Technici werken dag en nacht om de problemen in de Japanse kerncentrale op te lossen. De kapotte kernreactor nummer 2 van de kerncentrale Fukushima I blijft ook dinsdag nog rook en stoom uitstoten. Reactor nummer 3 is gestopt met roken. Medewerkers hebben de stroomvoorziening naar de centrale inmiddels weten te herstellen. Niet alle reactoren zijn aangesloten, omdat een aantal nog niet stabiel genoeg is. Na de aardbeving en tsunami viel het koelsysteem van de centrale uit. Dat heeft geleid tot een race tegen de klok om een ramp te voorkomen. De atoomwaakhond van de Verenigde Naties, IAEA, stelde maandag dat de crisis in Fukushima I ,,nog altijd niet is opgelost" en dat de situatie ,,nog steeds ernstig" is. Maar het agentschap toonde zich ook optimistisch door te stellen dat de Japanse autoriteiten de crisis zullen oplossen.
Straling
In de omgeving van de kerncentrale van Fukushima is 1600 keer de normale hoeveelheid radioactieve straling gemeten, meldt de NOS. Experts van het Internationaal Atoom en Energie Agentschap (IAEA) deden de metingen op 20 kilometer van de centrale. Dat is de grens van de zone waar iedereen geëvacueerd is. In en rond Fukushima zijn door de vrijgekomen straling voeding en melk besmet geraakt. Ook het kraanwater is radioactief besmet. Minister van Consumentenzaken Renho probeerde paniek te voorkomen: ,,Als voedsel een verhoogd stralingsniveau heeft, dan komt het niet op de markt, dus maak je alsjeblieft geen zorgen.''
Doden
De aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en de tsunami hebben vooral in het noordoosten van Japan veel schade aangericht. Het officiële dodental staat inmiddels op meer dan negenduizend. Daarnaast worden ruim 12.000 mensen vermist.
Hulp
Volgens het Rode Kruis komt de hulp aan de getroffen gebieden elf dagen na de ramp goed op stoom. ,,Maar het blijft moeilijk'', aldus een zegsman. Meer dan 319.000 mensen zijn geëvacueerd, 2,4 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkwater en 221.000 huishoudens hebben geen stroom.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Japan is vandaag, in een tijdsbestek van 2.5 uur getroffen door drie zware aardbevingen. De aardbevingen hadden een kracht van 6.6, 6.4 en 6.6 op de schaal van Richter. Volgens de laatste berichten is er geen kans op een tsunami. De bevingen deden zich voor op een diepte van 26.5, 27 en 15.5 kilometer.
©onweer-online
Magnitude 6.6
Date-Time
* Tuesday, March 22, 2011 at 09:44:29 UTC
* Tuesday, March 22, 2011 at 07:44:29 PM at epicenter
Location 39.863°N, 143.436°E
Depth 15.5 km (9.6 miles)
Region OFF THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances
181 km (112 miles) ESE of Hachinohe, Honshu, Japan
196 km (121 miles) E of Morioka, Honshu, Japan
252 km (156 miles) ESE of Aomori, Honshu, Japan
565 km (351 miles) NE of TOKYO, Japan
Er is voortgang geboekt bij het koelen van de oververhitte reactors van de Japanse Fukushima Dai-ichi-kerncentrale en de situatie lijkt zich steeds verder te stabiliseren, maar toch was er dinsdag weer een tegenslag. Het water in een vat met gebruikte brandstofstaven naderde het kookpunt waardoor het risico is ontstaan dat opnieuw radioactieve stoom ontsnapt. Een ander risico is dat het water verdampt, waardoor de brandstofstaven komen bloot te liggen. Bij extreem hoge temperaturen kan de bekleding van zirkonium van de brandstofstaven smelten en exploderen. Of de brandstofstaven blootliggen is onduidelijk.
Ondertussen is de publieke afkeer van elektriciteitsbedrijf Tepco, de beheerder van de kerncentrale, sterk toegenomen. De gouverneur van de prefectuur Fukushima weigerde de voorzitter van Tepco te ontmoeten. "Het belangrijkste is dat Tepco alles in zijn vermogen doet om de crisis te bezweren. Dus ik heb hun aanbod afgewezen", zei gouverneur Yuhei Sato tegen de nationale zender NHK. "De ongerustheid, woede en ergernis onder de bevolking van Fukushima heeft me er toe doen besluiten dat ik hun verontschuldigingen gewoon niet kan accepteren."
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Managers van de zwaar beschadigde kerncentrale in Japan hebben vanmorgen hun excuses gemaakt aan mensen die moesten worden geëvacueerd. Japanse media lieten zien hoe onder anderen Norio Tsuzumi, tweede man van Tokio Electric Power Co (Tepco), een buiging maakt voor tijdelijke bewoners van een opvangcentrum.
,,Het spijt ons dat we zoveel problemen hebben veroorzaakt'', zei Tsuzumi tegen zijn gedupeerde landgenoten. ,,Ik maak hiervoor excuses uit de grond van mijn hart.''
Woedende bewoners
Het was de eerste keer dat een Tepco-topman een bezoek bracht aan een centrum voor evacués uit de omgeving van de kerncentrale Fukushima I. Tsuzumi werd niet overal met open armen ontvangen. Bij sommige opvangcentra blokkeerden woedende bewoners de toegang, zo meldde de krant Sankei Shimbun.
Bron AD
Minuscule hoeveelheden van radioactieve deeltjes uit Japan hebben IJsland bereikt, als eerste land in Europa. Ze zijn ontdekt door een monitoringsysteem van de Verenigde Naties. Het VN-systeem Ctbto heeft 63 meetstations over de hele wereld om verboden atoomproeven op te sporen.
,,Het gaat om extreem kleine hoeveelheden'', zei een medewerker vanuit het hoofdkantoor in Wenen. ,,Het heeft niets te maken met gezondheidsrisico's''. Frankrijk verwacht woensdag de eerste Japanse deeltjes te meten. Het gaat daarbij om een hoeveelheid die duizend- tot tienduizendmaal onder de niveaus na het ongeval in Tsjernobyl bijna 25 jaar geleden. Vorige week hadden Amerikaanse diensten al gemeld dat ze radioactieve deeltjes uit Japan hadden aangetroffen. Ook de hoeveelheden die in Alaska en Canada zijn gemeten, zijn geen bedreiging voor de gezondheid, meldde de Verenigde Naties.
Bron AD
Alle reactoren van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima liggen weer aan de externe stroomvoorziening, zo heeft operator Tepco dinsdag gemeld. Dinsdag raakten ook de reactors 3 en 4 weer aan de stroomvoorziening verbonden, alhoewel maandag uit reactoren 3 en 2 opstijgende rook de inspanningen had gedwarsboomd om de stroomvoorziening te herstellen en de om de afvoerbekkens met gebruikte brandstofstaven af te koelen. Defensieminister Toshimi Kitazawa zei dinsdag dat de rook uit reactor 3 wellicht afkomstig was van brandend puin terwijl de uit reactor 2 komende rook stoom was. Stoom ontstaat wanneer water de oververhitte kernbrandstofstaven afkoelt.
Licht
Reactor 3, die als bijzonder gevaarlijk geldt omdat er hooggiftig plutonium ligt, kreeg dinsdag zelfs al weer licht. Het herstellen van de lichtvoorziening in de controlezaal is een belangrijke stap om de de vitale koelingfuncties te herstelllen, om het ventilatiesysteem voor het filteren van radioactieve stoffen uit de lucht te herstellen alsmede voor meetmethodes.
Vooraleer weer stroom in de reactoren te brengen moeten de arbeiders alle stukken uitrusting eerst controleren. Momenteel kunnen arbeiders geen uren in de controlezaal doorbrengen vanwege de hoge straling en het stroomtekort.
Vooruitgang
Minister van industrie Bandri Kaieda erkende dat de vooruitgang in het herstellen van de elektriciteit goed nieuws is, maar dat de situatie nog steeds "extreem moeilijk" blijft. Als de elektriciteit weer werkt, zal de echte situatie in de kernfabriek "zichtbaar" worden en zal de overheid kunnen nagaan of de huidige maatregelen volstaan om de crisis onder controle te krijgen, zei woordvoerder Hidehuko Nishiyama van de Japanse nucleaire waakhond.
Bron: GvA
De radioactieve wolk die volgde op de kernramp in Japan zal niet boven ons land komen. Dat zegt David Dehenauw van het KMI dinsdag. Maandag werd een lichte verhoging gemeten van radioactiviteit langs de Amerikaanse oostkust. Dinsdag werd de wolk geregistreerd boven IJsland, maar in geen van beide landen is er gevaar voor de volksgezondheid. De deeltjes zijn al te sterk verdund.
Het KMI laat dinsdag weten dat er ook in ons land geen enkel gevaar is. "De berekeningen tonen aan dat de deeltjes zich oostwaarts verplaatsen naar Europa en Afrika en ondertussen verder verdunnen", zegt Dehenauw. "Ik heb geen enkele berekening gezien die lucht uit het oosten van de VS of IJsland naar ons land stuurt." Volgens Dehenauw zijn de berichten in de Franse pers dat er vanaf woensdag radioactiviteit in zeer lage concentraties zou kunnen worden gemeten in Frankrijk en België niet correct.
Bron: de Standaard
17u28: Het Internationaal Atoomagentschap laat bij monde van Graham Andrew, senior advisor van Yukiya Amano, weten dat "de radioactieve besmetting in de regio is zorgwekkend en moet nauwgelet in de gaten worden gehouden". Plus: "We are still in an accident that is still in a very serious situation".
17u23: In het door de tsunami getroffen Kesennuma is in de Shinkin Bank iemand gaan lopen met ongeveer 500.000 in cash. Dat geld zat in de kluis, waarvan het veiligheidsmechanisme het begaf door de vloedgolf, het wegvallen van de stroom of de zware aardschok (of een combinatie daarvan). De dief moest gewoon binnenwandelen en zijn zakken vullen. Door de chaos in het overspoelde stadje ontdekte de bank pas vandaag dat het geld weg was, verklaarde een anonieme agent aan een reporter van AP. Hij vertelde de journalist dat hem eigenlijk verboden was om van hety incident iets tegen de pers te zeggen.
17u14: Ook in de controlekamer van reactor nummer 3 is er nu licht!
17u12: Het bad met gebruikte splijtstofstaven van reactor nummer 2 is gevuld met water vandaag, maar de temperatuur blijft te hoog: 51 graden, terwijl het niet meer dan 40 mag zijn.
17u09: Het is nu nacht in Japan en tijd om de voornaamste nieuw ontwikkelingen op een rijtje te zetten:
1) Na sussende woorden dat "het ergste nu wel achter de rug is" van het Japans atoomagenschap, blijkt er een ernstig probleem met reactor nummer 1 te zijn, waar de temperatuur in de reactorkern onheilspellend stijgt.
2) Er komen meer berichten binnen over de verspreiding van de radioactiviteit. Uit metingen van dinsdagochtend (Japanse tijd) blijkt dat op 8 kilometer van de centrale de niveaus jodium-131 meer dan 80 keer hoger liggen de wettelijke limiet en op 16 kilometer nog steeds meer dan 16 keer. De cijfers wijzen erop dat de radioactieve besmetting van de zee uitbreidt.
In de grond op veertig kilometer van de rampcentrale Fukushima 1 zit nu al meer dan 400 keer de normale hoeveelheid radioactiviteit. Dat blijkt uit stalen die professor Keigo Endo van de Gunma-universiteit analyseerde. Hij vond 430 keer meer jodium-131 dan normaal en 47 keer meer cesium-47 dan voor de kernramp.
Vannacht maakte iemand van het Internationaal Atoomagentschap bekend dat in een dorpje op 20 kilometer van de centrale de radioactiviteit 1.600 keer hoger is dan normaal. Ook de regen is radioactief, toen het in Ibaraki, meer dan 100 kilometer van de centrale begon te regenen werd een nieuwe piek gemeten.
3) De wind is gedraaid en zit nu in de richting van Tokio.
4) Er is stroom op de site, en licht in de centrale controlekamer, maar niet in de reactorgebouwen. Er moeten reparaties uitgevoerd worden voor die daar kan worden aangesloten.
5) Er duiken steeds meer bewijzen op van een "ongezonde" relatie tussen de Japanse overheid en Tepco. Zo werden een maand voor de tsunami "stress cracks" vastgesteld aan reactor 1, maar de overheid negeerde het rapport en verleende Tepco een nieuwe vergunning voor tien jaar.
6) Er hangt radioactiviteit van Fukushima boven Europa. Het gaat om niet-gevaarlijke concentraties.
16u50: Het aantal doden en vermisten ligt nu boven 23.000.
16u43: Goed nieuws is wel dat door de stroom er nu tenminste licht is op de site. De stroom is ook aangesloten op alle zes de reactorgebouwen, maar voorlopig durven de ingenieurs hem nog niet aanzetten.
16u41: Een "senior official" van het Internationaal Atoomagentschap zegt tegen journaliste van Reuters "ongerust te zijn" over de situatie in reactor 1 in de rampcentrale van Fukushima.
16u19: Sakae Muto, vice-president bij Tepco: "We hebben meer tijd nodig en meer water om de reactoren te koelen. Het is te vroeg om te zeggen dat de situatie stabiel is." Muto bevestigde dat reactor nummer 1 sinds vandaag weer zorgen baart. De temperatuur in de kern van de reactor bedraagt nu 390 graden celsius en is stijgende. "Die moet dringend naar beneden", aldus Muto tegen Reuters, en hij voegde er aan toe dat de reactor gebouwd is om niet hoger dan 300 graden celsius te gaan.
15u16: Na een "break" van drie dagen zijn er in Tokio opnieuw georganiseerde stroomonderbrekingen. Ongeveer drie miljoen mensen per keer komen dan zonder stroom te zitten. Dat scenario gaat nog zeker tot eind april en waarschijnlijk langer duren. Er zijn immers een aantal problemen:
1) Tepco, de grootste elektriciteitsproducent in Azië is in de tsunami 20 procent van z'n capaciteit verloren. Het kan daardoor momenteel nog 35 gigawatt produceren.
2) Tepco denkt tegen de zomer aan 54 gigawatt te geraken, terwijl er dan normaal gezien 60 gigawatt nodig is, en meer als er een hittegolf is. De stroomonderbrekingen zullen dus nog een poosje aanhouden.
3) De enige rivaal die Tepco kan helpen, Tohoku Electric Power Co, die normaal één derde van z'n stroom doorverkoopt aan Tepco, is ook zwaar getroffen. Die kan niet bijleveren.
4) Waarom dan niet gewoon stroom afleiden van de andere, niet getroffen delen, zoals het Westen van Japan? Dat kan niet omdat daar een 60 hertz frequentie wordt gebruikt, en in het Oosten van Japan is 50 hertz. Er is slechts een overdrachtcapaciteit van amper 1.000 megawatt. De twee verschillende stroomstandaarden werden bepaald tijdens het Meiji-tijdperk, meer dan 100 jaar geleden.
14u54: De Japanse premier Kan heeft 15 minuten gebeld met Herman Van Rompuy. Kan beloofde Van Rompuy "transparant te zullen communiceren over de nucleaire ramp".
14u46: Na meer dan 11 dagen is de brand in de Cosmo Oil-raffinaderij in Chiba eindelijk geblust. Het was met 220.000 vaten per dag één van de grootste raffinaderijen van Japan.
14u41: In de grond op veertig kilometer van de rampcentrale Fukushima 1 zit nu al meer dan 400 keer de normale hoeveelheid radioactiviteit. Dat blijkt uit stalen die professor Keigo Endo van de Gunma-universiteit analyseerde. Hij vond 430 keer meer jodium-131 dan normaal en 47 keer meer cesium-47 dan voor de kernramp, meldt de New York Times.
14u22: Sony zit ook in de problemen. Het denkt eraan om ondermeer de fabricage van ondermeer PlayStations tijdelijk naar het buitenland over te hevelen. Vijftien van Sony's 25 Japanse fabrieken liggen nog altijd stil, en de overige tien hebben te kampen met urenlange stroomonderbrekingen. In Japan wordt nog altijd een vijfde van 's werelds microchips geproduceerd.
14u21: Bedrijven buiten Japan beginnen de gevolgen van de megabeving te voelen. Rio Tinto, 's werelds tweede grootste ontginner van ijzererts, vreest dat de aanvoer van ijzererts zal verminderen omdat de aanvoer van werktuigen uit Japan gestopt is. Apple, General Motors en Nokia zitten nu al in de knoei. Toyota zegt dat het al 140.000 auto's achterstaat, een aantal dat elke dag met meer dan 20.000 oploopt.
13u45: De Japanse zender NHK waarschuwt voor erg zware naschokken, "tot zeven of meer" op de magnitudeschaal, voor het Noordoosten van Japan.
13u44: "De tsunami heeft de hele Sint-Jakobsschelpenindustrie van Japan weggeveegd", zegt vishandelaar Toshiharu Kagami, "en niet alleen de kwekerijen, maar ook alle mensen die daar werkten." Ook de oesterindustrie is weggevaagd en die van het in Japan erg populaire "wakame"-zeewier. Het gaat om een sector die een jaarlijkse omzet draaide van 5 miljard. Japanners zijn dol op zeevruchten, maar het zal volgens Kagami jaren duren voor er weer een degelijke aanvoer is.
13u20: De jongste twee uur is de radioactiviteit weer flink aan het stijgen in Ibaraki, op een goeie 120 kilometer van de rampcentrale. Dat komt omdat het aan het regenen is.
13u14: De Japanse premier Kan liet gisteren weten dat hij vandaag persoonlijk polshoogte zou gaan nemen in de buurt van de rampcentrale Fukushima 1. Het is nu avond in Japan en het lijkt erop dat Kan zijn kat heeft gestuurd.
13u03: NISA, het Nuclear and Industrial Safety Agency, het belangrijkste orgaandat inspecties moet doen van kerncentrales om te zien of ze veilig zijn heeft volgens BBC World "al tien jaar lang geen fatsoenlijke controles meer uitgevoerd. Zie ook onze posts van 10u51 en 12u28.
13u01: De Japanse voetbalcompetitie herneemt op 23 april.
12u57: Vannacht maakte iemand van het Internationaal Atoomagentschap bekend dat in een dorpje op 20 kilometer van de centrale de radioactiviteit 1.600 keer hoger is dan normaal.
12u55: Tepco geeft toe dat er ook verder van de Fukushima-rampcentrale sterk verhoogde radioactiviteit is gemeten in zee. Uit metingen van dinsdagochtend (Japanse tijd) blijkt dat op 8 kilometer van de centrale de niveaus jodium-131 meer dan 80 keer hoger liggen de wettelijke limiet en op 16 kilometer nog steeds meer dan 16 keer. De cijfers wijzen erop dat de radioactieve besmetting van de zee uitbreidt.
12u48: Verbetering van de situatie valt uit dat laatste statusrapport niet echt op te maken. Er zijn nog steeds problemen om reactoren 1, 2 en 3 te koelen. En voor reactor 4 staat er "renewed nuclear chain reaction feared at spent-fuel storage pool". Goed nieuws wel voor 5 en 6, die onder controle zijn gebracht. Van de nieuwe zorgen rond de snel stijgende temperaturen in reactor 1, waarvan één van de ingenieurs sprak tijdens de laatste Tepco-briefing, maakt dit rapport nog geen melding.
12u40: Er is een nieuw officieel statusrapport over de rampcentrale Fukushima. Daaruit blijkt dat er opnieuw in drie reactoren zeewater wordt gepompt. Nochtans hebben nucleaire experts Japan gewaarschuwd dat al 20 jaar geweten is dat niet zo'n goed idee is, zeker als het systematisch gebeurt omdat als zeewater kookt, de zoutoplossing in het water gaat condenseren en uiteindelijk zoutkristallen vormen. Uit analyses blijkt dat al vrij snel erg dan geen koeling meer gebeurt.
12u28: Een vreemde persconferentie alweer, met als teneur "het komt uiteindelijk allemaal wel goed" waar het Japanse nucleaire veiligheidsbureau NISA claimde dat het niet verwachtte dat de baden met gebruikte splijtstofstaven nog problemen zouden opleveren. Maar Hidehiko Nishiyama van datzelfde atoomagentschap verklaarde een uur daarvoor aan buitenlandse reporters dat "temperatures in a spent-fuel pool at the No. 2 reactor are believed to be around the boiling point, raising the risk of the fuel being exposed."
12u25: Het waren niet eens overheidsmensen die VOA-correspondent Steve Herman probeerden te verhinderen dat hij geluidsopnames maakte van een persconferentie over de nucleaire toestand, maar Japanse journalisten, blijkt nu.
12u07: Kyodo meldt dat men geslaagd is om stroom aan te sluiten in alle zes de reactorgebouwen nu. Het probleem is dat in ondermeer 2 & 3 door brand en explosies veel systemen stuk zijn.
11u46: Er is blijkbaar ook toenemende bezorgdheid over de temperatuur in reactor 1 nu.
11u45: De vice-president van Tepco zegt dat het "voorbarig is om te stellen dat de situatie in reactoren 1, 2 en 3 stabiel is".
11u29: Volgens Hidehiko Nishiyama, directeur-generaal van NISA, is de kans erg klein dat de baden met gebruikte splijtstofstaven nog eens in kritieke toestand zullen verkeren.
11u07: Een bestuurslid van Tepco heeft zich bij de geëvacueerde burgers verontschuldigd voor de kerncrisis in Fukushima. Vicepresident Norio Tsuzumi sprak de slachtoffers toe in een zaal waar ze sinds hun evacuatie verblijven. "Het spijt ons dat we jullie zoveel last bezorgen", zei hij. In een straal van 20 kilometer moesten alle omwonenden hun huis verlaten. Ook de burgemeester van Okuma verblijft in deze tijdelijke schuilplaats. Hij vroeg Tsuzumi om de nucleaire crisis zo snel mogelijk op te lossen.
10u59: Regeringsmedewerkers hebben geprobeerd de opname-apparatuur van Steve Herman, correspondent van Voice of America, en één van de beste nog actieve nieuwsbronnen in Japan, in beslag te nemen.
10u51: De New York Times pakt uit met een nieuw verhaal over de ongezonde banden tussen de Japanse overheid en energiegigant Tepco, de uitbater van de rampcentrale in Fukushima. Blijkbaar werden "stress cracks" gevonden aan essentiële delen van reactor nummer 1, een maand voor de tsunami, tijdens een inspectie van de fabriek die nodig was om een nieuwe vergunning voor tien jaar te krijgen. De inspecteurs waarschuwden in hun rapport dat dit problemen zou kunnen opleveren en beval aan de reactor te decommissioneren. De overheid besloot de aanbevelingen van de Japanse nucleaire veiligheidscommissie te negeren en leverde de vergunning gewoon af, met de aanbeveling dat Tepco de zaak in de gaten moest houden.
10u36: De Japanse overheid gaf een update over de reactoren in Fukushima. Boven reactor 2 zou nog steeds een kleine hoeveelheid witte rook hangen, terwijl de rook boven reactor 3 verdwenen is. Gisteren werden de activiteiten gestaakt door een zwarte rookpluim boven die laatste reactor.
Bron: HLN
De rampen die Japan hebben getroffen hebben zware gevolgen voor de eens zo robuuste economie. Drie van de grootste bedrijven in het land, Toyota, Honda en Sony, hebben hun productie moeten terugschroeven als gevolg van een tekort aan grondstoffen en onderdelen en schade aan fabrieken. Autofabrikanten Toyota en Honda hebben de productie van auto's stilgelegd. Al twee weken worden er geen nieuwe auto's gebouwd en de productiestop blijft tot dit weekeinde gehandhaafd. Elektronicafabrikant Sony heeft de fabricage van een aantal populaire consumentenproducten, zoals camera's en televisies, stilgelegd. Vijf fabrieken blijven tot eind maart gesloten.
Niet alleen Japanse bedrijven hebben veel last van de natuurrampen die het land hebben getroffen, ook elders in Azië zijn door de ramp problemen ontstaan. Bedrijven die halfgeleiders, auto-onderdelen, staal en LCD-schermen importeerden vanuit Japan, zien hun voorraad sterk dalen, maar kunnen deze niet aanvullen. In Zuid-Korea, maar ook in andere landen wordt gevreesd dat de problemen niet binnen een maand of twee maanden zijn opgelost. Volgens deskundigen is er steeds meer kans dat de leveringsproblemen zullen aanhouden. "Als de leveringsproblemen blijven voortduren dan krijgen Koreaanse bedrijven, die sterk leunen op materialen en onderdelen die vanuit Japan worden geïmporteerd, te maken met ernstige productieproblemen", aldus de deskundigen.
Bron Nieuws.nl
De Japanse kerncentrale Fukushima I blijft radioactiviteit lekken. Het is nog onduidelijk wat de precieze bron van de straling is. Dat meldde een functionaris van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) vandaag. De functionaris zei: “Het is de vraag waar de straling vandaan komt.†De atoomwaakhond van de Verenigde Naties liet verder weten bezorgd te zijn dat het weinig informatie krijgt over de situatie bij de centrale van de Japanse autoriteiten. “We hebben al enige tijd geen bevestigde informatie gekregen over reactor 1", aldus een woordvoerder. “We zijn bezorgd dat we de precieze status van de reactor niet kennen."
Bron: Spitsnieuws
Volgens geologen is de volgende zware aardbeving in Japan een kwestie van tijd. De zware beving die het land trof op 11 maart jongstleden heeft het oppervlak veranderd en daardoor is er een hoop druk komen te staan op een breuklijn nabij Tokio. Geologen verwachten niet dat er wederom een beving van 9.0 voor zal gaan komen, maar we moeten wel rekening houden met een aardbeving van magnitude 7.5 op de schaal van Richter. Dit zou al voor ernstig situaties kunnen gaan zorgen, zegt geoloog Roger Musson.
De zware aardbeving die Japan trof heeft het landschap van Japan flink door elkaar geschud. Niet alleen boven zeeniveau, ook op de zeebodem is het één en ander drastisch veranderd. Het creëerde een geul over de zeebodem die ongeveer 380 kilometer lang is en 380 kilometer breed is. De tektonische plaat is op deze plaats maar liefst negen meter onder de andere plaat gedoken. Hierdoor is de breuklijn afgenomen, maar op andere breuklijn in het gebied (bij Tokio) is er juist meer spanning op komen te staan. De breuklijn nabij Tokio wordt beschouwd als één van de dodelijkste breuklijnen. Vrijwel alle zware aardbevingen die het land ooit troffen, vonden op deze breuklijn plaats.
Het verschijnsel is niet nieuw te noemen en het komt vaker voor. Hetzelfde gebeurde in 2004 in Indonesië. Na de zeer zware aardbeving en tsunami, waarbij 230.000 mensen om het leven kwamen in verschillende landen, kwam drie maanden later een tweede zware aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen circa 100 mensen bij om het leven.
Of de breuklijn bij Tokio voor veel ellende gaat zorgen is moeilijk te voorspellen. "Er zijn een aantal goede voorbeelden van zulke spanningen die tot andere aardbevingen leiden, maar er zijn voorbeelden van gevallen waarin dat niet gebeurde zegt onderzoeker Brian Atwater ." Wel staat vast dat de recente aardbeving geen goed heeft gedaan aan de breuklijn bij Tokio. Wetenschappers bestuderen de 11 maart aardbeving en de lopende seismische activiteit om te bepalen waar nieuwe spanningen worden opgebouwd.
©onweer-online
Voor mensen is de directe omgeving van kerncentrale Fukushima in Japan een te vermijden gebied. Maar dieren zouden weleens kunnen profiteren van de problemen met de kerncentrale. Dat zegt radiobioloog René Huiskamp van het NRG in Petten.
"Dat zag je ook in Tsjernobyl", aldus Huiskamp. "Er was daar enige tijd na de ramp een enorme toename van herten en vossen. Die gedijen er nog steeds beter dan in andere gebieden, omdat ze er rustig kunnen leven, niet gestoord door mensen die jagen, ontbossen en branden veroorzaken. Het is een soort paradijs geworden voor dieren." In de directe omgeving van Tsjernobyl wonen sinds de kernramp van 1986 geen mensen meer. De meeste dieren zijn volgens Huiskamp minder gevoelig voor radioactieve straling dan mensen. Wel moeten mensen oppassen met melk van koeien die grazen in de buurt van Fukushima. Hun melk kan radioactief besmet zijn.
Bron: HLN
In de omgeving van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I zijn radioactieve deeltjes aangetroffen in broccoli en onbewerkte melk. Dat heeft het Japanse ministerie van Gezondheid dinsdag gemeld. In de melk en broccoli zitten meer radioactieve deeltjes dan wettelijk is toegestaan. Afgelopen weekeinde was in het gebied rond de kerncentrale al een te hoge concentratie radioactief jodium aangetroffen in spinazie en kraanwater. Ook in het zeewater bij de centrale werd een verhoogde concentratie.
Bron: NU.NL
Onweersdagen: 0
Technici hebben stroomkabels kunnen bevestigen aan de zes reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima I, die bij de aardbeving en tsunami van 11 maart zwaar beschadigd raakte. In de controlekamer van reactor 3 is de elektriciteitsvoorziening deels hersteld, het licht werkt weer. De kerncentrale heeft in totaal zes reactoren, die alle in de problemen kwamen toen de koelsystemen uitvielen na een tsunami. Hulpverleners kunnen nu weer werken in de controlekamer. Reactor nummer 3 is een grote bron van zorg, omdat die plutonium en uranium bevat. Verder hopen de medewerkers van Fukushima I dat als de elektriciteit weer werkt, de koelsystemen weer op gang kunnen worden gekregen.
Reactor 1 lekt nog altijd
Voorlopig lekt Fukushima I nog altijd radioactiviteit. ,,De vraag is waar de straling vandaan komt", aldus een medewerker van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). De atoomwaakhond van de Verenigde Naties liet verder weten bezorgd te zijn over de weinige informatie die het van de Japanse autoriteiten krijgt over de situatie bij de centrale.
,,We hebben al enige tijd geen informatie gekregen over reactor 1", aldus een woordvoerder. ,,We zijn bezorgd dat we de precieze status van de reactor niet kennen." Ook ontbreekt informatie over de temperatuur in de bassins met gebruikte splijtstof bij de reactors 1,3 en 4. Verder liet het agentschap weten dat de problemen nog altijd ,,zeer ernstig" zijn. De werkzaamheden bij reactor 2 liggen stil wegens een te hoog stralingsniveau.
Honderdduizenden huishoudens getroffen
Door de aardbeving en de tsunami hebben meer dan 800.000 gezinnen geen toegang tot schoon drinkwater en zitten meer dan 220.000 huishoudens zonder elektriciteit, aldus het Japanse Rode Kruis dinsdag.
,,Door het slechte weer en de ijzige kou in sommige delen van het getroffen gebied wordt de hulpverlening belemmerd en neemt het aantal zieken toe'', stelt de hulporganisatie. Het Rode Kruis maakt zich vooral zorgen om ouderen, die extra kwetsbaar zijn voor griep en longontsteking en vaak ook medicatie nodig hebben voor chronische ziekten. Nederland stuurt woensdag hulpgoederen, waaronder dekens, thermosflessen, tenten en grondzeilen naar Japan, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een actie, waaraan ook Denemarken, Litouwen en de Europese Commissie meedoen.
In de melk en onder meer broccoli, bloemkool, koolsoorten en bladgroenten zitten meer radioactieve deeltjes dan wettelijk is toegestaan. Japanse autoriteiten waarschuwen elf groentensoorten met een ,,drastisch'' verhoogde hoeveelheid radioactieve deeltjes niet meer te eten. Afgelopen weekeinde was in het gebied rond de kerncentrale al een te hoge concentratie radioactief jodium aangetroffen in spinazie en kraanwater. Ook in het zeewater bij de centrale werd een verhoogde concentratie radioactiviteit gemeten. Volgens de Japanse premier Naoto Kan is het eten van 100 gram radioactieve groenten tien dagen lang gelijk aan de hoeveelheid radioactiviteit die men jaarlijks binnenkrijgt op natuurlijke wijze. Radioactief voedsel smaakt of ruikt niet anders dan normaal.
Supermarkten en restaurants
De effecten van de nucleaire crisis hebben echter ook al effect op Japanse supermarkten en restaurants in heel Azië, die sinds 11 maart, de dag van de beving en tsunami in Japan die de nucleaire crisis veroorzaakten, stellen minder te verkopen. Steeds meer Aziatische landen testen het voedsel dat uit Japan wordt geïmporteerd.
Bron AD
De temperatuur in reactor in van kerncentrale Fukushima I in Japan is weer opgelopen. Reddingsdiensten koelen woensdag de reactor van buitenaf met zeewater. Ook reactor 4 wordt met water gekoeld en nummer 3 is later op de dag aan de beurt. Dat heeft de Japanse nucleaire waakhond bekendgemaakt.
De werkzaamheden bij reactor nummer 2 zijn ondertussen stopgezet wegens het hoge stralingsniveau van 500 millisievert per uur. De limiet ligt op 150 millisievert per inzet. De kerncentrale heeft in totaal zes reactors, die alle in de problemen kwamen toen de koelsystemen uitvielen na een tsunami.
Bron Nu.nl
9u30: Kyodo News zegt dat de zwarte rook boven reactor 3 geleidelijk afneemt.
9u25: Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten na de zwarte rook die opsteeg uit kernreactor 3.
9u23: Volgens Edano is er nog altijd water in het waterbad met de gebruikte brandstofstaven in reactor 3.
9u18: De stralingswaarde die aan de kerncentrale van Fukushima gemeten werd na de zwarte rook bedroeg 283,7 microsievert. Twee uur voor de rook werd opgemerkt was de straling 435 microsievert.
9u12: Kabinetschef Edano vindt het "betreurenswaardig dat de regen en de wind de radioactiviteit verder verspreiden". Hij roept de bewoners van Tokio op om niet in paniek water te gaan hamsteren.
8u55: Weerom stijgt er zwarte rook op uit reactor 3. Tv-zender NHK maakt gewag van donkere wolken boven de reactor. De rook ontstond deze namiddag plaatselijke tijd rond 16u20. De werknemers zijn in veiligheid gebracht. Het is voorlopig onduidelijk waar de rook vandaan komt. Er werd geen vuurhaard gespot.
8u17: De Japanse overheid schat de totale kosten van de ramp op 220 miljard euro, of dubbel zoveel als bij de aardbeving van Kobe in 1995. De groei van de Japanse economie zal daardoor ook afgeremd worden met ongeveer een halve procent.
7u22: De temperatuur in reactor 1 loopt inmiddels op tot bijna 400 graden. Er zou geen direct gevaar dreigen, aldus de Japanse nucleaire waakhond. De limiet is 302 graden volgens het ontwerp.
6u52: De Japanse beurs is fors lager gesloten. Berichten dat het kraanwater van Tokio voor jonge kinderen niet meer veilig is vanwege de hoeveelheid radioactieve deeltjes, zette de stemming bij beleggers onder druk. De Nikkei-index sloot 1,7 procent lager op 9449,47 punten. Dinsdag sloot de beurs in Tokio nog fors hoger, geholpen door berichten dat de situatie omtrent de beschadigde kerncentrale van Fukushima was gestabiliseerd.
6u30: Het kraanwater van Tokio bevat inmiddels zoveel radioactieve deeltjes, dat het voor jonge kinderen niet veilig meer is. Dat meldden Japanse autoriteiten. De waarschuwing geldt voor 22 van de 23 wijken van Tokio. Metingen toonden water met een radioactieve substantie van 210 becquerel per kilo aan. Volgens de Japanse richtlijnen is meer dan 100 becquerel per kilo de maximale hoeveelheid die nog veilig is voor melk voor baby's.
5u45: Khalid A. Al-Falih, ceo van een groot Saoedi Arabisch oliebedrijf, biedt financiële hulp van 20 miljoen Amerikaanse dollar aan Japan aan. Daarnaast wil hij ook ruwe olie en vloeibaar gas schenken.
4u59: De effecten van de nucleaire crisis hebben ook al effect op Japanse supermarkten en restaurants in heel Azië, die sinds 11 maart -de dag van de beving en tsunami in Japan die de nucleaire crisis veroorzaakten- stellen minder te verkopen. Steeds meer Aziatische landen testen het voedsel dat uit Japan wordt geïmporteerd.
4u15: De Verenigde Staten hebben een verbod aangekondigd op de import van verschillende levensmiddelen uit Japan, wegens het gevaar op radioactieve besmetting. De Food and Drug Administration (FDA), het agentschap dat toeziet op de invoer van voedingsmiddelen, zei dat er een waarschuwing werd uitgestuurd voor melk, zuivelproducten, verse groenten en fruit uit bepaalde Japanse gebieden. Dat betekent dat dergelijke etenswaren uit Fukushima, Ibaraki, Tochigi of Gunma niet in de VS worden toegelaten, tenzij ze gezond worden verklaard. "Bovendien zal de FDA het toezicht op alle import uit Japan voortzetten om vast te stellen of de producten uit de getroffen zone komen", luidt het nog.
3u40: De temperatuur in reactor 1 is weer opgelopen. Reddingsdiensten koelen de reactor van buitenaf met zeewater. Ook reactor 4 wordt met water gekoeld en nummer 3 is later op de dag aan de beurt. Dat zegt de Japanse nucleaire waakhond.
3u31: De reddingswerkzaamheden bij reactor nummer 2 zijn ondertussen stopgezet wegens het hoge stralingsniveau van 500 millisievert per uur. De limiet ligt op 150 millisievert per inzet.
3u03: Volgens de Japanse premier Naoto Kan is het eten van 100 gram radioactieve groenten tien dagen lang gelijk aan de hoeveelheid radioactiviteit die men jaarlijks binnenkrijgt op natuurlijke wijze. Radioactief voedsel smaakt of ruikt niet anders dan normaal.
2u20: De Amerikaanse autoriteiten kondigen aan groenten uit vier prefecturen in Japan bestemd voor de Amerikaanse markt extra scherp te gaan controleren.
1u15: Eerste minister Naoto Kan heeft in twee prefecturen in de buurt van de kerncentrale een verbod opgelegd op de verkoop van groenten en rauwe melk, omdat er radioactief materiaal werd aangetroffen in de producten. Er werden hoge stralingsniveaus vastgesteld in meerdere producten uit Fukushima en Ibaraki. Volgens de overheid werden in beide prefecturen verschillende met bestraling besmette groenten aangetroffen. In Ibaraki werd ook besmette rauwe melk ontdekt. Kan heeft de bevolking ook gevraagd om niet te eten van de groenten waar afwijkende radioactieve waarden werden opgetekend, zoals spinazie, broccoli en bloemkool.
00u20: Er is 'drastisch" verhoogde radioactiviteit gevonden in elf verschillende soorten groenten die in de prefectuur van Fukushima gekweekt zijn. Eerder was er al melding gemaakt van besmette spinazie en broccoli, nu komen daar ook onder andere peterselie, kool en de Japanse bladgroente komatsuna bij, zegt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. In de prefectuur Ibaraki was ook al melk gevonden die meer radioactieve deeltjes dan toegestaan bevatte. Ook in kraanwater en het zeewater in de omgeving van de centrale werd eerder al een verhoogde concentratie radioactiviteit gemeten. Maar ook in Tokio is een verhoogde hoeveelheid radioactiviteit in het leidingwater gemeten.
00u15: De Zwitserse kantons Basel-Stad en Basel-Landschaft dringen bij Frankrijk aan op de sluiting van de kerncentrale van Fessenheim, vlakbij de Zwitserse grens. In de nasleep van de ramp in Japan pleiten ze voor grondige controles. De centrale van Fessenheim, gebouwd in 1977-78, is de oudste nog actieve kerncentrale in Frankrijk, aldus nog de kantons, die er ook op wijzen dat er in het gebied gevaar voor aardschokken bestaat. Naar aanleiding van de kernramp in Japan had Zwitserland als eerste zijn plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales opgeschort.
Bron: HLN
Na de aardbeving en de tsunami zijn de problemen in Japan zo groot, dat het land voedselhulp krijgt van Nepal, een van de armste landen in Azië. Nepal wil onder meer gedroogd eten naar Japan sturen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in het Himalayaland laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo.
"We hebben van de Japanse ambassade hier gehoord over voedseltekorten'', verklaarde een woordvoerder van het Nepalese ministerie. Daarnaast wil Nepal dekens aan Japan geven. Japan is een van de rijkste landen ter wereld.
De aardbeving en tsunami van 11 maart hebben geleid tot problemen bij een kerncentrale. Vanwege een verhoogde hoeveelheid radioactieve deeltjes raden de autoriteiten af onder meer spinazie en broccoli te eten. Uit het rampgebied zijn berichten binnengekomen over plunderingen, een zeldzaamheid in Japan.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:12 uur, door Joyce.s
In het noordoosten van Japan is een bruinvis levend en wel teruggevonden in een rijstveld. De regio werd op 11 maart getroffen door de tsunami die tot ver in het binnenland schade aanrichtte.
Een vijftiger ontdekte de walvis tijdens het fietsen. Het dier bevond zich op zo'n 2 kilometer van de kust vlakbij het stadje Sendai, stond er in het Japanse dagblad Asahi Shimbun te lezen. Masayuki Sato hoorde een gek geluid en zag een zwarte massa in het zeewater op de rijstvelden. "Zodra ik hem zag, wist ik dat ik iets moest doen. Dit was een slachtoffer van de tsunami", zei de fietser.
Sato nam contact op met een dierenwinkel die sinds de ramp verloren huisdieren tracht te verenigen met hun eigenaars. De eigenaar van de dierenwinkel, Ryo Taira, stond perplex toen hij het telefoontje kreeg - Sato vergiste zich en sprak van een "dolfijn in het rijstveld". Na een tachtigtal honden en katten te hebben gered, nam Taira de leiding over de moeilijke reddingsoperatie in het rijstveld.
De bruinvis werd uiteindelijk vrijgelaten in de oceaan aangezien alle aquariums in de omgeving van Sendai beschadigd raakten door de tsunami en de aardbeving.
Bron: hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:12 uur, door Joyce.s
Het aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami in Japan is opgelopen tot boven de 25.000. De autoriteiten hebben ongeveer 9500 lichamen geïdentificeerd. Meer dan 15.600 mensen worden nog vermist. De prefectuur Miyagi is met ruim 5700 doden en bijna 6200 vermisten het zwaarst getroffen. Ook in het noordelijker gelegen Iwate zijn duizenden mensen omgekomen. In totaal zijn ongeveer 2700 mensen gewond geraakt. Vele tienduizenden huizen zijn weggevaagd of beschadigd. De aardbeving en vloedgolven van 11 maart zijn een van de grootste natuurrampen in de Japanse geschiedenis. De dodelijkste ramp was de aardbeving die Tokio en omgeving in 1923 trof. Daarbij vielen meer dan 100.000 doden. De beving in Kobe in 1995 eiste ruim 6400 levens.
Bron: AD
Japanse vracht die de afgelopen dagen op Schiphol is aangekomen, is niet radioactief. Dat meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). De nVWA onderzoekt samen met de douane vliegtuigen uit Japan door de machines voor het lossen aan de buitenkant te screenen. Daarna wordt de lading pallet voor pallet doorgemeten.
De ladingen die worden gescand bevatten vooral eten, apparaten en diervoeding. Die worden gescand vanwege de problemen met de reactor Fukushima in Japan. De VS hebben een importverbod ingesteld voor sommige Japanse etenswaren.
Bron: RTL