De Duitse regering heeft de beslissing om de kerncentrales in het land langer open te houden, opgeschort. Ook in andere Europese landen en bij de EU woedt de discussie over kernenergie volop naar aanleiding van de mogelijke ramp in Japan.
Vorig jaar besliste de regering van bondskanselier Angela Merkel om de verouderende kerncentrales in Duitsland langer open te houden. Op die beslissing kwam toen felle kritiek van de oppositie. Zaterdag nog vormden tienduizenden mensen een menselijke ketting in Duitsland om te protesteren tegen die beslissing. Die betoging was overigens gepland voor de aardbeving en de tsunami in Japan het debat over kernenergie opnieuw deden oplaaien. Nu kondigt Merkel op een persconferentie een moratorium op de beslissing aan. De komende drie maanden moet er bijkomend onderzoek komen en mogelijk wordt de beslissing herzien. Ze zegt wel dat kernenergie erg belangrijk blijft, al is ze "niet bezorgd over de energievoorziening in Duitsland".
Nu er in Japan mogelijk een ramp ontstaat bij de kerncentrales na de aardbeving, woedt de discussie ook in vele andere landen opnieuw. Zwitserland maakte vandaag ook al bekend dat de beslissing of de kerncentrales al dan niet langer openblijven, wordt uitgesteld. In Frankrijk dringt de oppositie aan op een referendum over de kerncentrales.
EU: "Bevoegdheid bij de lidstaten"
"De Europese Commissie heeft geen zeggenschap over een eventuele verlenging of inkorting van de levensduur van de kerncentrales. Die beslissing is aan de lidstaten." Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd. Dinsdag organiseert de EU-commissaris voor Energie, Günther Oettinger, een bijeenkomst van de ministers van Energie van de 27 lidstaten. Bij die vergadering zullen ook experts zijn en vertegenwoordigers van de nucleaire sector. De veiligheid van de kerncentrales in Europa wordt het belangrijkste agendapunt.
Bron: de Redactie