Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen worden veel insecten actiever, waaronder de steekmug. In door de Wageningen Universiteit geplaatste muggenvallen zitten sinds vorige week elke dag wel een aantal vrouwelijke lastpakken, meldt natuurbericht.nl.
Muggen die als volwassen insect overwinteren, komen doorgaans medio maart als eerste tevoorschijn. Volgens natuurbericht.nl worden de muggen door de stijgende temperaturen van de afgelopen dagen duidelijk actiever.
De muggen die werden aangetroffen, waren vooral exemplaren van de geringde wintersteekmug. Deze mug blijft eigenlijk de hele winter actief met bloed zuigen, maar wordt een stuk actiever naarmate de temperaturen stijgen.
Naast de muggen waren dit jaar de voorjaarsbloeiers er vroeg bij. Hoewel de lente maandag pas officieel is begonnen, is er volgens natuurbericht.nl op basis van de eerste bloeiwaarnemingen eigenlijk al bijna drie weken sprake van voorjaar. Begin maart werden gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid en maarts viooltje voor het eerst bloeiend aangetroffen.
Bron: de Pers | Gewijzigd: 5 april 2011, 11:02 uur, door Marga
Ik hoop dat ze dat zelf ook weten
Ik heb ze hier in Limburg alweer gezien :s Er zweefden er een stuk of 7 bij het dak van ons huis dinsdag en afgelopen zondag viel er eentje op de grond, vlak voor mij, geen idee waar die vanaf kwam.
Dit zijn smalle langwerpige wespen met lange gele poten, geen idee welk ras of welke soort.
:D
http://www.recensiekoning.nl/2011-03_12598...aan-in-de-lente
Geniale site trouwens!
Eikenprocessierups komt goed uit winter
Degene die door de koude winter verwacht dit jaar minder last te hebben van de eikenprocessierups komt bedrogen uit. Volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum heeft het diertje, dat jaarlijks voor veel overlast zorgt, de winter goed doorstaan. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen flinke irritaties veroorzaken. De haren worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren. Naar verwachting kruipen de eerste rupsen rond 13 april uit het ei. Vanaf 19 mei kan de rups voor overlast zorgen. In het zuiden van het land zijn de rupsen er iets eerder bij dan in het noorden, omdat de winter in de noordelijke provincies iets kouder was.
December
Ondanks de met een gemiddelde temperatuur van -1,1 graden zeer koude decembermaand, heeft de winter geen nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van de rupseneitjes. De eikenprocessierups heeft een voorkeur voor warmte, maar de eitjes hebben de winter prima overleefd. Het kenniscentrum, bestaand uit wetenschappers en ervaringsdeskundigen, houdt de komende maanden de ontwikkeling van de rups in de gaten.
Bron: NU.nl
De eikenprocessierups is er dit jaar vroeg bij. Dit weekend kwamen de eerste eipakketjes uit van de rups, die ieder jaar weer voor veel overlast zorgt. Dat is zes dagen eerder dan verwacht, meldt natuurbericht.nl. De eitjes hebben volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum een extra impuls' gekregen door de hoge temperaturen van de afgelopen weken. Het kenniscentrum verwacht dat de overlast door de brandharen van het diertje op 10 mei begint.
Eind vorige maand meldde het Eikenprocessierups Kenniscentrum al dat het diertje de koude winter goed heeft doorstaan. De verwachting was toen dat de eerste rupsen rond 13 april uit het ei zouden kruipen en dat de rups vanaf 19 mei voor overlast zou zorgen. De eipakketjes kwamen uit in het Noord-Brabantse Mill en in Amsterdam. In Drenthe zijn de pakketjes nog dicht en begint de overlast dus iets later. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen flinke irritaties veroorzaken. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren.
Bron: Nieuws.nl
Ehhhh, weet iemand misschien of vrij jonge eiken ook processierupsen aantrekken?
De gemeente hier heeft namenlijk naast een vernieuwd fietspad eiken geplant Zal leuk worden als die rupsen daar gaan zitten
Greetszzz,
Moneytree-Troll
Het merendeel van de gemeenten in de provincie Antwerpen kampt met grote hinder van de eikenprocessierups. In het verleden bleef de hinder beperkt tot het noorden van Antwerpen, maar in 2010 was hij verspreid over de hele provincie. Dat maakte het departement Leefmilieu van de provincie vandaag bekend, nu de rupsen weer uit hun eitjes zijn gekomen. De provincie peilt sinds 1999 bij de gemeenten naar het aantal locaties met eikenprocessierupsen en de hinder die men ondervindt. Van de 70 gemeenten reageerden er vorig jaar 56 op de jaarlijkse enquête. Slechts twee gemeenten kregen geen meldingen binnen over hinder van eikenprocessierupsen.
Verspreiding
Over een langere periode blijkt uit de enquêtes dat de hinder tot 2003 beperkt was tot het noorden van de regio noorderkempen en Antwerpen en sinds 2008 verspreid is over de hele provincie. Het departement Leefmilieu wijst erop dat de rupsen momenteel nog geen irriterende brandharen hebben (die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken) en dat er dus nog geen gevaar is voor de volksgezondheid. Ook hebben de eiken vandaag minder dan 5 procent bladvorming en heeft het nog geen zin bladbespuitingen uit te voeren.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De wesp wel vriendelijk maar zeer dwingend verzocht om ergens ander heen te gaan?
Die nu vliegen zijn vaak jonge koninginnen die een mooi plekje voor hun nest zoeken. Had 2 of 3 jaar terug ook een grote wesp in het voorjaar in huis en dacht dat die weg was. Tot een aantal maanden later er een file van wespen door mijn huis trok naar hun nest toe