Nasa test momenteel nieuwe ruimtepakken op een Argentijnse basis in Antarctica. Wellicht zijn deze pakken geschikt voor een bezoek aan Mars. De omstandigheden in Antarctica zijn te vergelijken met die van de Rode Planeet. Deze NDX1-pakken zijn ontworpen door ruimtevaartingenieur Padlo de Leon en bestand tegen extreme kou en en stevige windrukken. Het ruimtevaartpak bestaat uit meer dan 350 verschillende materialen, waaronder honingraat en carbonvezels, om gewicht te verliezen zonder aan weerstand in te boeten. Op de basis in Antarctica worden de pakken getest middels ruimtewandelingen. Ook worden oefeningen gesimuleerd, zoals het verzamelen van grondstalen. Eén pak kost 70.000 euro en wordt gefinancierd door de Nasa.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Extreme en desolate omstandigheden
,,Dit is de eerste keer dat we het pak in zulke extreme en desolate omstandigheden testen. Mocht er iets mis gaan, dan kunnen we niet even snel naar de winkel om een reservepak te kopen," zegt De Leon tegen persbureau Reuters. ,,Mars is een mix van verschillende omgevingen. Zo kent de planeet een woestijn, maar de temperaturen en winden zijn zoals die op Antarctica. We gaan dan ook de pakken op meerdere plekken testen."
Mars in Marambio
Het pak wordt getest in Marambio. Tijdens deze missie, genaamd Mars in Marambio, draagt De Leon zelf het pak ook. De helm heeft een ingebouwde microfoon waarmee gecommuniceerd kan worden met de buitenwereld. Marambia werd uitgekozen omdat deze, in vergelijking tot andere basissen op Antarctica, makkelijker toegang heeft tot permafrost. Dit is een ondergrond die bijna het hele jaar door bevroren blijft.
Robotmissies
Voorlopig worden de pakken nog niet gebruikt. Zelfs als deze positief uit de test komen, is het onwaarschijnlijk dat het pak de eerste 25 jaar wordt gebruikt. Vorig jaar liet Obama nog weten dat er pas halverwege 2030 astronauten naar Mars worden gestuurd. Ook de strictere Nasa-budgetten zijn niet in het voordeel. Voorlopig wordt waarschijnlijk nog de voorkeur gegeven aan robotmissies op Mars en Jupiter. De Leon blijft wel in zijn project geloven. ,,Zelfs als er maar één bout van ons ruimtepak ooit op Mars belandt, zou ik al een dolgelukkig man zijn."
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0