Ongewoon lage temperaturen in de ozonlaag boven de Noordpool hebben de laatste tijd geleid tot grootschalige ozonafbraak. Hierdoor stevent het Noordpoolgebied af op een record vernietiging van ozon. Dat meldt het KMI op gezag van internationale metingen. "Onze metingen tonen aan dat op de betrokken hoogte ongeveer de helft van het ozon afgebroken is gedurende de laatste weken", zegt Markus Rex, onderzoeker bij het Alfred Wegener Instituut voor Polair en Maritiem Onderzoek in Potsdam. "Aangezien de omstandigheden voor deze ongewoon snelle afbraak verdergaan, verwachten we een verscherping van deze situatie."
Verhoogde UV-intensiteit
De waargenomen veranderingen kunnen later ook gevolgen hebben voor gebieden buiten het dunbevolkte Arctische gebied. Luchtmassa's die daar aan ozonafbraak onderhevig zijn geweest, bewegen meestal geleidelijk naar het zuiden. Als gevolg van de verminderde bescherming tegen de ultraviolette straling van de zon door de sterk verdunde ozonlaag kunnen episodes van verhoogde UV-intensiteiten ook op middelbare breedtegraden voorkomen. Rex roept daarom op tot bijzondere aandacht voor efficiënte bescherming tegen UV-straling gedurende de lente.
Agressieve componenten
Ozon breekt af wanneer chemische restanten van chloorkoolwaterstoffen in extreem koude omstandigheden omgezet worden in agressieve, ozonvernietigende componenten. Gedurende meerdere jaren verwijzen wetenschappers naar de connectie tussen ozonafbraak en klimaatswijzigingen. Terwijl koude winters in de Arctische regio zeldzamer geworden zijn sinds het midden van de vorige eeuw, zijn deze wel kouder geworden en hebben ze aanzienlijke ozonafbraak mogelijk gemaakt in deze regio.
Global warming
"De huidige winter is een voortzetting van deze ontwikkeling, die inderdaad mogelijk gelinkt is aan de globale opwarming", aldus Rex die van een slechts schijnbare paradox gewaagt. "De toenemende concentratie aan broeikasgassen houdt de warmte van de Aarde gevangen in de onderste luchtlagen. Er zal dus minder stralingswarmte de hogere luchtlagen bereiken, en daar een afkoeling veroorzaken". Deze afkoeling gebeurt juist in de ozonlaag en draagt zo bij tot de versterking van de ozonafbraak.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:32 uur, door Joyce.s
Ik zou zelfs mijn vis er niet in verpakt willen hebben...
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!