In de nacht van zaterdag op zondag om 2 uur wordt de klok een uur vooruitgezet naar 3 uur en gaat de zomertijd weer in. De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Een eenvoudig ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit). De zomertijd begint al sinds 1980 op de laatste zondag van maart en eindigt sinds 1996 op de laatste zondag van oktober. In de jaren 1916-1939 begon de zomertijd het vroegst op 26 maart (1922) en eindigde het laatst op 8 oktober (1922, 1933 en 1939). In de jaren 1977-1995 was 25 maart de vroegste datum (1984, 1990) en 1 oktober (1978) de laatste einddatum.
Door de zomertijd wordt het niet zo vroeg in de nacht licht, terwijl 's avonds een uur langer van daglicht kan worden geprofiteerd. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker. Dankzij de zomertijd verschuift de daglichtperiode een uur. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de klok, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur opschuift. Door de zomertijd valt het warmste moment gemiddeld ongeveer tussen drie en vijf uur in de middag. De laagste temperatuur van het etmaal wordt door de zomertijd ook later bereikt. De dag begint in het algemeen wat frisser met een grote kans op ochtendmist.
In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. Ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder is de Engelse aannemer William Willett in 1907. Tot begin de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen.
De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 16 mei 1940 kende Nederland de Amsterdamse tijd. Die liep 20 minuten voor op de West-Europese tijd (Greenwich Mean Time) en 40 minuten achter op de Midden-Europese Tijd. Dus 12:00 uur in Nederland was 11:40 in Londen en 12:40 in Berlijn. Overgang naar de huidige Midden- Europese Tijd vond plaats op 16 mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd duurde ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer een uur teruggezet.
In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd deze voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft. Voor de huidige tijdrekening is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin een standaardtijd geldt. Als maatstaf (universele tijd) wordt de tijd van Greenwich in Engeland genomen. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich. De tijd wordt de Midden-Europese Tijd genoemd (MET) in de zomer de Midden-Europese zomertijd (MEZT).
Bron KNMI
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Sommige mensen zouden weken nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe tijd.
Wat ik daarbij ook vindt, als ik vroeg op moet staan, en ik ga om half11 naar bed, dan is het eigenlijk pas half10 en warm.
Gevolg is dat ik niet kan slapen, en als ik dan goed kan slapen, 's morgens, dan moet ik er om 6u uit, terwijl het eigenlijk pas 5u 's morgens is. Dan is het net lekker koel.
Ikzelf blijf ook nog altijd lang rondlopen met het idee dat het eigenlijk te vroeg is.
Vandaag de dag hanteren ongeveer 70 landen ter wereld zomer en wintertijd.
Het enige industriele land dat geen zomer en wintertijd hanteerd is Japan.
Zomer en wintertijd wereldwijd
Terwijl de Europese landen uit de zomer en wintertijd voor decennia lang voordeel hebben gehaald met besparing van electriciteit is in 1996 voor Europa een standaard gemaakt. De zomertijd van Europa begint op de laatste zondag in maart en loopt door tot de laatste zondag in oktober. Tijdens de zomer is de tijd van Rusland twee uur voor de standaard Europese tijd. Tijdens de winter, blijven alle 11 van de Russische tijdstreken een uur voor standaard tijd. De equatoriale en tropische landen hebben over het algemeen geen zomer en wintertijd omdat het daglicht qua uren redelijk gelijk zijn tijdens elk seizoen.
Lijst van landen
De meeste landen slaan één uur in de zomer op en veranderen hun klokken tussen middernacht en 03:00.
Afrika
Egypte
Begin: Laatste vrijdag in april
Eind: Laatste donderdag in september
Namibië
Begin: Eerste zondag in september
Eind: Eerste zondag in april
Azië
Most states of the former USSR
Begin: Laatste zondag in maart
Eind: Laatste zondag in oktober
Irak
Begin: 1 april
Eind: 1 oktober
Israël
Begin: 1 april
Eind: De zaterdag tussen Rosh Hashana en Yom Kippur
Antarctica
Het Antartische schiereiland (Post Palmer) gebruikt de tijd van Chili, maar de rest van het continent niet. Rothera een Britse basis hanteerd geen zomer en wintertijd maar blijft gelijk aan die van GMT -3.
Australië
Zuid Australië, Victoria, Australisch Hoofdgrondgebied, Nieuw Zuid-Wales, Lord Howe Island
Begin: Laatste zondag in oktober
Eind: Laatste zondag in maart
Fiji
Gestopt sinds 2000
Nieuw Zeeland
Begin: Eerste zondag in oktober
Eind: Derde zondag in maart
Bron: wetenschap.infonu.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:50 uur, door Joyce.s
keek op m'n mobiel precies toen het 1:59 was en over sloeg naar 3:00,
Hééééérlijk..!!!!! als je, zoals ik, aan het werk was...