De Japanse keizer Akihito heeft woensdag gezegd dat hij diep bezorgd is over de de nucleaire crisis in zijn land. Hij deed dat in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op Japanse televisiezenders. De 77-jarige Akihito treedt hoogst zelden naar buiten op deze manier. Het was de eerste keer dat hij zich publiekelijk uitliet over de rampspoed die Japan heeft getroffen sinds vrijdag. Eerst deed zich een zware aardbeving voor, vervolgens een verwoestende tsunami en nu verkeert het land in de greep van de angst in verband met de explosies in een kerncentrale in het rampgebied. De autoriteiten vrezen dat meer dan tienduizend mensen om het leven zijn gekomen.
Sterfgevallen
''Het aantal sterfgevallen neemt dag na dag toe en we weten niet hoeveel slachtoffers er gevallen zijn'', aldus de keizer in zijn korte toespraak.''Ik bid voor de veiligheid van zoveel mogelijk mensen.'' Akihito, die somber en stoïcijns oogde, riep zijn onderdanen ook op tot kalmte.
Ramp
Japanse tv-zenders onderbraken woensdag hun programmering in verband met de toespraak van de keizer. Hij omschreef de aardbeving, die een kracht had van 9,0 op de schaal van Richter, als een ramp zonder precedent. Akihito en zijn vrouw keizerin Michiko boden de bevolking van Japan al vaker troost in tijden van tegenspoed. Zo brachten ze in 1995 een bezoek aan Kobe, nadat deze havenstad was getroffen door een verwoestende aardbeving. Tijdens deze ramp vonden 6400 mensen de dood.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:06 uur, door Joyce.s
De aandelenbeurs in Tokio maakte woensdag een deel van de verliezen van de voorgaande drie handelsdagen goed. De handel werd vooral bepaald door koopjesjagers die massaal sterk in waarde gedaalde aandelen opkochten. Tussen vorige week vrijdag en dinsdag daalde de Nikkei-index ruim 17 procent.
Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van de Japanse beurs 5,7 procent hoger op 9093,72 punten. Sony (plus 8,8 procent) en Toyota (plus 9 procent) behoorden tot de populairste aandelen. Beide concerns maakten bekend een deel van de na de aardbeving stilgelegde productie te hervatten. Tepco, de uitbater van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, verloor voor de derde dag op rij 25 procent aan beurswaarde voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd.
Op de andere beurzen in Azië was de stemming minder uitbundig. In Australië boekte met name de mijnbouwsector winst. Beleggers denken dat de ramp in Japan weinig invloed heeft op de groei van de wereldeconomie en dat de vraag naar grondstoffen derhalve op peil blijft. De All Ordinaries sloot 0,7 procent hoger. In Seoul steeg de Kospi-index 1,8 procent dankzij winst voor technologie- en luchtvaartbedrijven. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,1 procent in de plus.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:07 uur, door Joyce.s
9u45: Uit gelekte documenten aan WikiLeaks blijkt dat een Japans politicus in 2008 bij de Amerikanen aanklopte met "bewijs dat de Japanse overheid nucleaire ongevallen in de doofpot steekt".
9u30: De expresstrein naar het vliegveld van Tokio rijdt niet meer. Daardoor moet iedereen de bus nemen en die doet er meer dan twee uur over. Op de luchthaven is het "tien keer drukker dan normaal". Opvallend tafereel: veel Japanners proberen hun kinderen op vliegtuigen te zetten. In Osaka zitten alle hotels al "meer dan overvol" met mensen die gevlucht zijn uit Tokio.
9u15: De prijzen om een privéjet te huren zijn door het dak aan het gaan door de enorme vraag van mensen die weg willen uit Japan. "We willen weg, hoeveel het kost interesseert ons niet zeggen klanten", aldus Jackie Wu van Hong Kong Jet.
9u05: Vreemde uitspraak van de Europese Energiecommissaris Günther Oettinger: "Er is sprake van een nakende apocalyps om te kernramp in Japan te omschrijven en ik geloof dat dat de juiste woordkeuze is."
9u02: 70 procent van de splijtstofstaven in reactor 1 van Fukushima en 33 procent van die in reactor 2 zouden beschadigd zijn kon Kyodo vernemen bij een bron bij Tepco. De reactorkernen in zowel 1 als 2 zijn wat de bron omschreef als 'meltdown'
8u53: Een Australische onderwijzer die Engels geeft in een school in Fukushima en op de vlucht is geslagen voor de radioactiviteit, haalt hard uit in Australische media: "De Japanners zijn gebrainwasht, de meesten hebben totaal geen benul van wat hen boven het hoofd hangt. Ze willen niet aanvaarden dat er iets mis kan gaan met kernenergie. Mijn schoolhoofd belde me zondag om te zeggen dat ik maandagochtend in de klas moest staan." Ren Gregorec zegt ook dat de overheid, lokaal en in Tokio, bewust informatie achterhoudt over de straling.
8u22: Er is net een helikopter opgestegen die water gaat dumpen over de reactoren van de Fukushima 1-centrale meldt de japanse tv.
Deze foto is niet meer beschikbaar Deze foto is niet meer beschikbaar
Het leger zet helikopters in om water te dumpen op de kernreactoren. © afp
8u20: De minister van Buitenlandse Zaken van Australië, Kevin Rudd, vraagt ook aan landgenoten om dringend te overwegen om toch te vertrekken uit Tokio.
Bron: HLN | Gewijzigd: 16 maart 2011, 10:08 uur, door Marga
10u08: De poging om met een helikopter water te dumpen en zo de reactoren in Fukushima te koelen is na nog geen uur opgegeven.
10u00: De Japanse nationale bank heeft opnieuw bijna 40 miljard euro gepompt in het noodlijdende financiële systeem gepompt. De volgende dagen wil ze nog eens meer dan 100 miljard in de geldmarkt steken
Bron: HLN
Bron: AD | Gewijzigd: 16 maart 2011, 11:16 uur, door Marga
Meer dan twee jaar geleden werd Japan gewaarschuwd door de internationale waakhond voor kernenergie (IAEA) dat de kerncentrales in het land een krachtige aardbeving niet zouden aankunnen. De Japanse overheid negeerde die waarschuwingen en wees zelfs een gerechtelijk vonnis af dat zei dat een onveilige kerncentrale onmiddellijk gesloten moest worden. Dat blijkt uit gelekte diplomatieke documenten op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Een expert van het IAEA zei in december 2008 op een G8-top in Tokio dat de veiligheidsmaatregelen van de Japanse kerncentrales verouderd waren en dat krachtige aardbevingen een serieus probleem zouden vormen voor de nucleaire centrales.
Vergeten belofte
De Japanse overheid beloofde toen om de veiligheid te verbeteren. De vraag is nu echter of er wel genoeg is gedaan. Na het advies van de waakhond startte de overheid weliswaar een noodoproepcentrum in Fukushima, maar de waarschuwingen dat de kerncentrale zelf slechts bestand was tegen aardbevingen met een kracht van 7 op de schaal van Richter, negeerde ze. De aardbeving van vrijdag had een kracht van 9. WikiLeaks zette ook documenten online waarin een expert zijn bezorgheid uitdrukt over het feit dat de handleidingen waarin beschreven staat hoe de nucleaire centrales beschermd moeten worden tegen aardbevingen de laatste 35 jaar slechts drie keer zijn geüpdate.
Vonnis
Bovendien heeft de Japanse overheid niet geluisterd naar een vonnis van een Japanse rechtbank waarin stond dat de kerncentrale in het westen moest worden gesloten omdat die niet bestand zou zijn tegen aardbevingen. De rechtbank oordeelde dat er een kans was dat omwonenden zouden worden blootgesteld aan radioactieve straling als er een ongeval was in de centrale. De centrale was hoogstens bestand tegen aardbevingen met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Een gelekt diplomatiek document van maart 2006 toont aan dat de Japanse nucleaire veiligheidsdienst die bezorgdheid niet deelde. In 2009 verklaarde de overheid het vonnis ongeldig. De kerncentrale is nog altijd in dienst.
Doofpot
Het uitlekken van dit nieuws zal de druk op de Japanse premier Naoto Kan aanzienlijk verhogen. De man kreeg de laatste dagen al bakken kritiek over zich heen voor zijn reactie op de ramp. Voor de doofpotoperaties kan Naoto Kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden. Hij werd pas premier in juni 2010.
Bron AD
De autoriteiten in Japan zien voorlopig af van het droppen van water boven de beschadigde kerncentrale Fukushima 1 omdat de radioactieve straling op dit moment te hoog is. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo woensdag. Het was de bedoeling dat een aantal transporthelikopters grote hoeveelheden water over de beschadigde reactoren zou gooien in een poging deze te koelen.
De technici die proberen de reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi af te koelen gaan later woensdag wel weer aan het werk. De 180 technici werden eerder op de dag teruggetrokken na een plotselinge toename in de hoeveelheid straling. Het Japanse stroombedrijf Tepco wil proberen met behulp van boorzuur de situatie bij zijn zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I onder controle te brengen. De eigenaar van de centrale hoopt dat het vermogen van booratomen om neutronen op te nemen, zal helpen een kernramp af te wenden.
In een kernreactor wordt energie opgewekt door middel van kernsplijting. Daarbij wordt een neutron toegevoegd aan de kern van een zwaar, splijtbaar atoom, bijvoorbeeld uranium of plutonium. De atoomkern raakt daardoor instabiel en splitst in twee of meer kleinere kernen. Daarbij komt een heleboel energie vrij, die vervolgens in stoomturbines wordt omgezet in elektriciteit. Bij de splitsing komen ook drie nieuwe losse neutronen vrij. Sommige van die neutronen raken weer andere atoomkernen waardoor een kettingreactie ontstaat die zichzelf in stand houdt zolang er voldoende splijtbare kernen voorhanden zijn. Om te voorkomen dat die reactie uit de hand loopt, worden zogenoemde regelstaven gebruikt. Die zijn gemaakt van een materiaal waarvan de atomen neutronen kunnen absorberen zonder zelf uiteen te vallen.
Boor is een voorbeeld van zo'n materiaal dat gebruikt wordt om de nucleaire kettingreactie in een kernreactor onder controle te houden. In de vorm van boorzuur wordt het ook wel toegevoegd aan het koelwater van kerncentrales. Bij reactor 4 van de kerncentrale Fukushima 1 in Japan is woensdag weer brand uitgebroken. Volgens de Japanse overheid zijn de vlammen inmiddels uitgegaan. Het is nog niet bekend of de brand schade heeft aangericht en of er radioactiviteit is vrijgekomen.
Te weinig info
John Price, een Australische expert op het gebied van nucleaire veiligheid, vindt dat de Japanse regering onvoldoende informatie over de crisis naar buiten brengt. "We weten niet eens wat er nou fundamenteel aan de hand is. Wat er fout gaat, wat niet werkt. We gokken allemaal maar wat", aldus Price. Price ziet nog weinig problemen voor de volksgezondheid op dit moment, maar maakt zich wel zorgen over de technici. Hij gaat er vanuit dat zij in beschermende pakken en met gasmaskers hun werk doen. Edano zei te verwachten dat de regering het Amerikaanse leger om hulp zal vragen. Zij beraadt zich nog over het aanbod van andere landen die hulp hebben aangeboden.
Bron De Pers
De Japanse centrale bank heeft nog eens 5.000 miljard yen (44 miljard euro) in de geldmarkt gepompt om de economie te ondersteunen na de zware aardbeving. Daarmee komt de totale som die de centrale bank sinds maandag injecteerde uit op 28.000 miljard yen (245 miljard euro). De Japanse centrale bank wil de banken ondersteunen in de regio's die door de aardbeving en de problemen in de kerncentrales getroffen zijn.
Bron AD
Het ministerie van Defensie stuurt zo snel mogelijk een Airbus naar de regio rond Japan om 'indien de noodzaak zich voordoet' landgenoten vanuit Japan terug naar België te brengen. Dat kondigde minister van Defensie Pieter De Crem woensdag aan in het peristylium van het parlement. Defensie Het toestel, dat 256 passagiers kan vervoeren, bevindt zich momenteel in de Verenigde Staten. Het zal daar zijn programma onderbreken en afreizen naar Zuid-Korea. Van daaruit kan het dan, 'als de nood wordt uitgedrukt', worden ingezet om Belgen vanuit Japan rechtstreeks naar ons land te vervoeren.
De Crem benadrukt dat het om een heel krachtig toestel gaat. De Airbus A330 werd ook ingezet na de aardbeving op Haïti en vorige week nog bij de repatriëring van vluchtelingen vanuit het Tunesische Djerba.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Door de sterke radioactiviteit boven de kerncentrale in Fukushima is een helikopter van het Japanse leger niet richting de reactoren kunnen vliegen. De politie gaat reactor 4 nu proberen te koelen met een waterkanon. Intussen maken de koude en de sneeuw reddingsoperaties moeilijk in het noordoosten van Japan. Omdat de gebruikelijke middelen om de reactor te koelen, waren uitgevallen na de aardbeving en de tsunami, moest naar andere manieren gezocht worden om het bassin waarin de splijtstof zich bevindt, opnieuw met water te vullen. Bovendien was de toegang tot de beschadigde reactoren niet meer mogelijk vanwege het hoge stralingsniveau. Eerst werd gedacht om met een helikopter water over de reactor uit te storten, maar door de straling is dat niet mogelijk. Daarom stuurt de Japanse politie nu een vrachtwagen met een waterkanon.
Straal van 20km
De straling buiten de veiligheidszone in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima "vormt geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid". Dat verklaarde de woordvoerder van de Japanse regering, Yukio Edano, woensdag. "De straling rond de nucleaire centrale van Fukushima is stabiel", luidde het. Ruim 200.000 mensen werden geëvacueerd in een straal van 20 kilometer rond de getroffen centrale. Mensen die op een afstand tussen 20 en 30 kilometer wonen, werd gevraagd binnen te blijven.
Koude en sneeuw
De reddingsoperaties in het noordoosten van Japan worden bemoeilijkt door de koude en de sneeuw. De temperatuur daalde tot 0 graden in Iwate, Miyagi en Fukushima - de prefecturen die het zwaarst getroffen werden door de tsunami. Volgens de weersvoorspellingen zou de temperatuur donderdag nog kunnen dalen tot min 5 graden. De weersomstandigheden maken het werk van de zowat 80.000 reddingswerkers erg moeilijk en ook het leven van de 500.000 mensen die geëvacueerd werden, omdat ze dakloos zijn of binnen een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima wonen, is zwaar. De bevolking krijgt immers te maken met een tekort aan drinkbaar water, levensmiddelen en brandstof, en moet het hoofd bieden aan onderbrekingen van de stroom en van de telefoonverbindingen.
4.164 doden
Het officiële dodental na de aardbeving en de tsunami vrijdag in Japan is gestegen tot 4.164. Dat meldt de Japanse staatsomroep NHK woensdagavond lokale tijd. Het aantal vermisten liep intussen op tot minstens 12.000.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Moeten we bang zijn voor een catastrofe in Fukushima? Nog niet, maar de toestand blijft ernstig. De Japanse autoriteiten lijken de crisis niet onder controle te krijgen.
Zitten we in het worstcasescenario?
Neen. Het worstcasescenario voor de kernreactoren in Fukushima is een meltdown. Als men er niet in slaagt de splijtstofstaven onder water te houden, kunnen ze door de hitte barsten en kan de gesmolten inhoud in het reactorvat naar beneden lopen. Ook de fundering kan bezwijken, en dan zakt de splijtstof in de ondergrond. Op dat moment spreken we van een meltdown en is alle controle weg. Maar zover zijn we nog niet. De meeste wetenschappers hebben het nu over een gedeeltelijke meltdown. Rond de radioactieve kern zit een stalen omhulsel waarrond ook nog een betonnen 'sarcofaag' gebouwd is. Daar zouden nu barsten inzitten, maar helemaal kapot is hij nog niet. Volgens William D'Haeseleer, kernenergiespecialist aan de KU Leuven, kan dat omhulsel niet weggeblazen worden. Maar toch zitten we op dit moment in een toestand die niemand al heeft meegemaakt. De temperatuur in de reactoren blijft oplopen.
Waarom raakt de situatie in Fukushima niet onder controle?
Niemand lijkt op dit moment het precieze antwoord te kunnen geven, zelfs de Japanse premier Kan - 'What the hell is going on there' - weet het niet meer. 'Ik begrijp ook niet goed waarom de toestand blijft escaleren', zegt Hubert Thierens, stralingsdeskundige aan de Universiteit Gent. 'Het is in elk geval onverwacht. Alles heeft te maken met het feit dat de splijtstofstaven in de reactoren niet voldoende gekoeld raken. Toch is er voldoende zeewater in de buurt, maar blijkbaar raakt dat niet voldoende rondgepompt.' Volgens het Franse Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN) is dat te wijten aan een geblokkeerd ventiel in een van de noodpompen.
Bestaat het gevaar voor een Tsjernobyl-scenario?
Daarover zijn alle specialisten het eens: neen. De Tsjernobyl-centrale was een fundamenteel ander type reactor die ontplofte terwijl hij draaide. Dagenlang werd radioactiviteit in de lucht gespoten. In Fukushima liggen de reactoren stil. Wat in Japan volgens experts maximaal kan gebeuren, is Tsjernobyl gedeeld door tien.
Hoeveel radioactiviteit is ondertussen vrijgekomen?
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) meldde dat op de site van Fukushima stralingswaarden van 400 milliSievert per uur werden gemeten. 'Dat is bijzonder veel', zegt Frank Hardeman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. 'Vanaf 1.000 milliSievert treedt acute stralingsziekte op. Dat betekent dat werknemers op de site na 2,5 uur ziek beginnen worden.' Dat betekent echter niet dat ze meteen kanker krijgen. Arbeiders in Tsjernobyl die in 1986 aan hogere doses werden blootgesteld zijn nog altijd in leven. In de medische wereld wordt gerekend dat elke 1.000 milliSievert bestraling de kans op een dodelijke kanker met 5 procent doet toenemen.
Het IAEA relativeert ook. 'Dat hoge stralingsniveau was een momentopname op één plaats. Later daalde de straling naar 0,9 milliSievert per uur.' Elke Belg wordt jaarlijks blootgesteld aan gemiddeld 4 tot 5 milliSievert. Wie werkt in een kerncentrale mag jaarlijks aan 20 milliSievert blootgesteld worden. 'Maar in het SCK hanteren we de limiet van 10 milliSievert', zegt Hardeman. In de omgeving van Tokio werden stralingsniveaus gemeten die 10 tot 40 keer hoger lager dan de normale achtergrondstraling. Thierens: 'Abnormaal, maar niet echt gevaarlijk.'
Helpt het om binnen te blijven?
Een beetje. Wie echt alle straling wil weren, moet in een betonnen bunker met luchtfilters schuilen. Hardeman: 'Wie binnenblijft, is gedurende 6 tot 24 uur beter beschermd. Als de besmetting buiten factor 10 is, dan bedraagt die binnen factor 5. Eigenlijk moet men hopen dat de radioactieve wolk ondertussen overgewaaid is of dat de wind gedraaid is.
Hoe staat het met de wind?
Die is gisteren gedraaid waardoor de radioactiviteit richting Stille Oceaan dreef. Hardeman: 'Uiteindelijk zal die in de VS en Canada gemeten worden, maar de concentratie zal zoveel afgenomen zijn dat de straling verwaarloosbaar wordt. Een deel van radioactieve stoffen zal neerslaan in de oceaan, maar ook hier zal de verdunning groot zijn.'
De Standaard
Onweersdagen: 0
De burgemeesters van Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer leggen woensdagmiddag in het Amsterdamse bos een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp in Japan. De kranslegging vindt plaats in het Japanse Park en wordt voorafgegaan door een stille tocht, zegt een woordvoerder van de gemeente Amstelveen. De herdenking begint om 15.15 uur. Vanaf het raadhuis van Amstelveen lopen de burgemeesters en een vertegenwoordiger van de Japanse ambassade naar het park. Na afloop is er een korte bijeenkomst op het raadhuis.
In Amstelveen en de Amsterdamse wijk Buitenveldert wonen ongeveer vierduizend Japanners. De burgemeesters boden eerder deze week de Japanse gemeenschap in hun regio hulp aan. Ook is er een plan om een rekeningnummer te openen voor de getroffenen. De aardbeving en daaropvolgende tsunami verwoeste vrijdag een groot deel van de Japanse oostkust. Tot nu toe zijn zeker 3700 doden gevallen, maar dat aantal loopt vrijwel zeker op tot boven de tienduizend. Bovenop het natuurgeweld dreigt bij een kerncentrale in Fukushima een nucleaire ramp doordat de koeling is uitgevallen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
Fukushima vóór de aardbeving en de tsunami. © afp
Hieronder volgt de laatste stand van zaken van rond 15 uur over de nucleaire centrale Fukushima 1, die vorige week vrijdag getroffen werd door een aardbeving en een tsunami. De samenvatting is gebaseerd op informatie van het Japanse persbureau Kyodo, het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en andere bronnen.
REACTOR 1:
- Automatische uitschakeling na beving
- Uitvallen van koelsysteem
- Hoge stralingsniveaus (zaterdag)
- Gebouw beschadigd bij waterstofontploffing
- Injectie van zeewater voor koeling
- Tepco zegt dat 70 procent van het binnenste gedeelte beschadigd raakte door een gedeeltelijke meltdown (vandaag)
REACTOR 2:
- Automatische uitschakeling na beving
- Uitvallen van koelsysteem
- Injectie van zeewater voor koeling
- Gebouw beschadigd na ontploffing in reactor 3
- Insluitingsvat beschadigd
- Tepco zegt dat 33 procent van het binnenste gedeelte beschadigd raakte door een gedeeltelijke meltdown (vandaag)
REACTOR 3:
- Automatische uitschakeling na beving
- Uitvallen van koelsysteem
- Mogelijke gedeeltelijke meltdown van het binnenste gedeelte
- Injectie van zeewater voor koeling
- Gebouw beschadigd bij waterstofontploffing
- Hoog stralingsniveau (gisteren)
- Rook waargenomen rond gebouw (vandaag)
REACTOR 4:
- Uitgeschakeld voor onderhoud tijdens beving
- Brand in bassin met bestraalde splijtstof (gisteren)
- Brand woedt in gebouw, maar raakt geblust (vandaag)
REACTOR 5:
- Uitgeschakeld voor onderhoud tijdens beving
- Temperatuur stijgt lichtjes in bassin met bestraalde splijtstof
REACTOR 6:
- Uitgeschakeld voor onderhoud tijdens beving
- Temperatuur stijgt lichtjes in bassin met bestraalde splijtstof
Bron: HLN
De Europese Commissie heeft de EU-lidstaden aanbevolen voedingsmiddelen geïmporteerd uit Japan te controleren op radioactiviteit. Dat meldt het federaal voedselagentschap (FAVV) woensdag. Bij de evaluatie wordt rekening gehouden met een aantal factoren, zegt FAVV-woordvoerster Lieve Busschots.
"We bekijken hoeveel en welke producten worden ingevoerd, hoe groot het risico is dat ze bestraald zijn, en wanneer het product werd verzonden. Niet elk product absorbeert bovendien dezelfde hoeveelheid radioactiviteit."
De woordvoerster wijst erop dat producten een eind onderweg kunnen zijn vanuit Japan, en dat momenteel nog niet moet worden gecontroleerd. Ook bestaat de mogelijkheid dat Japan in een situatie terechtkomt dat het niet meer kan exporteren, omdat het niet meer voldoet aan de Europese eisen.
Busschots benadrukt dat controles op Europees niveau moeten worden gecoördineerd. "Producten uit derde landen moeten Europees worden gekeurd. Dat houdt in dat ze worden gecontroleerd als ze Europa binnenkomen; daarna geldt het vrij verkeer van goederen."
Bron: de Standaard
16u33: Berlijn heeft de Duitsers in Japan gevraagd de streek van de hoofdstad Tokio te verlaten en richting Osaka te trekken of het land via Osaka te verlaten.
16u08: Annelies De Becker en Mick Van Loon geven vanuit Brussel de fakkel door aan de redactie in Los Angeles. Elke De Pourcq zal van daar tot 24 uur het nieuws volgen. Daarna is het aan Hans Op De Beeck in Sydney tot 6 uur morgenvroeg. U zal niets missen.
16u07: De Europese Commissie heeft de EU-lidstaden aanbevolen voedingsmiddelen geïmporteerd uit Japan te controleren op radioactiviteit.
15u52: De burgemeester van Ishinomaki zegt aan het persagentschap Kyodo dat in zijn stad nog zeker 10.000 mensen vermist zijn.
15u46: Mensen die op 30 kilometer van de rampcentrale wonen zeggen dat hen verteld is niet in aanraking met regen of sneeuw te komen.
15u44: Volgens een nieuwe versie van het Japanse ministerie van Defensie werden de helikoptervluchten met de bedoeling water te dumpen op de reactoren van Fukushima 1 "niet afgeblazen, maar ging het gewoon om een oefening". De vorige versie van de woordvoerder van Defensie (zie post van 10u25) was dat de vluchten stopgezet waren omdat de straling te hoog bleek boven de reactors. Volgens de Japanse correspondenten van de New York Times vond er op het moment van de vluchten een nieuw incidentplaats in één van reactors en moest daarom ineens alles afgeblazen worden.
15u26: Ook gisteren hebben een aantal Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de reddingsacties een te hoge dosis straling opgelopen is bevestigd aan FoxNews. De soldaten worden behandeld met pillen. Hun toestand is "behoorlijk".
15u20: Japan heeft een team van Russische nucleaire deskundigen die werkzaam waren na de ramp in Tsjernobyl de toegang tot het land geweigerd. Het team reisde naar het land af om te assisteren bij de nucleaire ramp maar om nog onduidelijke redenen werd het niet toegelaten.
15u15: Aan de oostkust van Rusland worden schelpdiertjes gebruikt om het stralingsniveau in de gaten te houden. Zodra de hoeveelheid radioactieve stoffen te groot wordt, worden de diertjes ziek. Tot nu toe blijven de dieren gezond. Wetenschappers in het Verre Oosten van Rusland hebben wel al gemeten dat de radioactiviteit toeneemt.
15u14: Dat Rusland pro kernenergie is, is ondertussen duidelijk. President Medvedev beklemtoonde dat nog eens: "Kernenergie is veilig zo lang het wordt geleverd door centrales die op de goede plek staan en die worden beheerd door de juiste mensen."
15u11: De Amerikaanse ambassadeur in Tokio bevestigt dat de VS 34 specialisten naar Japan vliegt om zelf de radioactiviteit te gaan meten.
15u10: Het hoofd van het Russische nucleaire programma zegt tegen Reuters dat de situatie in Fukushima aan het uitdraaien is op "het worst-case scenario".
14u59: Er komt weer veel stoom uit reactor nummer 3. Volgens het Japanse persagentschap Kyodo liggen de splijtstofstaven er opnieuw bloot. De staven moeten zo rap mogelijk opnieuw ondergedompeld worden.
14u58: Hoewel de weersvoorspellingen gunstig zijn, vrezen 6,5 miljoen inwoners in het oosten van Rusland het ergste. Het Russische leger zegt klaar te zijn voor een eventuele evacuatie van de mensen van het eiland Sakhalin.
14u58: De fel bekritiseerde Japanse premier Naoto Kan heeft een twitteraccount aangemaakt. Daarop zet hij zo goed als elke stap die hij zet. Waarschijnlijk wil hij zo de kritiek op zijn onduidelijke communicatie laten afnemen.
14u56: Taiwans grootste telecom operator, Chunghwa Telecom, meldt dat twee onderzeese kabels die Japan verbinden met de VS beschadigd zijn door de aardbeving. Dat heeft gevolgen voor het internetverkeer tussen de twee landen en telefoongesprekken.
14u52: Yoko Ono, weduwe van Beatle John Lennon, zegt dat het Japanse volk terecht gezien wordt als een vredelievend volk. "Je kan dat zien in de beelden van de ramp. Niemand roept en schreeuwt. Iedereen is gewoon erg droevig."
14u17: Zowel Kyodo als concurrerend agentschap Jiji zeggen dat er in het leidingwater in Fukushima wel degelijk verhoogde radioactiviteit is gemeten.
14u00: Volgens een Japans persagentschap is men begonnen met het gebied waaruit geëvacueerd is uit te breiden.
Bron: HLN
Steeds meer buitenlanders willen Japan verlaten na de aardbeving en tsnumani van vrijdag en de dreigende kernramp. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan Japan te verlaten. Gezien de zorgwekkende toestand van de kerncentrale van Fukushima raadt Buitenlandse Zaken alle Belgen in Japan aan het land te verlaten als hun aanwezigheid daar niet essentieel is. Omdat er mogelijk onvoldoende commerciële vluchten zijn voor alle Belgen die Japan willen verlaten besliste de regering een legervliegtuig in te zetten. Dat vliegtuig zal, indien nodig, meerdere vluchten tussen Tokio en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel uitvoeren om alle Belgen die dat willen uit Japan weg te halen. De Airbus A330 die ingezet wordt, is momenteel in Washington maar komt donderdag aan in Seoel. Een eerste vlucht met Belgen uit Japan vertrekt ten vroegste vrijdagmiddag vanuit een luchthaven in de buurt van Tokio. Belgen in Japan die met deze vlucht willen vertrekken moeten zich kenbaar maken bij de ambassade in Tokio (Tokyo@diplobel.fed.be.)
Frankrijk
Vanmorgen liet Frankrijk al weten dat het Fransen in de buurt van Tokio de mogelijkheid bood om terug te keren naar Frankrijk.Het gaat om zo'n tweeduizend mensen. Diegenen die niet willen terugkeren, worden aangeraden om meer naar het zuiden van Japan te trekken. Een speciaal vliegtuig gaat 280 Fransen oppikken. De overheid heeft Air France om extra vliegtuigen gevraagd. De luchtvaartmaatschappij heeft ook zijn tarieven voor vluchten van Tokio en Osaka naar de Franse hoofdstad Parijs verlaagd.
Duitsland
Duitsland kwam vanmiddag met een oproep aan alle Duitsers om de streek van Tokio en Yokohama te verlaten en richting Osaka te trekken of het land via Osaka te verlaten. Een deel van het ambassadepersoneels werd al zuidwaarts gestuurd om het consulaat in Osaka te versterken. Ook de Duitsers in de stations van Tokio en Osaka krijgen consulaire bijstand.
China
China besliste gisteren al om landgenoten te evacueren. Zo'n 2.000 van de meer dan 30.000 Chinezen hebben Japan intussen verlaten.
Bron: Het Nieuwsblad
Op enkele afgelegen eilandjes nabij Hawaï zijn duizenden vogels door de tsunami van vrijdag om het leven gekomen.
Zeker duizend volwassen exemplaren van de Laysanalbatros vonden de dood en nog eens duizend kuikens stierven toen de anderhalve meter hoge golven de lage eilandjes overspoelden. De vloedgolven waren zeker niet zo hoog als de tsunami die terreur zaaide in het noorden van Japan, maar veel eilandjes in de Stille Oceaan kregen in de nasleep van de aardbeving hoge golven over zich heen. De meeste vogels verdronken of werden bedolven onder brokstukken. De Laysanalbatros is geen bedreigde diersoort. Ongeveer een miljoen vogels leven op de eilanden die ongeveer tweeduizend kilometer ten noorden van Honolulu liggen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:07 uur, door Joyce.s
De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de Japanner Yukiya Amano, heeft de situatie in de kerncentrale Fukushima I ,,zeer ernstig" genoemd. Hij zei dat woensdag in Wenen, de thuisbasis van de IAEA. Amano vliegt daarom zo snel mogelijk naar Japan voor crisisberaad. Hij wil meer informatie van de Japanse autoriteiten om een betere inschatting te kunnen maken van de situatie. Volgens de atoomchef is inmiddels bevestigd dat van drie reactoren van Fukushima I de kern beschadigd is.
Bron: AD | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:07 uur, door Joyce.s
Volg hier de crisis in Japan minuut per minuut. Het eiland werd vrijdag zwaar getroffen door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami. Een kernramp dreigt. De hele dag werd de situatie op de voet gevolgd door Mick Van Loon en Annelies De Becker op de redactie in Brussel, nu heeft de redactie in Los Angeles het overgenomen. Vannacht brengt de redactie in Sydney het nieuws, zo hoeft u zeker niets te missen.
18u52: Komt er een scheur in de Amerikaanse eensgezindheid over kernenergie? Buitenlandminister Hillary Clinton geeft toe dat de kernramp in Fukushima vragen doet rijzen over de kosten en risico's van kernenergie. Eerder vandaag verdedigde Energiesecretaris Steven Chu nog de plannen om miljarden te pompen in de kerncentrales.
18u50: In februari en maart 2011 zullen minder reizigers in eerste klasse en businessclass gevlogen hebben. Dat is een gevolg van de aardbeving in Japan en het geweld in de Arabische landen.
18u49: De VS raadt haar militairen aan binnen te blijven in een straal van 80 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima. Een groot verschil met de Japanse regering, die vasthoudt aan haar evacuatiezone in een straal van 20 kilometer. In een straal van 30 kilometer wordt de bewoners gevraagd binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en geen regenwater of sneeuw aan te raken.
18u43: Tokio is niet van plan extra jodiumpillen te reserveren of uit te delen aan de bevolking. Dat schrijft The Japan Times. De gemeten stralingsniveaus in de hoofdstad zijn te laag om schade toe te brengen aan de burgers: 0,458 microsievert in Shinjuku, wat een uur later gedaald was tot 0,0575 microsievert. Een scan met X-stralen in 50 microsievert. Vanaf 100 millisievert wordt straling schadelijk geacht.
18u41: Een getuigenis van reddingswerker Roy Wilshire in Ofunato. "Je ziet de wanhoop in de ogen van de mensen op straat. Dit is een grote shock voor hen. Sommigen doen daarom gewoon door. Zo hebben we kennis gemaakt met een brandweerman wiens hele huis is verwoest in de tsunami. Hij is al elke dag sindsdien gaan werken."
18u35: "Het is niet het moment om te zeggen dat de toestand uit de hand loopt", aldus baas van IAEA Yukiya Amano. Hij verwijst daarmee naar uitspraken van de Europees commissaris voor veiligheid, Günther Oettinger. "Iedereen doet het maximum om de reactoren te herstellen". Amano zelf noemde de situatie eerder vandaag 'zeer ernstig'.
18u33: Een onbemand vliegtuig ("drone") van het Amerikaanse leger moet meer klaarheid brengen over het inwendige van de beschadigde kernreactoren in het Japanse Fukushima. De hogeresolutiecamera zal foto's nemen en een hittezoeker zal de temperatuur registreren. De vlucht is gepland voor morgen.
18u23: Schepen overwegen hun route te verleggen zodat ze niet in aanraking komen met de hoge straling in sommige gebieden. Of dit een impact zal hebben op de voedsel- en drinkwaterbedeling, nu al zeer schaars, valt af te wachten.
18u18: De VS heeft beslist een plan te ontwikkelen om stralingsmedicatie te verspreiden onder de bevolking. Nu al is in veel apotheken de voorraad jodiumpillen en stralingsmeters uitgeput.
18u15: Goeieavond. Voor wie er net is bijgekomen: de redactie vanuit Los Angeles volgt de situatie op de voet. Vannacht wordt de fakkel doorgegeven aan de redactie uit Sydney, zo hoeft u niets te missen. De eerste ontwikkelingen kan u nalezen in de artikels onderaan dit artikel.
De belangrijkste ontwikkelingen van de voorbije uren:
1) Afhankelijk van de bron zijn drie of vier reactoren in de kern beschadigd. De situatie is niet onder controle te krijgen, en wordt als zeer ernstig beschouwd.
2) Het officiële dodentol is opgelopen tot 4.314, het aantal vermisten tot 8.606. 2.282 zijn officieel gewond geraakt.
3) Het stralingsniveau in Fukushima heeft recordhoogte van 2.000 millisievert bereikt, genoeg om iemand meteen stralingsziek te maken en dodelijk. In Tokio zijn opnieuw hoge stralingswaarden vastgesteld, tot 20 keer meer dan normaal, ondanks het feit dat de wind in principe de radioactiviteit uit Fukushima in de ander richting zou moeten blazen.
4) Uit de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima blijft witte rook of stoom opstijgen. Onduidelijk blijft echter of die afkomstig is uit reactor 4 of reactor 3. In reactor 4 brak eerder op de dag brand uit, maar er zijn eveneens tegenstrijdige berichten over de vraag of die geblust is. In reactor 3 had zich maandag al een explosie voorgedaan.
5) Er zijn nu al twee reactors waarvan de stalen behuizing stuk is: 2 & 3. In reactoren 5 & 6 blijft de temperatuur oplopen en slaagde men - voor de centrale werd verlaten - er niet in te koelen. Helikopters vol water om de reactoren af te koelen en de radioactieve partikels uit de lucht te halen, zijn teruggekeerd naar de basis. De radioactieve straling rond Fukushima was te sterk.
6) De zogenaamde 'Fukushima 50' heeft opdracht gekregen zich (tijdelijk) terug te trekken uit de kerncentrale. Het stralingsniveau zou er te hoog zijn geworden, wat een te hoog risico inhoudt voor de reddingswerkers. Er is momenteel dus niemand meer in de buurt van de kerncentrale, volgens experts is dat een bijzonder slecht voorteken.
7) Zowat 530.000 mensen die vrijdag dakloos werden, verblijven in 2.600 opvangcentra. In het noordoosten van het land zitten 850.000 gezinnen zonder elektriciteit; 1,6 miljoen mensen heeft geen stromend water. Ondertussen is het er beginnen sneeuwen, wat de hulpverlening nog bemoeilijkt.
8) Sinds de aardbeving vrijdag werden al 505 aardbevingen geteld. Deze map houdt de tel bij.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:07 uur, door Joyce.s
De gouverneur van Tokio heeft zich geëxcuseerd voor de ongelukkige uitspraak die hij zich maandag liet ontvallen. Hij zijn toen tegen reporters dat de ramp een 'goddelijke gerechtigheid' is, bedoeld om het egoïsme van de Japanners uit te wissen. 'De identiteit van Japan is egoïsme. De Japanners moeten van deze tsunami gebruik maken om hun hebzucht weg te vagen. Ik denk echt dat dit goddelijke gerechtigheid is', zo zei Shintaro Ishihara maandag. Hij zei er nog bij dat de identiteit van de Verenigde Staten 'vrijheid' is en die van Frankrijk 'vrijheid, filantropie en gelijkheid.' Een dag later slikte Ishihara zijn uitspraak weer in. 'Ik neem mijn woorden terug en bied mijn oprechte excuses aan', zei hij op een persconferentie. De gouverneur staat bekend om zijn straffe uitsrpaken. Vorige week liet Ishihara nog weten dat hij een vierde ambtstermijn ambieert.
Bron: De Standaard