nest. Voor die vogels moet het broedseizoen als verloren worden beschouwd. De nachtzwaluw is een heel mooie, heel kenmerkende vogel voor het gebied." De gemeente liet maandag rond 13.30 uur weten dat de Schotse hooglanders in het gebied gevangen zijn en in veiligheid zijn gebracht. De runderen worden in het natuurgebied ingezet als zogeheten grote grazers.
Bij de dieren die bedreigd worden gaat het deels om bijzondere soorten. "Daar hebben we zowel nationaal als internationaal verplichtingen voor." In het natuurgebied leven niet alleen bijzondere vogels en andere dieren, maar er staat ook een stuk heel oud bos. Voor de natuur hoeft brand overigens niet per se slecht te zijn. "Soms ontstaan er weer nieuwe dingen. De natuur is heel veerkrachtig. Bij Kootwijk was er in 1995 een grote bosbrand. Dat zie je nu niet meer." Maar voor bezoekers is het geen prettig gezicht. "Mensen komen er voor de natuur. Die willen bijzondere vogels en planten zien. Als het gebied verbrand is, is er weinig aan."
Staatsbosbeheer zal veel kosten moeten maken om het gebied weer geschikt te krijgen als recreatiegebied. "Er rijden nu zware brandweerwagens over recreatiepaden. Dat moet hersteld worden. Ook recreatievoorzieningen moeten weer in orde gebracht worden en waarschijnlijk moeten we wandelroutes omleggen. Dat is allemaal ontzettend duur." Na branden in 2009 en 2010 heeft Staatsbosbeheer zo'n twee miljoen euro uitgegeven om de natuur te herstellen. "Hoe dat nu is, is nog niet te zeggen. Onze mensen weten precies waar de vogels zitten. Pas als de brand echt helemaal onder controle is, kunnen ze het veld in om de balans op te maken."
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Door het droge weer is er opnieuw verhoogd brandgevaar in de bossen en natuurgebieden van de provincies Antwerpen en Limburg. Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagen, is de fase rood weer afgekondigd. De alarmfase rood houdt in dat de brandweerkorpsen extra waakzaam zijn. Voorlopig worden er nog geen bossen en natuurgebieden gesloten. Bezoekers zijn dus nog steeds overal welkom, maar dienen extra alert te zijn en zeker niet te roken. Vorige week was er in een natuurpark op de Antwerpse Linkeroever nog een hevige heidebrand. De fase rood was nog maar enkele dagen geleden weer afgeblazen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Verscheidene waterschappen in Nederland bereiden maatregelen voor wegens de aanhoudende droogte, zei een woordvoerder van de Unie van Waterschappen maandag. Een van de maatregelen is het instellen van beregeningsverboden. Dat betekent dat agrariërs geen water uit oppervlaktewater mogen halen om land en weiland te besproeien. ''Het is nog niet zover, maar het zit er aan te komen als de droogte nog langer aanhoudt.''
Hoogheemraadschap Rijnland is bezig de aanvoer te regelen van zoet water uit het IJsselmeer om verzilting van het oppervlaktewater in het gebied (rond Gouda en ten noorden van Den Haag tot Amsterdam) te voorkomen.
Gewassen
''Te zout water is slecht voor de gewassen'', aldus de woordvoerder. Door de lage waterstand in de Rijn is de weerstand tegen het binnenstromen van zout water vanuit de Noordzee afgenomen. Van noodsituaties is volgens de woordvoerder nog nergens sprake. Volgens het weerinstituut KNMI zal de droogte nog enige tijd aanhouden. Ook de komende dagen wordt geen neerslag van betekenis verwacht.
Bron Nu.nl
Het blussen van de brand in het Schoorlse duingebied duurt naar verwachting minimaal nog tot dinsdagochtend. Dit heeft de gemeente Bergen maandag gemeld. Volgens de gemeente gaan de komende nacht 160 brandweerlieden door met het blussen van de brand. Dit is ongeveer de helft van het aantal dat maandag in de loop van de middag actief was.
De brandweerlieden krijgen tot zonsondergang steun van de vijf blushelikopters die maandag zijn ingezet. Het gaat om twee Chinook-blushelikopters, die elk per vlucht 10.000 liter water vervoeren, en drie Cougar-helikopters. Deze vervoeren per vlucht 2.500 liter water. Ook kan de brandweer vanaf het begin van de avond hulp verwachten van 130 man van de Landmacht. Ze worden onder meer ingezet bij het omwoelen van de humuslaag om het ondergronds voortwoekeren van het vuur tegen te gaan.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0