De Drentse brandweer heeft het zondagnacht druk gehad met natuurbranden. Dat meldde een woordvoerder. De grootste brand woedde op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Bij het bestrijden van de brand werden zo'n zestig brandweerlieden ingezet. Ook boeren uit de omgeving boden hun hulp aan.
Bron De Pers
In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is vanochtend brand uitgebroken. Dat meldde de brandweer. Volgens een woordvoerder staat een gebied van 5 hectare in brand, en heeft de brandweer het vuur nog niet onder controle. 'We proberen het in te sluiten, dat lijkt wel te lukken.'
Gisteravond woedde er al brand op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Door het uitblijven van regen is het zeer droog.
Bron AD
Doordat de droogte steeds groter wordt. Heeft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) maandag besloten om over te gaan naar code rood. Daarom geldt er een stookverbod voor tuinafval en zijn roken, barbecuen en andere vormen van open vuur verboden. Sommige natuurgebieden kunnen hierdoor afgesloten worden voor publiek.
De brandweer is zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd met groot materieel uit. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. Ook worden verkenningsvliegtuigen ingezet om de natuurgebieden te controleren. Ook de regio's Gooi&Vechstreek, Limburg en een gedeelte van Brabant hebben code rood.
Zondag in de namiddag hebben er in het bos rond Zeist meerdere brandjes gewoedt. In het bosgebied aan de Woudenbergseweg waren drie brandhaarden. De brandweer Zeist en Woudenberg hebben deze geblust.
Bron BoN
Echt geen pretje.
Ik vind het maar een stomme traditie (niet alleen omdat het te merken is), maar sowieso, net zoals kerstvuren aansteken.
Maarja, wie ben ik? De een houdt er van, en de ander vind het maar niks. Met die droogte vind ik het zelfs dom.
Ik zal wel weer een zeur zijn, maar echt gezond lijkt me die lucht ook niet.
Dit jaar hebben we wel geluk met het weer. Die (stink) lucht kan snel weg. Heb ook al jaren meegemaakt waarbij het mistig was op 2e paasdag. En dan blijft de rook gewoon hangen.
Er woedt een grote natuurbrand bij de Meesterswijk in Bovensmilde. De brand is nog niet onder controle. Korpsen uit onder meer Assen, Veenhuizen, Smilde, Hoogeveen, Vries en Rolde proberen de brand te blussen. Ook de brandweer uit Friesland is opgeroepen om te helpen.
"Het grote probleem is dat we niet goed bij de brand kunnen komen", zegt commandant Gert-Jan Stuivenberg. "De grond is erg drassig, waardoor de brandweerwagens er niet kunnen rijden." De brandweer zet nu grote tractoren met giertanks gevuld met water in. "Die kunnen er met hun brede banden wel komen."
Naast de natuurbrand in Bovensmilde is er momenteel in Bergen weer een duinbrand gaande, diverse voertuigen zijn uitgerukt. Nader informatie ontbreekt nog.
Update: Brand bij Bergen is geblust
Bron DvhN/onweer-online
Update: Brand bij Bergen is geblust
Bron DvhN/onweer-online
Ze zijn terug naar GRIP 0 en aan het nablussen, de brand is dus nog niet helemaal geblust Jan;)
In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is vanochtend brand uitgebroken. In het natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland staan tientallen hectares in brand. 'Het gaat richting de 100 hectare', aldus beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten. Defensie heeft vanmiddag helikopters naar het natuurgebied gestuurd. De helikopters gaan water uitstorten boven de brand. De brandweer heeft moeite het vuur te bestrijden. Hoewel de gewassen kurkdroog zijn, is de grond drassig. Daardoor kunnen voertuigen van de brandweer haast niet bij het vuur komen. 'We zijn aangewezen op giertanks van boeren in de buurt, die kunnen er nog wel komen. En we hebben vuurzwepen, een soort bezem waarmee vuur uitgeslagen kan worden', aldus de woordvoerder. Inmiddels zijn in totaal zo'n 150 brandweermensen ingezet van korpsen uit Drenthe en Friesland.
Meinweg
De brand die gisteren woedde in nationaal park de Meinweg bij Roermond, is vanochtend opgelaaid. Gisteravond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar vanochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken. De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester. Een woordvoerder zei dat het laat zien hoe groot het risico van brand in natuurgebieden momenteel is. In Noord- en Midden-Limburg geldt sinds zondag code rood in natuurgebieden. Dat wil zeggen dat die door droogte zeer snel vlam vatten. Gisteravond woedde er al brand op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Door het uitblijven van regen is het zeer droog.
Duinen
In de duinen bij Bergen aan Zee heeft maandagmorgen korte tijd brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle.De brand brak uit in de buurt van de Panweg. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Een stuk duin van 100 bij 50 meter is door het vuur aangetast. Ook gistermorgen was er een kleine brand in de duinen bij Bergen. Politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. De autoriteiten gaan ervan uit dat een of meerdere pyromanen actief zijn. Er is nog niemand opgepakt, ondanks het verscherpte toezicht. In de duingebieden van Bergen en Schoorl zijn vorig jaar extra waterreservoirs aangebracht, zodat de brandweer sneller over voldoende bluswater kan beschikken.
Code rood
In de provincie Utrecht is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het er extreem droog is en er een grote kans is op natuurbranden. Dat staat op de website natuurbrandgevaar.nl van de gezamenlijke veiligheidsregio's. Bij code rood mag er geen tuinafval worden verbrand. Ook zijn barbecueën en andere vormen van open vuur verboden, zo staat op de site. De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.
Bron: ad.nl
Onnen heeft dit jaar misschien wel de grootste paasbult ooit. Maar eigenlijk mag het woord 'paas-' er wel vanaf, want de bult gaat vanavond (Tweede Paasdag) niet in de hens. Stichting Dieverdoatie van Onnen besloot in samenspraak met de brandweer dat het vanwege de droogte te gevaarlijk was.
Er wordt binnenkort een nieuwe datum geprikt waarop het paasvuur alsnog ontstoken wordt. Intussen wordt er gestaag verder gebouwd aan de bult. Onder meer door mensen uit Noordlaren, waar de bult voortijdig is afgebroken vanwege het brandgevaar voor de omgeving.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Er woedt een grote natuurbrand op het Fochteloërveen tussen Bovensmilde en Veenhuizen. De brand is nog niet onder controle. Het zou gaan om tientallen hectares. Korpsen uit onder meer Assen, Veenhuizen, Smilde, Hoogeveen, Vries en Rolde proberen de brand te blussen. Ook de brandweer uit Friesland is opgeroepen om te helpen. Defensie heeft besloten om t twee helikopters in te zetten die grote ladingen water op de brandhaarden kunnen laten vallen.
"Het grote probleem is dat we niet goed bij de brand kunnen komen", zegt commandant Gert-Jan Stuivenberg. "De grond is erg drassig, waardoor de brandweerwagens er niet kunnen rijden." De brandweer zet daarom ook grote tractoren met giertanks gevuld met water in. "Die kunnen er met hun brede banden wel komen. En helikopters kunnen natuurlijk overal bij." Zondagavond brak er al brand uit in het Kyllotsbos in Smilde en in natuurgebied Witterveld bij Assen. Bij die laatste brand werden met groot succes ook giertanks met water ingezet.
Elders in de provincie hebben eveneens natuurbrandjes gewoed. Onder meer bij Ees ging zondagavond een stuk natuur in vlammen op. Bermbranden deden zich voor bij Klazienaveen, Weiteveen, in Emmen en Hoogeveen. Daarnaast hebben enkele paasbulten zonder toestemming van de brandweer gebrand. Problemen hebben zich daarbij voor zover bekend niet voorgedaan.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Het blijft voorlopig droog. Weliswaar kunnen er woensdag en donderdag enkele buien vallen, maar het zal bij lange na niet genoeg zijn om de droogte te verdrijven. Dat heeft een woordvoerder van meteorologisch instituut KNMI maandag gezegd. Het is zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt, aldus de zegsman. Behalve droog is het op tweede paasdag ook warm. De temperatuur in het land varieert van 18 tot 23 graden. Met die temperaturen is het koeler dan op eerste paasdag, zegt de woordvoerder. Toen steeg het kwik in de De Bilt, de thuisbasis van het KNMI, tot boven de 25 graden Celsius, een warmterecord met Pasen.
Natuurgebieden in brand
Op diverse plekken in het land vatten natuurgebieden vlam. De brandweer rukte maandagochtend uit naar het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland. Hier staat een gebied van zeker 5 hectare in brand. Ook in de duinen bij Bergen aan Zee woedde maandag korte tijd brand.
Bestrijden
De brandweer heeft grote moeite het vuur in Fochteloërveen te bestrijden. De gewassen zijn kurkdroog, maar de grond is drassig. Daardoor kunnen de brandweervoertuigen bijna niet bij de brand komen. Boeren in de buurt hebben hun giertanks beschikbaar gesteld en de brandweer maakt gebruik van vuurzwepen, een soort bezem waarmee het vuur kan worden uitgeslagen. Ongeveer 150 brandweermensen van korpsen in Drenthe en Friesland bestrijden de brand.
Schietterein
De Drentse brandweer had het in de nacht van zondag op maandag ook al druk met natuurbranden. Zo vatte ongeveer 5 hectare heide vlam op het voormalige schietterrein van defensie in Witterveld, vlakbij het TT-circuit.
Duin
De brand bij Bergen aan Zee tastte een stuk duin van 100 bij 50 meter aan. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar had het vuur snel onder controle. Zondagochtend woedde er in de buurt ook al een kleine brand. De politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. Vermoedelijk zijn hier een of meerdere pyromanen actief.
Code rood
In de provincie Utrecht geldt de zogenoemde code rood. Het is er extreem droog, waardoor de kans op natuurbranden groot is. Hierdoor is het verboden tuinafval te verbranden of de barbecue aan te steken. In delen van Noord-Brabant en Limburg is deze code al langer van kracht.
Roermond
De brand die zondag woedde in nationaal park de Meinweg bij Roermond, is maandagochtend opgelaaid. Zondagavond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar maandagochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken. Dat maakte de brandweer bekend.
Onbereikbaar
De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester. Een woordvoerder zei maandag dat het laat zien hoe groot het risico van brand in natuurgebieden momenteel is.
Ook in Noord- en Midden-Limburg geldt sinds zondag code rood in natuurgebieden.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De Drentse brandweer denkt dankzij de inzet van blushelikopters de grote natuurbrand in het natuurgebied Fochteloërveen snel onder controle te hebben. Dat zei operationeel leider Gert-Jan Stuivenberg van de brandweer maandagmiddag. Twee militaire Cougartransporthelikopters storten water uit boven de brand. ''De helikopters komen op plaatsen waar de brandweer niet kan komen'', vertelt Stuivenberg. ''Dankzij het gebruik hiervan denken we de vlammen snel onder controle te krijgen en hopen we de brand voor de avond te blussen.''
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is maandagochtend brand uitgebroken. Er staan tientallen hectares in brand. ''Dit gaat richting de 100 hectare'', aldus beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten maandag.
Bron: NU.nl
| Gewijzigd: 12 april 2017, 11:54 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het blijft voorlopig droog. Weliswaar kunnen er woensdag en donderdag enkele buien vallen, maar het zal bij lange na niet genoeg zijn om de droogte te verdrijven. Dat heeft een woordvoerder van meteorologisch instituut KNMI gezegd. Daarvoor zijn enkele weken met wisselvallig weer en buien nodig, aldus de zegsman. Over de hoeveelheid neerslag kon hij geen uitspraken doen. Het is nu zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt, aldus de zegsman.
Het is 'zeer droog' deze lente. Volgens het KNMI is de droogte te vergelijken met die van april 2007 en april 1976. 'Het verschil tussen die jaren is dat het in 2007 in mei en juni flink ging regenen. In 1976 bleef het ook in de zomer droog. Wat er dit jaar gebeurt, is daarom moeilijk te voorspellen. Je weet niet wat de zomer brengt.' Behalve droog is het op tweede paasdag ook warm. De temperatuur in het land varieert van 18 tot 23 graden. Met die temperaturen is het iets minder warm dan op eerste paasdag, zegt de woordvoerder. Toen steeg het kwik in de De Bilt, de thuisbasis van het KNMI, tot boven de 25 graden Celsius, een warmterecord met Pasen.
Bron AD
De brandweer heeft de grote brand in het Fochteloërveen vrijwel onder controle. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer maandagmiddag.
,,De inzet van de militaire blushelikopters is zeer effectief geweestâ€Â, vertelt de woordvoerder. ,,Het grootste gevaar is dankzij hun inzet geweken. We zullen doorgaan met het bestrijden van de brand en verwachten tegen de avond te kunnen beginnen met nablussen.†Door de brand in het natuurgebied is tussen de 50 en 100 hectare aan natuur in vlammen opgegaan.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
In het Gooi heeft de brandweer een code Rood ingesteld vanwege de droogte. Open vuren zijn verboden omdat de droge hei zomaar vlam zou kunnen vatten. Dat betekent dus ook niet barbecuen op de hei of op de campings.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
Op de Hoge Venen is een brand uitgebroken in Belle-Croix, in de buurt van de Baraque Michel. De brandweerkorpsen van Verviers, Eupen en Waimes zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden. Er zou ongeveer 4 hectare in lichterlaaie staan. De rookpluim is van ver te zien. Het vuur is moeilijk onder controle te krijgen door de grote droogte. Het rampenplan is afgekondigd.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Een Cougar transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando bestrijdt op Tweede Paasdag 2011 (25 april) een heidebrand in het natuurgebied Fochteloerveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde. Een gebied van tientallen hectares stond in brand.
Bron: destentor | Gewijzigd: 12 april 2017, 11:55 uur, door Joyce.s
De hulpdiensten zijn vermoedelijk in ieder geval nog tot zonsondergang bezig met de grote natuurbrand in Drenthe. Dat verwacht een woordvoerder van de brandweer aan het begin van maandagavond. Er zijn stoplijnen neergelegd, die moeten voorkomen dat het vuur verder uitbreidt. Gehoopt wordt dat de defensiehelikopters die worden ingezet de vlammen nu kunnen blussen. De brand woedt sinds maandagochtend op een groot heideveld van een bij een kilometer in de buurt van Bovensmilde. Een groot deel hiervan is afgebrand. De woordvoerder spreekt van zeker enkele tientallen hectares. Voorkomen kon worden dat de brand zich uitbreidde naar een bosgebied en bebouwing. "Dat hebben we voorkomen en zal niet meer gebeuren", zegt de woordvoerder.
Twee Cougartransporthelikopters storten water uit boven het natuurgebied Fochteloërveen, waar de brand woedt. Zolang de helikopters water uitstorten boven het gebied, kan de brandweer niet zelf blussen, vertelt de woordvoerder. "We moeten het blussen nu dus overlaten aan defensie." Ondertussen bemoeilijkt de wind het blussen van de brand. "De wind wakkert het vuur aan. We hopen dat de wind gaat liggen en wachten nu af. We kijken of de stoplijnen ervoor zorgen dat het vuur zich inderdaad niet verder uitbreidt en de helikopters het werk af kunnen maken", zegt de woordvoerder.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De grote brand die maandag het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland heeft getroffen, komt op een buitengewoon ongelukkig moment. Het vuur heeft al zeker 100 van de in totaal meer dan 3000 hectare grond in lichterlaaie gezet. Hieronder vijf vragen aan beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten.
Wat zijn de gevolgen van de brand?
,,Dat kunnen we nog niet goed overzien. We vrezen dat heel veel reptielen, insecten en zogeheten bodembroeders het loodje hebben gelegd. We zagen ook al reeën uit het veld komen. Deze periode is bovendien extra kwetsbaar voor de dieren omdat ze zich nu voortplanten. Branden zijn altijd erg, maar het is heel tragisch en triest dat dit nu gebeurt.''
Wat is er zo bijzonder aan dit natuurgebied?
,,Het is een van de meest intacte en beste hoogveengebieden van Nederland. In ons land is nog maar 2 procent van het hoogveen over. Daarnaast is het een plek voor bijzondere planten en vogelsoorten, zoals een aantal bodembroeders als het paapje en de roodborsttapuit. Het is ook de enige plek waar de kraanvogel broedt. En we hebben hier drie soorten slangen: de gladde slang, de ringslang en de adder. Ook is er een hele specifieke vegetatie van hoogveenmossen.''
Is het Fochteloërveen vaker getroffen door brand?
,,De laatste brand van deze omvang is al lang geleden, zo in de tachtiger en negentiger jaren. Vorige week hadden we nog een klein brandje. Daar lag een krant bij, dus mogelijk gaat dat om brandstichting. Dit keer ontstond de brand ook langs het pad, dan denk je al snel aan menselijk handelen. Of het nu opzet is of niet. We waren al bang dat dit zou gebeuren, vanwege de droogte. In ons team hadden we al verhoogd toezicht ingesteld. Iedere dag was er wel iemand in het veld. De melding kwam nu ook van een vrijwilliger, die al heel vroeg in het gebied was.''
Hoe kunt u de droogte bestrijden, hoeveel regen is er nodig?
,,We doen al jaren ons best om het gebied goed nat te houden. Daartoe hebben we al veel dingen gedaan, zoals de aanleg van dammen om het water langer vast te houden. Daar is veel in geïnvesteerd. Maar dit jaargetijde vormt altijd een risico. Dat komt doordat het pijpenstrootje hier veel voor komt en dat plantje is momenteel gortdroog en dor. Pas in mei gaat dat groeien. Het moet een behoorlijk tijdje gaan regenen voordat alles weer op peil is. Een buitje is zeer welkom.''
Hoe lang duurt het voordat de natuur na zo'n brand weer is hersteld?
,,Bij de vegetatie, de boompjes en heide gaat dat vrij snel. Die maken straks een groeispurt. Maar het kan best zijn dat we de bodembroeders, de reptielen en de insecten een heel seizoen kwijt zijn. Die moeten volgend jaar opnieuw beginnen. Het is een groot gebied, dus de kans is groot dat deze diersoorten nog wel elders zijn te vinden. We zijn erg benieuwd waar de kraanvogel momenteel uithangt. Het is hier zo'n drukte en met die rookontwikkeling kan het best zijn dat het nest is verlaten.''
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0