Gedeeltelijk waar, zo'n luchtbel moet dan wel in staat zijn om ook daadwerkelijk door te stijgen (LFC) en Cu/Cb's te veroorzaken. Met een droge grenslaag heb je soms zeer sterke convectie maar komt het niet tot forse Cu. We hebben dus wat extra vocht, en/óf een extra zetje nodig. Dat extre stukje lift en vocht zou zomaar gegenereerd kunnen worden op de convergentielijn, probleem is namelijk dat de lucht in de grenslaag initieel vrij droog is. Denk maar eens aan Spaanse pluim onweders. De lucht is van oorsprong droog en zeer warm. Alleen de sterkste triggers zijn dan in staat om door een extra zetje/vocht (zware) onweersbuien te veroorzaken. Ook hier gaat het dan ook vaak om prefrontale convergentielijnen, thermische ruggen/-vores/-laagjes. | Gewijzigd: 31 maart 2011, 17:49 uur, door marsel
Dat zou een bron kunnen zijn inderdaad (als er buien ontstaan ook daarvan is uiteraard vocht afkomstig). Wat je dan krijgt is een smalle zone waarin vocht, warmte, triggering (convergerende grondstroming) én onstabiliteit elkaar kortdurend overlappen. Daar is dan een enkele onweersbui mogelijk. Erachter komt koele zeelucht binnen, ervoor is het in principe te droog.
Ik denk met pijn in het hart terug aan de laatste weken van Augustus 2009 (warmste dag van het jaar). Ook toen een situatie met zeer droge en hete lucht die door een prefrontale convergentielijn en een KF de deur gewezen werd. KNMI gaf een weeralarm af omdat in de overgangszone zware buien mogelijk waren (ben ik nog steeds van overtuigd overigens). Echter de trigger was te zwak en op een paar Cu's en velden onstabiele Ac na kwam er niets van terecht. Alleen op middelbaar niveau ontstond het eea op en vlak voor het KF. Een delicaat proces dus dit soort situaties. Lastig te forecasten, en vaak tegenvallend. We wachten rustig af...verwacht er niet al teveel van, dat is het devies voorlopig. | Gewijzigd: 31 maart 2011, 18:32 uur, door marsel
herhaling van vorig jaar????? (toen was ook telkens Oost-Zuid nederland!
maargoed, 9 van de 10 gevallen pikt het midden er ook nog wat van mee
dat is geen verrassing voor het westen van ooijen
weather without storms is no weather at all.
Maart is zeer droog en zeer zonnig verlopen. De gemiddelde temperatuur lag iets onder de normaal. Vanaf gisteren zijn we echter al overgeschakeld op een warmer en wisselvalliger weertype. De eerste convectieve buien van het seizoen, met lokaal een klap onweer, zagen we gisteren al en zullen we in april vaker gaan zien. Zaterdag wordt het een vrij zonnige dag, met maxima rond 22 graden. Deze ongewone warmte voor begin april (normaal wordt het een graad of 11) wordt op zondag afgestraft door stevige buien, met daarbij ook kans op onweer.
bron: www.weer-online.nl | Gewijzigd: 31 maart 2011, 21:15 uur, door gerard van den brink
Cape blijft steken tussen de 100-300 en een LI van -1 verder zien we een soaring index van 0. Ook is het neerslags signaal afgenomen. Teperatuur op 5km hoogte ligt rond de -19, het verschil met 1.5 is op de meeste plaatsen 40, dus dat zou net genoeg zijn voor hagel. Een KO index van -6 zou wel goed kunnen zijn voor onweer.